Dodaj do ulubionych

Romowie w Zamosciu

02.06.05, 01:11
Zainspirowana przez Ksfione proponuje reportaz o zyciu Romow w Zamosciu
(wprawdzie sprzed 2 lat, ale moze ktos znajdzie cos nowszego). Czy macie moze
bezposrednia stycznosc i doswiadczenia z Romami - sasiadami, kolegami ze
szkoly lub z pracy?

www.kronikatygodnia.pl/tekst.php?dz=1&abcd=2567
Obserwuj wątek
    • ksfiona Re: Romowie w Zamosciu 02.06.05, 08:12
      wprawdzie żadnego Roma z Zamosćiu nie udało mi się przyuważyć,tam gdzie
      wcześniej mieszkałam mieli nawet swoją wioskę...wprawdzie charakterystyczny to
      był widok,walące się chaty,a na każdej talerz satelitarnej,pełno dzieciaków,i
      trochę za dużo śmieci,
      zawsze z zaciekawieniem patrzyłam na specyfikę i życie tych ludzi
      a przytoczony artykuł bardzo dobrze to opisuje
      • andzia311 Re: Romowie w Zamosciu 02.06.05, 08:31
        Widocznie maja swoja dume skoro nawet na ksiezniczke nie racza spojrzec:-)
        • ksfiona Re: Romowie w Zamosciu 02.06.05, 09:51

X;-)
          • januszx Re: Romowie w Zamosciu 02.06.05, 10:08
            Trzeba im przyznać ,że zyją w symbiozie , rodzina to podstawowa komórka -
            A mnie szczególnie zastanawiaja cygańskie domy , cóż to są za cuda
            architektury , istne blokhausy , każdy takie Cygan chce być udzielnym księciem

kłaniem sie nisko naszej Ks. Fionie i pozdrawiam
            J
            • blotniarka.stawowa Re: Romowie w Zamosciu 02.06.05, 12:55
              "Obecnie nazwa Cyganie pojawia się dość rzadko w publikacjach prasowych czy
              oficjalnych wystąpieniach. Nie znaczy to wcale, że nagle zniknęli wchłonięci
              przez narody, wśród których żyli od wieków. W latach osiemdziesiątych XX wieku,
              słowo Cyganie (podobnie, jak jego pochodne np. “cyganić”) zostało uznane za
              określenie pejoratywne. W zamian zaczęto stosować nazwę Romowie, wykorzystując
              samookreślenie (Rom w liczbie pojedynczej; Roma w liczbie mnogiej) używane przez
              jedną z grup cygańskich, (niektórzy przypisują tę nazwę tylko Cyganom wołoskim,
              tj. tym, którzy przynajmniej przez jakiś czas związani byli z Rumunią). W ten
              sposób starano się dowartościować Cyganów i pokazać, że dokonuje się istotna
              zmiana postawy wobec nich. Nie wzięto jednak pod uwagę, że część Cyganów
              zamieszkujących Europę Zachodnią nazywa siebie Sinti (żyją w Austrii,
              Szwajcarii, Włoszech, Niemczech), Manusz (żyją głównie we Francji, ale też w
              sąsiednich Włoszech, Niemczech oraz w Ameryce Północnej) albo Kale (Cyganie z
              Półwyspu Iberyjskiego)."

Caly artykul, dlugi ale interesujacy:
              kiosk.onet.pl/art.html?NA=1&ITEM=1180642&KAT=239
              • januszx Re: Romowie w Zamosciu 02.06.05, 13:26
                Ale Błotniarko "Cyganie" tak pieknie mi brzmi , jak wymawiam to słowo to
                jakbym miał przed sobą uosobienie wolności ,śpiewu, tańca , radości cóż - ale
                już nie spotkamy teraz wędrujących taborów :-),

Pozdrawiam
                J
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka