Dodaj do ulubionych

Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego

24.02.16, 07:53
Czy łóżeczko turystyczne może z powodzeniem zastąpić zwykłe? Chodzi.mi o materac, w turystycznych jest składany. Nie oglądałam ich jeszcze na żywo, więc.nie wiem jaką ma twardość itp.
Druga sprawa to wielkość. Znalazłam takie, które ma 60 cm szerokości w środku.
I zastanawiam się czy dziecko bez problemu będzie mogło się przekręcić na brzuch.
Z powodu braku miejsca mamy narazie kosz, ale to rozwiązanie na krótko.
Obserwuj wątek
    • puzzelkowa_15 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 24.02.16, 08:49
      materac w turystycznym raczej sie nie nadaje na dłużej niż jedną noc - szeleści, jest cienki, raczej nie zdrowy dla kręgosłupa dziecka, nie trzyma sie go prześcieradło. Turystyczne ma ściany z takiej siateczki - dziecko nie widzi dokładnie świata obok - popatrz sobie przez taka siateczkę - nic fajnego.
      Łóżeczko turystyczne ma miękkię ściany - dziecko nie będzie mogło sobie chodzi c przy szczebelkach - a to i rozwój i frajda dla dziecka. Na parterze w ciągu dnia mam turystyczne - jako kojec. Na noc drewniane ze szczebelkami.
      Klasyczne łóżeczka to 120x60. Ja mam 140x70 - i moje dziecko w 120x60 miało by niewygodnie, bo strasznie sie wierci w nocy, turla we wszystkie strony, ale to juz kwestia dziecka no i miejsca jakie masz w pokoju.
      • leni6 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 24.02.16, 10:02
        Zależy od łóżeczka, ja w swoim nie widzę żadnej z wad, o których piszesz (fakt ze drogie bylo). Materac mam gruby i bardzo dobrze się sprawdza. To że dziecko nie widzi przez ścianki nie jest wadą, bo w łóżeczku tylko śpi. Do nauki chodzenia ma wiele innych miejsc (ma też łóżeczko drewniane stojące w salonie jako kojec, ale uczył się chodzić przy kanapie). Moje dziecko też się dużo turla i małe łóżeczko mu w tym nie przeszkadza. Generalnie dla dzieci obracajacych i pelzajacych polecam turystyczne, wcześniej to w zasadzie bez znaczenia.
        • antek5-1 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 24.02.16, 10:18
          Mam dokladnie to samo zdanie.Moja corka niemal od 12 mies spi w łóżeczku turystycznym,bylo drogie ale jest stabilne i bezpieczniejsze moim zdaniem bo lagodnie przeszlismy etap nocnych cwiczen np raczkowania i obijania sie o kazda ściankę smile.Ja dokupilam dodatkowy materac z wypelnieniem gryczano-kokosowym i mysle ze lozeczko nam jeszcze sporo czasu posluzy.
      • ela.dzi Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 24.02.16, 11:35
        W turystycznym łóżeczku dziecko może też swobodnie wspinać się i chodzić. Mój nie miał żadnych problemów.
      • betka1984 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 26.02.16, 23:14
        Moje dzieci chodzić się uczyły przy meblach, a w łóżeczku turystycznym też bez problemu wstawaly. Łóżeczko turystyczne nawet lubily bardziej niż zwykłe, drewniane. Dokupiłabym zwykły materac i wg mnie wystarczy.
      • boo-boo Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 27.02.16, 22:47
        "Turystyczne ma ściany z takiej siateczki - dziecko nie widzi dokładnie świata obok - popatrz sobie przez taka siateczkę - nic fajnego."
        Łóżeczko jest do spania, a nie do leżenia i patrzenia na świat- są inne rzeczy, które dziecko może "robić" kiedy nie śpi. Te siateczkowe ściany są dużo lepsze niż szczebelkowe- dziecko sobie guzów na głowie nie ponabija podczas spania, ani rączki albo nóżki nie uwięzi między szczebelkami jak śpi- a w szczebelkowym ochraniacze tak popularne sa niebezpieczne.

" Łóżeczko turystyczne ma miękkię ściany - dziecko nie będzie mogło sobie chodzic przy szczebelkach - a to i rozwój i frajda dla dziecka."
        Bez przesady- da się- są takie dwa kółeczka żeby łatwiej dziecku było wstać, a potem dziecko może chodzić trzymając się górnej krawędzi. No i jeszcze raz- po co dziecku pozwalać chodzić w łóżeczku, a nie po podłodze ?
        • fantomka44 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 28.02.16, 21:59
          Polecam każdemu turystyczne zamiast drewnianego. Miałam przy pierwszym drewniane i szybko zamieniłam na turystyczne. Teraz przy drugim też mam turystyczne tylko najpierw mniejsze 40x80cm dwupoziomowe do roku. Potem kupię 60x120cm jednopoziomowe. Materace są dostępne różne można wybierać, bo oryginalny się do stałego spania nie nadaje. Same zalety: można jeździć po domu, zabrać na wyjazd, lekkie, dziecko nie wali głową w szczeble, rączka się nie zaklinuje, nie trzeba wstrętnych ochraniaczy, można pokołysać...
    • puzzelkowa_15 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 24.02.16, 08:52
      a no i do turystycznego dokupiłam materac składany taki z gąbki - allegro.pl/materac-turystyczny-do-lozeczka-kojca-120x60-i5563507121.html
      mówię ci na tym materacu w zestawie z łóżeczkiem nawet w ciagu dnia jest bardzo kiepski komfort uzytkowania
    • agi2507 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 24.02.16, 09:16
      U nas praktycznie od początku młody śpi w turystycznym ale na klasycznym materacu.
    • baba_jaga08 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 24.02.16, 09:28
      My mamy turystyczne dla córki i ja sobie chwalę takie rozwiązanie. To co najważniesze - mała była w nim bezpieczna własnie dzięki tej siateczce, bo ciekawski dwulatek nie mógł wkładać jej palców w oczy itdwink. Teraz już syn jakoś nauczył się funkcjonować z siostrą więc nie ma tego problemu. Co do rozmiaru to chyba 60 to standardowy? Drewniane tez mamy takiej szerokości. A materac to i tak kupuje się dodatkowo, tak jak do łóżeczka ze szczebelkami. Dla mnie łóżeczko jest do spania, córka świat zwiedza z podłogi, na podłodze też będzie ćwiczyć wstawanie, takze nudne widoki to najmniejszy problem. No i kolejna zaleta - jest składane co czasem się moze przydać.
      • ewelina.90 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 24.02.16, 11:09
        No właśnie starszak budzi ją w koszu jak ją przytulaćsmile
        Mamy w sypialni dostawke starszaka i kurcze zero miejsca. Wyprowadzić syna nie ma gdzie. Sami będziemy przeprowadzali się jesienią albo wiosną i coś musi do tego czasu wymyślić.
    • juuuu7 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 24.02.16, 10:19
      My mielismy zwykle w domu i turystyczne na wyjazdy. Turystyczne ma cienki, skladany materac-absolutnie nie wyobrazam sobie uzytkowania go stale. Ale opcja turystyczne+dobry materac jest moim zdaniem OK. Plusem jest to, ze dziecko nie uderzy sie o szczebelki,bo ich po prostu nie ma. Moj synek w lozeczku jedynie spal,nie spedzal w nim czasu, chodzic uczyl sie wedrujac przy meblach, wiec siateczka niczego nie utrudnia. Ale wielkosc lozeczka turystycznego jest taka sama jak normalnego, wiec jesli zalezy Ci jedynie na oszczednosci miejsca to nie wiem czy to ma sens.
    • jj739 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 24.02.16, 10:36
      60 cm to standardowy wymiar łóżeczka, dziecko się spokojnie odwróci. Jak zacznie się kotłować to odwróci się wszędzie gdzie będzie chciało, moje ostatnio uskutecznia przewroty na leżaczku niewiele większym od niego wink

Jednak materac raczej bym kupiła normalny, nieskładany.
      • ewelina.90 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 24.02.16, 11:07
        Faktycznie szerokośc klasycznego to 60 a tyrystyczne mają różne 78, 71, 65 a długość mniejszą niż klasyczne.
        • juuuu7 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 24.02.16, 11:25
          Jak kupisz turystyczne o niestandardowym wymiarze to moze byc problem z dokupieniem materaca. Nasze ma 120×60, wiec tyle co zwykle lozeczko.
    • ela.dzi Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 24.02.16, 11:33
      Ja mam tylko turystyczne, jest takich samych
      wymiarów jak drewniane. Spał w nim starszy, zaraz będzie spał młodszy. Materac z łóżeczka na dłuższą metę nie nadaje się, kupiłam normalny, a także dodatkowy poziom dla mniejszego dziecka.
    • jusiakr Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 24.02.16, 14:47
      Dla starszego miałam łóżeczko turystyczne u niani, dokupiłam materac w ikei.
      Ważne by kupic standardowy rozmiar, 120x60, bo nie wszystkie łóżeczka turystyczne taki maja.
      Teraz dla młodszej mam inne łóżeczko turystyczne (na wyjazdy) i w sumie gdyby tylko dokupić materac to mogłoby zastąpić zwykle. Ma fajne gadżety - można regulować wysokość, ma częściowy daszek i przewijak.
      • ofrelka Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 24.02.16, 20:05
        My dość długo korzystaliśmy z turystycznego, bo się bujało i pozwalało dolulać synka przy niektórych pobudkach. No i nie obijał się o szczebelki. W momencie opuszczenia poziomu przeszliśmy na dostawkę, żebym nie musiała się schylać przy odkładaniu małego. Następne od razu wyląduje z nami smile
    • camel_3d moze zastapic zwykle 26.02.16, 22:20
      mlody spal od poczatku w turystycznym. Na poczatku z taka "podwieszka" zeby nie lezal na samym dole. A potem jak sie juz przekrecal na brzuc i podnosil na rekach, normalne na materacu na dole. takim zwyklym z gabki. Zalety byly odsuwane na express drzwiczki, ktore mozna bylo zasunacsmile
    • lidek0 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 27.02.16, 16:45
      Świetny pomysł, dokup tylko porządny materac i używaj, mały nie poobija się o szczebelki, na wyjazdy jak znalazł, i oszczędność. Maluchy doskonale dają sobie radę z chodzeniem bo chwytają zazwyczaj nie barierkę a górną listwę, o to się nie martw.
    • boo-boo Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 27.02.16, 22:42
      Owszem może- kupujesz tylko dobrej jakości normalny materac bo na tym turystycznym jednej nocy sama byś nie przespała.
    • antosia1993 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 07.03.16, 16:02
      Moim zdaniem łóżeczko turystyczne czasem może i zajmują mniej miejsca, ale są mniej stabilne, szeleszczą, materacyk trzeba dodatkowo dokupić, bo ciężko an tym co kupujemy w łóżeczku chyba spać. Jeżeli chodzi o komfort dziecka to chyba zdecydowanie poleciła bym tradycyjne łóżeczko. smile U nas też jest mało miejsca w pokoju, ale jakoś sobie musimy radzić, póki nie będziemy mieli własnego m. smile
      • lidek0 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 08.03.16, 20:53
        Nie zauważyłam, żeby dziecku było mniej wygodnie, a w tradycyjnym często nogi lądują między szczebelkami, maluch się o coś uderzy, w turystycznym tego nie ma, stabilne jest tak samo jak drewniane,miejsca zajmuje tyle samo.
        • ela.dzi Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 09.03.16, 10:02
          Mam takie same spostrzeżenia.
          • antosia1993 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 09.03.16, 11:17
            Ile mam tyle opinii. smile Mój synek szczebelki lubi, bo mam wrażenie, że próbuje raz jedno dotknąć stópką, a potem drugie. Na działce mamy turystyczne i nie śpi w nim tak długo jak w domowym. Może to też wynika z tego, że nie przebywamy tam tak często jak w domu.
        • berber_rock Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 02.04.16, 18:37
          eeee ... w sensie twojemu 15 latkowi nadal wygodnie? Bo jesli swoja wiedze opierasz na wspomnieniach, to nie sadzisz ze nalezaloby ja nieco hmmm przewietrzyc??? smile
    • marcik844 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 08.03.16, 21:03
      Jak najbardziej da radę, tak jak wszyscy piszą, z porządnym materacem - choć moja młoda, na początku dawała radę na załączonym. Używałam turystycznego jako drugiego, na parterze domu. Widzę tylko jeden minus - trudniej się po nim wspinać, jak młodzież ćwiczy podnoszenie smile
      • ela.dzi Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 09.03.16, 10:05
        Mój starszy syn nie miał takiego problemu, opierał się o siatkę rączkami, podnosił je coraz wyżej, aż złapał się barierki.
    • lidek0 Re: Łóżeczko turystyczne zamiast zwykłego 29.05.17, 18:50
      SPAM sad zgłoszony smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka