ancyk.62 03.08.04, 16:49 A może ktoś z Was ..gdzieś..widział grzyby...i ma ochotę się pochwalić..? Nie mam na mysli opczywiście bazarku na Orzeszkowej..:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gammma Re: grzyby...? 04.08.04, 08:32 ja widzialam na bazarku na rynku nowego miasta, nie na orzeszkowej :)) pzdr g Odpowiedz Link Zgłoś
miet.b Jakie grzyby widziałaś 04.08.04, 08:37 Na bazarku Nowego Miasta? Czy dużo było sprzedających bo ja jakoś nie mogę trafić Odpowiedz Link Zgłoś
reto Re: Jakie grzyby widziałaś 04.08.04, 10:57 Na trasie W-wa Lublin stoja z kobialkami. Kupilem i byly w 80% robaczywe:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ancyk.62 Re: Jakie grzyby widziałaś 04.08.04, 11:21 ale bazarki to żadna frajda!!! Ja chcę pozbierac...pozagladać im pod kapelusze....:)....ale gdzie?...:( Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Pytanie na Zamościu odpowiedź na Roztoczu. 09.08.04, 08:51 ancyk.62 napisała: > ale bazarki to żadna frajda!!! > Ja chcę pozbierac...pozagladać im pod kapelusze....:)....ale gdzie?...:( Najpierw do Wiloy. Ja też Twój forumowy znjomy (jestem). Potwierdzam. Odpowiedź dla ancyka 62 - na miejscu właściwym, tam gdzie te grzyby rosna. Wątek - Są grzyby". Pozdrawiam Was sedercznie ze słonecznego (częściowo) Zamościa i tradycyjnie.... dobrego tygodnia Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Pytanie na Zamościu odpowiedź na Roztoczu. 09.08.04, 19:27 czuk1 napisał: > ancyk.62 napisała: > > > ale bazarki to żadna frajda!!! > > Ja chcę pozbierac...pozagladać im pod kapelusze....:)....ale gdzie?...:( > Najpierw do Wiloy. Ja też Twój forumowy znjomy (jestem). Potwierdzam. > Odpowiedź dla ancyka 62 - na miejscu właściwym, tam gdzie te grzyby rosna. > Wątek - Są grzyby". > > Pozdrawiam Was sedercznie ze słonecznego (częściowo) Zamościa > > i tradycyjnie.... dobrego tygodnia > > Mariusz O grzybach piszę na Roztoczu. m Odpowiedz Link Zgłoś
gammma Re: Jakie grzyby widziałaś 04.08.04, 11:42 aaa jakies takie brązowe były :)) a pozagladac pod kapelusze to mozna im....... zazwyczaj chyba w lesie ;)) a tak serio, ta malewszczyzne znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: grzyby...? 04.08.04, 14:20 ancyk.62 napisała: > A może ktoś z Was ..gdzieś..widział grzyby...i ma ochotę się pochwalić..? > Nie mam na mysli opczywiście bazarku na Orzeszkowej..:) Piszą, gadają sobie a na pytanie nikt nie odpowiada. Ja też nie odpowiem, bo nie bylem na grzybach. Czekam na sygmnal do wyjazdu - od kilku osób mam mieć. Chyba jenak nie wytrzymam i pojade sam. Zdradzam (tylko Tobie)moje grzybowiska - z myslą, że tam gdzieś się spotkamy : Las dębowy za Zawadą - Kąty , Kąty II Maleszczyzna , na 2 km w kierunku Józefowa Roztoczańskiego , na przystanku PKs droga w prawo na jakąś wieś(nazwy nie pamiętam). -tam szukamy na tych górach na prawo bliżej drogi. Józefów Roztoczański (dawny Stacja Krasnobród) Samochód stawiamy przy częsci mieszkalnej stacji od strony drogi Gromady i Górecka, i ... wchodzimy w las . Tam są grzyby różne :kozaki przy kępach brzóz, kurki przy drogach, kołpaki (ytakie"biłgorajskie" grzyby podobne doopieniek łąkowy), borowiki, maślaki i pożniej podgrzybki. Tak że takie mam własne spostrzeżenia. Przy okazji wiadomo, że - rydze sa kolo Narola, Huty Różanieckiej (kamienioło),w okolicach Kosobud. że podgrzybki s a w Puszczy Solskiej, za Malewszczyzną, wszędzie na trasie Hamernia - Susiec, no i jadąc od Suśca wdłą lasu aż do 10 km do leśniczówki aż łąk w okolicy Obszy. Jadąc co najwyżej rowerem - bo do lasu samochodem już od liku lat nie wiejżdzamy. Pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
ancyk.62 Re: grzyby...? 04.08.04, 14:39 ...nareszcie coś konkretnego...:) Wielkie dzięki Mariuszu, Liczę na to,że po ostrym deszczyku i ... /mam nadzieję /...słoneczku...własnie spokojnie sobie rosną grzybki we wskazanych przez Ciebie miejscach. Może już wkrótce będę miała okazję sprawdzić. Już czuję ich zapach.....:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: grzyby...? 04.08.04, 16:19 Deszcz wg moich informacji lał się z nieba strumieniami a zatem grzybów będzie co nie miara, życzę owocnych poszukiwań :-) A pamietacie jak w zeszłym roku grzyby obrodziły;-))? Pozdrawiam J Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: grzyby...? 04.08.04, 16:35 Cieszę się z tego "nareszcie". Jako opiekun Roztocza (pfu - forum Roztocze) przypominam trzeba wziąc do lasu ochronę .....przed kleszczemi. Jeśli nie wzięłaś wcześniej zastrzyku p-w kleszczom, to musisz wziąć kogoś kto Ci pomoże w znalezieniu i ew. usunięciu kleszcza(y).o-;) To przeciez żarty. Pozdrawiam msriusz Odpowiedz Link Zgłoś
ancyk.62 Re: grzyby...? 04.08.04, 17:53 Mariuszu- Jesteś wyjątkowo odpowiedzialnym "opiekunem" Roztocza :)) Za zastrzykami nie przepadam,wolę zdecydowanie w lesie towarzystwo /antykleszczowe/. W moim przypadku nawet jest ono koniecznościa,ponieważ wystarczy mi 10 drzew,żeby sie zgubic.:)) Januszu- jaki ubiegłoroczny wysyp grzybów masz na myśli???Chyba nie na Roztoczu...:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Ach grzyby 06.08.04, 17:17 Ach grzyby jak sie milo zrobilo ..lubie chodzic na grzyby ale tutaj NIE MA LASU Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Ach grzyby 06.08.04, 20:46 Grzyby są, sprawdziłem - lasy pomiędzy Nieliszem, a Żółkiewką Pozdrawiam W.2 Odpowiedz Link Zgłoś
miet.b Podobno sa mówił mi znajomy 06.08.04, 21:33 na Mlewszczyźnie, zebrał wiaderko prawdziwków w 3 godziny. Grzybki były małe zebrał ponad 200. Właściwie to mówił znajomy mojemu znajomemu, jaka prawda nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Podobno sa mówił mi znajomy 07.08.04, 15:11 ale sprytny ten znajomy znajomego , wzbudzil duzy podziw:) Odpowiedz Link Zgłoś
miet.b Re: grzyby...? 24.09.04, 02:38 Podobno znów się pokazały. Tym razem podgrzybki. Jeszcze nie byłem, ale moze w sobotę się wybiorę na Roztocze. Może ktoś z Was był w ostatnim okresie. Odpowiedz Link Zgłoś
benia30 Re: grzyby...? 27.09.04, 22:47 miet.b napisał: > Podobno znów się pokazały. Tym razem podgrzybki. Jeszcze nie byłem, ale moze w > sobotę się wybiorę na Roztocze. Może ktoś z Was był w ostatnim okresie. W zeszłym tygodniu moi specjalni wysłannicy nazbierali ok. 80 szt podgrzybków. Czyli grzyby są... (czy raczej "były"???) pozdrawiam. b... Odpowiedz Link Zgłoś
miet.b Jeszcze raz pytam się o grzyby, czy ktoś widział 24.09.04, 20:58 Ja na razie widziałem, bardzo ładne, ale niestety tylko w Dzienniku Wschodnim Odpowiedz Link Zgłoś
blotniarka.stawowa Widzialam, a nawet jadlam i ... zyje 24.09.04, 21:15 miet.b napisał: > Ja na razie widziałem, bardzo ładne, ale niestety tylko w Dzienniku Wschodnim A ja widzialam - dwa lata temu na Wigilie w moich potrawach. Zerwane przez rodzine grzybiarzy-znawcow w lasach zwierzynieckich. Musial byc w tym sloiczku suszonych grzybkow jakis 'trujak', bo malo sie na tamten swiat nie przekrecilam, sprobowawszy zaledwie wywaru grzybowego, no i skonczylo sie na mocnym przechorowaniu calych swiat... Odtad, do potraw wigilijnych - tylko pieczarki :( Odpowiedz Link Zgłoś
szekla Re: grzyby...? 26.09.04, 21:29 widzialam borowiki prawdziwkami zwane.Dzis w zupce plywaly dajac jej godne miano zupy borowikowej. A wszystko to z zapasow ususzonych w modlibozyckich lasach Odpowiedz Link Zgłoś
miet.b A gdzie tegoroczne, świeżo zebrane 26.09.04, 22:17 Więc i wy też macie albo pamięć, albo zeszłoroczne gdzieś schowane. Jesienią trzeba jeść świeże grzyby. Odpowiedz Link Zgłoś
szekla Re: A gdzie tegoroczne, świeżo zebrane 26.09.04, 22:23 pamiec to ja mam, jak slon a grzyby ususzone, tegoroczne z letniego pobytu w Polsce. Tutaj to ja sobie moge kupic pieczarki lun litewskie kurki.A grzybowy susz w Niemczech to same zmiotki;-) Odpowiedz Link Zgłoś
klean Re: A gdzie tegoroczne, świeżo zebrane 28.09.04, 15:50 Pomiedzy Belzcem a Narolem satakie dwa niebzpieczne zakrety tutaj zwolnic przed serio bo wylecisz w powietrze nastepnie ostry zakret tez niewywazony w lewo i zaraz za nim zatrzymac sie.Uwaga nie ma zbyt duzo mozliwosci. Tutaj idziemy w kierunku wsi Kadlubiska /las sosnowy obfitujacy w prawdziwki/. Jesli przejedziecie to miejsce to jedziemy az do palacu w Narolu i tutaj skrecamy natychmiast za zakretem w kierunku wsi Podlesina. Dojezdzamy do tzw.Wielkiego Dolu (wysypisko smieci) i tutaj lasy obfituja tez w prawdziwki i podgrzybki. Dalej z Narola jedziemy w kierunku Huta Szumy zostawiamy samochod zaraz po wjezdzie do wioski za zakretem i dalej na piechote pod gore. Prawdziwki,maslaki,rydze,podgrzybki surojadki,gaski. Z Huty Szumy jadac w kierunku Korkoszy zaraz za wsia po lewej stronie gaski i opienki. Jadac dalej przez Rebizanty w kierunku Susiec zaraz za "szumami" las mieszany i tutaj znajdziecie wszystko. Uwaga podczas weekendu w tym miejscu siedzi caly Lublin:-( Odpowiedz Link Zgłoś
miet.b Re: A gdzie tegoroczne, świeżo zebrane 28.09.04, 16:03 Rzeczywiście opis dokładny. Jakbym już tam był. Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: A gdzie tegoroczne, świeżo zebrane 28.09.04, 16:30 dzieki za tak szczegolowe informacje juz chetnie bym pakowala sie i jechala w te piekne zielone strony ale niestety odleglosc dzieli mnie ogromna i cóż nie sprawdze czy Twe slowa czcze byly:) wspanialego grzybobrania zycze w. Odpowiedz Link Zgłoś
bluesluz Re: A gdzie tegoroczne, świeżo zebrane 29.09.04, 08:26 Teraz to sezon raczej tylko na opienki i gaski. Wybieram sie podczas weekendu i jade w kierunku Susiec potem Rebizanty i wspinam sie na Biala Gore. Z tamtad dlugie spojrzenie na Roztocze i z gory jade przez wies Huta Rozaniecka w kierunku Rudy R. Z gory ta droga wyglada bardzo pieknie.Na horyzoncie zarysowuja sie kontury lasu i tam nalezy jechac na grzyby. Osobiscie dojezdzam do uroczyska Maziarnia tam jest osada lesna i mily lesniczy. Zawsze zostawiam u niego na podworzu samochod nawet gdy go nie ma w domu. Tutaj nie trzeba szukac zadnych specjalnych miejsc z grzybnia. Zaraz za brama lesniczowki mozna nazbierac juz cos ale mam swoje miejsca, idac w kierunku Bukowego Lasu/Starej Huty/ sa najlepsze miejsca na borowiki a obecnie na rydze. Odpowiedz Link Zgłoś