Dodaj do ulubionych

Ach te dawne czasy !!!

IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 11.11.03, 16:33
Pamiętacie jeszcze mleko w butelkach, suteratory z wodą gazowaną ewentualnie
z sokiem ???
Obserwuj wątek
    • Gość: MISIA Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.03, 18:52
      Pamiętamy........ale co Cię tak na wspomnienia wzięło,rzeczywistość Ci już się
      przejadła?
    • Gość: szekla Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.03, 18:54
      saturator pamietam, mleko w butelkach z kapslami aluminiowanymi.Tu gdzie
      mieszkam tez jest mleko w butelkach, kurcze drozsze niz w woreczku czy
      kartoniku ale o niebo smaczniejsze.
      I pamietam przepyszne ptysie na starym miescie w Zamosciu i takie lukrowane
      paczki..mniam, nigdzie na swiecie juz tego nie jadlam, i.....ummmm cebularze
      • users1 Re: Ach te dawne czasy !!! 12.11.03, 18:30

Gość portalu: szekla napisał(a):

> saturator pamietam, mleko w butelkach z kapslami aluminiowanymi<
        Szkla w następny poście wspomniała o zoo, gdy mieściło się przy kościele Św.
        Katarzyny.
        Ja też pamiętam. Saturator był codziennie, oczywiście w okresie letnim,
        ustawiany przed wejściem do zoo, w póżniejszym okresie nieco dalej w kierunku
        ratusza, ale jeszce w obrębie dzisiejszego placu Stefanidesa. Obok wejścia do
        zoo był fryzjer, modystka..., a na placu dworzec autobusowy PKS i Autonaprawy.
        Co to był ten saturator, ano wspaniała woda sodowa; mogła być czysta lub z
        sokiem. W dobrych okresach były dwa rodzaje soku. Woda podawana była w
        szklankach tzw musztardówkach z grubego szkla. Jeśeli dobrze pamiętam szklanka
        czystej wody kosztowała 30 - 40 gr zaś wody z sokiem 1 zł. Potocznie
        nazywaliśmy ten wspaniały napój "syfówką", co było wymowne do warunków
        higienicznych w jakich był serwowany.
        Któż dzisiaj pamięta jaki to był wspaniały napój, szczególnie gdy było się
        nieco "wczorajszym".
        POzdrawiam.
    • Gość: szekla Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.03, 18:58
      i pamietam jeszcze jak przez mgle jak mnie tata do ZOO zabral, na starowce,
      takie malutkie i ciasne bylo ale lwa balam sie jak nie wiem co, a po
      niedzielnym ZOO byly rurki z kremem...co mi sie tak na wspominki zebralo?
      • Gość: mm-ka Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.zamosc.mm.pl 11.11.03, 23:32
        Tak ja też to wszystko poamiętam i picie w woreczku ze słomką,i lody "włoskie"
        z zielonego rynku.
        Ale wspominki:)))))))))))
    • Gość: ubott Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 12.11.03, 00:06
      A wielki ścisk w autobusach i jazda na schodach oby tylko wejść.
      • Gość: mm-ka Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.zamosc.mm.pl 12.11.03, 00:11
        Tak,dlatego wolałam chodzic na piechotę,a jezdziłam jak musiałam.
        M
        • Gość: janusz Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.03, 08:58
          Z tamtych czasów pamietam jeszcze na przykład lody włoskie na rynku Nowego
          Miasta. Skręcając z Partyzantów w lewo w kierunku dworca PKS , własnie na
          rynku po prawej stronie. Lody uwielbiałem od dziecka i tam często je
          jadłem...pycha
          • Gość: mm-ka Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.zamosc.mm.pl 12.11.03, 15:48
            Z dawnych lat przypomniał mi się sklep pani Malinowskiej koło też
            dawnych"jatek".
            M
            • Gość: ubott Re: Ach te dawne czasy !!! IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 01:31
              A ze słodyczy to herbatniki petitki i dropsy mleczne oraz lody bambino.
    • ubott.1 Re: Ach te dawne czasy !!! 13.11.03, 23:16
      Albo te samochodziki na resorach lub kolejka elektryczna. A w radioodbiornikach
      Lato z Radiem.
      • wiloa Re: Ach te dawne czasy !!! 13.11.03, 23:38
        Uboot lato z radiem jeszcze jest , ale domyślam się , że masz na mysli tą
        starszą wersję sprzed kilkunastu lat.
        • mm-ka Re: Ach te dawne czasy !!! 14.11.03, 11:55
          A pamiętacie stare dobranocki,nie takie straszydła jak dzis.
          M
          • ubott.1 Re: Ach te dawne czasy !!! 14.11.03, 20:09
            Bajeczki o tak. Żwirek i Muchomorek, Bolek i Lolek, Zaczarowany Ołówek.
            • users1 Re: Ach te dawne czasy !!! 14.11.03, 20:31
              ....gąska Balbinka i jej przyjaciel Ptyś, ileż było kawałów na ich
              temat....Jacek i Agatka.....
              Zaraz zaraz czy już śpimy?
              Pozdr.
              • wiloa Re: Mis uszatek 14.11.03, 20:52
                witam, A ja właśnie sobie przypomniałam Misia Uszatka , tego co klapniete
                uszko ma, ach jaki to był przemądrzały miś . Był jednak także niezwykle
                sympatycznym pluszaczkiem. I miał śietnych kompanów prosiaczka, zająca,
                króliczki, cos mi przypomina ta wesoła komanija.
                • mm-ka Re: Mis uszatek 14.11.03, 22:56
                  A Reksio to pies?
                  M
                  • wiloa Re: Mis uszatek 14.11.03, 23:24
                    Jasne Reksio !przyjaciel człowieka
                    • mm-ka Re: Mis uszatek 14.11.03, 23:38
                      Też tak myślałam.
                      Mam pytanie kto wie co dzieje się z profesorem Zinem,pamiętacie jego program
                      "Piórkiem i węglem"?
                      pzdr M
                      • wiloa Re: Mis uszatek 14.11.03, 23:48
                        Ja niestety nie mam najmniejszego pojęcia, ale cos mi sie wydaje , że On z
                        naszych stron pochodził?
                        • mm-ka Re: Mis uszatek 14.11.03, 23:56
                          Z Hrubieszowa póżniej mieszkał w Krakowie.
                          M
                          • wiloa Re: Mis uszatek 15.11.03, 00:00
                            Właśnie i co dalej?
                            Ładnie rysował , cos pamiętam
                            • ubott.1 Re: Mis uszatek 15.11.03, 01:19
                              A jak umiał opowiadac z pasją.
                              • users1 Re: Mis uszatek 15.11.03, 09:57
                                Ciekawe, o czym rozmawiacie??????????
                                Miś Uszatek z dobranocki, Czy prof Zin z Hrubieszowa?
                                Pozdr
                                • wiloa Re: Mis uszatek 15.11.03, 10:19
                                  Bezwględnie obaj byli pasjonatami tego co robili, także stwierdzenie
                                  Ubotta "opowiadał z pasją" odnosi się do misia i do profesora.

users1 napisał:

> Ciekawe, o czym rozmawiacie??????????
                                  > Miś Uszatek z dobranocki, Czy prof Zin z Hrubieszowa?
                                  > Pozdr
                                  • ubott.1 Re: Mis uszatek 15.11.03, 14:35
                                    No tak to fakt obaj byli przekonywujący. A cóż się wtedy z gazet czytało ?
                                    Trybuna Ludu, Sztandar Ludu i Świat Młodych.
                                    • januszx Re: Mis uszatek i prof Zin! 15.11.03, 19:40
                                      Jesli pasji mozna sie nauczyc proponuję Misia Uszataka na wzór.
                                      Przepraszając za to zestawienie także prof Zin jest człowekiem z wielką pasją!

to niezwykłe i zabawne zarazem;-), ale obaj opowiadali jak w transie...
                        • czuk1 Re: Mis uszatek 15.11.03, 14:51
                          wiloa napisała:

> Ja niestety nie mam najmniejszego pojęcia, ale cos mi sie wydaje , że On z
                          > naszych stron pochodził?
                          Dodać muszę , że przy wielkiej renowacji Starego Miasta (lata1978-81) prof.
                          Wiktor Zin był głównym autorytetem prac renowacyjnych . Dzieki niemu (tu tylko
                          ciekawoski) mamy jasną (zaprojektowaną przez niego) mozaikę kamienną na płycie
                          Runku, i to że nie mamy studni zabytkowej (jak chciano zrobić) w narożniku
                          Rynku (od Apteki Rektorskiej), mamy zaś oddtworzone ze szkiców i wykonane (wg
                          jego projektu) attyki na rogu kamienicy od strony Katedry.
                      • czuk1 Re: Mis uszatek 15.11.03, 14:44
                        mm-ka napisała:

> Też tak myślałam.
                        > Mam pytanie kto wie co dzieje się z profesorem Zinem,pamiętacie jego program
                        > "Piórkiem i węglem"?
                        > pzdr M
                        Prof. Wiktor Zin żyje w Krakowie. Jest jeszcze aktywnym naukowcem. Ale to juz
                        lata. I trudno oczekiwać jego udziału w życiu naszego regionu. Na 650 -lecie
                        Hrubieszowa nie przyjechał na uroczystą sesję, gdzie miał mieć główny wykład. A
                        Hrubieszow (jak wiadomo) to jego miasto rodzinne.
                        pozdr m
    • czuk1 Re: Ach te dawne czasy !!! 15.11.03, 14:55
      Gość portalu: ubott napisał(a):

> Pamiętacie jeszcze mleko w butelkach, suteratory z wodą gazowaną ewentualnie
      > z sokiem ???
      A w ogóle co to znaczy "dawne czasy". Dla mnie to lata 60-te, dla Misi lata
      80-te. Sprecyzujmy. Na forum bowiem wyżywają (i nie wyzywają) już trzy
      pokolenia.
    • ubott.1 Re: Ach te dawne czasy !!! 15.11.03, 15:20
      Jako autor tematu odpowiadam, że dawne czasy to te dawne dla każdego z nas
      osobno. Każdy ma swoje dawne czasy i pisze co pamięta ze swojej młodości czy
      dzieciństwa. Więc czy to sa lata 60-te czy 80-te myślę, że to bez róznicy.
      Zobaczymy co kto pamięta.
      • wiloa Re: Ach te dawne czasy !!! 16.11.03, 07:26
        Niedługo jadę , ale jeszcze kilka słów o bajkach , pewnie juz ktos pisał(?) ,
        ale lubiłam tez pszczółke maję i gucia a co! i jeszcze aleksandra i filipa
        też
        • users1 Re: Ach te dawne czasy !!! 16.11.03, 07:44
          Też lubię, a szcególnie trutnia Wodeckiego.
          Pozdrawiam i życzę miłego Dnia i szerokij drogi
          • wiloa Re: Ach te dawne czasy !!! 16.11.03, 08:00
            Dzięki i też pozdrowienia, ale pieknie nam tą piosenkę zaśpiewał cześć
        • users1 Re: Ach te dawne czasy !!! 16.11.03, 08:15
          wiloa napisała:

> Niedługo jadę , ale jeszcze kilka słów o bajkach , pewnie juz ktos pisał(?) ,
          > ale lubiłam tez pszczółke maję i gucia a co! i jeszcze aleksandra i filipa
          > też
          Wiloa jeżeli jeszcze nie pojechałaś, to mam pytanie dokąd jedziesz? bo ja też
          wybieram sie jechać....
          POzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka