Dodaj do ulubionych

Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne?

06.04.24, 22:10
Szukam sofy lub kanapy lub wersalki - nie ma znaczenia jak się będzie rozkładała w sensie mechanizmu, istotnym dla mnie jest to, by łatwo się rozkładała i była wygodna do spania, miękka raczej niż twarda. Ma stać w pokoju gościnnym i być używana raz na tydzień, raz na dwa tygodnie na jedną/dwie noce. Ale używający ją gość powinien się świetnie wyspać smile W salonie mam nierozkładaną, w sypialni łóżko, w dziecięcym także łózko. Dawno temu miałam tzw. amerykankę przez moment, wspominam ją jaką niewygodną i ciężką w rozkładania i składaniu, tego bym nie chciała. Istnieją wg wygodne sofy/wersalki? I oczywiście chciałabym by nie kosztowała majątku. Może możecie polecić co co macie w domu i jesteście zadowolone? Ale wręcz przeciwnie - może jakieś negatywne opinie o konkretnych firmach/modelach, bym je omijała z daleka?
Obserwuj wątek
    • vivi86 Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 06.04.24, 22:28
      Nie i jeszcze raz nie. Koszmarek ustroju słusznie minionego. Brrrrr
    • mikawi Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 06.04.24, 22:31
      Szukaj sofy ze stelażem włoskim / mechanizmem włoskim. Rozkładasz jednym pociągnięciem ręki i masz łóżko z materacem, bez żadnych łączeń i innych wydziwiasów, które są w typowych rozkładanych kanapach.
      • segregatorwpaski Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 06.04.24, 22:46
        Dzięki!
        • koronka2012 Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 08.04.24, 09:44
          Zwróć tylko uwagę na to co jest na tej ramie, zdarzyło mi się korzystać z takiej sofy na wyjeździe pod spodem był druciana metalowa siatka czy raczej pasy to był koszmar skrzypiało przy każdym ruchu i było piekielnie niewygodne.
          Miałam kiedyś sofę z Ikea - ona ten staż miała na naciągniętych tekstylnych pasach I to było ok
      • andace Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 07.04.24, 12:13
        Potwierdzam, tylko i wyłącznie ze stelażem włoskim, żadnych wersalek czy innych wynalazków.. W niektórych firmach można za dodatkową opłatą dobrać grubszy/lepszy materac i śpi się jak na „normalnym” łóżku.
        Mam taką sofę w gabinecie/pokoju gościnnym, spałam kiedyś na niej przez tydzień i było super, rodzice zazwyczaj przyjeżdżają na 2-3 tyg i stwierdzili że lepiej im się śpi niż na dobrym materacu z Ikea.
        Mam taką od 2 lat i sprawdza się dobrze.
        iwchome.com/pl/products/piano-2667.html#projector_longdescription
      • afro.ninja Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 08.04.24, 09:05
        No nie wiem... Miałam taką kanapę i nigdy więcej takiej nie kupię.
        • z_lasu Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 08.04.24, 09:26
          A dlaczego? Czytam wątek z ciekawością, bo też się przymierzamy właśnie do zakupu i ten włoski mechanizm mnie zainteresował.
        • mikawi Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 08.04.24, 21:27
          Bo kanapa kanapie nierówna. Są takie z cienkim materacem na metalowym stelażu to jest masakra niczym łóżko polowe. Dobre kanapy ze stelażem włoskim i GRUBYM materacem to bajka.
    • migafka357 Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 06.04.24, 22:36
      Tak, już tu wiele razy polecałam - IKEA Vimle i wszystkie inne sofy w IKEA, które rozkładają się na tej samej zasadzie, czyli do jednolitego materaca.
      • segregatorwpaski Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 06.04.24, 22:47
        Dzięki, rzeczywiście wyglądają na ok w rozkładaniu, a i określa je ikea jako 'miękkie'.
        • migafka357 Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 06.04.24, 22:55
          Śpię na takiej od 4 lat i jestem bardzo zadowolona. Ten materac jest właśnie taki odpowiednio miękki, nie za bardzo, nie zapada się, ale też nie jest twardo. Ja lubię dość miękkie materace, po spaniu na twardych mnie kręgosłup łupie.
      • mrs.solis Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 07.04.24, 04:45
        Spalam na wielu rozkladanych sofach, ale taka z ikei, ktora rozkladala sie jak prlowski tapczan z jednolitym materacem byla do tej pory najlepsza opcja na jakiej spalam.
      • mava12 Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 08.04.24, 09:51
        No ale jednak jest to materac łączony, jak widzę. Co prawda tak bardziej na tyłku ale jednak. Ja bardziej jednak stawiałabym na materace z jednego kawałka. W Ikei też takie są i to z dużo prostszym rozkładaniem
    • ophelia78 Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 06.04.24, 23:06
      Mam już ktoras z kolei - zawsze z BRW. Raz się pomyliłam i kupilam w Agata Meble i to była porażka.
      Ponieważ jest to u mnie mebel na którym śpię codziennie (tak, jestem patalogia która nie posiada sypialni) wiec musi być wygodny i łatwo się rozkładać oraz mieć pojemnik na pościel. Do spania najważniejsze jest zeby miała jak najmniej załamań wiec żadnych z przeszyciami, zagłębieniami i takimi guzikami które robią zagłębienie.

Mam już 3 model tak samo się rozkładający (jedno załamanie na płaszczyźnie spania), każdy modelnmialam po średnio 5 lat. Przy codziennym spaniu.
      • ophelia78 Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 06.04.24, 23:09
        O tak sir musi rozkładać
        Ważne żeby nie było łamania płaszczyzn w poprzek
    • panirobak82 Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 06.04.24, 23:19
      Ja mam w gabinecie, który jednocześnie jest gościnnym Hemnes Ikea z porządnymi materacami i to dla mnie jedyna opcja dla wygodnego spania. Te Vimle które ktoś tu polecał to chyba tylko na drzemki bo to to żaden materac dobry tylko atrapa.Nadaje sie jedynie do okazyjnego spania. Te Hemnes srednio mi się podobają do salony bym nie postawila ale w gabinecie spelnia swoje zadanie i mozesz kupic wygodny zdrowy materac. Na drugi materac mam taką pólkę dokupiona, która stoi za łózkiem.
      • segregatorwpaski Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 07.04.24, 09:03
        Właśnie wyrzucam Hemnes big_grin Skrzypiący mebel, mechanizm rozkładania zaczął zacinać się po kilku miesiącach, materace pierwotne zmieniłam na grubsze, lepsze - ale dzięki temu sofa przestała być wygodna do siedzenia - jest za wysoko, w ciągu roku pękły cztery deski ze stelaża. Normalne użytkowanie, zero jakiegoś skakania czy coś.
        • turkusowozlota Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 07.04.24, 13:25
          Też szybko pozbyłam się łóżka hemnes. Córka chciała, to kupiłam, ale to jest mebel do niczego, ani do siedzenia, ani do spania. Szybko się dwie deski złamały. Sprzedałam szybciej niż kupiłam, a córka ma teraz łóżko kontynentalne, mega wygodne.
    • ardzuna Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 07.04.24, 01:37
      Nie wiem czy w ogóle istnieją sofy, które umieją spać wink
    • bywalec.hoteli Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 07.04.24, 01:40
      test
    • tairo Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 07.04.24, 04:36
      Jak ma być wygodne do spania, to musi być rozkładać się na płasko i mieć porządny materac.
      Dlatego omijamy wszystkie sofy, gdzie powierzchnię do spania montuje się z poduch
      Omijamy też wszelkie wersalki, które nie rozkładają się na płasko.
      Sofy z "mechanizmem włoskim" to pomyłka, materac jest cienki i leży na kilkuczęściowym stelażu, który potem wbija się gościowi w różne części ciała. Vimle to właśnie ten typ.

Po odrzuceniu tego wszystkiego odwiedzamy w Ikei kategorię "łóżka dzienne" www.ikea.com/pl/pl/cat/lozka-dzienne-19046/
      Hemnes jest wygodny i ma duże szuflady, w których mieści się pościel i jeszcze zostanie miejsce na rzeczy gościa.
      Możesz kupić cieńsze materace i składać jeden na drugi, albo grube materace i dokupić pojemnik na materac, który stawia się za nim i na co dzień służy jako półka.

• jkl13 Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 07.04.24, 08:47
        Też polecam hemnes z ikea. Moje dzieci mają jako stałe łóżka, kupione z myślą o nocowaniu kolegów. Brat ma jako stałe łóżko, bo ma mało.miejsca w sypialni i na dzień składa łóżko. Bardzo wygodnie się spi, w szufladach jest mnóstwo miejsca do przechowywania pościeli i rzeczy gości, po złożeniu zajmuje mało miejsca.
      • migafka357 Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 08.04.24, 09:16
        tairo napisała:

> Sofy z "mechanizmem włoskim" to pomyłka, materac jest cienki i leży na kilkuczę
        > ściowym stelażu, który potem wbija się gościowi w różne części ciała. Vimle to
        > właśnie ten typ.

Nic się nigdzie nie wbija, materac jest normalny, ja jestem wyjątkowo czuła na niewygodne materace, więc gdyby tak było, to bym nawet jednej nocy nie przespała, a śpię codziennie.
        Zresztą przecież przed kupnem trzeba się po prostu położyć w sklepie i to sprawdzić, nikt nie kupuje łóżka w ciemno smile
        • tairo Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 08.04.24, 21:11
          Wbija się, wbija, zwłaszcza jak ktoś śpi na boku albo waży więcej niż 50 kg. Materac jest cienki, a stelaż nie jest z jednego kawałka.
    • kachaa17 Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 07.04.24, 13:27
      Ja mam w salonie i jest wygodna i się łatwo rozkłada.
      Czasem na niej śpię w razie potrzeby ale też wszyscy goście, którzy na niej spali mówili, że jest wygodna.
      A kupiłam niemal najtańszą w sklepie.
    • anorektycznazdzira Re: Sofa z funkcją spania - istnieją wygodne? 12.08.24, 10:02
      Tak, ale musisz sprawdzić! Niektóre modele są okropne a inne bardzo udane.
      Z mojego doświadczenia wygodne są te, które rozkładają się n.a.p.r.a.w.d.ę. na płasko. Jeśli po rozłożeniu pozostają wgłębienia, przeszycia, ogólnie ozdobne elementy kształtu sofy - to nie jest to sofa wygodna, tylko dekoracyjna. Musisz rozłożyć i zobaczyć. Czy miękka- też musisz rozłożyć i się położyć smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka