Dodaj do ulubionych

Dobre jakościowo ubrania dziecięce

18.11.21, 13:37
Chciałabym pójść w jakość, nie w ilość.
Córka lat prawie 9, więc już od dawna nie niszczy i nie plami ubrań.
Próbuję więc kupować mniej ubrań, ale porządne, takie, które nie szmacą się przy częstym praniu.
I niestety to loteria.
W obrębie jednej firmy raz trafiam na rzeczy bardzo dobrej jakości, a za chwilę na szmacący się po kilku praniach bubel.
Kupuję głównie w H&M, Zara, Reserved, Endo, Coccodrillo. Czasem Smyk albo 5.10.15.
Kilka rzeczy kupiłam na Tu Szyte.
Mam trochę Nexta, ale to starsze kolekcje, dostałam używane od kuzynki, nie wiem więc jak z ich jakością teraz.
Znajoma poleciła mi niedawno polską firmę Atut, ale większośc z tych ubrań mi się nie podoba.

Macie jakieś marki, z których jakości jesteście ogólnie zadowolone i możecie polecić?
Obserwuj wątek
    • san_vito Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 13:43
      Esprit, ale zakup tylko online
      • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 14:18
        A jak Esprit wypada rozmiarowo? Trzyma rozmiar?
        Kupowałam kiedyś dla siebie, dziecięcych jeszcze nigdy.
        • san_vito Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 19.11.21, 16:45
          Trzyma rozmiar tak jak inne marki. Tzn jednak zawsze rozmiar większy niz ze wzrostu. Córka 115cm rozm koszulki 122/128. Ale moje córki nie są szczupłe. 115cm i 22kg
    • mia_mia Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 13:47
      Ciuchy z Zary, HM, reserved, benettona, nike nie niszczą się u mojego syna bardziej niż te, które ma z TH, RL, Marco Polo.
      Co więcej szkolne koszulki, które są no namami ze szkolnym nadrukiem czy haftem też się nie niszczą, chociaż używane są codziennie.
      Ja po materiale widzę czy będzie się niszczyć czy nie.
      • ursgmo Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 14:05
        Mam córkę 11 lat , oprócz wcześniej wymienionych kupuję w Okaidi ( szczególnie ich spodnie - są pancerne )i Next ( tu najczęściej bluzki z długim rękawem) .
        • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 14:16
          Tak, z Okaidi też córka miała kilka rzeczy, tylko już wyrosła.
          Popatrzę co teraz mają ciekawego, dzięki!
        • mashcaron Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 18:38
          Okaidi spodnie faktycznie są niezniszczalne. Moja w przedszkolu strasznie szmaci spodnie, we wszystkich kolana powycierane a z jegginsów okaidi wyrosła bez zniszczenia, nawet kolory się nie sprały nic a nic.
    • n-ell Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 14:12
      Podobno my basic. Ale sama nie używałam
      • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 14:14
        A, my basic, faktycznie. Miałam w planach wypróbować, dzięki za przypomnienie.
    • asfiksja Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 16:41
      >9, więc już od dawna nie niszczy i nie plami ubrań
      To masz dziecko z promocji. Moja 9-latka niszczy, plami i drze. Ja macam materiał i patrzę na widoczne szwy, znam się na tyle, że umiem ocenić jakość. Nie zauważyłam, żeby w ramach jednej marki jakość była jakaś zauważalne wyrównana. Moim zdaniem zawsze pod dobrym szyldem próbują wcisnąć trochę chłamu.
      • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 17:04
        No, pod tym względem jest egzemplarzem promocyjnym, to prawda.
        W dodatku zakłada wszystko co jej kupuję, pod warunkiem, że jest wygodne.
        Kompletnie nie przywiązuje wagi do ubrań, zawsze taka była.
        Ciekawe jak długo jeszcze. tongue_out
        • chlodne_dlonie Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 18:55
          nimaletko napisał(a):

> No, pod tym względem jest egzemplarzem promocyjnym, to prawda.
          > W dodatku zakłada wszystko co jej kupuję, pod warunkiem, że jest wygodne.
          > Kompletnie nie przywiązuje wagi do ubrań, zawsze taka była.
          > Ciekawe jak długo jeszcze. tongue_out

..korzystaj!!

LOL

Mojej już na etapie przedszkola kręcenie nosem się włączyło, ehhhhhh..
          • chlodne_dlonie Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 18:57
            A w temacie, oprócz już wymienionych, to Benetton trzymał jakość te kilka lat temu jeszcze, Esprit, Abercrombie i GAP (ale tu zamawiałam via koleżanki w USA).
            • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 19:16
              GAPa mamy od rodziny z Ameryki. Faktycznie fajne, chociaż jakoś też trochę poleciała, ciuchy sprzed paru lat dużo lepsze.
              • chlodne_dlonie Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 20:59
                nimaletko napisał(a):

> GAPa mamy od rodziny z Ameryki. Faktycznie fajne, chociaż jakoś też trochę pole
                > ciała, ciuchy sprzed paru lat dużo lepsze.

O takich piszę, moja już mocno pełnoletnia wink a ubiera się wg własnego 'widzimisię' i w wybranych przez siebie miejscach już od ho ho ho ilu lat wink

• mia_mia Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 19:36
              Teraz Ac czy gap to stali bywalcy platform ciuchowych, a do Polski też wysyłają same sklepy (ac na 100%)
          • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 19:24
            No ja właśnie już w przedszkolu sama sobie wieczorem wybierałam ubranie na następny dzień, inaczej rano była awantura. Moja mama do dziś to wspomina. big_grin
            A moja córka to zupełne przeciwieństwo, anioł normalnie.
            • chlodne_dlonie Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 20:56
              Tym bardziej korzystaj, matko-szczęściaro wink big_grin
          • hanusinamama Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 21:51
            MOja młodsza robi rano afere ze kolor rajstopek nie taki albo ze nie chce getrów tylko kiecke.
    • leni6 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 16:46
      My basic.
    • zielonecurry Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 16:49
      Kupuję głównie w Okaidi. Jeszcze się nie zawiodłam na jakości tych ubrań.
    • ichi51e Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 16:51
      akurat 9 lat to jest taki wiek ze zaraz będzie dziura w rynku. Dobre firmy szyja do 10-12 lat maksymalnie potem już pustka.
      • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 17:00
        Dzięki, ichi, pocieszaj mnie dalej. big_grin
      • mikams75 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 18:33
        dokladnie tak jest, a pozniej dziura a dorosle jeszcze nie pasuja.
        • wkswks Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 18:37
          Właśnie sie o tym przekonuje.
          • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 19:17
            To gdzie kupujecie jak już wpadniecie (a raczej Wasze dzieci) w tę dziurę?
            Zapiszę sobie na przyszłość. wink
            • mia_mia Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 19:31
              Wtedy to już chyba nie jakość ciucha jest ważna a aktualna modawink
              • ursgmo Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 21:00
                Po rozmiarze 140 ( a niektórych firm i mniejszych ) jest szarobure dno . Na szczęście xs z działu damskiego pasuje na przeciętną 10 - 11 latkę . Wreszcie mogę kupić mojemu dziecku fajne i kolorowe bluzy . Ostatnio przepiękną bluzę - lisa w cropp , czy bluzy z pyszczkami zwierzątek na kieszeni - kangurce w terranovie . Niepojęte czemu takie rzeczy są na dziale damskim .
                • chlodne_dlonie Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 21:08
                  Jak szukasz fajnych, kolorowych bluz (choć nie tylko), to zajrzyj do Medicine - mają XS i całkiem dobrą jakość smile
                • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 21:16
                  Moja córka właśnie teraz nosi 140, więc kolejne zakupy będą już w rozmiarze 146.
                  Z tego co widzę z 146 jeszcze uda mi się kupić jakieś ładne kolorowe ubrania, właśnie odwiedziłam strony kilku sklepów. Ale pewnie im dalej, tym gorzej.
                  Sprawdzę sobie Cropp i Terranovę, tak na przyszłość - dzięki!
            • ichi51e Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 20:51
              serio nie ma nic - pozostaje się przeprosić z sieciowkami albo jak dziecko jest wystarczająco duze kupujesz Xs w doroslych... co oczywiście się nie sprawdza bo nawet wysokie dziecko jest szczuplejsze i rece, klate ma inna niż dorosły...
              • hanusinamama Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 21:53
                Ale sieciówki często nie zakładają obecności biustu. Sama o tym pisałam, bo zaszewki i inny krój jest zbyt pracochłonny. Cięzko sie ubrać w sieciówce majać wcięcie i biust. Wiec tutaj akurat to moze być plus.
                • ichi51e Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 21:59
                  nie mam pojecia jak to wyglada u dziewczynek. Jak zakładasz chłopcu to rece są przydługie a ramiona za szerokie. U dziewczynek pewnie podobnie mało która kobieta ma barki jak dziecko
                  • mikams75 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 20.11.21, 12:45
                    u dziewczynek wszechobecne oversizowe bluty to sie kupi i wiekszosc pasuje ale problem jest ze spodniami kiedy dziewczynka ma nadal prosta dziecieca budowe i chce spodnie z wyzszym stanem, zeby jej nie zjezdzaly z tylka jak sie schyla.
                • mikams75 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 20.11.21, 12:48
                  albo bywa odwrotnie - dziewczyka nie ma biustu a bluzki (nie tiszerty) maja zaszewki i wyglada to dziwnie; dzieciece sa bez zaszewek ale zazwyczaj juz cisna pod pachami albo sa za krotkie.
            • mikams75 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 20.11.21, 12:53
              wowczas to sie zaczyna marudzenie i patrzenie co nosza kolezanki i mysle, ze twoje dzeicko bedzie lepiej wiedziec, gdzie chce isc na zakupy wink
              Poza tym to kwestia 1-2 lat, w zaleznosci od tempa dojrzewania i te damskie zaczna pasowac.
              Podobnie jak z butami - do pewnego rozmiaru jest duzy wybor dzieciecych a pozniej zaczyna sie problem, bo stopy sa nadal bardzo szczuple, przyzwyczajone do szerokich dzieciecych noskow w butach a tu asortyment dzieciecy sie juz nie nadaje (marny wybor i dziecieca stylistyka) a dorosle tez jeszcze nie pasuja. Nawet takie zwykle buty typu traperki jak sie okazalo w damskich sa wezsze noski i zupelnie inaczej zrobione podbicie a mnie sie wydawalo, ze to sa identyczne buty.
              • ichi51e Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 20.11.21, 12:55
                swoją droga jaka paranoja żeby dziecięce buty były szersze niż dorosłe...
                • ichi51e Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 20.11.21, 12:56
                  tfu żeby dorosłe były węższe niż dziecięce...
                  • mikams75 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 22.11.21, 21:51
                    ale np. w pietach dorosle sa szersze od dzieciecych...
                    sa zupelnie inaczej "krojone", porownywalam z corka niemal takie same buty dzieciece i dorosle.
    • mikams75 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 18:33
      twoje dziecko za chwile bedzie mialo takie skoki wzrostu, ze nie pozostanie ci nic innego jak kierunek ilosc.
      Kupowalam w popularnych sieciowkach, tyle ile potrzeba, bo dziecko w tym wieku ma swoj gust i wie co chce nosic i grymasi, wiec nadmiar nie grozi. Nigdy mi sie rzeczy nie zeszmacily jakos szczegolnie, jesli nie byly podziurawione to kolejne dzieci korzystaly, byly lepsze czy gorsze ale bez przesady, nie inwestowalabym szczegolnie w drogie rzeczy, jedynie uwazam ze zimowe wierzchnie ubrania warto wybierac wg jakosci.
      • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 19:22
        Skoki wzrostu? Serio? Ale że absolutnie każde dziecko?
        Bo moja nigdy nie miała żadnych skoków, od kiedy zakończyła okres niemowlęcy, rośnie sobie równo i harmonijnie.
        Czekałam na te skoki i się na razie nie doczekałam, ale skoro mnie to wreszcie czeka, to dobrze, że uprzedzasz. wink

Co do gustu, to jak pisałam wyżej, na razie córka nie wykazuje żadnego zainteresowania ciuchami - zakłada wszystko co kupuję, byle było wygodne.
        Ale zapewne to się prędzej czy później zmieni.
        • mikams75 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 22:11
          nie wiem czy kazde ale z tego co obserwuje, to poczatki nastolectwa to czas duzych zmian i wzrostu.
      • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 19:43
        A w ogóle to ja chcę zmniejszyć ilość tylko w obrębie danego rozmiaru, bo wiem, że dzieci rosną i biorę to na klatę.
        I tak teraz co sezon kupuję nowy rozmiar, bo córka wyrasta.
        Ale jest różnica czy w ramach aktualnego rozmiaru kupię w sumie np 20 bluzek, bo pierwszych 10 się zeszmaci po miesiącu i będę musiała je wymienić, czy kupię 10 bluzek, które będą dobrej jakości i spokojnie wystarczą na cały sezon.
        • mikams75 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 22:15
          zmniejszenie ilosci ciuchow to dobry pomysl niezaleznie od motywacji, ale nawet 10 bluzek nowych co sezon to malo nie jest. I serio jeszcze nigdy mi sie nic nie zeszmacilo w tempie 10 sztuk w miesiac a kupuje w niewyszukanych sieciowkach. Przez lata kilka razy narzekalam na poskrecane boki w koszulkach, co dziecku nawet nie przeszkadzalo a poza tym to spokojnie rzeczy wytrzymuja. Moze masz pralke-niszczycielke?
          • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 22:48
            Te 10 sztuk to był tylko przykład, aż tyle mi się nie niszczy, na szczęście.
            Ale w tym roku kupiłam córce kilka koszulek bawełnianych w H&M, takich fajnych cienkich - specjalnie takie wybierałam, żeby były przewiewne.
            Po którymś z kolei praniu zauważyłam, że w materiale porobiły się malutkie dziurki i poleciały oczka.
            Moli w domu nie mamy, koty pazurem nie zaczepiły, pralkę mam dobrą, po prostu materiał puścił.

I ok, cudów się nie spodziewałam po tak cienkiej bawełnie, ale miałam kiedyś podobne koszulki z Zary, z jakiejś starej kolekcji sprzed lat. Dostałam je od kuzynki, po jej córce, i były całe.
            • mikams75 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 23:30
              fakt, te cieniutkie z HM sa slabe, ale mysle, ze takie cieniutkie to kazdej marki wiele nie przetrwaja. Te cieniutkie z Zary wykrzywiaja sie, tez odradzam. Trzeba macac i nie wybierac z najcienszego materialu.
              • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 23:34
                Oj tak, przekrzywiające się szwy, wrrr. Nie znoszę tego.
                Chociaż lepsze to niż dziury. big_grin
    • kafana Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 18:44
      Ze wszystkiego co mamy a daje się zakupić w normalnych pieniądzach to zdecydowanie najlepiej wypada benetton.
    • gryzelda.a Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 20:10
      Mayoral.
    • danka88 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 20:15
      F&F z tesco , mam ciuchy sprzed 10 lat po starszym synu i teraz chodzi w nich młodszy . naprawde dobra jakość
      • sandrasj Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 23:25
        No jak z Tesco to chyba tylko pozostaje jej jechać do Czech, na Słowację lub na Węgry.
    • klaramara33 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 20:52
      No właśnie Cocodrillo sobie chwalę.
      • chlodne_dlonie Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 21:02
        Cocodrillo imo fajne dla maluchów, wzornictwo dla starszaków nieco infantylne, tak przynajmniej twierdziła znana mi młodzieź, a i ja podzielałam tę opinię. No, chyba, że teraz kolekcje bardziej 'nadążające' wink
        • klaramara33 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 23:28
          Mój 10 latek lubi ich wzornictwo(kosmos, zwierzaki)
          • moze_sprobowac_inaczej Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 23:36
            Moja 9 latka też, ale 11 latka już jakiś czas omija ten sklep szerokim łukiem 😜
          • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 23:45
            A ja mam problem właśnie z ich wzornictwem, tyle że ja patrzę na ubrania dziewczęce.
            Zwykle udaje mi się wybrać coś ładnego, ale mają dużo ciuchów, które mi się bardzo nie podobają.
            Nie lubię np bluzek typu intensywny kolor, a na tym jakieś maziaje i czarne napisy albo jakieś czarno-białe zdjęcie. Albo czarna bluzka w jakieś jaskrawe wzory.
            Widzę, że sporo dziewczynek takie nosi, więc może są modne. wink
            Ale co ja poradzę, że wydają mi się brzydkie.
            • klaramara33 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 19.11.21, 12:29
              Dzieci lubią intensywne kolory.
              • klaramara33 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 19.11.21, 12:31
                Dodam ,że mam jeszcze córkę ,która wybiera sobie ubrania głównie w kolorach intensywnych. Na moje propozycje ubrań nie przystaje smile
              • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 19.11.21, 13:54
                Ja też lubię intensywne kolory.
                Nie lubię tylko niepasujących, brzydkich nadruków na tych kolorach, bo psują efekt.

Ale ja w ogóle nie lubię połączenia zdecydowanych lub jaskrawych barw z czernią i bielą.
                Dlatego np turkus z fuksją jest dla mnie super ale już fuksja z czernią nie.
    • caponata75 Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 21:38
      Mayoral, Boden.
    • shmu Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 22:54
      Jako-o ma dobre jakościowo, ale nie jestem pewna czy mają wysyłkę do Polski (firma jest niemiecka). Bardzo lubię też Frugi - są na prawdę z porządnych materiałów.
      • ichi51e Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 23:16
        z niemieckich większych bardzo fajne i dobre jakościowo ma Band of rascals www.band-of-rascals.com/
        • ichi51e Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 23:17
          i jeszcze uniqlo. Uniqlo jest fajne bo nawet w dresach na 12-14 ciagle trafia się gumka w talii www.uniqlo.com/eu/en/product/kids-pile-lined-joggers-441843.html
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 23:34
      Coccodrillo, Mayoral, Carmen - polskie firmy.
      • ichi51e Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 18.11.21, 23:37
        Mayoral jest hiszpańskie www.mayoral.com/
        • moze_sprobowac_inaczej Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 19.11.21, 00:27
          A to sorry, fakt.
    • pani_up Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 21.11.21, 12:30
      Lindex nie do zdrarcia. I pieeeekne filtry
      • ichi51e Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 21.11.21, 12:36
        tyle ze dziecieca rozmirowka ktonczy sie na 130-140
        • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 21.11.21, 14:49
          E, chyba nie.
          Córka ma bluzkę Lindex, rozmiar 146/152, więc chyba jednak robią większe niż 140.
          Bardzo lubię Lindex.
          • ja_mamma Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 24.11.21, 00:06
            Ja też, jest bardzo ok jakościowo
    • howkeye Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 21.11.21, 15:12
      Polecam Endo. Nie spierają się , bawełna gruba i dobra.
      • nimaletko Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 24.11.21, 00:25
        A z Endo to akurat loteria.
        Znam bardzo dobrze, kupuję od ośmiu lat.
        Po pierwsze nie trzymają rozmiaru, już nie raz się nacięłam, gdy dwie rzeczy, teoretycznie w tym samym rozmiarze, znacznie się różniły wielkością.
        Co do jakości, też bywa różnie. Jedna bluzka nie do zdarcia, druga podobna - szwy poprzekręcane po jednym praniu, a trzecia się skurczyła podczas prania w 30 stopniach.
        Genialne są natomiast ich kurtki, od wielu już lat kupuję córce:

endo.pl/dla-dziewczynki/kurtki/przejsciowa-kurtka-z-kapturem-dla-dziewczynki-granatowa-z-elementami-odblaskowymi-9-13-lat,p-39131
        • howkeye Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 24.11.21, 00:40
          Ja od 7 lat kupuje bluzki dla dziecka tylko tam. Nigdy się nie zdażyło, ze coś nie bylo wymiarowe lub się skurczyło a suszę wszystko w suszarce.
    • bigzaganiacz Re: Dobre jakościowo ubrania dziecięce 24.11.21, 00:27
      Gap

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka