Dodaj do ulubionych

Historia powtarza się...

03.08.14, 10:45
W latach 80-tych (hołubionej przez władze) Orkiestry Włościańskiej pan b.dyr.Kowalczyk (nie hołubiony przez władze) prowadził walkę z ówczesnymi władzami wojewódzkimi, choć Orkiestra była dobrze traktowana i wyposażona pod względem finansowym. Dyr. sciągnął kontrolę NIK ,. Na czele zespołu kontrolnego stał kolega dyrektora Orkiestry - też dyrygent. NIK "stwierdziła" m.in. w 1947 roku w powiatowym domu kultury palacz spalił oryginalne utwory/nuty K.Namyslowskiego, izba pamięci po K.Namysłowskim w Starym Zamościu jest nie odmalowana a grób Namysłowskich na miejscowym cmentarzu jest zaniedbany. Odpowiednie wnioski o ukaranie winnych zaniedbań były kierowane gdzie trzeba.
Co mamy teraz , po 30-tu latach :
Jest Muzeum Ziemi Starozamojskiej (z dostępną jedynie stroną tytułową)
i otwarte tylko w niedziele, a w pozostałe dni na życzenie
telefoniczne
. Nie mogłem więc zobaczyć jak eksponowane jest w nim
życie rodziny Namysłowskich.

Grób rodziny Namysłowskich zastałem (znowu) zaniedbany.(nie mogę tu wstawić
zdjęć, ze względów technicznych) Co prawda pracownicy Orkiestry w
2005 roku wykonali na stronie szczytowej grobowca płyty
upamiętniające rodzinę Namysłowskich oraz Karola i jego syna
Stanisława Namysłowskich. Grobowiec - nie jest jednak otoczony czcią.
Otoczenie zarośnięte wysokimi trawami i pokrzywami, litery na tablicach
wykruszone.

Warto by gmina, szkoła i parafia podjęły się stałej opieki nad grobem rodzinnym kompozytora i twórcy Orkiestry Włościańskiej. Historia nie musi się powtarzać.

Obserwuj wątek
    • skuter46 Re: Historia powtarza się... 06.08.14, 23:20
      Drobnym tematem - uporządkowanie siłami firmy i darmowo grobu Rodziny Namysłowskich - zainteresowałem Panią Karolinę Zderkiewicz z Olimpu.
      Czekam na efekt.
      Prawdopodobnie zawstydzi wójta, księdza i dyrektora szkoły.
    • skuter46 Re: Historia powtarza się... 08.08.14, 22:04
      Dowiaduję się. Dziś - jutro , Pani Dyrektor Anna Gruszkiewicz Orkiestry Symfonicznej im. Karola Namysłowskiego w Zamościu i grupa Pracowników Orkiestry zajmie się uporządkowaniem Grobu Rodziny Namysłowskich. 26 sierpnia mija 89 -ta rocznica Śmierci Karola Namysłowskiego - Kompozytora i Założyciela Orkiestry Włościańskiej .
      Dobrze to świadczy o Dyrekcji i pracownikach Orkiestry. :)
      • maria88 Re: Historia powtarza się... 11.08.14, 10:08
        Szkoda,że zajmie się tym ktoś dopiero po interwencji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka