Dodaj do ulubionych

Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski

15.11.03, 14:15
Słyszałem, ze jest to pomysł pewnego żyda przedwojennego z Nowego Miasta. Czy
ktoś potwierdzi to
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 15.11.03, 14:59
      miet.b napisał:

> Słyszałem, ze jest to pomysł pewnego żyda przedwojennego z Nowego Miasta. Czy
      > ktoś potwierdzi to

Witam Cię u siebie, na swoim forum. Dlatego witam, bo jak czytałeś nasze
      dyskusje nie można Cię było zobaczyć . Teraz jest okey. Historycy nasi
      (forumowi eksperci)wypowiedzą sie napewno , a jeśli nie to Gamma wygrzebie
      odpowiedż z pod ziemi. Na moj stary nos - jeśli placki i cebula to ulubione
      jedzenie Żydów - to do cebularza już bardzo blisko . m
    • ubott.1 Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 15.11.03, 15:25
      Hmmm cebularz dobra sprawa, jeszcze z masełkiem i mleczkiem na łonie natury. A
      któż go wymyślił trzeba by poszperać było. Witam Cie miet.b !!!
      • miet.b Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 15.11.03, 15:33
        Opowiadał mnie kiedyś to mój kuzyn z Wrocławia, który wyjechał tam zaraz po
        wojnie. Ja mam ponad 50 lat on był o wiele starszy (teraz już nie żyje). Jak
        był w Zamościu zawsze kupował nawet kilkanaście sztuk tych placków przed
        odjazdem do Wrocławia.
        • ubott.1 Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 15.11.03, 15:37
          Ja pamiętam jeszcze te placki co cebuli nyło dużo i maku. Potem popsuły sie
          trochę te placki ale teraz to nawet nawet juz są. Ciekawe czy w innych
          miejscach w Polsce też one występują. Może to nasz taki regionalny produkt.
          • miet.b Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 15.11.03, 15:45
            Podobno w tej postaci co zamojski cebularz nie występuje nigdzie w kraju. Ja
            się z tym niespotkałem. Sadzę, że jest to taki Nasz "oscypek".
            • ubott.1 Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 15.11.03, 16:15
              Poczekamy na wypowiedzi zamościan co nie mieszkają już w Zamościu. Niech się
              wypowiedzą w tej kwestii.
              • januszx Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 15.11.03, 18:53
                Cebularz to nasz regionalny plecek z bogata tradycją, jest się czym pochwalić
                Zakopane ma oscypki, Wadowice kremówki a my...
                • ryza_malpa1 Przeczuwam wojnę.... 15.11.03, 19:51
                  ...bo u nas, w Lublinie, mówi sie że cebularz to produkt typowo lubelski i inie
                  wystepuje nigdzie w Polsce więcej, co odczuałam na własnej skórze chodząć w
                  któreś wakacje po sklepach spozywczych Krakowa i domagając się cebularzy.
                  Dopiero potem koleżanka - krakowianka oświceiła mnie że oni biedni nie znaja
                  tego cudu.

A woujne o cebularza ropocznie ten oto wątek przeze mnie niefortunnie
                  wygenerowany:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=9099558
                  i jeszcze to:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=7131226&a=7288866
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=2792194&a=2792194
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=1609638&a=1609638
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=865564&a=865564

No , jak widac temat na forum byl szeroko dyskutowany a sam cebularz
                  emablowany, tak więc myśle , ze jadnak miłośc do cebuli i maku nas połączy.
                  Pozdrowienia od forum lubelskiego :)))
                  • users1 Re: Przeczuwam wojnę.... 15.11.03, 20:00
                    ryza_malpa1 napisała:

> ...bo u nas, w Lublinie,.......
                    Witaj Lublinie,
                    Czy nawet placki chcecie nam zabrać :(
                    To żart.
                    Czy zamiast deliberować czyj w końcu jest ten placek, nie lepiej zjeść go
                    choćby na kolację, Jak ktoś ładnie poprosi to wskarzę gdzie są wspaniałe placki
                    z cebulą - duże cebuli pieczone na tzw. trzonie z podsypką z otrąb - wspaniałe,
                    prawie takie jak za dawnych czasów, kiedy zostały wymyślone, a może, kto wie,
                    jeszcze lepsze.
                    Pozdr.
                    • ryza_malpa1 Re: Przeczuwam wojnę.... 15.11.03, 20:04
                      To opatentujmy go razem!!!!
                      • users1 Re: Przeczuwam wojnę.... 15.11.03, 20:09
                        O! na to to sie jescze moge zgodzić :)).
                        pozdr
                      • miet.b Re: Przeczuwam wojnę.... 15.11.03, 20:12
                        Delikatnie rzec ujmując. Lubelski cebularz nie jest taki sam jak zamojski.
                        Często jestem w Lublinie i porównuje smaki. Nie twierdzę, że lubelski jest zły
                        jednak ma inny smak. Opowiadał mi zmarły kuzyn, że jako mały chłopak chodził do
                        sklepu swojego ojca na rynku Nowego Miasta w Zamościu. Aby się nie nudził
                        zawsze kupował mu cebularz. Piekarnię prowadził żyd w południowej części rynku.
                        Cebularze jego wypieku sprzedawane były w okolicznych miastach w Lublinie też.
                        Żyd ten zdążył jeszcze sprzedać wszystko i wyjechać. Nie znam jego dalszego
                        losu, czy skończył w obozie czy przeżył wojnę.
                        • januszx Re: Przeczuwam wojnę.... 15.11.03, 20:16
                          Propnuję dać wiarę znanemu specjaliście w dziedzinie Cebularzy Mietowi B.:-)
                          Witam na naszym forum i zapraszam do wspólnej zabawy.

pozdrawiam i tymczasem dobranoc
                          j
                          • ryza_malpa1 Re: Przeczuwam wojnę.... 15.11.03, 20:32
                            A czy mam inne wyjście niż dać wiare Mietowi b???
                            Szcerze mówiac nigdy nie jadłam ani nawet nie widziałam zamojskiego cebularza.
                            Czy może mi fachowiec jakis określić subtelną różnice?
                            • miet.b Różnica 15.11.03, 22:00
                              Według mnie różnica jast taka. Lubelskie cebularze są bardziem miękkie, jest
                              wiecej cebuli(cebula nie jest solona), zamojskie są twardsze, cebula bardziej
                              dopieczona i solona jest też więcej maku.
                              • wiloa Re: Różnica 16.11.03, 07:36
                                jeśli cebularze lubelskie sa miekkie i z niedopieczoną cebulką, to wole nasze
                                cześć
                                • ryza_malpa1 Re: Różnica 16.11.03, 10:10
                                  Ech, chyba ,musze przyjechać do Zamościa i spróbować.....moze i skórka jest
                                  niedopieczona ( wg. mnie całkiem w porządku) ale za to mamy więcej ceblui:))
                                  • januszx cebularze , cebularze 16.11.03, 18:08
                                    ryza_malpa1 napisała:

> Ech, chyba ,musze przyjechać do Zamościa i spróbować.....moze i skórka jest
                                    > niedopieczona ( wg. mnie całkiem w porządku) ale za to mamy więcej ceblui:))

Pomysł z przyjazdem do idealnego miasta popieram, a jak Ubott się ucieszy!,
                                    następny pozytywny przykład oddziaływania na ludzi poprzez nasze forum...

a cerbularze nasze twarde z przepyszna, podsmażaną na różowo cebulką {jeśli
                                    mówi tak Miet, to tak jest:-)} , niebo w gębie
                                    pozdrawiam
                                    j
                                    • ubott.1 Re: cebularze , cebularze 16.11.03, 21:18
                                      Pozytywne oddziaływanie powiadasz hmmm .... coś w tym jest hihihihi.
          • mise Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 17.11.03, 12:49
            Występują w innych miastach Polski-chociażby w stolycy
            I sa nawet takie z makiem, czyli pewnie jak te zamojskie
            Nie wiem, nigdy niestety zamojskich nie jadłam
            Ale spotkalam się za to z wypowiedziami Zamościan że "pizzerki" (tak jakoś je
            zwali) to też wymysł zamojski. Najśmieszniejsze,że uwazali że tylko w Zamościu
            występują
            • tytus.de.zoo Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 17.11.03, 13:40
              Czesc
              powiedzcie mi czy to co jadlem to byl cebularz. Kupiłem taki płaski placek z
              celuba (były też wersje z pieczarkami itp.) w sklepie kolo rynku solnego (?) -
              idac na tył ratusza, tam jest mały placyk z ładnie odnowiobymi kamieniczkami
              (solny?)i idać dalej tą uliczką dochodzi sie do placu z duzym prztystankiem
              autobusowym, z placu na wprost widać fortyfikację, na lewo kościół. Sklepik
              jest tuż za tym rynkiem i między tym placem z przystankiem, po prawej stronie.
              Dobre było i tanie, potem przetestowałem sobie wersję z pieczarkami, było też
              coś z makiem i chyba papryką, ale cebulowy jest najlepszy.
              Czy to był cebularz? Gdzie jeszcze można to kupić?
              ps. Podobne rzeczy jadłem w białymstoku, więc cyba nie jest to taki lokalny
              specjał.

• ryza_malpa1 Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 17.11.03, 17:14
                To było to, tylko prawdziwy fan cebularzy wersji z pieczarkami i nnym
                badziewiem poza cebula do ust nie bierze...Co do różnic , to dziś w biedronce
                napotkałam dwa typy cebularzy. Według definicji podanej wyżej, do wyboru był
                cebularz i lubelski ( jaśniejszy ) i zamojski ( chrupiący i speiczony , mniej
                cebuli ). Tak więc oba typy są u nas dostępne , choc fakt, ze te jaśniejsze
                zdarzaja sie częściej.
                • januszx Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 17.11.03, 17:35
                  Może traktat o wyższości cebularza x nad cebularzem y:-)), i to nie zupełnie
                  żarty mógłby być naprawde ciekawy, posiadający elementy satyryczne!.
                  Dykusja w tym temacie jest przezabawna..
                  "janiejsze" cześciej ? Jaśnie Pani- ale chyba w miescie stołecznym
                  wojewódzkim??
                  pozdrawiam
                  j
                • tytus.de.zoo Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 17.11.03, 17:47
                  > To było to,
                  to mialem wyczucie. ten sklepik to bylo pierwsze miejsce, gdzie skierowalem sie
                  poczuwszy glod. I prosze natrafilem na cebularze

> tylko prawdziwy fan cebularzy wersji z pieczarkami i nnym
                  > badziewiem poza cebula do ust nie bierze...
                  Tylko ja nie wiedzialem, ze to byly cebularze i myslalem, ze jadlem po prostu
                  placki z dodatkami :)) mogly to byc pieczarkarze, paprykarze i cebularze

a gdzie to jeszcze mozna kupic?
                  • ryza_malpa1 Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 17.11.03, 21:28
                    Wszedzioe.
                    Polecam w zestawie śniadaniowym razem z kefirem z Krasnegostawu. Nie ma
                    zastepstwa!!!!!
                    • januszx Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 17.11.03, 22:12
                      zamawiam na jutrzejsze śniadanie jeden:-) kefir mam w lodówcę...
    • januszx Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 18.11.03, 12:47
      dobrze jeszcze tylko cebularza zamojskiego polęce i lecę

i jeszcze coś podciagne , zaraz wybiorę...

coby sie nie roztopić w podziekowaniach:-)
      • mm-ka Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 18.11.03, 23:19
        Zobaczcie co mówią na forum Lublin.
        Pzdr M
    • lord_word Re: Czy placki "cebularze" to pomysł zamojski 26.11.03, 16:32
      ostatnio widzialem w geancie w krakowie zagoscily na stale

lw
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka