Dodaj do ulubionych

Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania

25.04.24, 20:48
Nie do ćwiczeń, nie jakieś specjalistyczne, mogą być do biegania.
W czym rzecz?
Jestem fanem superstarów i conversów.
Mam całkiem sporo par obu modeli, niemal nie chodzę w niczym innym.
Uwielbiam i uważam za wygodne.
Ale dostałam zalecenie od lekarza - zacząć przerzucać się na buty mające wyżej piętę.
Najlepiej bardziej nastawione na bieganie, wyposażone w jakieś żele, poduszki itp.
U mnie będą służyły do chodzenia, biegać mi nie wolno.
I teraz jakie?
Ceny są całkiem wysokie, nie chcę strzelać w ciemno.
Na jaką markę warto zwrócić uwagę? New Balance? Salomon? Asics? Inną?
Ktoś coś poleca, bo uważa za ideł wygody?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 20:52
      jesli maja byc do chodzenia to ja i Eliszka nieodmienie skechers
      a jak chcesz zaszalec to ultraboost adidasa, to jest cos w rodzaju ' nogi cie same niosa'
      • eliszka25 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 21:15
        Ubiegłaś mnie, ale potwierdzam. Dla mnie skechers, a potem długo, długo nic. Chodzę niemal wyłącznie w skechersach, bo mam pełen asortyment od sandałów przez buty sportowe po zimowe botki. Ostatnio odkryłam skechersy z wkładką arch comfort i to jest już w ogóle zupełnie inny poziom wygody. Normalnie jak założyłam po raz pierwszy na stopy, to dosłownie poczułam ulgę. Jeśli pięta ma być wyżej, to skechers arch comfort są idealne.
    • nubes Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 20:52
      Asics.
      • engine8t Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 21:13
        nubes napisał(a):

> Asics.

Naprawde uwazacie i wierzycie w to ze tu jedynie chodzi o marke czy tez i prede wszytkim o model?
        Ja tam nigdy bym nie powiedzial ze Sketchers sa najwygodniejsze jako ze mialem ich 10-ki i jedne byly wygodne a inne nie i podobnie wsrod innych marek.
        A wygodne buty sa te ktore nam pasuja.
        • segregatorwpaski Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 21:17
          Może źle sformułowałam pytanie, w zasadzie chodziło mi w jakich markach szukać, bo są wygodne ale też trwałe i warte swojej ceny. Wiadomo, że dobiorę sobie odpowiedni model sama. Ale tego jest milion, ja nienawidzę zakupów, wole w sklepie już wiedzieć, ze chcę przymierzyć np. konkretnych pięć modeli.
          • engine8t Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 21:28
            segregatorwpaski napisała:

> Może źle sformułowałam pytanie, w zasadzie chodziło mi w jakich markach szukać,
            > bo są wygodne ale też trwałe i warte swojej ceny. Wiadomo, że dobiorę sobie od
            > powiedni model sama. Ale tego jest milion, ja nienawidzę zakupów, wole w sklepi
            > e już wiedzieć, ze chcę przymierzyć np. konkretnych pięć modeli.

Ja chodze w scetchersach a mam ich z 5 modeli w zaleznosci od tego do cxegopotrzebne , zona zas ma kilka par scetchersow ( bo scetchers czesto ma propocje typu "buy one get one free " albo buy one get 2-nd pair for 50% off" ale zadne nie sa wygodne na dlugie spcery czy wedrowki.
            Najwygodniejsze dla niej to Brooks Levitate i jest juz na chyba 3-ie parze. Ale tez nie kazde Brooks jej pasowaly.
            • eliszka25 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 21:36
              Skechersy jak najbardziej są wygodne na długie wędrówki. Wystarczy kupić któryś z modeli trekkingowych, a nie zwykłe sneakersy.
              • engine8t Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 23:33
                eliszka25 napisała:

> Skechersy jak najbardziej są wygodne na długie wędrówki. Wystarczy kupić któryś
                > z modeli trekkingowych, a nie zwykłe sneakersy.
                Czyli....
                • eliszka25 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 00:21
                  Buty trekkingowe, tyle że marki skechers. Na przykład któreś z tych

www.dosenbach.ch/de-ch/p-m02294602/02294602

www.dosenbach.ch/de-ch/p-m02294586/02294593

www.dosenbach.ch/de-ch/p-m02225156/02225156

Poza tym mam też sneakersy z podeszwa arch comfort i podczas trzydniowego intensywnego chodzenia spisały się znakomicie. Z kijkami też chodzę w skechersach, tych ze zdjęcia.

• olpa7 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 21:07
      Adidas cloudfoam. Super są, lekkie, przewiewne i niedrogie
    • pursuedbyabear Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 21:12
      Skechers i moje ukochane Merrelle.
    • snowbabe Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 21:24
      New Balance Fresh Foam 1080. Mierzylam kilkanascie par, szukalam czegos z maksymalna amortyzacja zeby odciazyc kontuzjowane palce. Po roku dalej jestem zadowolona.
    • mikams75 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 21:26
      Musisz mierzyc, nie da sie inaczej. Ja np. zupelnie nie jestem kompatybilna ze sketchersami, a przymierzylam wiele modeli, bo duzo osob zachwala. Mnie bardziej pasuja asics, niektore salomony, niektore adidasy. Nike sa dla mnie niewygodne.
      Ale musze dopytac - czemu masz miec wyzej piete? Jesli ze wzgledu np. na ostroge, to nie tedy droga, tylko sobie skrocisz miesnie a problemu nie zlikwidujesz.
      • segregatorwpaski Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 23:17
        Zalecenie ortopedy. Ból pięty, ścięgna achillesa, słabe krążenie. Moje dotychczasowe buty są ok, sportowe ale uznał, ze lepsze będzie lekkie podwyższenie pięty, odciąży piętę.
        • aankaa Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 23:29
          a nie zaproponował wkładki dobranej do stopy?
        • 35wcieniu Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 23:29
          Jakby mi ktoś kazał porzucić trampki ze względu na niskość wink pięty, to bym sobie do nich kupiła wkładki ją podwyższające. Innej opcji nie widzę.
          • segregatorwpaski Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 23:39
            Też jest taka opcja, mogę użyć wkładki do tych butów co mam, i tak tez czynię ale myślę nad kupnem docelowych butów na dłuższe trasy, z wyższa wkładką i przede wszystkim podeszwą z jakimś amortyzującym systemem typi air, hydro, gel takie tam inne nowoczesne gadżety.
            • eliszka25 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 00:29
              Naprawdę dobrze amortyzujące są właśnie skechersy arch comfort. Poszukaj takich w jakimś stacjonarnym deichmannie i sobie przymierz. Nie wiem, w jakich sklepach w Polsce jeszcze są, ale w deichmannie powinny być.
              • princesswhitewolf Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 09:35
                Te arch comfort sa faktycznie comfort ale nie chcialo.mi.sie.wkladki wlozyc o totalnie piete od strony wewnętrznej zjechalam w prawym bucie( pronacja). Jak maja nizszy obcas to az tak nie zjeżdżam
        • mikams75 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 07:52
          ale wiesz, ze bol piety podwyzszeniem piety zlikwidujesz tylko na chwile. Tak jak pisalam - powinnas popracowac nad rozciaganiem miesni a nie je skracac jeszcze bardziej podwyzszaniem piety. Niestety wielu ortopedow tak "leczy" a pacjentom sie to wydaje skuteczne, bo faktycznie bol znika poczatkowo.
          • segregatorwpaski Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 21:32
            Mam zalecenia i rehabilitację, będziemy z tym walczyć.
    • szarsz Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 21:26
      Dla mnie asics, szczególnie gt-2000.
      Mają wadę - nie są bardzo trwałe. Ale wygoda niesamowita
      • engine8t Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 21:30
        szarsz napisała:

> Dla mnie asics, szczególnie gt-2000.
        > Mają wadę - nie są bardzo trwałe. Ale wygoda niesamowita

Niestety z butami jest jak z oponami do samochodow - te dobre nie sa trwale.
        Ale placi sie (i "boli" tylko raz a chodzi pol roku czy rok to ciagle warto
        • szarsz Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 23:03
          Tak właśnie. Kupuję z pełną świadomością, że szybko się przetrą
    • kotejka Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 21:31
      Z wyższą pięta kupiłam w tym miesiącu adidaski
      W tym perłow0-bezowym kolorze
      www.adidas.pl/forum-bold-shoes/HQ6953.html
      Cudowne są
      • princesswhitewolf Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 23:14
        Ładne
    • bajgla Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 21:32
      Musisz mierzyc bo to bardzo zalezy od ksztaltu stopy.

Skechersy sa na mnie za szerokie w kostce i na granicy bycia za waskimi w palcach i srodstopiu, dlatego wole asics i mizuno.
      • princesswhitewolf Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 23:13
        No wlasnie, a ja w Asic plywam bo mam waskie stope i palce. I w wielu budach sie po prostu...turlam w poprzek.
        • bei Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 00:06
          Asics gel nimbus - ale starsze modele, otulają stopę ze wszystkich stron.
          • princesswhitewolf Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 09:32
            Nie wiedzialam. Dzieki
      • infinitypool Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 06:58
        Wlasnie mialam napisac dokladnie to samo odnosnie skechers, totalny no-go dlA mnie z tych samych powodow. Mizuno to dla mnie najlepsze buty na swiecie
    • princesswhitewolf Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 23:12
      Tu frakcja #skechers oraz #puma
    • thea19 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 23:24
      Jeśli chcesz trwałe i wygodne, to under armour. Dla mnie pumy reeboki czy inne adidasy to szmelc, miesiąc i dziury w zapiętkach, palcach. Szkoda zachodu. New balance też dziadostwo. Do biegania takie najbardziej spoko to Hoka.
      • engine8t Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 23:34
        thea19 napisała:

> Jeśli chcesz trwałe i wygodne, to under armour. Dla mnie pumy reeboki czy inne
        > adidasy to szmelc, miesiąc i dziury w zapiętkach, palcach. Szkoda zachodu. New
        > balance też dziadostwo. Do biegania takie najbardziej spoko to Hoka.

Dla ciebie
        • thea19 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 10:15
          opinia dziadersa mnie nie interesuje
      • alina460 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 23:43
        Potwierdzam, że szmelc. Sama mam kilka par, w sumie te marki kupowałam całe życie, ale obecnie ich jakość to totalna tandeta. I właśnie to przecieranie się materiału z tyłu na piętach i górnych krawędziach przy pięciu to norma. Obiecałam sobie, że nigdy więcej Reebokow. A kupowałam z tych droższych, skórzanych.
        • princesswhitewolf Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 25.04.24, 23:58
          Boze, ale ja bym nie chciala chodzic w tych samych trainers 5 lat. Dla mnie to normalne ze buty sie zuzywaja!
          • alina460 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 06:35
            Skąd taki pomysł, że ja chodzę w tych samych butach? Każde moje Reeboki były inne tongue_out
            • princesswhitewolf Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 09:32
              Nie napisalam ze chodzisz w tych samych butach.
              Napisalam ze to normalne ze buty sie zuzywaja. W zyciu nie używałam butow tak by az sie przetarly i podziurawily.
              • thea19 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 10:15
                nie jest normalne, że po miesiącu są dziury w zapiętkach i to przy normalnym chodzeniu a nie uprawianiu sportu. Obecne UA katuję ponad rok na siłce, crossfitach i zero zniszczeń, tylko po podeszwie można poznać ślady używania.
                • princesswhitewolf Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 10:17
                  Bo nie jest normalne i w zyciu po miesiacu dziur nie mialam. Moze po roku...ale dzien w dzien noszenia
                  Puma ma mocne podeszwy
                • snakelilith Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 16:14
                  thea19 napisała:

> nie jest normalne, że po miesiącu są dziury w zapiętkach i to przy normalnym ch
                  > odzeniu a nie uprawianiu sportu. Obecne UA katuję ponad rok na siłce, crossfita
                  > ch i zero zniszczeń, tylko po podeszwie można poznać ślady używania.

U mnie robią się dziury w zapiętkach. Na pewno nie po miesiącu, ale po sezonie, czyli mniej więcej pół roku, widzę wyraźne ścieranie w tym miejscu. To nie sprawa trwałości buta, a miejsca największego nacisku. Podeszwy nigdy nie jestem stanie zniszczyć, bo jestem relatywnie lekka, podeszwa nawet po latach wygląda jak nowa, ale mam wąską piętę i ta szoruje przy każdym kroku po zapiętkach. Noszę Asicsy, ale tylko wybrane modele, bo większość sportowych butów jest mi za szeroka.
      • princesswhitewolf Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 00:02
        W zyciu po miesiacu nie mialam dziury w trainers. Ale ja nie kopie w pilke nozna. Dziubdziusiowi kupie Clarks bo tylko takie wytrzymuja.

Under Armour nie ma na Amazon czy Which magazine najwyzszych ocen. Takie same jak wiele innych marek.

W ocenach do biegania to wygrywaja Cloudeclipse, wspominany tu Merrell, Brooks a z tanszych Nike.
    • bei Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 00:03
      Asics gel (np nimbus), Adidas z boostem, Mizuno Wave,
    • drilka Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 07:17
      Dla mnie asics najlepsze. Do nich mam robione dla moich stop wkładki.
      Natomiast pod wpływem forum nabyłam 2 pary skechersów i to buty zdecydowanie nie dla mnie
    • aguha Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 08:17
      Kupiłam ostatnio Adidas Response CL W - to nie są buty do biegania, chociaż podobno są inspirowane butami do biegów przełajowych. Bardzo wygodne, niezniszczalne, amortyzacja też jest dosyć dobra.
    • marta.graca Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 10:27
      Miałam ponad 10 lat Adidas Terrex, a z tańszych moja mama sobie kupiła ostatnio Quechua na grubszej podeszwie.
    • awf-33 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 12:03
      Ostatnio kupiłam go soft. Sobie i mężowi. Wygodniejszych butów nie mieliśmy. Wcześniej New Balance 574, też wygodne, ale do sukienki już nie za bardzo.
    • majenkirr Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 12:31
      Moja córka właśnie kupiła te. Przymierzyłam, są super extra wygodne 🤪
    • evee1 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 13:39
      Radziłabym jednak udać się do sklepu, żeby ktoś dopasował buty do Twojej stopy szerokość, rotacja/nachylenie stopy (pronation), wysokość podbicia, wyprofilowanie podeszwy. Znane marki mają wiele modeli, które tymi parametrami się różnią. To, że nam któreś pasuje, nie oznacza, że będą dobre dla Ciebie.
      Ja obecnie wielbię Merrelle, ale to dlatego, że ich rozmiarówka dobrze pasuje do moich wkładek ortopedycznych.
      Trwałość butów większości dobrych firm (Asics, Mizuno, Sketchers, New Balance Brooks) jest raczej podobna. Mam na myśli te siateczkowe.
      • princesswhitewolf Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 26.04.24, 21:50
        Modele na pronation? W znanych markach??
        • evee1 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 27.04.24, 12:49
          No tak. Na przykład tu www.asics.com/au/en-au/mk/pronation-guide
    • leo773 Re: Wygodne buty sportowe do chodzenia/biegania 03.12.24, 09:45
      Może spróbuj butów podwyższających sportowych Betelli albo High Upper.
      Pięta jest umieszczona wyżej a konstrukcja obuwia wymusza automatyczne prostowanie sylwetki co odciąża kręgosłup.
      betelli.pl/
      highupper.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka