Dodaj do ulubionych

Niesamowite !

13.02.02, 21:04
Niesamowite !

Jest forum w Hrubieszowie ! Jakże się cieszę - ale widzę że nikt tu
jeszcze nie dotarł !
No cóż początki zawsze bywają trudne.
Życzę temu forum jak najwięcej postów : sensownych, zabawnych, inteligentnych
ciekawych ....
Będę tu czasem zaglądał. Kawał życia spędziłem w Hrubieszowie
to mam sentyment. Często wracam.
Obserwuj wątek
    • ulv Re: Niesamowite ! 13.02.02, 23:50
      Ludzie ! Chodźcie tu, bo wyjdzie na to, że nikt tu nie mieszka
      i że forum nie potrzebne. A szkoda by było, mówię Wam.

• Gość: ulv Re: Niesamowite ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.02, 22:21
        Eeeeeeee ! Ja się tak nie bawię !
        Ale jak nie to nie !
        • Gość: m Re: Niesamowite ! IP: *.acn.waw.pl 14.02.02, 23:04
          To rzeczywiscie niesamowite! Juz pare miesiecy temu glosowalam za pojawieniem
          sie hrubieszowskiego forum, czekalam, czekalam i nic. A tu taka niespodzianka!
          Pewnie nikt sie tego nie spodziewal, dlatego tak tu cicho. Trzeba chyba dac
          znac na lubelskim, krakowskim (innym?) forum, moze jeszcze ktos tu wpadnie.
          • ulv Re: Niesamowite ! 14.02.02, 23:17
            Aha, na lubelskim jakiś czas temu był wątek nt Hrubieszowa
            Ktoś poszukiwał (pewnie jakiś hrubieszowski emigrant) ludzi
            związnych z Hrubieszowem. Z tego co pamiętam kilku znalazł, więc
            szansa jest.

• Gość: Iwa Re: Niesamowite ! IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 21.02.02, 22:13
              Ja też jestem w szoku i dziwię się, że nikt tu nie zagląda. Jak mieszkałam w H,
              to mi się wydawało, że to takie paskudne miejsce. teraz wydaje mi się, że tam
              był pięknie.
    • Gość: Ewa Re: Niesamowite ! IP: *.csk.pl 23.02.02, 17:22
      Cudnie!
      Już myślałam,że nikt nie pamięta o Hrubieszowie-nawet Ci Co tam mieszkają.
      Ja już kilka lat poza ale wracam, co jakiś czas wracam.
      Może coś o sobie mili państwo?Ja jestem z rocznika 77 i kończyłam "Staszica".
      A Wy?
      • ulv Re: Niesamowite ! 23.02.02, 23:57
        Hej, ja też kończyłem Staszica
        tylko rocznik coś jakby nie ten. No ale nie jest az tak żle.
        Też wracam do Hrubieszowa od czasu do czasu.
        Tam spedziłem kilka niezłych lat - w Staszicu właśnie
        Potem "emigracja" za wiedzą i chlebem.
        Już tam na stałę raczej nie wrócę - ale na chwilę całkiem przyjemnie
        Cisza i spkój i tempo życia jakieś takie zrównowazone. Dla kogoś
        z zewnątrz jakoś tak bezproblemowo (oczywiście mam świadomość, że to tylko
        wrażenie)
        Tak czy inaczej odpoczywam
        • Gość: Ewa Re: Niesamowite ! IP: *.csk.pl 24.02.02, 22:19
          A w którą stronę nie ten rocznik?Za stara czy za młoda jestem na pogaduszki?
          W Hrubieszowie będę w czasie najbliższych świąt.Lubię Rezurekcje w w kościele
          św.Mikołaja gdy blokuje się ruch w centrum miasta.W Zadnym z wojewódzkich nie
          byłoby to możliwe.
          • ulv Re: Niesamowite ! 25.02.02, 19:31
            Hm ten rocznik to chyba nie aż taki ważny
            jestem co prawda trochę wcześniejszy ale
            pokolenie jeszcze raczej to samo.
            Zresztą i tak nie rocznik jest naszym wspólnym mianownikiem
            ale Hrubieszów.
            Co do tych korków to fakt - wrażenie musi być raczej osobliwe.
            Z drugiej strony w dużych wojewódzkich miastach nie trzeba rezurekcji
            aby sobie postać w korku. Ja się już np. przyzwyczaiłem.
            Masz to samo ?
            • Gość: Ewa Re: Niesamowite ! IP: *.csk.pl 25.02.02, 22:02
              Tak!Jako,że żyję w dwóch miastach wojewódzkich(co prawda nie największych ale
              zawsze) o korkach wiem wiele choć sama kierowcą nie jestem.
              Ale co tam samochody i korki.Mój Tata chyba do koońca życia będzie swoim
              jeździł bo innego w swoim wieku w Hrubieszowie sie nie dorobi.
              Jak napisałam kierowcą nie jestem więc mogę się przyznać iż dopiero w ubiegłym
              roku dotarło do mnie ,że centrum Hrubieszowa to jedno wielkie rondo.Po
              olśnieniu zastanawiałam się czy znam jeczcze jakieś takie miasteczko i pustka w
              głowie.Może pod tym względęm Hrubieszów jest niesamowity.
              Wspólny mianownik to także Staszic.Masz dobre wspomnienia? Ja chyba lepiej
              wspominam nauczycieli niż kolegów.Moi "Sorzy" to w większości takie wyraziste
              postacie.Pani Franke, Pan Krasiński, Pan Woźnica,Pani Mirska i Pan
              Putkowski.Wychowawca-Żołnierczuk był chyba najbardziej bebarwny ze
              wszystkich.Ale lubię Go bo Jak sobie w 1 klasie ubzdurał,że z biologii wiem
              dużo to przez następne 3 lata nie musiałam się uczyć.Byłam w klasie biologiczno-
              chemicznej!
              Może zajrzę tu jeszcze dziś jak znudzi Mi się nanoszenie poprawek do pracy
              magisterskiej.
              • ulv Re: Niesamowite ! 25.02.02, 23:21
                Ze Staszica mam w sumie niezłe wspomnienia.
                I co do kolegów (a raczej kolezanek, bo byłem w humanistycznej
                to proporcje były zachwiane : 3 mężczyzn i 27 pań)
                i co do "sorów". Ale z tych co wymieniłaś to kojarzę
                Żołnierczuka i Woźnicę no i oczywiście panią Mirską (w roli koszmaru)
                o Franke i Kraśińskim już nie słyszałem.
                Ogólnie dawali mi dużo wolności : uczyłem się tego czego chciałem
                na pewno nie matmy i fizyki. Jak na ironię losu matma jest mi teraz potzrebna
                no może nie taka jak uczyliśmy się w szkole ale zawsze.
                Ogólnie szkoła była OK ale z drugiej strony nie potrafiła - czy raczej ja nie
                potrafiłem w tej szkole wycisnąć na maksa mojego potencjału.
                Dopiero na studiach zacząłem wyciskać i tak mi już zostało.
                Bronisz się na wiosnę ?
                • Gość: Ewa Re: Niesamowite ! IP: *.csk.pl 26.02.02, 00:16
                  Jezeli okaże sie,ze nie zasłużyłam na stypendium to myślę,że w połowie maja.Gdy
                  okaże się,że byłam mądra to obronię się gdy uczelnia wypłaci Mi wszystkie
                  należne pieniądze. Obecnie studiuję w ramach tzw.IOS więc termin obrony wymyślę
                  sobie jak będę chciała.
                  Postanowiłam jutro robić awanturę w zakładzie elektrycznym(chyba,że się
                  prześpię i mi przejdzie).Już którąś tam noc z rzędu marnuję nad tą pracą, a oni
                  mają sekundowe braki w dostawie prądu.Na tyle długie,że komputer gaśnie.Staram
                  się zapisywać na bierząco ale gdy przed chwilą zgasł mi po tym jak coś napisałm
                  z wielkim bólem i nie zdążyłam zapisać to mnie poniosło.
                  Przepraszam ale kobieta jestem i muszę się wygadać choćby tak.
                  A ludzie w Hrubieszowie aż tak słabo stoją z dostępem do internetu czy nie
                  lubią gazety.pl? Ja uwielbiam ten portal.
                  • ulv Re: Niesamowite ! 26.02.02, 00:42
                    Myślę że w Hrubieszowie z internetem cienko
                    Providerów raczej chyba nie ma
                    tylko przez TPSA wejście a to dosć kosztuje
                    Zresztą trzeba byłoby tak naprawdę spytać kogos kto teraz
                    tam mieszka.
                    Ja Gazetę też lubię - choć jeśli chodzi o samą przelądarkę to Onet jest
                    chyba lepszy.

• Gość: Ewa Re: Niesamowite ! IP: *.csk.pl 26.02.02, 09:12
                      Moja Siostra chodzi do kafejek jeżeli coś jest Jej bardzo potrzebne.
                      A jeśli chodzi o przeglądarki to jak na razie gazetowy się spisuje.Gazeta.pl
                      jest cudna z powodu przejrzystości, braku setek linków na stronie głównej.
                      Nie znam się na parametrach technicznych ale serwer ma chyba zbyt małą
                      pojemność.Nie wiem czy się dobrze wyrażam.Kumpel ostatnio przesyłał Mi zdjęcia
                      i mała ilość na raz przechodził.Koleżanka, która odbiera na interii miała mniej
                      wiadomości.
                      Z tego co napisałaś o "sorach" wnioskuję,że przynajmniej 6 lat wcześniej
                      zaczynałeś.O Franke i Krasińskim JESZCZE nie słyszałeś. Krasiński to taki Pan
                      co za korepetycje z Matematyki bierze najwięcej w Hrubieszowie ale wiem,że
                      przygotowuje bardzo starannie.
                      • ulv Re: Niesamowite ! 26.02.02, 10:11
                        Hm co do parametrów technicznych to w komputerowym świecie też nie jestem zbyt dobry.
                        Powiem inaczej : komputer to narzędzie (tak samo internet) powinno działać sprawnie
                        i bezbłędnie i na tym poziomie się na tym znam. Oczywiście rozróżniam procesor
                        od karty graficznej itp ale nie żebym drążył i znał się na tym dogłębnie.
                        Poprzestańmy na tym, że Gazeta jest dobra na tyle że faktycznie trudno znaleźć coś porównywalnego
                        jako całościowy produkt. Może inne portale mają lepsze poszczególne fragmenty (najczęściej
                        techniczne właśnie) ale całość jest zdecydowanie na korzyść Gazety.

Z tego co pisałaś o stypendiach wnioskuję że studiujesz w trybie dziennym na uczelni państwowej.
                        Czy prywatne też płacą stypendia.
                        Co studjujesz ? Bo ja skończyłem Germanistykę i potem podyplomowe ekonomiczno-zarządzające.
                        Jak się miało okazać strzał był w dziesiątkę. Jak szukałem pracy to już nie był ten okres gdzie każdy
                        kto mówił w obcym języku od razu dostawał świetną pracę więc te studia podyplomowe b.duzo mi
                        dały. Pracodawcy szukali akurat ludzi z językami (jeszcze nie był standard) z wiedzą ekonomiczną
                        (doświadczenie nie było jeszcze takie cenne - raczej "otwarty umysł" teraz jest już inaczej)
                        i po studiach humanistycznych właśnie lub psychologii/socjologii - że niby lepsze umiejętności
                        interpersonalne. I tak dostałem niezłą pracę.
                        Co raz częściej dochodzę do wniosku że w życiu dużą rolę odgrywa traf, czy szczęście jak kto woli.
                        Jeszcze nie ma planowania karier w sposób systematyczny i celowy. Przynajmniej chyba nie dotyczy
                        to naszego pokolenia. Inna sprawa czy to dobrze czy źle.

A ty po studiach masz jakie plany ? Założę się że do Hrubieszowa na stałe się nie wybierasz
                        ale może się mylę

• Gość: Ewa Re: Niesamowite ! IP: *.csk.pl 26.02.02, 11:54
                          Tak studiuję dziennie w Olsztynie obecnie administrację. Niestety mam zerową
                          zdolność do języków obcych.Aby się czegoś nauczyć muszę non stop przebywać z
                          ludźmi mówiącymi tylko w danym języku.W ten sosób nauczyłam się niemieckiego
                          (jako tako) bo byłam kelnerką w ośrodku wczasowym dla Niemców.Tak kazali Mi się
                          nauczyć rosyjskiego-3 semestry filologii wschodniosłowiańskiej.Teraz żałuję,że
                          to rzuciłam ale gdy podejmowałam tę decyzję byłam załamana kierunkiem.To był
                          błąd trzeba było studiować dwie rzeczy jednocześnie.Obecnie umiałabym się
                          porozumieć w języku rosyjskim,ukraińskim i białoruskim(z tak niewielką ilością
                          ludzi,którym wolno mówić w tym języku).
                          Teraz trzeba szukać pracy-najlepiej w Białymstoku. Fatalnie ale mimo wszystko
                          lepej niż w Olsztynie.
                          Do Hrubieszowa nie wracam.
                          Pani Duławska zaraziła cię miłością do niemieckiego?
                          • ulv Re: Niesamowite ! 26.02.02, 16:09
                            Duławska ? Nie !!!!
                            Sam się zaraziłem - gdzieś w podstawówce załapałem bakcyla i sam się zacząłem uczyć
                            z kaset i płyt. Zresztą zawsze miałem na tym punkcie lekki odchył.
                            Jako dzieciak wypisywałem sobie języki jakie chciałbym znać.
                            W ekstremalnej wersji jak pamietam wychodziło 13 czy coś koło tego.
                            Raczej się nie zrealizowało, poprzestałem na razie na dobrej znajomości
                            niemieckiego i angielskiego niezłej włoskiego a douczam się hiszpańskiego.
                            Oczywiście bez kontaktów w tym języku sprawność mówienia mocno spada -
                            ale mam szczęście bo w pracy uzywam niemieckiego i angielskiego, poza tym sporo czytam
                            to jakoś formę trzymam.

A z paniami od niemieckiego w Hrubieszowie to było tak, że po prostu nie pozwoliłem
                            sobie przeszkodzić ani popsuć przyjemności.

I nie jest tak że nie masz zdolności językowych. Możesz nie mieć wybitnego talentu w tej dziedzinie
                            ale to się zdarza pewnie raz na milion może więcej.
                            Człowiek jako taki ma zdolność do nauki języka - to tylko kwestia metody i ...
                            odwagi.
                            Z drugiej strony to jest tak, że sam język już nie zapewnia niczego, trzeba mieć jeszcze wiedzę
                            fachową i język jako narzędzie do tego. Inaczej mówiąc : trzeba być artystą w swoim fachu
                            a w języku wystarczy być tylko solidnym rzemieślnikiem.
                            Przeżyłem to na własnej skórze

Sorry za przydługi post - ale ja w ogóle jestem dużo mówiący

• Gość: Ewa Re: Niesamowite ! IP: *.csk.pl 26.02.02, 22:03
                              Zgadza się, moją metodą na język obcy jest "przebywanie" w danym języku.
                              Tylko pozazdrościć talentu,zaparcia i sprzyjających wiatrów.
                              Koniec wypowiedzi bo chyba muszę iść pod kołdrę-przemarzłam.
                              A góry lubisz?Gdy wyjechałam na pólnoc wielu ludzi Mi mówiło,że od Nas tak
                              blisko do Zakopca!
    • Gość: Czarna Re: Niesamowite ! IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 17.03.02, 00:24
      Nie wierzę ! Hrubieszowskie forum! Szukałam go kiedyś i nie było, a teraz
      trafiłam tu przypadkiem. Widzę, że piszących tu niewielu a w dodatku nikt nie
      mieszka w mieście. Ja zresztą też. Wyjechałam z Hrubieszowa dokładnie 10 lat
      temu – na studia – i już nie wróciłam. Jestem z rocznika 1972, ale do liceum
      chodziłam w Horodle. Zdawałam do Staszica, niestety zabrakło mi punktów (Jestem
      tak tempa z matematyki, że się dziwię jak skończyłam podstawówkę). W
      Hrubieszowie, na Żeromskiego, mieszka moja siostra.
      • Gość: Ewa Re: Niesamowite ! IP: *.csk.pl 17.03.02, 09:25
        Witam!
        A może jakieś ciekawe wieści z Hrubieszowa?
        Tak czuję,z ewiekiem jesteś mi najbliższa!
        Zaglądaj tu czasem!
        • Gość: Gocha Re: Niesamowite ! IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.02, 15:30
          Ja mieszkam w Hrubieszowie. Wiec jednak chyba nie tak dokonca "nikt". Tak wiec
          ze sprawami Hrubieszowa mam do czynienia na codzień. Fajnie, że macie tak miłe
          wspomnienia z Hrubieszowa (okolic). Wiec czytając o różnych wymienianych
          miejscach typu kompieliska, Staszic itp. od razu widok obecny mam przed oczami.
          Mam nadzieję, że jednak będzie nas coraz więcej.
          • Gość: Bru Re: Niesamowite ! IP: 195.114.189.* 18.03.02, 00:14
            Ja byłam w H. w lipcu, więc na żadne aktualne informacje nie liczcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka