Gość: ubott IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 11.11.03, 16:33 Pamiętacie jeszcze mleko w butelkach, suteratory z wodą gazowaną ewentualnie z sokiem ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MISIA Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.03, 18:52 Pamiętamy........ale co Cię tak na wspomnienia wzięło,rzeczywistość Ci już się przejadła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szekla Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.03, 18:54 saturator pamietam, mleko w butelkach z kapslami aluminiowanymi.Tu gdzie mieszkam tez jest mleko w butelkach, kurcze drozsze niz w woreczku czy kartoniku ale o niebo smaczniejsze. I pamietam przepyszne ptysie na starym miescie w Zamosciu i takie lukrowane paczki..mniam, nigdzie na swiecie juz tego nie jadlam, i.....ummmm cebularze Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Ach te dawne czasy !!! 12.11.03, 18:30 Gość portalu: szekla napisał(a): > saturator pamietam, mleko w butelkach z kapslami aluminiowanymi< Szkla w następny poście wspomniała o zoo, gdy mieściło się przy kościele Św. Katarzyny. Ja też pamiętam. Saturator był codziennie, oczywiście w okresie letnim, ustawiany przed wejściem do zoo, w póżniejszym okresie nieco dalej w kierunku ratusza, ale jeszce w obrębie dzisiejszego placu Stefanidesa. Obok wejścia do zoo był fryzjer, modystka..., a na placu dworzec autobusowy PKS i Autonaprawy. Co to był ten saturator, ano wspaniała woda sodowa; mogła być czysta lub z sokiem. W dobrych okresach były dwa rodzaje soku. Woda podawana była w szklankach tzw musztardówkach z grubego szkla. Jeśeli dobrze pamiętam szklanka czystej wody kosztowała 30 - 40 gr zaś wody z sokiem 1 zł. Potocznie nazywaliśmy ten wspaniały napój "syfówką", co było wymowne do warunków higienicznych w jakich był serwowany. Któż dzisiaj pamięta jaki to był wspaniały napój, szczególnie gdy było się nieco "wczorajszym". POzdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szekla Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.03, 18:58 i pamietam jeszcze jak przez mgle jak mnie tata do ZOO zabral, na starowce, takie malutkie i ciasne bylo ale lwa balam sie jak nie wiem co, a po niedzielnym ZOO byly rurki z kremem...co mi sie tak na wspominki zebralo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm-ka Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.zamosc.mm.pl 11.11.03, 23:32 Tak ja też to wszystko poamiętam i picie w woreczku ze słomką,i lody "włoskie" z zielonego rynku. Ale wspominki:))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubott Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 12.11.03, 00:06 A wielki ścisk w autobusach i jazda na schodach oby tylko wejść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm-ka Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.zamosc.mm.pl 12.11.03, 00:11 Tak,dlatego wolałam chodzic na piechotę,a jezdziłam jak musiałam. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.03, 08:58 Z tamtych czasów pamietam jeszcze na przykład lody włoskie na rynku Nowego Miasta. Skręcając z Partyzantów w lewo w kierunku dworca PKS , własnie na rynku po prawej stronie. Lody uwielbiałem od dziecka i tam często je jadłem...pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm-ka Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.zamosc.mm.pl 12.11.03, 15:48 Z dawnych lat przypomniał mi się sklep pani Malinowskiej koło też dawnych"jatek". M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubott Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 01:31 A ze słodyczy to herbatniki petitki i dropsy mleczne oraz lody bambino. Odpowiedz Link Zgłoś
ubott.1 Re: Ach te dawne czasy !!! 13.11.03, 23:16 Albo te samochodziki na resorach lub kolejka elektryczna. A w radioodbiornikach Lato z Radiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Ach te dawne czasy !!! 13.11.03, 23:38 Uboot lato z radiem jeszcze jest , ale domyślam się , że masz na mysli tą starszą wersję sprzed kilkunastu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mm-ka Re: Ach te dawne czasy !!! 14.11.03, 11:55 A pamiętacie stare dobranocki,nie takie straszydła jak dzis. M Odpowiedz Link Zgłoś
ubott.1 Re: Ach te dawne czasy !!! 14.11.03, 20:09 Bajeczki o tak. Żwirek i Muchomorek, Bolek i Lolek, Zaczarowany Ołówek. Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Ach te dawne czasy !!! 14.11.03, 20:31 ....gąska Balbinka i jej przyjaciel Ptyś, ileż było kawałów na ich temat....Jacek i Agatka..... Zaraz zaraz czy już śpimy? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Mis uszatek 14.11.03, 20:52 witam, A ja właśnie sobie przypomniałam Misia Uszatka , tego co klapniete uszko ma, ach jaki to był przemądrzały miś . Był jednak także niezwykle sympatycznym pluszaczkiem. I miał śietnych kompanów prosiaczka, zająca, króliczki, cos mi przypomina ta wesoła komanija. Odpowiedz Link Zgłoś
mm-ka Re: Mis uszatek 14.11.03, 23:38 Też tak myślałam. Mam pytanie kto wie co dzieje się z profesorem Zinem,pamiętacie jego program "Piórkiem i węglem"? pzdr M Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Mis uszatek 14.11.03, 23:48 Ja niestety nie mam najmniejszego pojęcia, ale cos mi sie wydaje , że On z naszych stron pochodził? Odpowiedz Link Zgłoś
mm-ka Re: Mis uszatek 14.11.03, 23:56 Z Hrubieszowa póżniej mieszkał w Krakowie. M Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Mis uszatek 15.11.03, 00:00 Właśnie i co dalej? Ładnie rysował , cos pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Mis uszatek 15.11.03, 09:57 Ciekawe, o czym rozmawiacie?????????? Miś Uszatek z dobranocki, Czy prof Zin z Hrubieszowa? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Mis uszatek 15.11.03, 10:19 Bezwględnie obaj byli pasjonatami tego co robili, także stwierdzenie Ubotta "opowiadał z pasją" odnosi się do misia i do profesora. users1 napisał: > Ciekawe, o czym rozmawiacie?????????? > Miś Uszatek z dobranocki, Czy prof Zin z Hrubieszowa? > Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ubott.1 Re: Mis uszatek 15.11.03, 14:35 No tak to fakt obaj byli przekonywujący. A cóż się wtedy z gazet czytało ? Trybuna Ludu, Sztandar Ludu i Świat Młodych. Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Mis uszatek i prof Zin! 15.11.03, 19:40 Jesli pasji mozna sie nauczyc proponuję Misia Uszataka na wzór. Przepraszając za to zestawienie także prof Zin jest człowekiem z wielką pasją! to niezwykłe i zabawne zarazem;-), ale obaj opowiadali jak w transie... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Mis uszatek 15.11.03, 14:51 wiloa napisała: > Ja niestety nie mam najmniejszego pojęcia, ale cos mi sie wydaje , że On z > naszych stron pochodził? Dodać muszę , że przy wielkiej renowacji Starego Miasta (lata1978-81) prof. Wiktor Zin był głównym autorytetem prac renowacyjnych . Dzieki niemu (tu tylko ciekawoski) mamy jasną (zaprojektowaną przez niego) mozaikę kamienną na płycie Runku, i to że nie mamy studni zabytkowej (jak chciano zrobić) w narożniku Rynku (od Apteki Rektorskiej), mamy zaś oddtworzone ze szkiców i wykonane (wg jego projektu) attyki na rogu kamienicy od strony Katedry. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Mis uszatek 15.11.03, 14:44 mm-ka napisała: > Też tak myślałam. > Mam pytanie kto wie co dzieje się z profesorem Zinem,pamiętacie jego program > "Piórkiem i węglem"? > pzdr M Prof. Wiktor Zin żyje w Krakowie. Jest jeszcze aktywnym naukowcem. Ale to juz lata. I trudno oczekiwać jego udziału w życiu naszego regionu. Na 650 -lecie Hrubieszowa nie przyjechał na uroczystą sesję, gdzie miał mieć główny wykład. A Hrubieszow (jak wiadomo) to jego miasto rodzinne. pozdr m Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Ach te dawne czasy !!! 15.11.03, 14:55 Gość portalu: ubott napisał(a): > Pamiętacie jeszcze mleko w butelkach, suteratory z wodą gazowaną ewentualnie > z sokiem ??? A w ogóle co to znaczy "dawne czasy". Dla mnie to lata 60-te, dla Misi lata 80-te. Sprecyzujmy. Na forum bowiem wyżywają (i nie wyzywają) już trzy pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ubott.1 Re: Ach te dawne czasy !!! 15.11.03, 15:20 Jako autor tematu odpowiadam, że dawne czasy to te dawne dla każdego z nas osobno. Każdy ma swoje dawne czasy i pisze co pamięta ze swojej młodości czy dzieciństwa. Więc czy to sa lata 60-te czy 80-te myślę, że to bez róznicy. Zobaczymy co kto pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Ach te dawne czasy !!! 16.11.03, 07:26 Niedługo jadę , ale jeszcze kilka słów o bajkach , pewnie juz ktos pisał(?) , ale lubiłam tez pszczółke maję i gucia a co! i jeszcze aleksandra i filipa też Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Ach te dawne czasy !!! 16.11.03, 07:44 Też lubię, a szcególnie trutnia Wodeckiego. Pozdrawiam i życzę miłego Dnia i szerokij drogi Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Ach te dawne czasy !!! 16.11.03, 08:00 Dzięki i też pozdrowienia, ale pieknie nam tą piosenkę zaśpiewał cześć Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Ach te dawne czasy !!! 16.11.03, 08:15 wiloa napisała: > Niedługo jadę , ale jeszcze kilka słów o bajkach , pewnie juz ktos pisał(?) , > ale lubiłam tez pszczółke maję i gucia a co! i jeszcze aleksandra i filipa > też Wiloa jeżeli jeszcze nie pojechałaś, to mam pytanie dokąd jedziesz? bo ja też wybieram sie jechać.... POzdr Odpowiedz Link Zgłoś