Dodaj do ulubionych

Habemus Papam :-)!

20.04.05, 10:14
Wczoraj w Kaplicy Sykstyńskiej został wybrany nowy przewodnik Kościoła
katolickiego , został nim dotychczasowy kardynał Joseph Ratzinger , przybrał
imie Benedykta XVI , tym razem Duch Swiety nie pozwolił nam długo się
zastanawiać i szybko wskazał na własciwą osobę. Wydaje mi się ,że jest to
bardzo dobry wybór , nowy Papież był bliskim współpracownikiem Jana Pawła II,
należy mieć zatem nadzieje ,że dotychczasowa wizja Koscioła zostanie
zachowana .
Cóż pozostaje nam życzyć:
Szczęść Boże Benedykcjie XVI
Pozdrawiam serdecznie
J
Obserwuj wątek
    • hubertus_zamoscicus Re: Habemus Papam :-)! 20.04.05, 10:25
      poraz drugi..

nie mam wątpliwości, że wybór Ratzingera oznacza:
      1) kontynujację ewangelizacji JP II (choć nie w tak bezpośredniej i żywiołowej
      formie)
      2) szczególne wyakcentowanie teologii katolickiej (pontyfikat raczej "umysłowy"
      niż pielgrzymkowy)
      3) zachowawczość i ostrożność kolegium kardynalskiego - wybór Benedykta XVI
      (swoją drogą jak obco nam brzmi jeszcze to imię:) - oznacza powolne
      przygotowanie na nieuchronne zmiany w kościele - ten pontyfikat jest buforem po-
      dzy tym co było (Wielki Pontyfiat Jana Pawła) a tym co musi nastąpić (nowe
      wyzwania wspólczesnego świata). Raztinger gwarantuje i jedno i drugie, tzn -
      dziedzictwo i przygotowanie. wbrew wielu opiniom nie jest on fanatykiem
      religijnym lecz kapitalnym teologiem kochającym Kościół i rozumiejącym aktualne
      wyzwania przed nim stojące. z tego punktu widzenia wybór ten jest optymalny i w
      pełni uzasadniony. stąd konklawe nie trwało dłużej niż 4 głosowania.
      następnym papieżem z pewnością będzie kardynał spoza Europy.
      • januszx Re: Habemus Papam :-)! 20.04.05, 11:23
        Dla mnie bardzo znamienne były pierwsze słowa nowego Papieża : " Dopo del
        grande Papa Giacomo Paulo Secondo ... , jakże bardzo podkresla w ten sposób
        wielka rolę"naszego" Papieża, jednocześnie możnasie spodziewać ,że Jego linia
        bedzie kontynuowana.
        Chyba nie możemy mieć watpliwości ,że to nie będzie Pepież pielgrzym, ten
        wybitny teolog Kościoła z pewnościa jednak też wskaże (powtórzy) nam
        wartości, niezmiennie zasadami , którymi powinniśmy się kierować. Oczywiście
        także wiek ( azapewne także charakter) nowego Papieża nie pozwoli Mu na
        pielgrzymowanie w takim wymiarze jak czynił to Jan Paweł Wielki, mam jednak
        nadzieje ,że Benedykt XVI odwiedzi nasz kraj:-)
        Pozdrawiam
        • januszx Konserwatysta... i co dalej? 21.04.05, 12:16
          Okazuje się ,że w swojej Ojczyżnie wybór kardynała Józefa Ratzingera nie
          spotkał sie z radosnym przyjęciem , raczej z dużą rezerwą . Cóż nie wydaje
          się to dziwne , przy tak dużym zeświedczeniu zachodniego społeczeństwa ,nagle
          Koleguim Kardynalskie wybiera na Papieża Osobę , które przentuje bardzo
          tradycyjne , konserwatywne wartości .
          O naiwni spodziewali się ,że na stolicę Piotrową zostanie wybrany Kardynał
          reformator ,który bedzie zmieniał oblicze Kościoła wg ich upodobań. Cóż prawda
          jest inna.... Jezus był Koserwatysta , ewangelia tez jest koserwatywna ,
          chrześjanie również są konserwatywni . Duże wyzwanie teraz przed zachodnim
          społeczeństwem , ,szczególnie mysle tu o Niemczech , Francji , Anglii, które
          albo obudzą się podobnie jak naród polski albo pójda w libertniźmie w ślepą
          uliczkę .Jedno jest pewne bardzo ciekawe czasdy przed nami .
          Jesetm bardzo ciekawy jakie jest Wasze zdanie na ten temat
    • wiloa Re: Habemus Papam :-)! 22.04.05, 15:33
      witam Was musze wam powiedziec ,ze nowy Papiez we Wloszech jest dobrze
      widziany ,ale wiecie on tutaj jest traktowany jak swoj ja tak przynajmniej
      slyszalam, wydaje sie ze to jest bardzo sympatyczny czlowiek . Ale jak ciezko
      przyzwyczaic sie do nowej sytuacji po odejsciu naszego Papieza , jak smutnio i
      zal co nie? niestety ale czesto dopiero po odejsciu ukochanej osby rozumiemy co
      sracilismy i nie mozemy tej straty odzalowac pozdrowienia wiola
    • januszx Benedykt XVI 06.05.05, 11:28
      Wydaje mi sie ,że warto zauważyć ,że Benedykt XVI już dwa razy wypowiedział się
      do Polaków podczas audiencji generalnej w naszym języku ojczystym. Bardzo
      dobrze świadczy to o nowym Papiezu , który nie zapomina o Rodakach swojego
      Wilekiego Poprzednika, bardzo dobrze zna 10 jezyków , chyba nie bedziemy mieli
      za złe , gdy 11 pozna w stopniu choć minimalnym:-)
      Po pierwszych tygodniach pontyfikatu nowego następcy Swiętego Piotra mam
      bardzo pozytywne mysli na Jego temat. Z pewnością były Prefekt Kongregacji
      Nauki Wiary , człowiek o bardzo konserwatywnych poglądach w kwestaich wiary
      jest najbardziej właściwą osoba na tym miejscu. Z każdym dniem utwierdzam
      się ,że kwiecień tego roku był szczególnym czasem , podczas którego Duch Swięty
      w szczególny sposób nam się objawił , najpierw w czasie odejścia Jana PAwła II,
      nastepnie podczas pogrzebu naszego ukochanego Paieża - pamietamy ten wiatr:-
      )),jak również w dniach konklawe , gdy Kardynałowie decydowali o przyszłości
      Kościoła. Mam wrażenie ,że wśród potencjalnych "Kandydtatów" do tronu Stolicy
      Piotrowej wasnie kardynał Ratzinger by najlepszym wyborem , wiem prezentuje
      bardzo twarde zasady , bardzo konserwatywne , ale czyż ewangelia nie jest
      konserwatywna? , czyż Jezus nie był konserwatystą ? We wspólczesnym świecie
      liberalne ( raczej libertyńskie) stacje telewizyjne i inne media miały
      nadzieję ,że zostanie wybrany papież , który wprowadzi w życie , usankcjonuje
      ich "wolnościowe" postulaty. Co ciekawe te głosy nawołujące do wprowadzenia
      reform w KK napływaja głównie od ludzi , którzy nie są związani z Kościołem ,
      nie należą do Niego. Zdaje sobie sprawe ,że jesteśmy grzeszni , że te zasady ,
      które wypływają z Biblii a nastepnie były podtrzymywane i utwierdzane przez
      Kościół są czesto trudne do wprowadzenia w zyciu, sam mam z tym duże
      kłopoty:-) ,jednak jestem zdania ,że warto mieć punkt odniesienia , warto
      wiedzieć dokąd zmierzamy, wierzę ,że Benedykt XVI będzie tym ,który nas
      poprowadzi dobrą drogą . Okazuje się ,że największy problem z nowym papieżęm
      mają Jego Rodacy , którzy od lat zyjący w zlaicyzownym swiecie nagle zostali
      postwieni pod ścianą , Ten wybór daje włąsnie NIemcom wiele do myslenia ,że być
      może wartości , którymi sie kierowali nie były prawdziwe , nie były właściwe.
      Mam wrażenie ,że zadanie jakie stoi przed Benedyktem XVi wcale nie jest
      łatwiejsze jak to które wypełnił Jan Paweł II. Nie dziwie się ,że Kardynał
      Ratzinger w czasie konklawe modlił się o nie wybranie Go na Papieża , że Jego
      brat Georg uważał ,że w tym wieku to nalezy juz myśleć o emeryturze a nie
      stawać przed największym wyzwanie m życia , Jenak Duch Swięty postanowił
      inaczej .
      Nie wiem czy wsłuchaliście sie w tekst homilipodczas mszy inauguracyjnej na
      placu Świętgo Piotra , bardzo znamienne było to ,że Nowy Zastępca Chrystusa na
      ziemi nie wybrał swojego własnego kredo , którym bedzie się kierował podcas
      swojego pontyfikatu a przyjął słowa "naszego umiłowanego Papieża"

-"Nie lękajcie się , otwórzcie na oścież Drzwi Chrystusowi "

Jana Paweł II
      Benedykt XVI
      -teraz można juz podpisać
      • ksfiona Re: Benedykt XVI 06.05.05, 15:31
        takie mam wrażenie trochę że nasz nowy papież to trochę musi sobie takie dobbre
        public relation robić,
        podkreślił też już na poczatku że żaden człowiek nie jest w stanie piastować
        takiego stanowiska...
        korzystanie z dorobku ,wizji,nawoływań,sposobu zachowania Jana Pawła II,to też
        pewnie chęć przypodobania się wiernym
        z całą sympatią dla tego papieża i dość powolnego oswajania się z Nim
        tak sobie myslę...
        • ubott.1 Re: Benedykt XVI 19.08.05, 02:30
          Minelo juz troche czasu od wyboru nowego papieza jak teraz go odbieracie.
          • januszx Re: Benedykt XVI 12.09.05, 13:52
            Moim skromnym zdaniem Benedykt XVI bardzo dobrze sprawdza się jako Następca
            Świetego Piotra . Bardzo często podkreśla świetość, dobroć i wielkość "naszego
            ukochanego Papieża" za to oczywiście duży punkt:-)

Nowy Ojciec Swiety konsekwetnie zajmuje konserwatywne stanowisko , stąd pewnie
            mowa o ograniczeniu roli unieważnień ślubów .Bardzo ważne w ostatnich
            tygodniach spotkanie z biskupem z kościoła lefebrystów - przypominam ,że to są
            przedstawiciele Kościoła Katolickiego , którzy nie zaakceptowali liberalnych
            (według tej grupy) posunięć ostatniego Soboru . Benedykt XVI to wielka
            inteligencja , głęboka miłość ,pełna kultura - włąściwy Człowiek na te trudne
            czasy...
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka