Dodaj do ulubionych

Pomnik Dawida Psalmisty

11.05.07, 01:03
Cześć
Znalazłem na roztocze.net, że jakiś nowy pomnik odsłaniają. Możecie mnie
bardziej oświecić?
Co gdzie i jak? A jeszcze jakby ktoś mógł wrzucić foty na fotozamość, plissss:)
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Pomnik Dawida Psalmisty 11.05.07, 08:43
      Odsłonięcie pomnika Dawida Psalmisty autorstwa prof. Gustawa Zemły odbędzie się
      19 maja o godz. 17przed Nową Bramą Lubelską.
      A o godz. 19 na Rynku Wielkim - koncert "Psalmy Dawida"

To bardzo gorąca sprawa w mieście – awantura trwa okropna, zobacz komentarze pod
      artykułem
      roztocze.net/newsroom.php/23147_Niby_kr%F3l,_ale_%AFyd!_.html
      Makieta jest tu: roztocze.net/newsroom.php/20698.html
      Z niejasnych dla mnie względów pomnik nie stanie przy synagodze, nie wygląda na
      to, że lokalizacja przy bramie lubelskiej jest tymczasowa...
      • r.vasco Re: Pomnik Dawida Psalmisty 11.05.07, 13:36
        Być może żydzi wybierając się taką lokalizację, przy wjeździe na Stare Miasto,
        chcą zaakcentować, że Zamość to żydowskie miasto?
        • czuk1 Re: Pomnik Dawida Psalmisty 11.05.07, 14:19
          Idea słuszna . Pomnik piękny. Miejsce "nietrafione".
          Moment postawienia pomnika "nieskoordynowany".
          Dziwię sie dlaczego inicjatorzy usytuowania pomnika
          Dawida w Zamościu nie ubiegali się o lokalizację
          pomnika przed Synagogą. Normalnie powinno się poddać
          pilnej rewitalizacji obiekt Synagogi wraz z otoczeniem
          a w tym otoczeniu idealnie zaistniał by pomnik Dawida.
          Stało się jak się stało. Być może Dawid trafi kiedyś
          na swoje "naturalne" miejsce.
          ------------------------------
          Na marginesie, dziś - 11 maja w południe - na miejscu
          odsłaniania pomnika Dawida Psalmisty rośnie trawa.
          • cperek997 Pomnik Dawida Psalmisty 11.05.07, 22:14
            Nie wiem czy na temat, ale mam pytanie. Moja trochę starsza siostra mówiła, że
            kiedyś przy/na Nowej Bramie Lubelskiej była jakaś rzeźba. I włąśnie do końca
            nie jest pewna czy nie Dawida Psalmisty. Sam na ten temat nic nie znalazłem,
            może wy wiecie...
            • vitabravo Potrzebny nam pomnik Dawida jak dziura w moście. 17.05.07, 17:50
      • paolomario Re: Pomnik Dawida Psalmisty 11.05.07, 22:25
        No ładnie ludzie na siebie szczekają:)
        Ja akurat światopogląd mam otwarty i myślę, że trudno zaprzeczyć, że Żydzi mieli
        niemały wkład w budowę miasta. A pomników w mieście mało. Wszyscy w Krakowie
        pędzą pod Mickiewicza, a w Wawie pod Nike. U nas jest Zamoyski, a wypadałoby
        uczcić również np. Moranda na Rynku Wodnym (zaraz zakrzyczą, że italiancy nam
        się panoszą :D) i innych sławnych ludzi związanych z miastem - pochwalmy się nimi!
        A ten pomnik to lokalizację ma strasznie chybioną. Już ktoś zadeklarował, że
        wysprejują, a pewnie ten czy tamten się wesprze na nim obalając kolejne wino z
        pobliskich alkoholi świata:D
        Pozdrawiam:)

• koziorozka alkohole świata ;) 12.05.07, 00:41
          paolomario napisał:
          pewnie ten czy tamten się wesprze na nim obalając kolejne wino z pobliskich
          alkoholi świata:D
          - Protestuję! Alkohole świata sa niewinne! :D
          Robiłam tam zakupy w kwietniu i przednie winka wypatrzyłam. A poza tym zgoda,
          lokalizacja nietrafiona, prowokująca sprejowców, niewyżytych, niedopitych i
          niedouczonych do popisów ;)
          • cperek997 Lokalizacja 12.05.07, 18:32
            Lokalizacja bardzo chybiona, już chyba lepiej by było gdyby postawili koło
            Nowej Bramy Lubelskiej (w miejscu gdzie stała słynna szafa grająca Idael City
            Invisible Cities).
            • mceurytos Re: Lokalizacja 12.05.07, 19:34
              Na lokalizację w pobliży Synagogi z pewnością zgody nie wyraził konserwator
              zabytków - niemal 3 metrowy pomnik mógłby zakłócić klimat miejsca, porównywalnie
              do tego jak czyni do WP przy swoim hotelu
              • koziorozka Re: Lokalizacja 13.05.07, 11:39
                Pierwotna lokalizacja była przy synagodze:
                roztocze.net/newsroom.php/20698.html
                Coś mi się chyba obiło o uszy, że ją zmieniono z powodu planu remontu budynku,
                że zaraz by trzeba pomnik albo przenosić, albo w folię i deski zapakować.
                Cóż, niedobrze się stało, bo awantura wybuchła :(
              • czuk1 Re: Lokalizacja 13.05.07, 12:13
                Kiedyś mi mówiono (protestowano), że wieża TP SA(obecna nazwa firmy) nie może
                być budowana bo zakłóca sylwetę miasta. Zakłócała i nieco ale była potrzebna
                i... jest potrzebna. Dlatego powstała, wbrew sprzeciwowi fachowców. I nic się stało.

Tak samo tu. Jeśli Dawid zakłócał by klimat Synagogi to dlaczego nie powstał
                Dawid nie zakłócający tego klimatu?
                Nasuwa sie pytanie - czy rzeźbiarze nie wiedzą, że Stare Miasto w Zamościu
                budowane było "na skalę człowieka i pod jego dobre samopoczucie" a więc nie
                można psuć tego klimatu dużą studnią w rynku, fontanną,drzewkami modrzewiowymi,
                wysokimi posągami (nie dotyczy to Pomnika Jana Zamoyskiego który ma inne
                otoczenie), setkami szkaradnych (nie pasujacych tu ) szyldów i napisów. ????
                • czuk1 Re: Lokalizacja 13.05.07, 12:15
                  Kiedyś mi mówiono (protestowano), że wieża TP SA(obecna nazwa firmy) nie może
                  być budowana bo zakłóca sylwetę miasta. Zakłócała i nieco teraz zakłóca ale
                  była potrzebna i... jest potrzebna. Dlatego powstała, wbrew sprzeciwowi
                  fachowców. I nic się stało.

Tak samo tu. Jeśli Dawid zakłócał by klimat Synagogi to dlaczego nie powstaje
                  "Dawid bezkolizyjny", nie zakłócający tego klimatu?
                  Nasuwa siż też pytanie (może na przyszzłość) - czy rzeźbiarze nie wiedzą, że
                  Stare Miasto w Zamościu budowane było "na skalę człowieka i pod jego dobre
                  samopoczucie" a więc nie można psuć tego klimatu dużą studnią w rynku,
                  fontanną,drzewkami modrzewiowymi, wysokimi posągami (nie dotyczy to Pomnika Jana
                  Zamoyskiego który ma inne otoczenie), setkami szkaradnych (nie pasujacych tu )
                  szyldów i napisów. ????

• koziorozka co pasuje do Starego Miasta 13.05.07, 12:51
                    Czuku, zgadzam się z Tobą, ale ze studnią to nie trafiłeś ;) Morando ją
                    wybodował najprawdopodomniej. Na FotoForum dowód wstawiłam
                    • czuk1 Re: co pasuje do Starego Miasta 13.05.07, 23:50
                      O studni pisałem nie wiedząc o tym ,że Morando wybudował studnię na Starym
                      Mieście. Przypomniała mi się jedynie dyskusja w latach 70-tych (przed 400 leciem
                      Zamościa) .....budować czy nie budować studnię na Rynku ?
                      Przeważył pogląd... nie budować... bo nie pasuje do Rynku. Chyba zdecydowała
                      opinia prof. Wiktora Zina. Nadal twierdzę, że studni czy fontanny w centrum
                      Miasta-Twierdzy nie ma miejsca. Można by budować studnię ale okolicy Rynku
                      Wodnego , gdzieś koło furty wodnej,tam gdzie wodę pobierano.
                      • koziorozka moge spytać? w Kwestii Dawida i potomków... 16.05.07, 13:18
                        leniak zaczął nowy wątek, ale skasowałam, bo na ten sam temat jest ten
                        treść: tak sobie poczytałem o wybrykach Waszych pisiaków absolutnie
                        antywykształciuchów - analfabetów wręcz chyba i pomyslałem ze zaczerpne
                        wiedzy u źródeł...
                        Czy Zamościanie naprawde są tacy "radośni" czy tylko dupek piruarek z
                        kolezkami psują Wam opinie?
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=62493684
                        • leniak Re: moge spytać? w Kwestii Dawida i potomków... 16.05.07, 16:15
                          zadnej urazy nie zywie koziorozko ;-)
                          dzieki za wypowiedź na forum Lublin
                          Pozdrawiam
                          • koziorozka głośno jest o Dawidzie :( 17.05.07, 12:53
                            przykro mi, że tak głośno o Zamościu jest teraz z powodu grupy radnych PiS :(
                            Sami zobaczcie wypowiedzi na forum pod tymi artykułami :(
                            serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,4137975.html
                            serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4134327.html
                            • vitabravo A pomnik wdzięczności dla króla Kazimierza? 17.05.07, 17:54
                              Na pomnik wdzięczności Żydów dla króla Kazimierza Żydzi składają
                              pieniądze już od kilkuset lat. A pomnika wciąż niema.
                              Możliwe, że z tych właśnie pieniędzy ufundują pomnik Dawida.
                              Też króla, więc jakby to samo.
                            • cperek997 Głośno jest o Dawidzie :( 17.05.07, 20:46
                              Tenże artykuł został wydrukowany również na drugiej stronie ogólnopolskiej
                              części Wyborczej.
                              • ancyk.62 Re: Głośno jest o Dawidzie :( 18.05.07, 06:56
                                oj głośno,głośno..a jeszcze głosniej o Zamościu w związku z tym.
                                Wczoraj nawet był to temat poruzany w radiu tok fm....
                            • andrzej.sawa Re: głośno jest o Dawidzie :( 18.05.07, 10:55
                              Zawsze kolorowe gazetki i podobne radia wolą się zajmować grupkami nierozsądnych
                              pacanów,niż prawdziwymi problemami.One tak mają.
                              Już kilka miesięcy temu prosiłem Wyborczą,żeby pisała o sławnym lotnisku w
                              Świdniku z konkretami,mapami,planami.No i piszą w dalszym ciągu ogólniki,które
                              dają pokarm nawiedzonym szczurkom.

A swoją drogą z tym pomnikiem króla Kazimierza,to jest problem.To już fakt
                              medialny i dziwi mnie,że Żydzi nie wpadli na pomysł ufundowania takiego pomnika
                              teraz.A podobno na handlu się znają?
                              • czuk1 Re: głośno jest o Dawidzie :( 18.05.07, 12:46
                                Będzie ten pomnik? Czy nie?
                                Piszę z oddali....
                                • cperek997 Przecięcie wstęgi... 18.05.07, 13:41
                                  ...nadal w sobotę.
                                  • czuk1 Otworzyłem sobie.....przed oficjalnym otwarciem.. 19.05.07, 12:51
                                    Byłem widziałem. Podziwiałem. Ten pomnik. Jestem pod wrażeniem. Pozytywnym.
                                    Piękna to rzeźba prof.Zemły. Wkomponowana dobrze w otoczenie. Pomnik stoi
                                    na tle dorodnych drzew, "na wyspie" fortyfikacji miejskich. Pomnik nie
                                    mógłby być mniejszy , bo temat ważny, człowiek na pomniku wielki, idea
                                    ponadczasowa i światowa. Temat związany z historią Zamościa, godny Zamościa.

(((((((((tylko krowa pogladu nie zmienia)))))))

Uważam teraz ,po obejrzeniu pominika Dawida Psalmisty, że lokalizacja Pomika
                                    jest lepsza o tej postulowanej (też przeze mnie) koło Synagogi.
                                    Siedzi Król Dawid ze swoja Ksiegą, zadumany, patrzy na wiekowy Zamość.
                                    Miejsce to staje się trwałym punktem zwiedzania. Przy okazji zwiedzania
                                    Pomnika i fortyfikacje, fosa, Brama Lubelska,.. będą częściej odwiedzane.
                                    Więcej o historii Zamościa i informacji o żyjących różnych nacjach, w tym o
                                    roli Żydów, turyści będą mogli sie dowiedzieć.

W sumie świetny pomysł, skuteczna i szybka realizacja.
                                    Osobiście cieszą się z dzisiejszej uroczystości,
                                    która ( i temat) powinna dać wiele do myślenia żyjącym
                                    i na siłę wtłaczającym Polakom jedynie słuszna religię
                                    i ideologię.

Do zobaczenia na otwarciu pomnika.
                                    • koziorozka oficjalne otwarcie 19.05.07, 13:02
                                      a ja w jakiejś tv obejrzę, bo z powodu wypowiedzi przeciwnika tego pomnika,
                                      radnego PiS Włodzimierza Hawrota (pozostali radni z PiS wstrzymali się od
                                      głosowania) chyba sporo ekip tv do Zamościa przyjedzie
                                      • maria88 Re: oficjalne otwarcie 19.05.07, 13:56
                                        Nie znam w szczegółach historii Zamościa więc proszę o informację

jaki związek z Zamościem ma ta postać? Czy pomnik ma powstać

dlatego, ze mieszkało tu przed wojną sporo żydów?
                                        • czuk1 Re: oficjalne otwarcie 19.05.07, 16:13
                                          Zamość - Stare Miasto - Pomnik Światowego Dziedzictwa Kultury.
                                          Nie tylko Pomnik Architektury Renesansu ale też wszelkich objawów
                                          kultury, w tym dorobku kulturalnego mierzonego działalnością
                                          i dorobkiem naukowym Akademii Zamojskiej, przejawiającego się
                                          dorobkiem kulturalnym licznych narodów zyjących w Zamościu,
                                          atmosferą tolerancji religijnej.
                                          W tym nastroju - jesli chcmy go utrzymać i odnawiać - mieści
                                          się ponadczasowość Psalmów Króla Dawida.
                                          • czuk1 Przypomijmy... 19.05.07, 16:28
                                            DAWID PSALMISTA, prorok, król izraelski (Błagowiernyj Dawid Psałmopiewiec, car
                                            Izrailskij), niedziela po Bożym Narodzeniu. O życiu króla Dawida opowiada
                                            głównie I Księga Samuela. Był najmłodszym z synów Jessego z rodu Judy. Zajmował
                                            się wypasaniem owiec, był jednak człowiekiem niezwykłym. Spośród innych
                                            wyróżniał się mądrością, męstwem, cierpliwością, pokorą, delikatnością serca,
                                            pobożnością oraz głęboką wiarą w Boga i miłością do Niego.
                                            Dawid został wybrany przez Boga na drugiego króla izraelskiego. Jako władca
                                            prowadził liczne udane wojny, znacznie powiększające jego królestwo. W walce
                                            osobiście pokonał olbrzyma Goliata. Uczynił Jerozolimę stolicą swego państwa.
                                            Przygotował materiały na budowę wspaniałej świątyni poświęconej Najwyższemu
                                            Bogu. Bóg potwierdził Dawidowi obietnice dane patrz prorokowi Abrahamowi, m.in.
                                            o tym, iż z jego rodu narodzi się Zbawiciel świata.
                                            Dawid był nie tylko największym królem izraelskim, ale też prorokiem i poetą.
                                            Tradycja chrześcijańska nazwała „Księgę Psalmów” „Psałterzem Dawida”.
                                            Przyjmowano bowiem, że to on jest autorem psalmów, w których tytułach było
                                            wymienione jego imię oraz tych, które nie miały żadnego tytułu. Psalmy należą do
                                            najpiękniejszych utworów poezji biblijnej. Zawierają zarówno wspaniałe pieśni
                                            pochwalne (hymny) jaki i głębokie pieśni błagalne (lamentacje). Jednocześnie
                                            wyrażają wiele jasnych proroctw dotyczących Jezusa Chrystusa.
                                            Do proroka Dawida wierni kierują swe modlitwy, prosząc go o poskromienie gniewu
                                            i darowanie łagodności.
                                            Dawid Psalmista przedstawiany jest w ikonografii w szatach królewskich z koroną
                                            na głowie. Rysy twarzy wskazują na jego podeszły wiek. Ma krótką brodę i
                                            kędzierzawe włosy. Prawą rękę w geście modlitewnym trzyma złożoną na piersi, w
                                            lewej dzierży zwój z fragmentem jednego z psalmów, najczęściej ze słowami:
                                            "Ozdobą domu Twego, Panie, jest świętość po wsze czasy" (Ps 92, 5).
                                            Ikonografia prawosławna często przedstawia go wraz ze patrz św. Józefem,
                                            sprawiedliwym oraz patrz św. Jakubem, bratem Pańskim. Spotykamy go również obok
                                            króla Salomona na ikonach Zmartwychwstania Chrystusa.
                                            W sztuce zachodniej święty przedstawiany jest w wielu różnych kontekstach i
                                            typach. Niekiedy jako król-śpiewak lub gdy siedzi na tronie i gra na lutni,
                                            cytrze, a w późnym średniowieczu również na harfie. Niekiedy otoczony jest przez
                                            muzykantów i tancerzy. Wraz z renesansem (głównie we Włoszech) pojawił się typ
                                            ikonograficzny młodego Dawida jako pogromcy Goliata.
                                        • andrzej.sawa Re: oficjalne otwarcie 19.05.07, 16:34
                                          Powodów wiele.
                                          Miniejszość żydowska też,ale i to że to postać starotestamentowa,a więc i dla
                                          chrześcijan ważna.

A poza tym dlaczego nie?
                                          • czuk1 Re: oficjalne otwarcie 19.05.07, 20:36
                                            Na otwarciu rozdawano gazetke p. Bubla , jego partii narodowej (czytaj
                                            faszystowskiej). Jest tam duży artykuł i obelżyway list Bubla do prezydenta
                                            Zamościa. Po imprezie odsłonięcia sam Bubel zgromadził wokół siebie grupę
                                            młodych aktywistów i robił im odprawę przy amfiteatrze. Policja była w dużej
                                            odległości (dwóch policjantów w mundurach obserwowało z dala pomnik a dwóch w
                                            czarnych kostiumach żywiło się w parkowym barku). Byli w odległości dużej i w
                                            siłach małych, wręcz szczątkowych. Ba, nawet (do mojej informacji) nie widzieli
                                            tej odprawy bublowców. Boję się, że w tej sytuacji ten pomnik wymaga ochrony
                                            policyjnej. Juz to samo było by wstydem dla ZAmościa.
                                            • andrzej.sawa Re: oficjalne otwarcie 19.05.07, 22:13
                                              Na takie buble nie ma metody,cholera jest demokracja,ale jakieś paragrafy
                                              powinny się znależć.
                                              Kiedyś było prościej.Dostałby po ryju.I to nawet nie jest problem antyżydowskiej
                                              propagandy,tylko krańcowej głupoty i chamstwa.
                                            • mceurytos Re: oficjalne otwarcie 20.05.07, 11:00
                                              Co do tej policji to był troche nie tak jak mówisz :) Dwóch policjantów z psem
                                              cały czas stało na koronie amfiteatru, a dwóch funkcjonariuszy zajmowało się
                                              członkami NOPu czy jak ta organizacja FASZYSTOWSKA się nazywa. Oprócz tego w
                                              okolicach pomnika było 2 strażników miejskich. Zdjecia z odsłonięcia pomnika są
                                              już w Fotogaleri na roztocze.net - tam też są do zweryfikowania moje słowa.
                                              • czuk1 Re: oficjalne otwarcie 20.05.07, 15:14
                                                Było jak piszę.I wiem co piszę . Wcześniej było jak Ty piszesz. Potwierdzam
                                                Twoje pisanie, bo byłem na otwarciu. Na wszystko co pisze mam dokumentacje foto.
                                                Tylko mój post dotyczy sytuacji 40 minut po odsłonięciu pomnika.
                                                Dwaj czarni policjanci (może z pieskiem ale go nie widziałem)pożywiali się
                                                w ogródku barku na Plantach. Nie mogli widzieć bublowców (dlatego im
                                                powiedziałem co się szykuje) gdyż oni stali przy wejściu do lokalu
                                                dyskotekowego. A policjanci mundurowi bacznie obserwujący pomnik (az
                                                z odległości 80 m, z za fosy, stojąc przy budowli Zespołu Szkół Ekon)
                                                robili to nieprofesjonalnie, bo obmacujący dokładnie pomnik kolejni
                                                widzowie-oglądacze mogli go (bez problemu) wymazać, zalać farbą, od strony
                                                niewidocznej dla stróży-policjantów. tak to było... ... naprawdę.
                                                • andrzej.sawa Re: oficjalne otwarcie 20.05.07, 16:33
                                                  Jest problem,bo niestety wielu ludzi uważa tylko jednych -Polaków lub Ukraińców
                                                  lub....za prawowierne dzieci danej okolicy.A przecież setki lat w naszych
                                                  okolicach żyli obok siebie,a często po prostu razem ludzie rozmaitych nacji i
                                                  wyznań.Oni wszyscy są dziećmi tej ziemi.
                                                  A i symbole tych nacji i wyznań są naturalne dla naszych okolic.
                                                • koziorozka zdjęcia z imprezy 20.05.07, 17:00
                                                  czuk1 napisał:
                                                  Na wszystko co pisze mam dokumentacje foto
                                                  Czuku, na pewno na zdjęciach masz też pomnik. Pokaż go proszę na FotoForum :)
                                                  • czuk1 Re: zdjęcia z imprezy 20.05.07, 17:21
                                                    Nadal mam "zepsuty PC-et" i brak dostępu do fotoforum. Wysyłam więc zdjęcia na
                                                    Twój adres i cdn. Okej?
                                                  • koziorozka Re: zdjęcia z imprezy 20.05.07, 17:37
                                                    na razie nie doszły, czekam więc cierpliwie
                                                  • koziorozka są zdjęcia 21.05.07, 08:04
                                                    Czuk zrobił fotki, ja wstawiłam tu:
                                                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,879,62775512.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka