siemensik1 13.09.06, 19:27 miala nie istniec a istnieje,w oryginale,jak zadna inna ewangelia.chrystus wybral judasza aby ten rozpoczal ostatnia czesc zbawienia-ukrzyzowanie.co myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: ewangelia wg judasza 14.09.06, 05:21 Oryginał - to co Judasz ją napisał? Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: ewangelia wg judasza 14.09.06, 07:08 Widzisz siemnsiku jak nikła jest wiedza o Judaszu? Odpowiedz Link Zgłoś
siemensik1 Re: ewangelia wg judasza 14.09.06, 08:02 a czy ewangelie jana napisal jan? czuku temat jest na dyskusje a nie konkurs o wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: ewangelia wg judasza 14.09.06, 09:45 siemensik1 napisał: "temat jest na dyskusje a nie konkurs o wiedzy" - Ja ze starej szkoły jestem, która uważa, że wiedza o dyskutowanym temacie by się jednak przydała ;) Odpowiedz Link Zgłoś
siemensik1 Re: ewangelia wg judasza 14.09.06, 09:55 oczywsicie ze przydalby sie.wiec moze ustal jaki trzeba miec poziom wiedzy zeby dyskutowac na ten temat:) Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: ewangelia wg judasza 14.09.06, 15:56 Potwierdzam, że temat jest dla znawców,koneserów, teologów - choć w ciągu ostatnich 2 lat był opisany szczegółowo w mediach i wyśmiany przez kościół - I tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: ewangelia wg judasza 14.09.06, 17:39 Puściłeś głupi wątek i czepiasz się jek pijany płotu. Nie ma takiej ewangelii,bo ewangelie to kompletny zbiór pism.Reszta to apokryfy.I do widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: ewangelia wg judasza 14.09.06, 18:43 AS wkurzył się. Wg mnie (wyczytałem to): Ewangelia "wg św. Judasza" to jedno z wielu dzieł apokryficznych, w dodatku jego treść była znana już jakiś czas temu, więc nie wiem dlaczego akurat teraz robi się z tego taką sensację. No chyba że historię o Judaszu jako wykonawcy woli Jezusa znałem z jakichś innych źródeł - teraz sobie tego nie przypominam, ale raczej na pewno wyczytałem to w jakimś artykule na temat tego odkrycia już kilka lat temu. To, że została zredagowana dosyć późno, o niczym nie świadczy, bo Ewangelie kanoniczne też nie zostały napisane natychmiast po wydarzeniach w nich opisywanych. Natomiast czynnikiem podważającym jej wiarygodność jest wg mnie jej autorstwo, przypisywane sekcie kainitów, którzy - o ile dobrze pamiętam - uważali np. Stary Testament za dzieło Szatana, i gloryfikowali postacie zdecydowanie negatywnie przedstawione na jego kartach, opowiadając ich alternatywną historię (stąd zresztą wzięła się ich nazwa). Co do liczby wszystkich Ewangelii - kanonicznych i apokryficznych - było ich w sumie chyba ok. 30, a cztery z nich zostały uznane przez Kościół za natchnione i włączone do kanonu na soborze w Nicei w 325 r. n. e. Odpowiedz Link Zgłoś
siemensik1 Re: ewangelia wg judasza 14.09.06, 21:15 a ktos powiedzial ze na ten temat nie mozna podyskutowac:) tak czuku bylo ich ponad 30 i tylko jeden duchowny zdecydowal ktore przyjac w ramy kosciola a sobur to przyklepal tylko. ten post zaczalem przewrotnie tylko ze wzgledu na januszax. Odpowiedz Link Zgłoś
januszx wykorzytać w nazwie 15.09.06, 06:08 Kilka miesiecy temu pewne czasopismo rospisywało się z zachwytem o tej "ewaneglii" ...myślę ,że to dobra nazwa dla ewentualnej a słyszeliśmy nie raz,żę chęci były - dla Telewizji Judasz...mogliby się tak rozwodzić nad tematem Odpowiedz Link Zgłoś
siemensik1 Re: wykorzytać w nazwie 15.09.06, 13:02 przyznam racje januszowi po raz pierwszy,radio maryja powinno nazywac sie radio judasz.bo nazwanie tego radia radiem maryja to najwieksza obraza sw.panienki,masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: wykorzytać w nazwie 16.09.06, 06:39 Simensiku ta nazwa jest już zarezerwowana dla pewnego pana co nie boi się groźnego dzikiego zwierzęcia a telewizja mu sie marzyła tam bedzie mógł się rozpisywać o swym ulubionym bohaterze do woli Odpowiedz Link Zgłoś
siemensik1 Re: wykorzytać w nazwie 16.09.06, 07:48 aaaaaaa mowisz o zawiszy na lysej polanie Odpowiedz Link Zgłoś