Dodaj do ulubionych

Zydowska kuchnia

11.03.05, 16:05
Sabina pisala w innym watku o kuchni zydowskiej.
Bardzo zapraszam tutaj do pisania wtedy bedzie latwiej sciagnac przepis.
Obserwuj wątek
    • sabina8 Re: Zydowska kuchnia 11.03.05, 19:24
      Skoro Andzia ma wątpliwości, to Cymes nr 1:
      1kg ziemniaków,400 g suszonych śliwek, łyżka miodu, łyżeczka cukru, 3 łyżki
      smalcu kurzego (gęsiego) szczypta gałki muszkat., sól.
      Śliwki wymyć i namoczyć w przegotowanej wodzie; ziemniaki umyć, obrać,pokroić w
      gruba kostkę. Ziemniaki włożyć do rondla, dodać śliwki (bez pestek), mmiód,
      cukier, tłuszcz, podlać wodą w której moczyły się śliwki i gotować na bardzo
      małym ogniu,od czasu do czasu wstrząsnąc garnkiem, żeby nie przywarło do dna.
      Gdy woda wyparuje, a ziemniaki nabiorą barwy śliwek, potrawa jest gotowa do
      spożycia. Można podawać z drobiem lub jako deser. Smacznego. Jeszcze lepszy
      jest cymes z marchwi z bakaliami.
      A jeśli ktoś nie lubi słodyczy, to może cebulowe ciasteczka - bardzo dobre do piwa.
      600g mąki, 1 "Palma", 2 cebule, 2 żółtka, łyżka maku, łyżeczka octu, sól,
      tłuszcz do psmarowania blachy.
      Mąkę wysypać na stolnicę,dodać margarynę, posiekać, następnie obraną startą na
      tarce cebulę, mak, ocet, sól i zarobić ciasto. Rozwałkować na stolnicy i
      wykrawać krążki, najlepiej kieliszkiem do wina. Ułożyć krążki na blasze, nakłuć
      każdy widelcem. Wstawić blachę do piekarnika , piec ok.15-20 min w temp. 180-200
      stopni. Wystudzić i zajadać.
      A jeśli kogoś interesują rosoły, pulpety, szyjki, kugle i czulenty, niech pogada
      z szefową kuchni w Muzealnej. Próbowałam u nich tego. Jak by Andzia powiedział
      "Toż to cymes!"
      • andzia31 Re: Zydowska kuchnia 14.03.05, 08:25
        sabina8 napisała:

        >Jak by Andzia powiedziała
        > "Toż to cymes!"
        >
        Znasz znaczenie etymologiczne tego slowa?
        Bo sama potrawa wydaje sie pochodzic z kuchni rosyjskiej.
        • koziorozka Re: Zydowska kuchnia 14.03.05, 08:38
          Jeśli już, to z kuchni niemieckiej. Wg słownika słowo cymes
          (w j.potocznym coś najlepszego, najładniejszego, najsmaczniejszego, jedynego w
          swoim rodzaju; przysmak, rarytas)
          pochodzi z jidysz (oznaczało pierwotnie kompot, deser, coś dobrego)
          a jidysz zapożyczył je ze śr.-w.-niem. zuomüese przystawka, zakąska
          • andzia31 Re: Zydowska kuchnia 14.03.05, 09:18
            Mialam na mysli "zutaten" a te przypominaja do zludzenia "dodatki" w staro-
            ruskiej kuchni ale nie tylko bo podobna kombinacje spotyka sie w Macedonii.

            Czy "kugle" to to samo co pulpety tylko inne skladniki?
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka