Dodaj do ulubionych

grzyby...?

03.08.04, 16:49
A może ktoś z Was ..gdzieś..widział grzyby...i ma ochotę się pochwalić..?
Nie mam na mysli opczywiście bazarku na Orzeszkowej..:)
Obserwuj wątek
    • miet.b Re: grzyby...? 03.08.04, 17:00
      Jak są na bazarku to muszą być i w lesie
    • gammma Re: grzyby...? 04.08.04, 08:32
      ja widzialam na bazarku na rynku nowego miasta, nie na orzeszkowej :))
      pzdr
      g
      • miet.b Jakie grzyby widziałaś 04.08.04, 08:37
        Na bazarku Nowego Miasta? Czy dużo było sprzedających bo ja jakoś nie mogę
        trafić
        • reto Re: Jakie grzyby widziałaś 04.08.04, 10:57
          Na trasie W-wa Lublin stoja z kobialkami.
          Kupilem i byly w 80% robaczywe:-)
          • ancyk.62 Re: Jakie grzyby widziałaś 04.08.04, 11:21
            ale bazarki to żadna frajda!!!
            Ja chcę pozbierac...pozagladać im pod kapelusze....:)....ale gdzie?...:(
            • czuk1 Pytanie na Zamościu odpowiedź na Roztoczu. 09.08.04, 08:51
              ancyk.62 napisała:

> ale bazarki to żadna frajda!!!
              > Ja chcę pozbierac...pozagladać im pod kapelusze....:)....ale gdzie?...:(
              Najpierw do Wiloy. Ja też Twój forumowy znjomy (jestem). Potwierdzam.
              Odpowiedź dla ancyka 62 - na miejscu właściwym, tam gdzie te grzyby rosna.
              Wątek - Są grzyby".

Pozdrawiam Was sedercznie ze słonecznego (częściowo) Zamościa

i tradycyjnie.... dobrego tygodnia

Mariusz
              • czuk1 Re: Pytanie na Zamościu odpowiedź na Roztoczu. 09.08.04, 19:27
                czuk1 napisał:

> ancyk.62 napisała:
                >
                > > ale bazarki to żadna frajda!!!
                > > Ja chcę pozbierac...pozagladać im pod kapelusze....:)....ale gdzie?...:(
                > Najpierw do Wiloy. Ja też Twój forumowy znjomy (jestem). Potwierdzam.
                > Odpowiedź dla ancyka 62 - na miejscu właściwym, tam gdzie te grzyby rosna.
                > Wątek - Są grzyby".
                >
                > Pozdrawiam Was sedercznie ze słonecznego (częściowo) Zamościa
                >
                > i tradycyjnie.... dobrego tygodnia
                >
                > Mariusz

O grzybach piszę na Roztoczu. m
        • gammma Re: Jakie grzyby widziałaś 04.08.04, 11:42

aaa jakies takie brązowe były
          :))

a pozagladac pod kapelusze to mozna im....... zazwyczaj chyba w lesie
          ;))

a tak serio, ta malewszczyzne znasz?
    • czuk1 Re: grzyby...? 04.08.04, 14:20
      ancyk.62 napisała:

> A może ktoś z Was ..gdzieś..widział grzyby...i ma ochotę się pochwalić..?
      > Nie mam na mysli opczywiście bazarku na Orzeszkowej..:)

Piszą, gadają sobie a na pytanie nikt nie odpowiada. Ja też nie odpowiem, bo
      nie bylem na grzybach. Czekam na sygmnal do wyjazdu - od kilku osób mam mieć.
      Chyba jenak nie wytrzymam i pojade sam. Zdradzam (tylko Tobie)moje grzybowiska -
      z myslą, że tam gdzieś się spotkamy :
      Las dębowy za Zawadą - Kąty , Kąty II
      Maleszczyzna , na 2 km w kierunku Józefowa Roztoczańskiego , na przystanku PKs
      droga w prawo na jakąś wieś(nazwy nie pamiętam). -tam szukamy na tych górach na
      prawo bliżej drogi.
      Józefów Roztoczański (dawny Stacja Krasnobród) Samochód stawiamy przy częsci
      mieszkalnej stacji od strony drogi Gromady i Górecka, i ... wchodzimy w las .
      Tam są grzyby różne :kozaki przy kępach brzóz, kurki przy drogach, kołpaki
      (ytakie"biłgorajskie" grzyby podobne doopieniek łąkowy), borowiki, maślaki i
      pożniej podgrzybki.

Tak że takie mam własne spostrzeżenia.
      Przy okazji wiadomo, że - rydze sa kolo Narola, Huty Różanieckiej
      (kamienioło),w okolicach Kosobud.
      że podgrzybki s a w Puszczy Solskiej, za Malewszczyzną, wszędzie na trasie
      Hamernia - Susiec, no i jadąc od Suśca wdłą lasu aż do 10 km do leśniczówki aż
      łąk w okolicy Obszy. Jadąc co najwyżej rowerem - bo do lasu samochodem już od
      liku lat nie wiejżdzamy.

Pozdrawiam Mariusz
      • ancyk.62 Re: grzyby...? 04.08.04, 14:39
        ...nareszcie coś konkretnego...:)
        Wielkie dzięki Mariuszu,
        Liczę na to,że po ostrym deszczyku i ... /mam nadzieję /...słoneczku...własnie
        spokojnie sobie rosną grzybki we wskazanych przez Ciebie miejscach.
        Może już wkrótce będę miała okazję sprawdzić.
        Już czuję ich zapach.....:))))
        • januszx Re: grzyby...? 04.08.04, 16:19
          Deszcz wg moich informacji lał się z nieba strumieniami a zatem grzybów będzie
          co nie miara, życzę owocnych poszukiwań :-)
          A pamietacie jak w zeszłym roku grzyby obrodziły;-))?
          Pozdrawiam
          J
        • czuk1 Re: grzyby...? 04.08.04, 16:35
          Cieszę się z tego "nareszcie".
          Jako opiekun Roztocza (pfu - forum Roztocze) przypominam trzeba wziąc do lasu
          ochronę .....przed kleszczemi.
          Jeśli nie wzięłaś wcześniej zastrzyku p-w kleszczom, to musisz wziąć kogoś kto
          Ci pomoże w znalezieniu i ew. usunięciu kleszcza(y).o-;)
          To przeciez żarty.
          Pozdrawiam msriusz
          • ancyk.62 Re: grzyby...? 04.08.04, 17:53
            Mariuszu- Jesteś wyjątkowo odpowiedzialnym "opiekunem" Roztocza :))
            Za zastrzykami nie przepadam,wolę zdecydowanie w lesie
            towarzystwo /antykleszczowe/.
            W moim przypadku nawet jest ono koniecznościa,ponieważ wystarczy mi 10
            drzew,żeby sie zgubic.:))
            Januszu- jaki ubiegłoroczny wysyp grzybów masz na myśli???Chyba nie na
            Roztoczu...:)
            Pozdrawiam
            • wiloa Ach grzyby 06.08.04, 17:17
              Ach grzyby jak sie milo zrobilo ..lubie chodzic na grzyby
              ale tutaj NIE MA LASU
              • users1 Re: Ach grzyby 06.08.04, 20:46
                Grzyby są, sprawdziłem - lasy pomiędzy Nieliszem, a Żółkiewką
                Pozdrawiam
                W.2
                • miet.b Podobno sa mówił mi znajomy 06.08.04, 21:33
                  na Mlewszczyźnie, zebrał wiaderko prawdziwków w 3 godziny. Grzybki były małe
                  zebrał ponad 200. Właściwie to mówił znajomy mojemu znajomemu, jaka prawda nie
                  wiem.
                  • wiloa Re: Podobno sa mówił mi znajomy 07.08.04, 15:11
                    ale sprytny ten znajomy znajomego , wzbudzil duzy podziw:)
    • miet.b Re: grzyby...? 24.09.04, 02:38
      Podobno znów się pokazały. Tym razem podgrzybki. Jeszcze nie byłem, ale moze w
      sobotę się wybiorę na Roztocze. Może ktoś z Was był w ostatnim okresie.
      • benia30 Re: grzyby...? 27.09.04, 22:47
        miet.b napisał:

> Podobno znów się pokazały. Tym razem podgrzybki. Jeszcze nie byłem, ale moze
        w
        > sobotę się wybiorę na Roztocze. Może ktoś z Was był w ostatnim okresie.

W zeszłym tygodniu moi specjalni wysłannicy nazbierali ok. 80 szt podgrzybków.
        Czyli grzyby są... (czy raczej "były"???)
        pozdrawiam.
        b...
    • miet.b Jeszcze raz pytam się o grzyby, czy ktoś widział 24.09.04, 20:58
      Ja na razie widziałem, bardzo ładne, ale niestety tylko w Dzienniku Wschodnim
      • blotniarka.stawowa Widzialam, a nawet jadlam i ... zyje 24.09.04, 21:15
        miet.b napisał:
        > Ja na razie widziałem, bardzo ładne, ale niestety tylko w Dzienniku Wschodnim

A ja widzialam - dwa lata temu na Wigilie w moich potrawach. Zerwane przez
        rodzine grzybiarzy-znawcow w lasach zwierzynieckich. Musial byc w tym sloiczku
        suszonych grzybkow jakis 'trujak', bo malo sie na tamten swiat nie przekrecilam,
        sprobowawszy zaledwie wywaru grzybowego, no i skonczylo sie na mocnym
        przechorowaniu calych swiat...
        Odtad, do potraw wigilijnych - tylko pieczarki :(
    • szekla Re: grzyby...? 26.09.04, 21:29
      widzialam borowiki prawdziwkami zwane.Dzis w zupce plywaly dajac jej godne miano
      zupy borowikowej. A wszystko to z zapasow ususzonych w modlibozyckich lasach
      • miet.b A gdzie tegoroczne, świeżo zebrane 26.09.04, 22:17
        Więc i wy też macie albo pamięć, albo zeszłoroczne gdzieś schowane. Jesienią
        trzeba jeść świeże grzyby.
        • szekla Re: A gdzie tegoroczne, świeżo zebrane 26.09.04, 22:23
          pamiec to ja mam, jak slon
          a grzyby ususzone, tegoroczne z letniego pobytu w Polsce. Tutaj to ja sobie moge
          kupic pieczarki lun litewskie kurki.A grzybowy susz w Niemczech to same zmiotki;-)
          • klean Re: A gdzie tegoroczne, świeżo zebrane 28.09.04, 15:50
            Pomiedzy Belzcem a Narolem satakie dwa niebzpieczne zakrety tutaj zwolnic przed
            serio bo wylecisz w powietrze nastepnie ostry zakret tez niewywazony w lewo i
            zaraz za nim zatrzymac sie.Uwaga nie ma zbyt duzo mozliwosci. Tutaj idziemy w
            kierunku wsi Kadlubiska /las sosnowy obfitujacy w prawdziwki/.
            Jesli przejedziecie to miejsce to jedziemy az do palacu w Narolu i tutaj
            skrecamy natychmiast za zakretem w kierunku wsi Podlesina. Dojezdzamy do
            tzw.Wielkiego Dolu (wysypisko smieci) i tutaj lasy obfituja tez w prawdziwki i
            podgrzybki.
            Dalej z Narola jedziemy w kierunku Huta Szumy zostawiamy samochod zaraz po
            wjezdzie do wioski za zakretem i dalej na piechote pod gore.
            Prawdziwki,maslaki,rydze,podgrzybki surojadki,gaski. Z Huty Szumy jadac w
            kierunku Korkoszy zaraz za wsia po lewej stronie gaski i opienki. Jadac dalej
            przez Rebizanty w kierunku Susiec zaraz za "szumami" las mieszany i tutaj
            znajdziecie wszystko. Uwaga podczas weekendu w tym miejscu siedzi caly Lublin:-(
            • miet.b Re: A gdzie tegoroczne, świeżo zebrane 28.09.04, 16:03
              Rzeczywiście opis dokładny. Jakbym już tam był.
            • wiloa Re: A gdzie tegoroczne, świeżo zebrane 28.09.04, 16:30
              dzieki za tak szczegolowe informacje juz chetnie bym pakowala sie i jechala w
              te piekne zielone strony ale niestety odleglosc dzieli mnie ogromna
              i cóż nie sprawdze czy Twe slowa czcze byly:) wspanialego grzybobrania zycze w.
              • bluesluz Re: A gdzie tegoroczne, świeżo zebrane 29.09.04, 08:26
                Teraz to sezon raczej tylko na opienki i gaski.
                Wybieram sie podczas weekendu i jade w kierunku Susiec potem Rebizanty i
                wspinam sie na Biala Gore. Z tamtad dlugie spojrzenie na Roztocze i z gory jade
                przez wies Huta Rozaniecka w kierunku Rudy R. Z gory ta droga wyglada bardzo
                pieknie.Na horyzoncie zarysowuja sie kontury lasu i tam nalezy jechac na grzyby.
                Osobiscie dojezdzam do uroczyska Maziarnia tam jest osada lesna i mily lesniczy.
                Zawsze zostawiam u niego na podworzu samochod nawet gdy go nie ma w domu.
                Tutaj nie trzeba szukac zadnych specjalnych miejsc z grzybnia.
                Zaraz za brama lesniczowki mozna nazbierac juz cos ale mam swoje miejsca, idac
                w kierunku Bukowego Lasu/Starej Huty/ sa najlepsze miejsca na borowiki a
                obecnie na rydze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka