Dodaj do ulubionych

Opinia o Zamościu

24.01.06, 21:54
“Zamość nieromantyczny” to dziesiąta wystawa indywidualna zamojskiego
fotografa Andrzeja Pogudza. Otwarcie wystawy - 3 lutego 2006 r. o godz. 15.00
w Galerii Fotografii “Ratusz”.
Nie o samą wystawę chodzi ale o inspirację, oto co powiedział jej autor -
Andrzej Pogudz:
Niewiele jest takich miast, jak renesansowy Zamość. Dawniej, tętniąca życiem
kulturalnym i naukowym, stolica ordynacji Zamoyskich. Dzisiaj podupadła,
niewiele znacząca miejscowość. Małomiasteczkowy klimat miasta na kresach
wydaje się być szary i nostalgiczny. W kamienicach, które były własnością
bogatych mieszczan: Ormian, Włochów, Greków i Żydów sefardyjskich, dzisiaj
zagościła ludzka bieda. XIX-wieczny zaścianek staromiejskich podwórek na
zewnątrz przyozdobiony jest nierzadko estetycznymi elewacjami - to one przed
turystą próbują ukryć prawdę o mieście i jego mieszkańcach. Większość
wartościowych wydarzeń zamyka się w gronie nielicznych pasjonatów –
idealistów, wierzących w nietuzinkowość swojego miasta. “Wykształcone elity”
to zazwyczaj odbiorcy kultury popularnej, podobnie zresztą jak młodzież
przystająca na podcieniach. Obrazu dopełniają “dzieciaki ze starówki”.
Dzisiaj niewielu młodych ludzi wiąże swoją przyszłość z “Miastem Arkad”.
Niedługo pozostaną w nim tylko ci, którym się nie udało… “Padwa
Północy”, “Perła Renesansu” to bardzo popękana skorupa, pod którą nie
znajdziemy śladów sławy i dumy hetmańskich czasów. I mimo, że ciągle jest
miastem z niezwykłą duszą romantycznego bohatera wpisanego na Listę
Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO to z “miasta idealnego”, oprócz
architektury pozostało bardzo niewiele. Trochę wspomnień o wielkim hetmanie i
nadzieja, że Zamość ma jeszcze szansę na lepsze czasy.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Opinia o Zamościu 24.01.06, 22:18
      Może być właśnie tak , jak Ty realnie ten nasz Zamość widzisz. Nasze spojrzenie
      jest sentymentalne (starsi Zamościanie) albo wspomnieniowe (ludzie młodzi lub
      stąd pochodzący) albo jesteśmy zaoruczeni i romantyczeni jako turyści,
      naukowcy, konserwatorzy zabytków - w sumie obraz mamy skrzywiony. I trzeba
      TAKIEGO było nam ,przytomnego forumowicza (jak TY) aby nam uzmysłowić opinię o
      Zamościu.
      Ja ją (Twoją opinię) bardzo cenię. W większej części z nią się zgadzam. Nie
      wiem jednak jak na poruszony temat wypowiedzą się nasi forumowicze, na czele z
      adminem.
      m
      • omeg1 Re: Opinia o Zamościu 24.01.06, 22:32
        To nie jest moja opinia, to wypowiedz autora wystawy. Ja się z nią w 100%
        zgadzam i z przykrością potwierdzam że to racja. A jak podejdzie admin - jak
        zwykle (szkoda słów)... kwiatki, bratki i stokrotki... no i świętojebliwość
        (czarna mafia płaci mu za to czy jak?) Proponuję żeby założył sobie forum pod
        nazwą: "lizanie d..." i będzie ok.
        • czuk1 Re: Opinia o Zamościu 24.01.06, 23:00
          Oj. Omeg. Masz "zły " nastrój ?. Admin został tylko wywołany ... jak wywołuje
          sie ducha.
          Powiem szczerze (jako stary urzędnik) takie wypowiedzi - jak Twoja - powinni
          czytać władcy Zamościa. Wiem, że pracują = z dnia na dzień wykonujac zadania
          budżetowe ,programy imprez kulturalnych..., ale nie mają wizji jak rozwiazywać
          problemy z perspektywą na 5-10 lat (teraz strategia = to na 3 lata, za PRL=u
          "robiona była" na 15 lat) i dlatego niewiele dzieje się, co moglo by obecna
          sytuacje zmienić na korzyść. I to dotyczy każdej dziedziny życia
          społeczno-gospodsarcego regionu.. Bierze to się z braku stabilizacji - kadrowej
          samorzadu i jego urzędnikow, z niewłaściwego doboru tamtejszych kadr,
          kandencyjnosci władz samorządowych i państwowych, braku ambicji i
          odpowidzialności zarządzających regionem (dotyczy to szczcególnie sejmiku
          wojweództwa i wojewody).
          Takie widze powody sytuacji w ktorej znajdują sie miasta (jak Zamość) - nazwane
          przeze mnie jako - "potencjalnie rozwojowe", tj. gotowe do rozwoju. Jednak ten
          rozwój może nie w latach następnych wcale nie nastąpić.
          Też wpadłem (nocą) w nastrój realistyczny.//!! -;)

m
          • januszx Re: Opinia o Zamościu 25.01.06, 12:32
            Akurat ,że jest w Zamościu tez dość smutno Omeg
            też widzę i tu mogę częsciwo się zgodzić:-)) ale powinniśmy się zastanawiac jak
            to zmienić a nie narzekać ,
            jak juz pisałem
            nie należę do żadnej organizacji nikt mi nie płaci! piszę bo bardzo lubię
            Zamość i lubię forumowiczów , których często znam juz od lat :-)))))i ważna
            jest dla mnie wymiana poglądów...to często pobudza do myslenia..
            i spojrz Omeg na innych np. ile Mariusz przedstawia pozytywnych pomysłów,
            warto to wykorzystać...
            pozdrawiam serdecznie
            J
            • tiaraamber Re: Opinia o Zamościu 25.01.06, 14:25
              Janusz, widac ze kochasz pisanie na tym forum, ale z calym szacunkiem Twoje
              komentarze nie pobudzaja mnie do myslenia, jak to ujales. Wrecz przeciwnie,
              wiekszosc z nich denerwuje mnie albo zwyczajnie smieszy. Wszystko przez to, ze
              ubierasz swoje mysli w zbyt kolorowe szatki.Trudno przebrnac przez te wszyskie
              hiperbole i kwiatki literackie.Co do Zamoscia, zgadzam sie z pierwsza opinia.
              Tam czas stanal w miejscu. Kolorowe kamienice, ktore podziwia garstka turystow
              kryja prawdziwa biede i szarosc tego miasta. Okreslenia typu 'perla renesansu'
              to wszystko co pozostalo po dawnej swietnosci. Z perspektywy tego miejsca trudno
              uwierzyc ze Polska jest w UE. Smutne, ale prawdziwe.
              • andrzej.sawa Re: Opinia o Zamościu 25.01.06, 16:10
                Przepraszam,a Unia to jakiś cud?
                • tiaraamber Re: Opinia o Zamościu 25.01.06, 16:18
                  Unia to nie cud, ale cud ze Zamosc jest w UE.
                  • andzia311 Re: Opinia o Zamościu 25.01.06, 17:17
                    No teraz to juz mnie zdenerwowales wiec odpowiem w imieniu janusza.
                    Zamosc to Polska centralna a nie jakas tam Galicja.
                    A skoro centralna to znaczy ze jestesmy centrum Europy.
                    Jednym slowem pepkiem swiata.
                    O!
                    I nie denerwuj mnie.

• tiaraamber Re: Opinia o Zamościu 25.01.06, 17:33
                      Andziu,ty tak na powaznie?
                      • koziorozka Re: Opinia o Zamościu 25.01.06, 18:19
                        tiaraamber napisała:
                        Co do Zamoscia, zgadzam sie z pierwsza opinia. Tam czas stanal w miejscu.
                        Kolorowe kamienice, ktore podziwia garstka turystow kryja prawdziwa biede i
                        szarosc tego miasta.
                        - Ta garstka w 2005 liczyła 100 tys. pojedynczych osobników. Miasto jest biedne,
                        ale nie szare.
                        Tylko sami mieszkańcy są w stanie uatrakcyjnić miasto dla siebie i turystów. My
                        z zewnątrz możemy im tylko sekundować.
                        • tiaraamber Re: Opinia o Zamościu 25.01.06, 18:53
                          Nie bede sie spierac na liczby, choc 100tys to calkiem niezla sumka. Zastanawiam
                          sie tylko ile osob w tym samym czasie opuscilo Zamosc (bynajmniej nie w celach
                          turystycznych).Szarosc to mimo wszystko kolor pasujacy do tego miejsca, a
                          szczegolnie do nastroju mieszkajacych tam ludzi. Nie pisze tego zlosliwie,
                          opieram sie raczej na wlasnych spostrzezeniach dotyczacych licznych znajomych i
                          rodziny. Narzekaja, choc nie robia nic by cokolwiek zmienic.Wiele jest takich
                          miejsc niestety:-(
                          • czuk1 Re: Opinia o Zamościu 25.01.06, 22:04
                            Chyba prawda jest ja zwykle po srodku. Nie ma pracy ludzie wyjeżdżają do pracy
                            (gdzie sie da ) . W ten sposób uzyskuja standard życia swoich rodzin podobny jak
                            majace prace w Zamościu. To powinno być docenione - jako przedsiebiorczość
                            mieszkańców Zamojszczyzny. Prosze zauwazyc, że co 5-ty dom w okolicy Zamościa
                            budowany jest dzieki pracy za granica. Przeciez ci sezonowi i okresowi pracownicy
                            mogą tu wrócić, jak będzie praca na miejscu. Po to u siebie inwestują.
                            Nie był bym takim pesymistą. Dla mnie problem, że te pozytywne procesy
                            spoleczne, demograficzne i gospdarcze regionu rozwijają zbyt wolno i nie zawsze
                            w dobrym kierunku.
                            m
                            • czuk1 Re: Opinia o Zamościu 03.02.06, 09:27

• czuk1 Re: Opinia o Zamościu 03.02.06, 09:27

• andrzej.sawa Re: Opinia o Zamościu 03.02.06, 21:30
                                  czuk,konkrety!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka