Dodaj do ulubionych

Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość

26.02.04, 16:24
Gdybym za dotknięciem czarodziejskiej różdzki przeniósł się w przeszłość
tylko trzy lata! , znalazłbym sie w zupełnie innym świecie .
Internet w tamtym czasie był oczywiście , ale jaki % ludzi z niego
korzystał ...?
Wysyłanie listów za pomocą emaili przecież już zrewolucjonizowało świat....
To prawda i kiedyś wysyłaliśmy listy (tradycyjne) ale przecież nie w takim
zakresie jak obecnie - często kilka , kilkanaście , czy więcej dziennie...

A przede wszystkim dotarcie do informacji:
ja juz sobie nie bardzo wyobrażam jak miałbym to robić bez interenetu!
poprostu nie wiem...

A co wydarzy sie przez najbliżesz np 3 lata ..aż sobie nie chce wyobrażić!
choć może ktoś nam napisze wizję:-)

"Obyś żył w ciekawych czasach"...tak to hasło się sprawdza...zdecydowanie
pozdrawiam
J 10:)
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość 26.02.04, 16:29
      januszx napisał:

> Gdybym za dotknięciem czarodziejskiej różdzki przeniósł się w przeszłość
      > tylko trzy lata! , znalazłbym sie w zupełnie innym świecie .
      > Internet w tamtym czasie był oczywiście , ale jaki % ludzi z niego
      > korzystał ...?
      > Wysyłanie listów za pomocą emaili przecież już zrewolucjonizowało świat....
      > To prawda i kiedyś wysyłaliśmy listy (tradycyjne) ale przecież nie w takim
      > zakresie jak obecnie - często kilka , kilkanaście , czy więcej dziennie...
      >
      > A przede wszystkim dotarcie do informacji:
      > ja juz sobie nie bardzo wyobrażam jak miałbym to robić bez interenetu!
      > poprostu nie wiem...
      >
      >
      > A co wydarzy sie przez najbliżesz np 3 lata ..aż sobie nie chce wyobrażić!
      > choć może ktoś nam napisze wizję:-)
      >
      > "Obyś żył w ciekawych czasach"...tak to hasło się sprawdza...zdecydowanie
      > pozdrawiam
      > J 10:)
      Nic dodać nic ująć. Jest to życzenie szczególnie dla starych - obyśmy dożyli
      do jeszcze ciekawszych czasów (przyśpieszonej rewolucji technologiczne). M
      • januszx Re: Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość 26.02.04, 16:52
        Mariusze można tu jeszcze coś dodać..:-))
        ja prznajmniej oczekuje ,że tak się stanie...
        i mam nadzieję ,że pojawią się wizję :
        Zamość 1 lipca 2007:
        - ilość komuterów w mieście
        - dostęp do internetu (w procentach )
        - liczba netowych przyjaciół Zamościa :-)))
        a czy komputer się zmieni , monitor , będzie jeszcze mniejszy? , czy masowo
        uzywane będą notbooki....
        większość z nas wyśle posta - bez problemu - z np Bukowej góry !

pozdrawiam
        J

• mika_1 Re: Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość 26.02.04, 18:43
          Ja uwielbiam ten wynalazek:) CHoc, szczerze mowiac, jeszcze jakis czas temu
          uwazalam, ze w necie siedza tylko idioci i zboczency - net sluzyl mi do
          wyszukiwania info i placenia rachunkow... Teraz patrze na to zupelnia inaczej.
          Poznalam mnostwo ludzi w ten sposob, sprawdzili sie, mam znajomych na calym
          swiecie :) Wczesniej byloby to niemozliwe...
          Ale czasem tesknie za dniami, kiedy trzeba bylo wyciagnac ladna kartke, napisac
          list, wsunac do do koperty, przykleic znaczek i wrzucic list do skrzynki. A
          potem z bijacym sercem czekac na odpowiedz...
          Cos za cos, niestety. Ale i tak kocham ten wynalazek:)))
          • januszx Re: Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość 27.02.04, 09:27
            Mam bardzo podobne do Twoich odczucia i mimo wszystko zalety przeważają , jest
            ich tak wiele ...
            Poznałem wielu wspaniałych ludzi właśnie dzięki netowi , bez niego nie byłoby
            to możlwie- nie mam wątpliwości!
            zdobywam mnóstwo cennych, niezbędnych do życia informacji, kwestia rachunków i
            innych przelewów bankowych tez jest istotna.
            Sa jeszcze inne zalety...
            a co nas czeka w przyszłości ...może powie nam Ubott -specjalista tej
            dziedziny życia...:-)
            pozdrawiam
            J
            • miet.b Re: Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość 27.02.04, 09:59
              Choć przyszłość sam widzę w komputerach, nawet dokształcam się w tym kierynku
              na UMCS lecz uważam, że jednak zanik pisania listów tradycyjnych tworzy koniec
              z poprawą charakteru pisma, skracania wyrazów, zwłaszcza wysyłając SMS,
              podglądając SMS córki widzę same skróty bez romantyzmu. To samo jest na
              czatach, gdzie zdania są pozbawione niekiedy sensu, pisane wyrywkowo.
              Zapytaliście kiedyś swoje dzieci, czy potrafi logiczne opowiedzieć jakiś film,
              czy zdarzenie np co robiło w ciągu dnia, bez naszych pytań nic się nie
              dowiedzieliśmy. Ale może nudzę, właśnie tak ma wyglądać przyszłość.
              • januszx Re: Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość 27.02.04, 10:08
                To prawda Mietku, niestety:-(

Ale z drugiej strony czy przy pomocy netu nie uda się napisać również ładnego
                listu , jak choćby Ty to przed chwilą uczyniłeś?, według mnie wiele zależy od
                tego w jaki sposób korzystamy z rzeczy - najnowszych wynalaków również

choć smsy rzeczywiście nie moga byc romantyczne:-( - z natury...
                • mika_1 Re: Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość 27.02.04, 21:15
                  Z tymi SMS-ami, to roznie bywa... Moga:)
                  Ale co do ortografii, interpunkcji itp, to rzeczywiscie - dramat. Ja chyba
                  jestem jeszcze ze "starej szkoly", poniewaz ogromna wage przywiazuje do tych
                  rzeczy. Nic tak nie kluje w oczy jak jakis "byk" wsadzony w srodek
                  romantycznego smsa;) Tu u mnie nie ma "zmiluj sie".
                  Z drugiej strony, do poznawania ludzi, net jest wrecz wymarzony. Tu wszystko
                  jest na glowie - najpierw sie kogos poznaje od strony mysli, potem ewentulanie
                  slyszy i na koniec widzi - zupelnie inaczej niz w realu. Ale to jest
                  niejednokrotnie lepsze:)
                  Dlatego lubie net, mimo jego ograniczen. I wcale nie uwazam, ze brak zasad,
                  ortografii itp. to jest cos, z czym mozemy sie pogodzic. Jestem za trzymamniem
                  formy, nawet kosztem dodatkowych 5 sekund poswieconych na sprawdzenie pisowni...
                  • wiloa Re: Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość 27.02.04, 23:58
                    To moze i ja kilka slow , chociaz nie mam stalego dostepu do internetu:(( to
                    tez korzystam i musze powiedziec ,ze mi sie bardzo przydaje, teraz wlasnie
                    jestem u Kogos i moge pisac ! ale jednoczesnie zadroscic:( ,ze u mnie w domu
                    nie mam stalych łącz.
                    Czasami mozna trafić na naprawde ciekawe rzeczy w internecie , tylko trzeba
                    troche poszukac pozdrowienia wiloa
                    • mika_1 Re: Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość 28.02.04, 05:05
                      A jeszcze z innej strony - to strasznie wciaga i pozera mnostwo czasu...
                      • ubott.1 Re: Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość 03.03.04, 09:36
                        Czas bym teraz ja sie wypowiedzial. Ortografia, listy tradycyjne owszem to
                        wazna i mila rzecz. Ale bede bronil sms-ow. Ich rola jest troche inna. Jest to
                        szybki srodek przekazu. Dostaje ich wiele i tak np. niektore rozbawiaja mnie do
                        lez inne sa bardzo mile. Czesto za ich pomoca mozemy okazac ze pamietamy o nim
                        jakby np. tuz przed egzaminem, w szpitalu czy tez milym slowem pocieszyc kogos
                        przed snem. Wiele wynalazkow odchodzi w przeszlosc jakby np. kiedys poslancy z
                        listami by ustapic miejsca nowym. Nie obawiam sie az tak bardzo nad rozwojem
                        naszej mlodziezy w dobie internetu. Owszem trzeba ja ksztalcic, kierowac i
                        chronic ale czy nasi rodzice nie mieli z nami problemow i tak jak teraz my
                        mowili-
                        • januszx Re: Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość SMS 06.03.04, 08:46
                          W kwestii SMSów muszę powiedzieć ,że są tacy , którzy w ogóle nie uznaja tej
                          formy komunikacji , mają telefony a używają je jedynie do rozmów , nigdy
                          pisania tekstów, nawet nie bardzo potrafią używać tej funkcji!
                          Jest to dla mnie niezrozumiałe gdyż otrzymać , czy wysłać smsa jest bardzo
                          miło:-)
                          • ubott.1 Re: Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość SMS 08.03.04, 03:25
                            Ja uczylem kiedys swa mame pisac sms-a ale dla niej to czarna magia.
                            • januszx Re: Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość SMS 08.03.04, 08:43
                              A to ciekawe tez uczyłem mame pisać:-) i potrafi:-) ...je odbierać natomiast
                              z pisaniem jest o wiele gorzej:-) - wyjatkowo napisze cos krótkiego.., woli
                              zadzwonić niż wstukiwac literki..
                              • arwen.a Re: Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość SMS 08.03.04, 10:35
                                Hejka.
                                Pozwólcie, że i Arwen dorzucii swoje trzy grosze:-)
                                SMS-y mogą być bardzo romantyczne - jeśłi sie chce. A jak miło jest dostać
                                króciutki tescik świadczący ze ktoś o mnie pamieta...
                                A poza tym sama kilkakrotnie znalazłam sie w sytuacji kiedy dzięki wysłaniu SMS-
                                a ja sama albo ktoś inny nie zgubił sie podczas wędrowania po górach.
                                Przypadkowe odłaczenie od grupy z która sie idzie jest baaaardzo niemiłe. A
                                jaka potem radośc gdy po instrukcji - czekamy na ciebie, idz prosto, skrec kolo
                                kamienia - spotykamy sie!!!
                                No i mozliwość połaczenie z pogotowiem górskim czy schroniskiem w razie
                                niebezpieczeństwa!!!
                                A wiec - nie bójmy sie rozwoju technoligi. choć ja sama nie za bardzo jeszcze 3
                                lata temu wiedziałam co szukać w inernecie - to dziś pomimo utrudnionego
                                dostepu nie wybrażam sobie funkcjonowania bez niego :-)))
                                Pozdrawiam.
                                A.
                                • januszx Re: Rozwój teleinformatyki ..jaka przyszłość SMS 08.03.04, 16:27
                                  SMS pozwalaja równiez odnaleźć się w ...hipermarkecie gdy zagubimy sie
                                  posród półek mandarynek i pomarańczy
                                  J
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka