Dodaj do ulubionych

Procesja Bożego Ciała

15.06.06, 13:05
W sąsiednim wątku okazao się ,że jednak schodzimy do innego tematu w związku
z tym otwieram temat nowy o dzisiejszych uroczystościach.
Dziś procesja ruszyła pod przewodnictwem biskupa Mariusza spod Katedry ,
nastepnie przeszła w kierunku Kościoła świetego Mikołaja , do Frańciszkanów a
nastepnie w ulicą Łukasińskiego do Św. Katarzyny i zakończenie przed
Kolegiatą
Dopisała pogoda , jak zwykle przyszło bardzo duzo wiernych z idealnego
miasta ,wysłuchaliśmy przed każdym z ołtarzy Ewangelię a na koniec słowo od
Biskupa , oczywiście nie zabrakło pięknych pieśni. A warto pamietać ,że to
jedno z najpiękniejszych ale także najważniejszych świąt chrześcijańskich ,
właśnie dziś Moi Drodzy przeżywamy pamiatkę Ustanowienia Nsjświętszego
Sakramentu , czyli Jezusa żywego ukrytego w Hostii .
Mam nadzieje ,żę ktoś jeszcze uczetniczył jeszcze w dziejszych
uroczystościach ? chyba wśród tych kilku tysięcy był także jakiś forumowicz z
Zamościa:-) ?Który z ołtarzy najbardziej się podobał?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kex7 Re: Procesja Bożego Ciała 15.06.06, 16:09
      Zastanawia mnie jedno - po co piszesz te bzdury?
      • januszx Deus Caritas Est 16.06.06, 10:42
        Dlaczego piszę o największym wydarzeniu ostatniego czasu jakie ma miejsce w
        mieście ? Relacjonuje co się dzieje w Zamościu i cieszę się ,że wiara co raz
        bardziej się odradza . Bardzo to piękne popatrzec na te wielkie grupy ludzi ,
        które idą by uczcić to jedno z największych katolickich świąt , by świetować
        Jezusa ukrytego w Najświętszym Sakramencie.
        I jakże to piekne, radujące duszę ,że mimo wielkiej, w wielu miejscach ( na
        szczęscie nie w Polsce) laicyzacji wciąż ta wspaniała prawda nie zatarła się w
        świadomosci wiernego polskiego ludu a wprost przeciwnie ludzie co raz bardziej
        potrzebuja wspólnie przeżywać swoje największe świętości.
        Jakże pozytywnie nastraja do zycia taki wspaniały marsz ulicami Starego Miasta
        i kolejne kaplice przy naszych starych, historycznych kościołach .
        Początek procesji przed Katedrą pod wezwaniem Zmartwychwstania Pańskiego i
        Więtego Tomasza Apostoła , przed światynią, jedną z najpiekniejszych czasów
        Odrodzenia w Polsce , gdzie swoje serce zostawił największy Zamościanin Jan
        Zamojski , któy zabiegał i dbał o wiele szczegółów wyglądu katedry.
        Potem przejście Rynkiem Wodnym w kierunku kościoła Świetego Mikołaja , kiedys
        należącego do grekokatolików a teraz uroczego kośiółka Ojców Redymtorystów
        i kolejna Stacja przed Kościołem Franciszkanów , największą zamojską światynią,
        ufundowaną przez drugiego Orynata , syna Załozyciela - Tomasza
        Zamoyskiego ,gdzie Frańciszkanów sprowadził , trzeci, kolejny Ordynat Jan
        Sobiepan Zamoyski i którzy po latach nieobecności powrócili do swego kościoła
        a teraz przeprowadzają wielki remont tej pięknej zamojskiej swiatyni i byc może
        juz niedługo to miejsce przynajmniej w duże mierze odzyska swą dawną świetność.
        NAstępnie przeszliśmy ulicą Łukasińskiego ,jak wiecie bardzo szeroką ulica
        i gdy sojrzało się na zakręcie koło Ekonomika w tył - nieprzebrane rzesze głów
        gdzie końca nie było widać... a z przodu procesja juz zbliżała się do własnie
        wyremontowanego kościoła Swiętej KAtarzyny, który juz zaprasza doswego wnętrza.
        Wreszcie zakończenie trasy przed zamojską katedra , przed pięknym
        ołtarzem ,który nawiązywał do pielgrzymki Ojca Swiętego Benedykta XVI do
        naszego kraju i napis
        "Trwajcie Mocni w Wierze" i "Bóg jest Miłością "
        Bardzo raduje ,że co raz większa liczba ludzie pokłada nadzieję , w tych
        słowach i daje temu także publiczny wyraz...jakże to wspaniałe świadectwo
        pozdrawiam
        J
      • andrzej.sawa Re: Procesja Bożego Ciała 16.06.06, 13:38
        Ja się staram pisać konkretnie,a ty chrzanisz ogólnikami.
        • ubott.1 Re: Procesja Bożego Ciała 16.06.06, 16:02
          Na podstawie jakich wyliczen, analiz czy tez publikacji opierasz Januszu swoje
          wywody ? Liczysz ludzi od lepka czy tez jak wodz nie omylny by jeszcze zachecic
          ludzi koloryzujesz wszystko co sie tylko da. Gierek tak zachwalał wszystko a
          jak wyszło wiemy wszyscy. A moze jest tak iz wiara w polskim spoleczenstwie
          jest zakorzeniona od wiekow, zawsze bylismy narodem katolickim raz mocniej raz
          slabiej wierzacym. Brakuje tu jeszcze tylko wypowiedzi Twojej ze zawdzieczamy
          to wszystko partii wiodzącej, wtedy to juz by mi rece zupełnie opadły.
          • koziorozka Re: Procesja Bożego Ciała 17.06.06, 00:36
            parafii św. Michała - Linio pstryknął co nieco tu
            www.zamosc.wonder.pl/album_DziejeSie - a Ty Januszu masz może coś?
            Chetnie bym zamieściła.
          • januszx Re: Procesja Bożego Ciała 17.06.06, 07:43
            Na jakiej podstawie Ubocie twierdzę,że ludzie tak chętnie uczestniczą w
            uroczystościach religinych ? Poprostu , chodzę od lat na tak wielkie polskie i
            katolickie wydarzenia ,uczestniczę w nich i raduje mnie ,że spotkania religine
            gromadzą wielkie rzesze ludzi , którzy tak chetnie jak widzę w nich biora
            udział .To prawda zawsze bylismy narodem katolickim , oczywiście zgadzam się z
            Tobą w tym , co ważne ta wiara nie zamiera ona staje się co raz bardziej żywa i
            młoda . Jak miło poaptrzeć na dzisiątki małych dziewczynek w bialych
            sukienkach , które rzucają płatki róż ze swoich koszyczków dla Jezuska i
            Maryji , raduje bardzo gdy się słyszy piekny śpiew maryjnych piesni niosący się
            po ulicach Starego Miasta a Tobie jak się podobała procesja ?
            Pozdrawiam
            j
    • wiloa Re: Procesja Bożego Ciała 07.06.07, 17:13
      Nie ma juz kto tutaj pisac o tych waznych sprawach:( w Zamosciu to ja to
      zrobie , ja za bardzo z samego miasta to procesji nie pamietam chociaz tez
      bylam i pieknie bylo ludzi tysiace widziec rozmodlonych za Panem Jezusem w
      Najswietszym Sakramencie
      , jak w tym roku nie wiem ? ale pewnie jak zwykle miasto nalezy wiernych ach
      piekne to uroczystosci:)) pozdrowienia wiola
      • gozdzikowa5 Re: Procesja Bożego Ciała 08.06.07, 14:06
        wiloa napisała:

> Nie ma juz kto tutaj pisac o tych waznych sprawach:( w Zamosciu to ja to
        > zrobie , ja za bardzo z samego miasta to procesji nie pamietam chociaz tez
        > bylam i pieknie bylo ludzi tysiace widziec rozmodlonych za Panem Jezusem w
        > Najswietszym Sakramencie
        > , jak w tym roku nie wiem ? ale pewnie jak zwykle miasto nalezy wiernych ach
        > piekne to uroczystosci:)) pozdrowienia wiola

a ja widziałam jak komentowali też ubrania znajomych...
        no i głośnik działał tak że można było zrozumieć co 20 słowo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka