Dodaj do ulubionych

Czy ktoś mieszka lub mieszkał na ul. Hutniczej

29.09.05, 12:43
Chciałbym zacząć rozmowy na forum na temat poszczególnych ulic może są osoby
mieszkające przy tej ulicy, może kogoś znacie.To była moja ulica dzieciństwa
i lat młodzieńczych.
Pozdrawiam
Muminek22
Obserwuj wątek
    • pizza18 Re: Czy ktoś mieszka lub mieszkał na ul. Hutnicze 29.09.05, 19:51
      Ja mieszkam niedaleko ul. Hutniczej :-)
      • muminek22 Re: Czy ktoś mieszka lub mieszkał na ul. Hutnicze 29.09.05, 21:26
        To milo mie ze znasz ten rejon do 1968 roku mieszkałem w ostatnim lu pierwszym
        od tzw rzezni.Mam sporo zdjęć z tych czasow, ale już nie za czesto bywam i brak
        mnie kontaktów. Moze w ten sposób dowiem sie co sie dzieje dobrego i zlego.
        Pozdrawiam
        Muminek22
    • bluedream Ja tez ... 29.09.05, 22:21
      na kilka lat przed wyjazdem do USA.
      Okna mojego mieszkania wychodza na stadion i basen :)
      Pozdrowka,
      Jola
      • muminek22 Re: Ja tez ... 30.09.05, 07:02
        Miło mnie, że otrzymuję informacje od mieszkańców ul.Hutniczej.Bluedream
        sądzę,żeto blok ten przy ul.Metalowców, lub ten ze sklepami/ chyba jeszcze są/.
        Przypominam sobie ze bedąc dzieckiem na rogu Hutniczej i W.Wasilewskiej stał
        drewnianny sklep gdzie kupowało się słodycze.Za naszymi blokami był nowo
        powstały Ogród Jordanowski z górką na sanki, wypożyczalnią rowerów,oraz obok
        tego Ogrodu duża drewnianna Składnica Surowców Wtórnych tam mozna było znależć
        skarby/gazety i książki/.
        Pozdrawiam
        Muminek22
        • lolo125 Re: Ja tez ... 30.09.05, 10:15
          Ogródek Jordanowski jest nadal, składnica surowców wtórnych też :), wogóle
          niewiele się zmieniło w "starej" części miasta. Chociaż...ostatnio odnowiono
          przedwojeny blok na Ofiar Katynia (Wasilewskiej) w modnej obecnie tonacji
          wielokolorowej, troche dziwnie to wygląda, ale zawsze to odnowione.
          pozdrawiam
          • muminek22 Re: Ja tez ... 30.09.05, 11:55
            Miło Lolo że znowu jesteś myślałem,że już zrezygnowałeś z forum. Śledziłem te
            dyskusje i żal mnie było do czego może być wykorzystywane ogólnie dostępne
            forum.Sądzę że to już przeszłość próbuję na nowo rozruszać to forum by obcy
            zagladający tu a nigdy nie mający nic wspólnego ze Stalową Wolą nie byli
            przerażeni że to miasto samych niepowodzeń.
            Co do informacji na otynkowanie na kolorowo domów na byłej w.Wasilewskiej to
            faktycznie, należało by zapytać pana architekta czy przypadkiem nie przesadził.
            Pozdrawiam
            Muminek22
            • lolo125 Re: Ja tez ... 04.10.05, 11:40
              Nie zrezygnowałem, mam jednak bardzo mało wolnego czasu teraz i rzadziej
              zaglądam. Co z Twoimi kolejnymi zdjęciami na stalowka.net ?
              • muminek22 Re: Ja tez ... 04.10.05, 15:15
                Miło mnie napewno teraz wiecej czasu pochlania praca.Co do zdjęć - mieli ochotę
                ale teraz chca czekac na okazje jezeli zima to zima, jezeli 1szy maj top w maju
                Zainteresowana jest Sztafeta trwaja rozmowy zobaczę co z tego wyjdzie ale
                staram sie otworzyc własna strone internetową, powiadomie wszystkich
                zainteresowanych
                Pozdrawiam
                Muminek22
        • majka651 Re: Ja tez ... 30.09.05, 18:49
          Chyba pamiętam muminku ten drewniany kiosk ze słodyczami. Wydaje mi się , że
          był zielony i wchodziło się do niego po schodkach ( dwóch , najwyżej trzech )i
          sprzedawali tam kolorowe cukierki zamknięte w opakowaniach w kształcie
          plastikowych króliczków , lub w szklanych laskach. Pamiętam to , bo w czasach
          dzieciństwa to było dla mnie jedno z piękniejszych miejsc w mieście. Podobny
          kiosk stał przy torach kolejowych ( przy ul. W.Wasilewskiej teraz Ofiar
          Katynia , a może ta strona torów to już ul.Mickiewicza ).Ten przy torach to był
          kiosk pani Dyrkaczowej ( a może Derkaczowej ) , często nazywaną Dyrkaczką.Tam
          też było smakowicie.Miło tak powspominać.......
          • muminek22 Re: Ja tez ... 30.09.05, 20:00
            Majka651 masz racje tak to byl kiosk Dyrkaczowej dziękuję że przypomniałaś mnie
            to nazwisko.A co do nazwisk do słynne lody u Małysowej mieszkającej na Pławie
            koło Floriana, i sprzedawane czesto z obwozmego wózka w pokrojone wafle, bańki
            z lodami były obłorzone lodem produkowanym w rzeżni koło mojego bloku. Często
            tam jako chlopak zachodziłem by zobaczyc jak oni to robia,czuc bylo amoniak i
            smród kosci ale za to mozna bylo zdobyc dobre robaki na ryby.To były fajne
            beztroskie czasy kocie łby na ulicy Stary 25 mnustwo furmanek i rowerzystow
            przejeżdzalo pod moimi oknami do Huty.
            Pozdrawiam
            Muminek22

• cx1970 Re: Czy ktoś mieszka lub mieszkał na ul. Hutnicze 15.10.05, 11:11
      witam!

ja także mieszkałem na hutniczej, dokładnie w bloku nr 7.
      a wracając do wspomnień to chyba nikt nie wspomniał sklepu/kiosku pawłoskiej,
      na końcu hutniczej przed torami, a póżniej garażami.
      pamiętam kupowało się tam min. różne błyskotki

pozdrawiam

krzysiek
      • muminek22 Re: Czy ktoś mieszka lub mieszkał na ul. Hutnicze 15.10.05, 14:23
        cx1970 zaskoczyłeś mnietą informacją, nie mogę skojarzyć o którym kiosku
        piszesz i którym końcu Hutniczej, ja mieszkałem przy samej rzeżni, tam nic
        takiego nie przypominam sobie.
        Pozdrawiam
        Muminek22
        • cx1970 Re: Czy ktoś mieszka lub mieszkał na ul. Hutnicze 15.10.05, 16:23
          za moich czasów rzeźni już tam nie było, chyba mówimy o budynku na styku
          hutniczej i 1 sierpnia, przed pijlnią piwa.
          kiosk chyba drewniany, stał plecami do tego budynku i frontem był ustawiony do
          ogródka jordanowskiego.

a z twojego bloku pamiętam min. kolesia o imieniu jarek, był chyba koszykarzem
          i dwóch braci, stefana (już nie żyje) i chyba kazika, z tego co wiem wyjechał
          na śląsk.
          oczywiście jeszcze kilka osób ale ich nazwisk nie pamiętam

pozdrawiam

krzysiek
          • muminek22 Re: Czy ktoś mieszka lub mieszkał na ul. Hutnicze 18.10.05, 08:23
            Tak mój blok miał nr.8 ale niestrety ja wcześniej wyjechałem ze Stalowej Woli
            był to rok 1968.Wracałem tam gdy miałem urlop, a teraz tylko na Wszystkich
            Świętych.
            Pozdrawiam
            Muminek22
            • pizza18 Re: Czy ktoś mieszka lub mieszkał na ul. Hutnicze 19.10.05, 17:15
              muminek22 ściąg sobie ze strony STELLI (stalowowolska telewizja kablowa)
              interwencję z ulicy Hutniczej na temat złego stanu chodników i wąskiego
              dojazdu. Jak nie będziesz mógł znaleźc to daj znać... rzuce ci linka.

Pozdro...
              • muminek22 Re: Czy ktoś mieszka lub mieszkał na ul. Hutnicze 19.10.05, 19:27
                Byłbym ogromnie wdzięczny bo nie zabardzo mogę znaleźć ten link na temat
                chodników.
                Pozdrawiam
                Muminek22
                • pizza18 Re: Czy ktoś mieszka lub mieszkał na ul. Hutnicze 19.10.05, 20:02
                  Troche stary reportaż, ale z tego co wiem to chyba do tej pory nic się nie
                  zmieniło (mogę się mylić). Miłego oglądania:
                  tvk.stella.net.pl/video/nasze_interwencje/2004-09-14_nasze_interwencje.wmv
                  • muminek22 Re: Czy ktoś mieszka lub mieszkał na ul. Hutnicze 19.10.05, 20:31
                    Dziękuję, niesamowite tak samo było gdy byłem tam po raz ostatni u swego już
                    nieżyjącego kolegi w 1968 roku, tylko samochodów więcej, bo jak mnie p[amięć
                    nie myli tam tylko podjężdżały dostawcze samochody do apteki, sklepu
                    odzieżowego i chyba z materiałami.To jest naprawdę skansen Stalowej Woli, sądzę
                    że chodniki wzdłóż bloków od byłej rzeżni i jak nazywano niżańskiego bloku do
                    Huty są w lepszym stanie.
                    Pozdrawiam
                    Muminek22
                    • pizza18 Re: Czy ktoś mieszka lub mieszkał na ul. Hutnicze 20.10.05, 20:57
                      No niestety... ale w niektórych miejscach to powymieniali chodniki i jest na co
                      popatrzeć, całkiem nieźle prezentują się :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka