Dodaj do ulubionych

Co o naszym mieście piszą w prasie

17.04.03, 12:25
Jest to kontynuacja wątku „Co tam, panie, słychać w mieście?” Nowy tytuł
lepiej oddaje to, o co tu chodzi.

W Stalowej Woli nie tylko obniżyły się zarobki w HSW, ale również spadły
obroty miejscowych firm, a nawet bazarowych handlowców. Zdaniem Henryka
Szostaka, przewodniczącego „Solidarności” w HSW, może dojść do wybuchu
niezadowolenia społecznego. – „Super Nowości”, 17.04.

HSW jest przygotowana do maksymalnego uczestniczenia w produkcji kołowego
transportera opancerzonego Patria, ale wciąż nie wiadomo, jaki będzie jej
udział. – „Sztafeta”, 17.04.

Z winy wykonawcy, niemieckiej firmy Strabag AG, opóźnia się budowa Trasy
Podskarpowej, czyli stalowowolskiej obwodnicy. – SN, 17.04.

W Muzeum Regionalnym w Stalowej Woli 27 kwietnia (tj. w niedzielę, ale nie tę
najbliższą) o godz. 18 zostanie otwarta wystawa 30 obrazów Olgi Boznańskiej
(1865 – 1940). Obrazy pochodzą ze zbiorów Muzeum Narodowego w Krakowie.
Można je będzie oglądać do 22 czerwca. – Sztaf., 17.04., SN, 17.04.

Warszawski „Teatr Niepoprawny” dał w MDK przedstawienie sztuki „Maciejowe
podwórko”. – Sztaf., 17.04.

Chór „Solidarności” koncertował w Zespołach Szkół nr 3 i 4. – Sztaf., 17.04.

W jednym z mieszkań w Stalowej Woli policja znalazła 20 krzewów konopi
indyjskich i grzybki halucynogennee. – SN, 17.04. – Z konopi indyjskich
otrzymuje się haszysz i marihuanę.

Bezskutecznie szukaliśmy czegoś o Stalowej Woli w „Gazecie Wyborczej”
i „Gazecie Wyborczej Rzeszów”.
Obserwuj wątek
    • kuba214 Re: Co o naszym mieście piszą w prasie 18.04.03, 18:47
      To się jeszcze nie wydarzyło w Stalowej Woli, ale się może wydarzyć: „Mamy
      szansę zarobić w Iraku. – Polskie, w tym także podkarpackie [a więc i
      stalowowolskie – przypisek mój] firmy mogą uszczknąć spory kęs ze
      stumiliardowego tortu na Bliskim Wschodzie”. Szczegóły w artykule Szymona
      Jakubowskiego na s. 12 „Super Nowości”, Wielkanoc 2003 r.

Niezamaskowany bandyta napadł 16 kwietnia na punkt kasowy Spółdzielczej Kasy
      Oszczędnościowo-Kredytowej (SKOK) przy ul. Wolności. Po sterroryzowaniu nożem
      kasjerki zrabował ponad 12 000 złotych. – SN, Wielkanoc 2003 r.

Tylko od 10 do 13 kwietnia (do północy) stalowowolscy policjanci złapali 15
      nietrzeźwych użytkowników dróg. Jeden miał we krwi prawie 2,5 promila
      alkoholu. – „Sztafeta”, 17.04.

W związku ze Świętami policja przestrzega przed złodziejami, którzy korzystając
      z naszej nieobecności okradają nasze mieszkania. To samo dotyczy samochodów
      pozostawionych na przykościelnych parkingach. – SN, Wielkanoc 2003 r.

Rano, kiedy większość ludzi idzie do pracy, nie ma jeszcze „Echa Dnia” w
      kioskach na moim osiedlu. Jest dostarczane w „drugim rzucie”, bo przychodzi z
      Kielc.
    • kuba214 Re: Co o naszym mieście piszą w prasie 21.04.03, 12:02
      W „Gazecie Świątecznej”, czyli w wielkanocnym numerze „Gazety Wyborczej”, na s.
      26, obok artykułu Pawła Wrońskiego „(Może) będzie wspaniale”, omawiającego
      korzyści, jakie gospodarce polskiej (może) przyniesie offset związany z kupnem
      samolotów F-16, jest lista firm, które „dostały szansę”. HSW znalazła się na
      tej liście dwa razy. Raz sama: „HSW – eksport”, drugi raz w zespole: „WSK
      Gorzyce, Melex, Huta Stalowa Wola – silniki odrzutowe, inwestycje, high-tech,
      eksport”. Autor stwierdza: „Za kilka lat zobaczymy, kto potrafił ją [tzn. tę
      szansę] wykorzystać”.

Muzeum Regionalne w Stalowej Woli, Zamek Lubomirskich, ul. Sandomierska 1, jest
      czynne od wtorku do piątku od 8 do 16, w sobotę od 13 do 15, w niedzielę od 15
      do 18. – „Gazeta Wyborcza Rzeszów”, 19.-21.04.

17.04. siedemnastoletnia dziewczyna wybiegła na jezdnię zza stojącego autobusu
      i została potrącona przez nadjeżdżający samochód. Doznała ogólnych potłuczeń. –
      „Gazeta Wyborcza Rzeszów”, 19.-21.04. – Uważajcie.
      • bob-budowniczy Re: Co o naszym mieście piszą w prasie 22.04.03, 11:39
        A kolega chyba w Empik-u pracuje że ma za darmo całą tą prasę...czy tylko
        uwzględnia wydania internetowe?
        • kuba214 Re: Do Boba-Budowniczego 22.04.03, 13:46
          Kupuję w kiosku – za ciężką pracą zarobione pieniądze – jeden, czasem dwa
          dzienniki dziennie. Więcej wydać mi szkoda, jestem sknera. Często podglądam u
          znajomych – tylko gazetę, nic poza tym. Z wydań on-line nie korzystam, bo tam
          każdy może sam zajrzeć, jeśli zechce. A jest w Stalowej Woli Empik?

Pozdrawiam
          • bob-budowniczy Re: Do Boba-Budowniczego 22.04.03, 14:43
            Nie wiem - ale chyba przegapiłeś wiadomość z dzisiejszej GW (i to krajowej!)
            nt. Sądu w Tarnobrzegu i w tym kontekście pojawia się też Sąd w SW - że nie
            chcieli sądzić Żemka. Oto link:
            www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1436925.html
            oraz cytat:

Kiedy do innych grubych afer trafiających do tarnobrzeskich sądów dołączyła
            historia słynnego Grzegorza Ż., głównego podejrzanego w procesie FOZZ, prawnicy
            zaczęli przepowiadać, że i ona wkrótce wywędruje w świat. Nie mylili się.

Przypomnijmy, że Grzegorz Ż. prowadził interesy na Podkarpaciu i tu został
            oskarżony o wyłudzenie 65 milionów kredytów ze stalowowolskiego banku. Akt
            oskarżenia trafił do sądu w Stalowej Woli pod koniec ubiegłego roku, ale nie on
            będzie tę sprawę rozpatrywał, bo tarnobrzeski sąd okręgowy uznał, że powinna
            ona trafić do Warszawy. Prezes tarnobrzeskiego sądu okregowego sądu Edward
            Loryś argumentował, że skoro pierwszy wątek afery wypłynął w Warszawie, to i
            proces powinien się toczyć w stolicy. Tym samym uznał za nieważne to, że
            marginalny warszawski wątek został przkazany do prowadzenia w Tarnobrzegu i to
            tutejszy prokurator postawił główne zarzuty, bo na terenie Podkarpacia
            popełniono w tej sprawie najwięcej przestępstw.

O Empik-u w SW nie wiem, ale na stacji Esso można prasę przeglądać darmo...
            • kuba214 Re: Do Boba-Budowniczego 22.04.03, 15:34
              Nie kupiłem dziś „Gazety Wyborczej”, bo kosztuje 2 złote, a ja jestem, jak już
              pisałem, sknera. O tej historii ze sprawą Ż. czytałem przed Świętami, chyba
              w „Super Nowościach”. Tu nic nie napisałem, bo mi się wydawało, że to dotyczy
              głównie Tarnobrzega ( Sąd Okręgowy odesłał sprawę), choć zahacza też o Stalową
              Wolę. Ale dobrze, że zamieściłeś tu ten tekst.

Dziwisz się pewnie, że mi się tak chce. Dotarły do mnie narzekania ludzi
              pochodzących ze Stalowej Woli, ale mieszkających teraz gdzie indziej, że
              chcieliby wiedzieć, co się u nas dzieje, a nie mają żadnego źródła informacji.
              Pomyślałem sobie, że skoro i tak czytam prasę, to mógłbym na tym forum im co
              nieco przekazać. Lubię pisać przy pomocy komputera – dawniej pisałem sporo na
              maszynie i czuję różnicę. Piszę dość szybko. Czytając, notuję na arkuszu Worda.
              Potem porządkuję i kopiuję do okienka na stronie. Nie zabiera mi to zbyt dużo
              czasu.
    • kuba214 Re: Co o naszym mieście piszą w prasie 22.04.03, 19:25
      W Wielką Sobotę wieczorem odbyły się w konkatedrze w Stalowej Woli uroczystości
      religijne z udziałem ordynariusza diecezji sandomierskiej ks. bpa Andrzeja
      Dzięgi. – „Echo Dnia”, 22.04.

Obradująca przed Świętami Komisja Krajowa NSZZ Solidarność zadecydowała, że
      tegoroczny XVI Krajowy Zjazd Delegatów odbędzie się 26 i 27 września w Stalowej
      Woli. Obrady będą się odbywały w hali MOSiR, a delegaci zamieszkają w
      akademikach Filii KUL. – „Super Nowości”, 22.04.

„Nareszcie pełną parą ruszyły prace przy budowie pierwszego odcinka obwodnicy w
      Stalowej Woli. Jeżeli zostanie dotrzymany termin, jeszcze w tym roku będzie
      można przejechać nową drogą z pominięciem rozwadowskiego rynku”. ZS, „Echo
      Dnia”, 22.04.

„Dwie ulice, dwa światy – Jedni układają sami asfalt, inni czekają, aż
      przyjdzie ktoś i ułoży”. To tytuł minireportażu Zdzisława Surowańca o
      mieszkańcach dwóch ulic w Rozwadowie. „Echo Dnia”, 22.04.

Liceum Ogólnokształcące im. KEN organizuje 27 kwietnia Dzień Otwarty. Szkoła w
      tym roku obchodzi junileusz 65-lecia. – /mark/, „Echo Dnia”, 22.04.

W MDK – wystawa fotografii Bogusława Kwiecińskiego „Portret dziecka’. W SDK –
      wystawa fotografii Michała Kochańczyka „Twarze Etiopii”. W klubie „Emka” –
      wystawa fotografii Andrzeja Wiktora „Portrety”. „Echo Dnia”, 22.04.

Tomasz Walawski, pilot ze Stalowej Woli, prawdopodobnie weźmie udział w XIX
      Balonowych Mistrzostwach Polski w Krośnie 28 i 29 kwietnia. Gdyby nie mógł
      wystartować, zastąpi go ojciec, Witold Walawski – „Echo Dnia”, 22.04.
      • Gość: Baton Re: Co o naszym mieście piszą w prasie IP: 24.83.56.* 22.04.03, 22:39
        Co pisza o Nas,ano Wielkie G..no?-Baton-
        • kuba214 Re: Co o naszym mieście piszą w prasie 23.04.03, 07:50
          Twoje zdanie też szanuję. Piszę o tym, choć nie wiem, czy Ci na tym zależy. Za
          to, że wstawiłeś tam te dwie kropki, dziękuję.
    • kuba214 Re: Co o naszym mieście piszą w prasie 23.04.03, 14:38
      HSW otrzyma w najbliższych tygodniach 40 – 50 milionów złotych, ale będzie
      musiała w ciągu dwóch lat zwolnić co najmniej 1400 osób. Te dwie wiadomości
      przywiózł 22 kwietnia do Stalowej Woli wiceminister Skarbu Państwa Andrzej
      Szarawarski. „Solidarność” zapowiada, że nie zgodzi się na wysyłanie ludzi na
      bruk. – „Super Nowości”, „Echo Dnia”, 23.04.

Podczas dzisiejszego posiedzenia zespołu Komisji Trójstronnej związkowcy
      z „Solidarności” HSW przedstawią stronie rządowej opracowane przez
      siebie „koszyki”: minimum socjalnego i minimum egzystencji. Chcą w ten sposób
      unaocznić rządowi pogłębiające się ubożenie regionu stalowowolskiego. – „Super
      Nowości”. 23.04.

Wśród szpitali Podkarpacia, którym grozi bankructwo z powodu zadłużenia (Szymon
      Jakubowski: „Szpitale nad przepaścią”, „Super Nowości, 23.04.), nie został
      wymieniony szpital w Stalowej Woli.

Siedemnastoletni Mariusz Moskal ze Stalowej Woli cierpi na nieuleczalną
      chorobę – ogólny zanik mięśni. Mógłby zostać poddany terapii pozwalającej
      przynajmniej na zatrzymanie choroby, ale pierwszy zabieg kosztuje 15 000 euro,
      a takich zabiegów trzeba by przeprowadzić może nawet cztery. Rodzice nie mają
      pieniędzy. Kto chciałby pomóc, może wpłacać pieniądze na konto: Fundacja
      Dzieciom „Zdążyć z pomocą”, PKO BP, XV O/Warszawa, Nr 93 10201156 123112454, z
      dopiskiem: Na leczenie i rehabilitację – Mariusz Kowal. – „Super Nowości”,
      23.04.

Taksówkarze skarżą się, że na wielu osiedlach w Stalowej Woli stoją znaki
      zakazu ruchu i wjazdu przed blok, przez co nie zawsze mogą spełnić wymagania
      klientów. – „Echo Dnia”, 23.04.

Złodzieje grasują w mieście. „Echo Dnia”, 23.04.

W rejonie Stalowej Woli płoną lasy i trawy, podpalane przez... – „Echo Dnia”,
      23.04.

Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Stalowej Woli, ul. Staszica
      15b, organizuje bezpłatne zajęcia dla osób poszukujących pracy.
      Tematyka: „Samodzielność w poszukiwaniu pierwszej pracy” i „Autoprezentacja”. –
      „Super Nowości”, 23.04.

W „Echu Dnia” z 23.04. na s. 7 – oferty pracy.
    • kuba214 Re: Co o naszym mieście piszą w prasie 23.04.03, 14:53
      SPROSTOWANIE

W informacji o Mariuszu Moskalu popełniłem błąd. Przepisując z „Super Nowości”
      numer konta, na które można wpłacać pieniądze na leczenie Mariusza, zmieniłem
      nazwisko Moskal na Kowal. Powinno być:

Kto chciałby pomóc, może wpłacać pieniądze na konto: Fundacja Dzieciom „Zdążyć
      z pomocą”, PKO BP, XV O/Warszawa, Nr 93 10201156 123112454, z dopiskiem: Na
      leczenie i rehabilitację – Mariusz Moskal.

Przepraszam.
      • Gość: ad Re: Co o naszym mieście piszą w prasie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.03, 20:32
        coś mi sie wydaje ze forum Stalowa Wola robi sie forum jednoosobowe, ale za
        info z miasta jestem Ci bardzo wdzięczna.
        Pozdrawiam cieplutko z Wrocławia, w którym już kwitna magnolie
        • kuba214 Re: Do Ad 23.04.03, 22:42
          Dziękuję za pozdrowienia. Ja też Cię pozdrawiam.
    • kuba214 Re: Co o naszym mieście piszą w prasie 24.04.03, 10:31
      W „Super Nowościach” z 24.04.: artykuł waw „KUL w Stalowej Woli – tradycja i
      nowoczesność”. Filia KUL powstała w 1989 r. z inicjatywy i według pomysłu
      ówczesnego proboszcza parafii MBKP, obecnie biskupa pomocniczego diecezji
      sandomierskiej, ks. Edwarda Frankowskiego. Dziś jest to Filia Wydziału Nauk
      Społecznych KUL. Można tu studiować ekonomię, pedagogikę, socjologię,
      psychologię i prawo. Liczba studiujących wynosi ponad 4000. Uczelnię ukończyło
      już około 9300 osób. Z tej liczby 3500 uzyskało magisterium, 5800 – licencjat.
      Ich dyplomy zapewniają te same prawa co dyplomy uczelni państwowych i są
      honorowane w Europie Zachodniej. W Filii można też odbywać studia podyplomowe. –
      Na ten sam temat: rozmowa Zdzisława Surowańca z Jerzym Kozielewiczem, prezesem
      Fundacji Uniwersyteckiej w Stalowej Woli, „Echo Dnia”, 24.04.

Wiceminister Andrzej Szarawarski powiedział w Stalowej Woli, że przyszłością
      HSW są maszyny robocze: ładowarki, spychacze, układacze rur, kruszarki. Dodał
      też, że przyszłością miasta jest młodzież, która zapomni o ciężkim przemyśle i
      będzie budować przyszłość w oparciu o internet i usługi informatyczne. –
      Zdzisław Surowaniec: „Szybkie miliony”, „Echo Dnia”, 24.04.

18-letni Daniel Tracz, wychowanek Domu Dziecka im. Św. Brata Alberta, odbył
      rejs żaglowcem „Fryderyk Chopin” z Wysp Kanaryjskich do Szczecina. – SN, 24.04.

W „Super Nowościach” z 24.04. – c.d. poradnika „Jak znaleźć pracę”.

Na 26 kwietnia zaplanowano eliminacje powiatowe do Rowerowego Rajdu Młodych
      Rolników do Brukseli. Wyjazd na trasę – 20 maja, przyjazd do Brukseli – 28
      czerwca. – SN, 24.04.

Na rondzie 22 kwietnia zderzyły się dwa samochody osobowe. Kierowca jednego z
      nich był „pod wpływem”. Na szczęście ofiar śmiertelnych nie było. – SN, 24.04.
    • kuba214 Re: Co o naszym mieście piszą w prasie 25.04.03, 16:09
      HSW nie ma co liczyć na zamówienia offsetowe związane z produkcją kołowego
      transportera opancerzonego lub samolotu wielozadaniowego. To jeszcze jedna
      rzecz, którą powiedział wicemin. Andrzej Szarawarski w czasie swojego pobytu w
      Stalowej Woli 22 kwietnia. – „Sztafeta”, 24.04.

W odbywającej się dziś (25 kwietnia) w Warszawie ogólnopolskiej manifestacji
      pod hasłem „O godność ludzi pracy" biorą udział także członkowie NSZZ
      Solidarność z Regionu Ziemia Sandomierska. – „Super Nowości”, 25.04.

26 kwietnia rozpoczynają się obchody jubileuszu 50-lecia Miejskiego Domu
      Kultury. Otwarty został w listopadzie 1952 r. – „Echo Dnia”, 25.04.

Otwarcie wystawy obrazów Olgi Boznańskiej w Muzeum Regionalnym 27 kwietnia o
      godz. 18 stanowić będzie inaugurację tegorocznych Dni Stalowej Woli. Dni w tym
      roku mają być bardzo bogate. – Szt., 24.04.

Literacką Nagrodę Miasta Stalowa Wola – „Gałązkę Sosny” – otrzymali: Mirosław
      Osowski za powieść „Tomasz”, Ryszard Mścisz za zbiór wierszy „Wibracje” i Aneta
      Parys za zbiór wierszy „Przyjmij mnie, słowo” (nagroda za debiut). – Szt.,
      24.04.

Rosyjska skrzypaczka Marina Jaszwili koncertowała w Państwowej Szkole
      Muzycznej. – Szt.. 24.04.

Chór „Puellarum Cantus”, działający w Publicznej Szkole Podstawowej nr 11,
      zajął II miejsce w finale Ogólnopolskiego Konkursu Chórów a Cappella Dzieci i
      Młodzieży. – Szt., 24.04.

Dwudziestoosobowa grupa licealistów z francuskiego miasta Troyes przebywała w
      Stalowej Woli na zaproszenie LO im. KEN. – Szt., 24.04.
    • Gość: ad Re: Co o naszym mieście piszą w prasie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.03, 21:26
      Hej Kuba:)
      Czy juz nic i nigdzie nie pisze o ukochanym miescie - brakuje mi codziennej
      prasówki:)
      Pzdr cieplutko
      • endrju.ab11 Re: Co o naszym mieście piszą w prasie 14.05.03, 22:08
        Gość portalu: ad napisał(a):

> Hej Kuba:)
        > Czy juz nic i nigdzie nie pisze o ukochanym miescie - brakuje mi codziennej
        > prasówki:)
        > Pzdr cieplutko

a mi wogóle brakuje waszej pomysłowości na nowe tematy na naszym forum, zdaje
        sie ze forum stw zamiera śmiercią naturalną :((
    • kuba214 Re: Co o naszym mieście piszą w prasie 15.05.03, 18:33
      Skrzyżowanie ul. Komisji Edukacji Narodowej i Al. Jana Pawła II, tzw. rondo,
      należy do najniebezpieczniejszych skrzyżowań w naszym mieście. Prawie nie ma
      tygodnia, żeby nie doszło tam do stłuczki albo wypadku. Zdaniem asp. Andrzeja
      Walczyny, rzecznika Komendy Powiatowej Policji, przyczyną jest
      nieprzestrzeganie przez kierowców przepisów ruchu drogowego. – „Super Nowości”,
      15.05.

Kobieta prosząca o zastrzyk uśmierzający ból została odesłana z pogotowia
      ratunkowego do ZOZ przy ul. Kwiatkowskiego, bo tam jest „zapisana”. Zdaniem
      zastępcy dyrektora szpitala i dyrektora ZOZ przy ul. Kwiatkowskiego, stało się
      to zgodnie z obowiązującymi przepisami. Gdyby kobieta zapłaciła za zastrzyk,
      otrzymałaby go wszędzie. Pogotowie nie odmawia pomocy tylko w nagłych
      wypadkach. – (raks): „Lepiej zdrowym być”, SN, 15.05.

W piątek, 16 maja, rozpocznie się w Stalowej Woli IV edycja Ogólnopolskiego
      Festiwalu Zespołów Folklorystycznych im. Michała Kosińskiego. – SN, 15.05.

W Spółdzielczym Domu Kultury 18 maja zostanie otwarta wystawa obrazów i
      rysunków Jadwigi Kukuły. Artystka pochodzi z Rzeszowa, ale od 1993 r. jest
      związana ze Stalową Wolą. – SN,15.05. – Nie wiem dokładnie, co znaczy „jest
      związana”. Myślę, że mieszka tu.

Stowarzyszenie Sympatyków Zespołu Pieśni i Tańca „Lasowiacy” im. Ignacego
      Wachowiaka zawarło umowę o współpracy kulturalnej, oświatowej, sportowej i
      turystycznej ze Stowarzyszeniem Kulturalnym w Lahti, znanym fińskim ośrodku
      sportów zimowych. – SN, 15.05.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka