Dodaj do ulubionych

NAGŁE PRZEBUDZENIE??

30.01.06, 21:11
tak słucham i czytam o tragedii na Śląsku i coś mnie sie robi,kiedy słysze o
kolejnym pospolitym ruszeniu!!!
po każdej wstrząsającej tragedii-albo masowo sprawdza się autokaty(jak wypadek
się jakiś wydarzy),a teraz atak na dachy-BRRRRRRRR!!!!!
dlaczego tylko jak dochodzi do tragedii zaczynamy sie budzić???
M.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: NAGŁE PRZEBUDZENIE?? 30.01.06, 21:56
      To jedna z przywar narodowowych takich jak : słomiany zapał, brak dyscypliny
      spolecznej, nie przestrzeganie prawa, nie szanowanie własności ogólnej.
      Chyba mamy to w genach poprzez ponad 120 lat braku własnego państwa, życie
      kilku pokoleń w POlsce"Ludowej" gdzie znowu były hasła:
      - czy się stoi czy sie lezy...
      - to nie moje to państwowe...
      - jak państwoe to można sobie wziąć...
      - itd.
      W okresie Nowej Polski rządzący musieli (by mieć elektorat i wladzę) liczyć się
      z roszczeniami związkow zawodowych (utrwalającymi myslenie socjalistyczne a nie
      pracę organiczną na swoim i na zasadach ekonomicznych)a więc bardzo wolno
      zmienia sie mentalność i zachowania Polaków. Dopiero wzorce zachodnie i wejście
      w gospodarkę rynkową otwiera ludziom oczy a młode pokolenie szybko
      przystosowuje się do wymogow cywilizacji zachodniej, która w żadnym przypadku
      nie jest cywilizacją śmierci lecz cywilizacją ktora odnowi nasz naród, przybliży
      nad do bogatych i moralnie wysoko postawionych państw Europy. Aby to skutecznie
      i powszechnie nastąpiło musi wymrzeć pokolenie ludzi niewnowoczesnych,
      ludziczasów PRL
      Taki jest mój komentarz do dwóch znaków zapytania w poście Filemonowa -
      NAGłE PRZEBUDZENIE ??

(I ZNóW NARAZIłEM SIE WIELU FORUMOWICZOM. tRUDNO).
      mariusz czuk
      • filemonowa Re: NAGŁE PRZEBUDZENIE?? 31.01.06, 19:40
        mnie się nie naraziłes:)
        Marta
        • czuk1 Re: NAGŁE PRZEBUDZENIE?? 01.02.06, 09:10
          Marto. Nie pomyślałem nawet o tym , że Tobie się naraziłem. PO Twoim wątku (1
          poście) poniosło mnie i napisalem dluższy wywód, ujawniając swoje niepopularne
          (dla niektórych tu forumowiczow i współgospodarzy ) poglądy. Stąd takie moje
          zakonczenie drugiego postu na tym wątku.
          Pozdrawiam Cie.
          Po tresci postow sązę , że znamy sie osobiście.
          pzdr Mariusz
          • filemonowa znasz mnie??? 01.02.06, 22:06
            ależ skąd??podaj jakies informacje,ktore uwiarygodnią Ciebie....
            Marta
            • czuk1 Re: znasz mnie??? 02.02.06, 08:55
              Może nie mnie ... lecz Ciebie. Pracujesz w UM?

dobrego dnia mariusz
              • filemonowa Re: znasz mnie??? 02.02.06, 20:15
                nie nie pracuje w UM,ale mnie zaciekawiłeś....
                Marta:)
                • czuk1 Poznajemy się na forum ? 02.02.06, 22:58
                  Żart: nie jestem już w stanie żadnej zaciekawić.
                  Została ciekawość moja - ludzi,spraw i zachowań.
                  Fajnie, że w wielu sprawach zgadzamy się.
                  Nie ma tak dużo kobiet (myślę, że dla forum płci nie zmieniłaś)
                  które politykują.
                  Pozdrawiam Mariusz

Poniższe motto wiąże się z wątkiem Krecika na forum ROZTOCZE pn."..bez tematu ":
                  • filemonowa Re: Poznajemy się na forum ? 03.02.06, 19:31
                    czuk1 napisał:

> Żart: nie jestem już w stanie żadnej zaciekawić.
                    JAK TO???
                    > Została ciekawość moja - ludzi,spraw i zachowań.
                    NO I ŻYCIA BYM DODAŁA:p:p
                    > Fajnie, że w wielu sprawach zgadzamy się.
                    TO JEST JEDNA,POKI CO:)
                    > Nie ma tak dużo kobiet (myślę, że dla forum płci nie zmieniłaś)
                    > które politykują.
                    A JA I OWSZEM,LUBIĘ POPOLITYKOWAC SOBIE,OBY BYŁO Z KIM:)
                    > Pozdrawiam Mariusz
                    POZDRAWIAM MARTA
                    P.S.ZACIEKAWIŁES MNIE.....SOBĄ...
                    > Poniższe motto wiąże się z wątkiem Krecika na forum ROZTOCZE pn."..bez tematu "
                    > :
                    >
                    • czuk1 Mrzonki wieczorowe.... 03.02.06, 21:15
                      Filemonowa odpowiedziała

JAK TO??? A tak to.

NO I ŻYCIA BYM DODAŁA:p:p To dodaj. Nie mam nic przeciwko temu.

TO JEST JEDNA,POKI CO:) Będą następne bo już zgodnośc widzę , nie na wszystkie
                      posty jednak odpowiadam ,nie włączam się już bowiem do dyskusji prowadzonej
                      przy udziale AS,J,..Za głupi do nich jestem.

A JA I OWSZEM,LUBIĘ POPOLITYKOWAC SOBIE,OBY BYŁO Z KIM:). Cieszę się.

POZDRAWIAM MARTA. Ja też pozdrawiam Cię MARTO.
                      Motto ;::::::::::: za dwa dni mrozy, ubieramy sie na cebulkę.

P.S.ZACIEKAWIŁES MNIE.....SOBĄ... Dobrze , że znam się na żartach.
                      -----------------------------------------------------------------------------
                      Straszą mnie PiS-em na tym forum . Bezpodstawnie. Ja chcę uspokoić kolegów z
                      PRL-u. , szczególnie tych działających za Gierka, czerwonego pająka. A co niech
                      cieszą się, że nie będą zlustrowani.::
                      Słyszałem , słyszałem, ....., że PiS w trosce o emerytów,nie wyłączajac tych
                      żyjacych w PRL-u przyjmie wzorzec japonski i uchwali w maju br., jako 151-tą,
                      ustawę o pozbawieniu prawa jazdy emerytów, w tym także aktywnie wspierajacych
                      PRL, gdyż posiadanie przez nich prawa jazdy zagraża ich życiu.
                      Uzasadnienie ustawy jest proste:
                      Idea ustawy przeniesiona zostaje z Japonii (tam jest już w ich parlamencie), u
                      nas zostanie wprowadzona w ramach programu taniego państwa. Ustawa jest
                      nowoczesna gdyż uwzględnia japońskie wyniki badań. W Japonii jest 9 mln
                      kierowcow w wieku powyżej 65 lat i powodują oni 42% wypadkow na drogach. Jeżeli
                      u nas takich kierowców jest 1 mln to powodują ok. 100 tys. wypadkow. Oczywistym,
                      bo naukowo udowodnionym powodem tych wypadków drogowych jest postepujące
                      szybko otępienie starcze a więc uchwalenie ustawy jest pilną potrzebą
                      podejmowaną w interesie narodu, pozwoli bowiem na radykalną poprawę
                      bezpieczeństwa drogowego i zmniejszenie śmiertelności. Ludzie objęci zyskuja
                      możliwosci przedłuzenia sobie zycia w doskonałych warunkach bytu zapewnionych
                      im w IV RP. Ustawa będzie dowodem na chrześcijańskie , solidarne , narodowe ,
                      sprawiedliwe, zgodne z konstytucją postępowanie koalicji rządzącej.

Oświadczam, że od dziś jestem fanem PiS-u . Mam wielką wdzięczność za wczesne
                      wykrycie u mnie otępienia starczego, za troskę o moje bezpieczeństwo, człowieka
                      z PRL otoczonego wyjątkową troską PiS. Będę na nich głosował.

m

m

• czuk1 Re: Mrzonki wieczorowe.... 04.02.06, 07:02
                        Do mrzonek...

Moja mrzonka jest świadomie wymyślona.
                        Chciałem w niej przedstawić atmosferę obecną jaka jest tworzona przez rządzących
                        polityków- inicjatorów wszelkich niepopularnych decyzji(forsowanych wbrew opinii
                        publicznej). Tłumaczenie tych decyzji jest pokrętne, nieprzekonywujące,
                        prymitywne i nieprawdziwe a niektóre z nich nie są na dzień dzisiejszy
                        najważniejsze (gospodarka jest najważniejsza i sprawy spoleczne), skłócają
                        społeczeństwo (a miały być "solidarne").

W sumie szkodzą samej rządzącej partii.
                        Wyborcy czekaja nadal na spełnianie stopniowe przedwyborczych obietnic.
                        Samo dzielenie posiadanego tortu nie jest dobrą metodą, nie rokuje dobrze.
                        Trzeba tak rżadzić aby te torty były co rok wieksze . Wtedy będzie co dzielić
                        a rządy PiS potrwaja 8-12 lat. Czego naszym władcom szczerze życzę.
                        Krytyka moja jest zawsze twórcza.
                        m
                        • czuk1 Re: Mrzonki wieczorowe.... 04.02.06, 08:45
                          Aby - mimo wszystko - nawet z mrzonek korzyść była, to poinformuje, że liczby z
                          Japonii nie sa zmyslone.

Japończyćy pracuja natomiast (po analizie sytuacji) nad ustawa dotyczącą
                          obowiazku badania stanu zdrowia kierowcow starszych niz 65-letni.
                          Ma być wprowadzone szybkie i obiektywne (medyczno-psychologiczne) badanie
                          oceniające czy czlowiek badany może być dalej kierowcą
                          Wg pomysłodawcow tej ustawy - kierowcy ktorzy nie przejdą pomyslnie tego
                          badania, nie bedą mieli przedlużonego prawa do kierownia pojazdami. Takie
                          badania bedą starzy ludzie musieli przechodzić corocznie.

Myśle, że ten wzorzec - w takim duchu, pod każdym wzgledem zobiektywizowany,
                          zasadny prawnie i moralnie - mozna z powodzeniem proponować w III (jeszcze )
                          Rzeczpospolitej.

mariusz.
      • jbb3 Re: NAGŁE PRZEBUDZENIE?? 04.02.06, 01:46
        Mariusz,
        Bardzo dobra wypowiedz. Nie badz skromny,nikomy sie nie narazasz.
        JBB
    • ubott.1 Re: NAGŁE PRZEBUDZENIE?? 30.01.06, 22:23
      filemonowa napisała:

> tak słucham i czytam o tragedii na Śląsku i coś mnie sie robi,kiedy słysze o
      > kolejnym pospolitym ruszeniu!!!
      > po każdej wstrząsającej tragedii-albo masowo sprawdza się autokaty(jak wypadek
      > się jakiś wydarzy),a teraz atak na dachy-BRRRRRRRR!!!!!
      > dlaczego tylko jak dochodzi do tragedii zaczynamy sie budzić???
      > M.

Troche nie rozumiem tego postu-pytania. Czyz to nie jest normalne ? Jeżeli np.
      Twojemu sąsiadowi spłonie dom to czy nie zawołasz go by przenocował u Ciebie,
      nie dasz mu ciepłego koca ? A gdy u niego jest ok to dasz mu ten koc, bedziesz
      wołać go do przespania sie w Twoim domu ? Czy tez pomoc powodzianom, bedziemy
      słali im łyżki, przybory kuchenne jezeli by im tego nie zabrała woda ? To
      przeciez w ciężkich chwilach jednoczyły sie rodziny, narody, sąsiedzi.
      W pewnym sensie nawet tragedie czegoś nas uczą. Można by tu mieć za złe, że w
      chwilach kiedy nie ma klesk, zywiołów jestesmy dla siebie obcy, wrodzy ale czy
      zawsze. Przecież są różnego rodzaju organizacje, fundacje co pomagają innym.
      Zależy to od nas czy bedziemy umieli wyciągać wnioski chocby taki, że dzis ja
      pomagam komuś nie wiadomo kiedy to sam bede potrzebował pomocy.
      • filemonowa Re: NAGŁE PRZEBUDZENIE?? 31.01.06, 19:42
        to sa wnioski chwilowe,co pokazuje to nagłe zerwanie!!
        sama widziałam jak zaczęto usuwac nagle śnieg z dachów,czy przypadkiem nie
        powinno tak być,ze tego typu czynności powinny być wykonane dużo
        wczesniej?wtedy,gdy spadł snieg,a nie po śląskiej tragedii??
        chyba mnie nie zrozumiałes:/
        Marta
    • andzia311 Re: NAGŁE PRZEBUDZENIE?? 31.01.06, 09:14
      Do tej tragedii musialo kiedys dojsc.
      Nie sluchalas kazania Prymasa Polski.
      To byl tym razem tylko "palec bozy".

Zastanawia mnie tylko to co bedzie gdy Bog nam pokaze cala reke albo piesc...
      • czuk1 Re: NAGŁE PRZEBUDZENIE?? 31.01.06, 09:17
        Niekoniecznie. Słowa Prymasa Polski były konkretnie adresowane....
        m
      • filemonowa Re: NAGŁE PRZEBUDZENIE?? 31.01.06, 19:44
        nie słucham i się ciesze,jest wileu zwykłych zakonników,ktorzy mają dużo więcej
        do powiedzenia...
        • ubott.1 Re: NAGŁE PRZEBUDZENIE?? 31.01.06, 22:04
          Mam jednak nadzieję, że pomału swiadomość nasza wzrosnie i bedziemy dłuzej
          pamietali o tym co sie wydarzyło i wyciągniemy z tego wnioski ! pomoc bedziemy
          niesli sobie nawet w zwykłych sprawach. Pracowac bedziemy solidniej, mniej
          bedzie fuszerek tych dużych i tych mniejszych.
          • januszx Re: NAGŁE PRZEBUDZENIE?? 01.02.06, 11:10
            Ubocie piękne słowa:-)
            • ubott.1 Re: NAGŁE PRZEBUDZENIE?? 16.02.06, 14:18
              Zycie jednak pokazało, że mimo tak dużego nagłośnienie tragedii doszło do wielu
              wypadkow zwiazanych ze sniegiem na dachu. Nawet dzis został przywalony dachem
              wlasciciel mimo uprzedzen go o zalegajacym sniegu na jego dachu. I jak tu nie
              mowic duzo i glosno o takich tragediach skoro do niektorych to nie przemawia.
              • malgo.neffe Re: NAGŁE PRZEBUDZENIE?? 16.02.06, 14:51
                I po raz kolejny nie sprawdziło się powiedzenie: „Mądry Polak po szkodzie”.

Na swym historycznym koncie mamy wielkie, narodowe zrywy, w których byliśmy
                silni solidarnością. Czas, bezwzględny i sprawiedliwy sędzia, pokazuje,
                że zawsze były krótkotrwałe i nigdy nie potrafiliśmy wyciągnąć z ich
                odpowiednich, długoterminowych wniosków. Smutne to, ale prawdziwe.
                • ubott.1 Re: NAGŁE PRZEBUDZENIE?? 16.02.06, 16:16
                  Widac jednak, ze nalezy mowic duzo o tragediach bo one wolno trafiaja do
                  przekonania naszego. Gdyby tego nie naglosniły media wiecej by bylo takich
                  wypadkow. Widac jednak nie umiemy sie jeszcze uczyc na bledach innych i wydaje
                  sie ze nam to nie grozi.
                  • czuk1 Re: NAGŁE PRZEBUDZENIE?? 18.02.06, 15:56
                    Oby tylko ta tragedia dała nam w efekcie trwałe uporzadkowanie tematu:
                    - projektowanie bezpiecznych dachow.
                    - stosowanie ostrego reżimu wykonastwa pawilonow (budowanie
                    przez fachowcow a nie tych ktorzy wygrywaja przetargi),
                    - stosowanie najlepszych materiałów i technologii , do budowy takich
                    obiektow,
                    - wzmocnienie nadzoru inwestorskiego,
                    - uporządkowanie prawa w tym zakresie,
                    - wywiazywanie się z obowiązków wlaścicieli, nadzoru budowlanego
                    i służb do zapobiegania klęskom żywiolowym.
                    To jest konieczne i mozliwe, wymaga jednak pracy organicznej (od podstaw)
                    a nie pod wplywem kolejnych tragedii i katastrof budowlanych.
                    m

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka