Dodaj do ulubionych

Chroń dzieci przed alkoholizmem

15.12.09, 09:44
CHROŃ DZIECI & MŁODZIEŻ PRZED PLAGĄ PIJAŃSTWA I ALKOHOLIZMU

Zamiast zabraniać - naucz je kultury wina

Staże dla dzieci, młodzieży i dorosłych w Burgundii, Francja

Wszystkie info na...............www.winowww.pl/pdf/misja_ang.pdf

Adam Stankiewicz, VINTRIPS, www.winowww.pl
Obserwuj wątek
    • wiener4 wina austriackie 15.12.09, 13:21
      Zamiast do Burgundii zapraszam do Burgenlandu, krainy wina w Austrii
      forum.gazeta.pl/forum/w,18,1898379,,Austria.html?v=2
      Austria IP: *.telekabel.at
      Gość: seler 17.05.02, 09:03
      Jako wieloletni mieszkaniec Austrii jestem fanem tutejszych win,
      zwlaszcza bialych. Niestety, sa one w Polsce calkowicie nieznane i
      doprawdy nie wiem, dlaczego. Wielokrotnie "nacinalem sie" w
      warszawskich sklepach na rozne zagraniczne wina, niezwykle drogie i
      bardzo zle (np. francsukie). Wino produkuje sie we wschodnich i
      poludniowych krainach Austrii (Burgenland, Niederösterreich,
      Steiermark). Wszystkim zainteresowanym polecam informacje w
      Internecie
      www.burgenland.at/
      • vintrips Re: wina austriackie 15.12.09, 18:26
        wiener4 napisał:

> Zamiast do Burgundii zapraszam do Burgenlandu, krainy wina w Austrii

Oczywiście wina są przednie, tyle tylko, iż proponowany program staży VINTRIPS
        nie ma na celu nauczania picia wina, ale zrozumienia czym jest w istocie rzeczy
        "kultura wina" (podobnie jak "kultura muzyki"), a to są dwie zupełnie różne
        bajki. naprawdę.

vintrips
        • wiener4 Re: wina austriackie 18.12.09, 18:02
          Przyznam, że nie chwytam. Czyż można nauczać "kultury muzyki" bez
          muzyki??? To jakiś absurd. A pomysł wysyłania dzieci na
          staże "kultury wina" wydaje mi się nazbyt ekscentryczny...
          • vintrips Re: wina austriackie 18.12.09, 19:50
            Nie, nie do końca, bowiem pod pojęciem "kultura wina", nie kryje się wcale to co jest w kieliszku, ale wszystko to co jest poza nim. A więc np. cała historia naszej współczesnej cywilizacji śródziemnomorskiej i podobnie jak kultura muzyki, to kultura wina towarzyszy jej od samego początku.

O ile chcesz dowiedzieć się więcej, to przeczytaj ten link na Facebook'u:

www.facebook.com/group.php?v=app_2373072738&gid=183264319346#/topic.php?uid=183264319346&topic=12184
            a w szczególności ostatni post, bowiem on bardzo wiele wyjaśnia

pozdrawiam

adam stankiewicz
            • wiener4 kultura wina, czyli gdzie Rzym, gdzie Krym... 19.12.09, 17:40
              Bardziej mnie zainteresował post nr 3. Dana z Jerozolimy prowadzi
              sąsiednie forum Erec Israel i mam wrażenie, że to może być ta sama
              osoba... Co do kultury wina, to porównywanie Polski z Francją nie ma
              wielkiego sensu. U nas pija się raczej mocniejsze trunki, choć
              konsumpcja wina rośnie. Wśród młodzieży popularniejsze jest jednak
              piwo. A jeśli już wino, to jakiś tani bełt :) Tyle na temat kultury
              wina w Polsce.
              Spodobał mi się cytat z Owidiusza.
              "Wino otwiera serce na miłość.
              Chyba, że go zbyt dużo wypijesz"
              (Owidiusz)
              Znam jednak inną sentencję, bardziej pasującą do "kultury wina" w
              Polsce:
              "Nie ma brzydkich kobiet, tylko czasem wina brak."
              www.facebook.com/topic.php?uid=183264319346&topic=12184
              W nawiązaniu do arykułu otrzymanego od Dany z Tel Aviv, Israel:
              www.ynet.co.il/english/articles/0,7340,L-3802814,00.html
              Witam wszystkich i zapraszam do dyskusji,
              Osobiście nie do końca się zgadzam z proponowanymi w artykule
              drogami rozwiązania problemu:
              "The education system must introduce classes on the damages of
              drinking into the curriculum, while schools should monitor the
              situation."
              Moim [skromnym] zdaniem proponowane "straszenie" dzieci alkoholem,
              przynosi jedynie odwrotne skutki. Dzieci / młodzież są tym bardziej
              tym zaciekawione, im bardziej się je straszy !
              Ergo: zawsze będą chciały spróbować tego "zakazanego owocu".
              Mój przyjaciel z Rotary Club w Canberra, Australia, napisał do mnie
              coś takiego:
              "Youth are probably more heavily addicted to alcohol at their age
              than my generation. Our Government is so disturbed about the
              behaviour of our youth, that they are seriously considering limiting
              the age to 19 years of age and closing the bars at 2.00 am."
              A oto moja odpowiedź / komentarz:
              "Jack, in my opinion limiting the age to 19 years of age for alcohol
              consumption, as well as closing the bars at 2:00 am, would bring
              exactly same results as prohibiting sex before that age, as well as
              prohibiting to practice it [sex] after 2:00 pm. No comments."
              Im więcej czytam podobnych izraelskich, australijskich czy też
              polskich komentarzy na ten temat [od oficjalnych czynników], tym
              bardziej nabieram przekonania, żeby nie powiedzieć, pewności, iż
              najskuteczniejszą metodą to nie jest wcale straszenie i wprowadzanie
              bezsensownych ograniczeń, a tylko uświadomienie im wszystkim, czym
              naprawdę jest alkohol i czym naprawdę jest kultura wina.
              Kiedy tylko to zrozumieją, to sami wprowadzą w sobie przyzwyczajenia
              do pewnych ograniczeń (np. żeby się nie upijać, albo nikomu nie
              imponować ilością wypitych drinków czy też pyfka itp).
              Spędzam bardzo dużo czasu w Burgundii, i pomimo, iż to jest region
              gdzie produkuje się najwięcej wina w całej Francji (po Bordeaux i
              Languedoc-Roussillon) to spożycie alkoholu per capita jest tam
              najmniejsze w całej Francji, jak również jest najmniej
              zarejestrowanych alkoholików!
              Zapewniam: NIGDY nie widziałem tutaj NIKOGO pijanego.
              Kiedyś zadałem sobie super proste pytanie: DLACZEGO?. A odpowiedź
              jaką znalazłem była również super prosta: dlatego, że tutaj wszyscy
              rozumieją czym jest naprawdę alkohol, a w szczególności, dlaczego
              kultura wina może sprawiać aż tyle przyjemności i satysfakcji.
              "Wino otwiera serce na miłość.
              Chyba, że go zbyt dużo wypijesz"
              (Owidiusz)
              Z kolei, największa konsumpcja alkoholu per capita, jak również
              największa ilość zarejestrowanych alkoholików w poradniach anty-
              alkoholowych jest tam gdzie ani kultura wina, ani jego produkcja w
              ogóle nie istnieją, a więc na północy Francji (Bretania, Pas-de-
              Calais).
              W "mojej" Burgundii, praktycznie nie istnieją ograniczenia w
              dostępie do alkoholu, i co?............i NIC, burgundzkich dzieci i
              młodzieży ten temat nie obchodzi ! PO PROSTU.
              Pozdrawiam
              Adam Stankiewicz
              • vintrips Re: kultura wina, czyli gdzie Rzym, gdzie Krym... 20.12.09, 12:46
                nie bardzo wiem o co ci chodzi ? czy kpisz czy o drogę pytasz ? czy lubisz cytować oczywiste oczywistośći, jako prawdy objawione ?

nie wiem , ale na szczęście to jest li tylko twój problem, a nie mój.

zamiast nieudolnie kpić, może byś SAM wymyślił w jaki sposób skutecznie rozwiązać ten problem.

ma tylko prośbę żebyś nie przytaczał sztampowych rozwiązań typu ograniczać dostęp młodzieży do alkoholu, zamykać wcześniej puby i bary, prowadzić uświadamiające pogadanki tak dla dzieci jak i rodziców...bo to już było przerabiane.

a.

ps:
                1. z Daną znamy się emailowo i bardzo lubimy ze sobą korespondować, ale poza forum, więc zamiast węszyć i pokazywać spiskową teorię dziejów, lepiej przejdź nad tym do porządku dziennego, bo to nie twoja sprawa
                2. szkoda, iż jeszcze nie dowiedziałeś się w tym swoim zaścianku, iż powstała Unia Europejska, w której jest zarówno tak Polska, jak i Francja i następuje swobodny przepływ tak zwyczajów, jak i przyzwyczajeń pomiędzy krajami rzeczonej Unii.

• wiener4 Re: kultura wina, czyli gdzie Rzym, gdzie Krym... 20.12.09, 15:47
                  Bardzo jesteś sympatyczny, ale chyba pomyliłeś fora :)
                  Polecam forum "Wino"
                  forum.gazeta.pl/forum/f,18,Wino.html
                  • vintrips Re: kultura wina, czyli gdzie Rzym, gdzie Krym... 20.12.09, 19:31
                    zamiast się napinać, obrażać i opisywać austriackie pejzaże zastanów się jak pomóc innym:

CHROŃ DZIECI & MŁODZIEŻ PRZED PLAGĄ PIJAŃSTWA I ALKOHOLIZMU

a.
                    • wiener4 Re: kultura wina, czyli gdzie Rzym, gdzie Krym... 20.12.09, 20:18
                      Miło się z Tobą gawędziło... Wpadnij jeszcze kiedyś :)
                      • vintrips Re: kultura wina, czyli gdzie Rzym, gdzie Krym... 21.12.09, 04:30
                        > Miło się z Tobą gawędziło... Wpadnij jeszcze kiedyś :)

Cała przyjemność po mojej stronie,
                        lubię i cenię nietuzinkowe postaci.....szczególnie z zaścianków

Fröhliche Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr!

a.
                        • wiener4 zaścianek 21.12.09, 12:26
                          Pozdrawiam z zaścianka Wiedeń. Życzę Wesołych Świąt i Dosiego Roku.

Dlaczego tak pogardliwie wypowiadasz sie o polskim zaścianku?

Obrażasz wielu Polaków, dumnych ze swojego pochodzenia ze szlachty
                          zaściankowej. To właśnie "zaścianek" był ostoją polskości,
                          patriotyzmu oraz polskiej kultury i tradycji narodowej.

Czy tego nauczacie na tych swoich sławetnych stażach "kultury wina"?
                          Pogardy dla polskiej kultury i tradycji narodowej???
                          • vintrips Re: zaścianek 21.12.09, 15:05
                            > Dlaczego tak pogardliwie wypowiadasz się o polskim zaścianku?
                            > Czy tego nauczacie na tych swoich sławetnych stażach "kultury wina"?
                            > Pogardy dla polskiej kultury i tradycji narodowej???

nie dość, iż masz "zaściankową" mentalność, to jeszcze nie umiesz czytać.
                            nawet po polsku.

gdzież to ja napisałem, iż mam na myśli "polski zaścianek" ??????????

włóż te swoje "zaściankowe" kompleksy i zajmij się lepiej dalej opisywaniem austriackich landszaftów.

to ci o wiele lepiej wychodzi i nie przekracza twojego niskiego IQ, a już ten twój nieudaczny pseudo-cynizm, to w istocie rzeczy himalaje hipokryzji.

a.
                            VINTRIPS

ps: w ogóle nie wiedziałem, iż nasze Staże Kultury Wina VINTRIPS stały się aż tak sławetne. nawet we Wiedniu :) hurrrra !
                            • wiener4 Re: zaścianek 21.12.09, 17:47
                              vintrips napisał:

> ps: w ogóle nie wiedziałem, iż nasze Staże Kultury Wina VINTRIPS
                              > stały się aż tak sławetne. nawet we Wiedniu :) hurrrra !

1. Nie podniecaj się tak bardzo, bo nie ma powodu.
                              Jesteś chodzącą ANTYREKLAMĄ tych staży. Twoje IQ nie pozwala też na
                              zrozumienie, że określenie "sławetny" wcale nie jest komplementem :)
                              sjp.pwn.pl/haslo.php?id=57299
                              sławetny ~ni
                              «sławny (z odcieniem ironicznym); głośny, taki, o którym zbyt dużo
                              się mówi, okrzyczany, osławiony»
                              Sławetny gród (o małym miasteczku).
                              2. Twoje (niewątpliwie wysokie) IQ nie pozwala Ci też zrozumieć, że
                              pojęcie "zaścianek" występuje wyłącznie w kulturze polskiej. Nigdzie
                              indziej. Nie trzeba więc nawet dodawać "polski". Termin "zaścianek"
                              jest nawet trudno przetłumaczalny na inne języki.
                              3. Wydaje Ci się, że plując na polską kulturę i tradycje narodowe
                              stajesz się "światowcem". Zapewniam Cię, że jest wręcz przeciwnie.
                              Pokazujesz tylko w ten sposób swoje kompleksy.
                              --
                              Zły to ptak, co własne gniazdo kala.
                              • vintrips Re: zaścianek 22.12.09, 03:16
                                Skoro jesteś, aż do tego stopnia szlachetnym i nieskazitelnym "patryjotą", to dlaczego zwiałeś z ukochanej ojczyzny, co robisz na tym zesłaniu we Wiedniu sławiąc na lewo i prawo austriackie landszafty (masz drugi etat w Österreich Werbung ?), a także nie zajmując się niczym innym jak tylko "austriackim gadaniem" ?

a.
                                VINTRIPS
                                _____________________________________________________________________________
                                Wino jest gorzkie i przydatne jak rada filozofa;
                                jest dozwolone dla ludzi światłych i zabronione dla głupców.
                                (Awicenna, XI w.)
                                • wiener4 Re: zaścianek 22.12.09, 12:15
                                  vintrips napisał:

> dlaczego zwiałeś z ukochanej ojczyzny, co robisz na tym zesłaniu

Nie sądź innych według siebie. Nie przypisuj innym swoich własnych
                                  złych cech, zachowań i emocji. I daruj sobie insynuacje oraz
                                  CHAMSKIE, obraźliwe posty pod moim adresem. Nie zachęcisz w ten
                                  sposób ludzi do staży "kultury wina" w Burgundii.
                                  --
                                  "zamiast węszyć i pokazywać spiskową teorię dziejów, lepiej przejdź
                                  nad tym do porządku dziennego, bo to nie twoja sprawa"
                                  (vintrips)
                                  • vintrips Re: zaścianek 22.12.09, 13:35
                                    Skąd te nerwy ?
                                    Czyżbym dotknął "czułego" punktu........... Sz. Wiedeńczyka / wiener ?

Bądź tak uprzejmy zauważyć, iż to nie ja wyemigrowałem nad "schönen blauen Donau", i to nie ja piszę landrynkowe teksty o austriackich pejzażach, jak również nie ja reklamuję austriackie wina.

Masz problem ?
                                    To rozwiąż go sam, a nie obrażaj innych, którzy chcą pomóc innym.

Masz problem ?
                                    To rozwiąż go sam, zamiast wtrącać się w prywatną korespondencję pomiędzy kobietą a mężczyzną

a.
                                    VINTRIPS

• wiener4 Re: zaścianek 22.12.09, 14:05
                                      vintrips napisał:

> wtrącać się w prywatną korespondencję pomiędzy kobietą a mężczyzną

Nie miałem najmniejszego zamiaru wnikać w korespondencję prywatną,
                                      dlatego nie bardzo rozumiem, dlaczego "korespondencję prywatną"
                                      umieściłeś w internecie. I jeszcze zamieszczasz do tego linki na
                                      publicznych forach... W tym momencie przestało to właśnie być
                                      korespondencją prywatną. Miej pretensje do siebie, że uprawiasz taki
                                      dziwaczny ekshibicjonizm...
                                      --
                                      Gdyby głupota miała skrzydła, to latałbyś jak gołębica.
                                      (cytat z serialu "Szpital na peryferiach")
                                      • vintrips Re: zaścianek 22.12.09, 15:53
                                        >dlaczego "korespondencję prywatną"
                                        > umieściłeś w internecie. I jeszcze zamieszczasz do tego linki na
                                        > publicznych forach..

"ałstriackie gadanie" tzn.konfabulujesz, innymi słowy po prostu kłamiesz, bowiem nic takiego nigdy nie miało miejsca.

a na "twoje": schwindeln (gdybyś już nie rozumiał po polsku)

koniec. kropka. schlusss

a.
                                        VINTRIPS
                                        • wiener4 Re: zaścianek 22.12.09, 17:28
                                          Bywaj zdrów! Będzie mi tu Ciebie brakowało ;)
                                          Rzadko spotyka się w przyrodzie takie "eksponaty"...
                                          Osobników pozbawionych elementarnej kindersztuby...
                                          I pomyśleć, że takie chamstwo bierze się jeszcze do nauczania
                                          innych "kultury" wina... O tempora, o mores!
                                          --
                                          Uczył Marcin Marcina, a sam głupi jak świnia.
                                          • vintrips Re: zaścianek 22.12.09, 20:52
                                            Was ich nicht wei, macht mich nicht heiB

a.
    • wiener4 Kraje Europy o największym spożyciu alkoholu 22.12.09, 21:20
      vintrips napisał:

> CHROŃ DZIECI & MŁODZIEŻ PRZED PLAGĄ PIJAŃSTWA I ALKOHOLIZMU
      > Zamiast zabraniać - naucz je kultury wina

Wbrew wrogiej propagandzie, uprawianej przez różnych "vintripsów",
      Polska wcale nie zalicza się do krajów o wysokim stopniu zagrożenia
      alkoholizmem. Nie mieści się nawet w pierwszej 15 krajów
      europejskich. Ale różni idioci będą dalej uprawiać czarny PR,
      dowodząc, wbrew faktom, że Polska jest jakoby krajem alkoholików...
      biznes.interia.pl/news/kraje-europy-o-najwiekszym-spozyciu-alkoholu,1164015
      Na pierwszym miejscu znalazł się bałkański kraj nad Morzem
      Adriatyckim, czyli Chorwacja. Jednocześnie Wielka Brytania, która
      wprowadza nowe przepisy, obawiając się ciągle rosnącego spożycia
      alkoholu, uplasowała się zaledwie na 15. pozycji. Francja i Szwecja
      nie trafiły nawet do pierwszej dwudziestki.
      Każdy z krajów został oceniony na podstawie spożycia alkoholu na
      osobę, przepisów prawnych dotyczących picia, chorób wynikających z
      nadużycia alkoholu oraz ryzykowności zwyczajów i picia w miejscach
      publicznych.
      Każdy naród otrzymał ocenę na podstawie zebranych danych. Następnie
      wyniki zsumowano, aby uzyskać ocenę końcową.
      Mimo, iż Chorwacja znalazła się dopiero na 5. miejscu pod względem
      spożycia alkoholu na osobę, to ryzykowny styl picia, którym
      charakteryzują się jej mieszkańcy oraz wysoki wskaźnik zgonów z
      powodu marskości wątroby spowodował, że kraj ten zajął pierwsze
      miejsce. Pod względem spożycia alkoholu na osobę, na pierwszej
      pozycji znalazły się Czechy. Węgrzy z kolei najczęściej umierają z
      powodu marskości wątroby.
      www.forbes.com/2008/08/07/alcohol-drinking-countries-forbeslife-drink08-cx_vr_0807europe_slide_2.html?partner=interia
      1. Chorwacja
      2. Słowenia
      3. Estonia
      4. Niemcy
      5. Węgry
      6. Czechy
      7. Austria
      8. Słowacja
      9. Rosja
      10. Litwa
      11. Rumunia
      12. Belgia/Luksemburg
      13. Portugalia
      14. Dania
      15. Wlk. Brytania
      • vintrips Re: Kraje Europy o największym spożyciu alkoholu 23.12.09, 11:06
        Ty chyba w istocie rzeczy nadajesz się wyłącznie to opisywania austriackich landszaftów, reklamowania ichnich win i czego ci tam jeszcze nie zleci Österreich Werbung.

> Polska wcale nie zalicza się do krajów o wysokim stopniu zagrożenia
        > alkoholizmem.

Obudź się z tego swojego "ałstrackiego" letargu i sprawdź statystyki:

* W Polsce dramatycznie obniżył się wiek inicjacji alkoholowej - teraz pierwszy kontakt z alkoholem mają w naszym kraju dzieci w wieku 9 - 12 lat, a nie jak w połowie dekady lat dziewięćdziesiątych w wieku 14 - 15 lat (statystyki WHO)

* Obecnie nastolatki piją już niemal jak dorośli. Badania opublikowane podane w grudniu 2003 roku wskazują na gwałtowny wzrost liczby młodych ludzi spożywających znaczne ilości napojów alkoholowych. (statystyki PAŃSTWOWEJ AGENCJI ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW ALKOHOLOWYCH)

* Zdaniem ekspertów poważne szkody w rozwoju psychofizycznym spowodowane piciem napojów alkoholowych występują u około 10 - 15% populacji w wieku 15 - 18 lat.

* W 2001 roku w Poradniach Zdrowia Psychicznego leczono 606 dzieci i młodzieży z powodu zaburzeń spowodowanych używaniem alkoholu ale rozmiary realnych zagrożeń są znacznie wyższe (raport GUS w oparciu o dane INSTYTUTU PSYCHIATRII I NEUROLOGIIi ).

* Z danych wynika, że alkohol jest główną przyczyną śmierci oraz inwalidztwa młodzieży w wieku 16 - 21 lat (GUS).

* Napoje alkoholowe są najbardziej rozpowszechnioną substancją psychoaktywną wśród uczniów w wieku 15 lat, co może wiązać się z poważnymi zagrożeniami zdrowotnymi (RZĄDOWA RADA LUDNOŚCIOWA)

* Pod koniec lat dziewięćdziesiątych napoje alkoholowe chociaż raz w życiu piło aż 90% 15 - latków i 97% 17 - latków, zaś do częstego picia alkoholu przyznało się 61% uczniów w wieku 15 lat (RZĄDOWA RADA LUDNOŚCIOWA)

* Wyniki badań Instytutu Psychiatrii i Neurologii Dane co do upijania się młodzieży w ciągu roku 2003, są szczególnie zatrważające: do upicia się przyznało się 51% uczniów w wieku 15 lat i 64% uczniów w wieku 17 lat (badania INSTYTUTU PSYCHIATRII I NEUROLOGII)

* The especially worrisome trend is the fact that the age of people who consume alcohol is gradually declining – 75% percent of boys and 25% of girls in elementary school drink over the weekend at home, or during the week while celebrating outside the house (yetnews, IZRAEL)

* The surging alcohol consumption among children and youth is a lethal drug that is much more dangerous than hashish. At a young age, the damage to the brain is much graver than it is at a later age. Drinking hurts school performance, creates social anger and violence, and in the long run hurts the intellect. Intensive drinking at a young age will hurt the liver and the peripheral nervous system, and may prompt serious illness. (yetnews, IZRAEL)

* Cabinet approves bill banning alcohol sale to people under 21
        PM calls alcohol consumption among teens 'a real epidemic,' calls on Knesset to approve legislation, which also bans of alcohol in public places and calls for hefty fine on those who sell alcohol to minors
        The cabinet on Sunday approved a bill proposed by Internal Security Minister Yitzhak Aharonovitch which seeks to prevent teen drinking. The bill bans alcohol sales to people under 21 years of age or at stores that do not possess a permit. (yetnews, IZRAEL)

* Much has been written about the problem, but very little has been done. (yetnews, IZRAEL)

zastanów się nad tym,
        to ci na pewno lepiej pomoże niż pieniactwo

a.
        VINTRIPS

• wiener4 Re: Kraje Europy o największym spożyciu alkoholu 23.12.09, 12:15
          Minąłeś się chyba z powołaniem. Powinieneś zatrudnić się w poradni
          rozwiązywania problemów alkoholowych. Tymczasem zajmujesz sie
          reklamą staży kultury wina we Francji. Wybitnie zresztą nieudolnie,
          pod hasłem walki z pijaństwem i alkoholizmem wśród dzieci i
          młodzieży. Gratuluję tak kretyńskiej "reklamy"... Tymczasem we
          Francji spożycie alkoholu jest znacznie wyższe niż w Polsce. Francja
          plasuje się pod tym względem w ścisłej czołówce światowej, według
          danych WHO 13,54 litra czystego spirytusu na głowę ludności rocznie
          i 7. miejsce na świecie. Dla porównania, spożycie alkoholu w Polsce -
          8,68 litra i zaledwie 42. miejsce w świecie. We Francji chleją więc
          o 5 litrów czystego spirytusu więcej niz w Polsce!

Twoja kretyńska "reklama" staży kultury wina w Burgundii pod hasłem
          zwalczania alkoholizmu jest równie przekonująca, jakby zjawiła się
          tutaj prostytutka z burdelu i chciała mnie przekonywać do
          wstrzemięźliwości seksualnej, zalecając w formie "terapii" wyjazd na
          staż do dzielnicy czerwonych latarń w Amsterdamie...
    • wiener4 Ciesz się życiem, przyjeżdżaj do Austrii 24.12.09, 09:53
      Panie Adamie,
      Przesyłam najlepsze życzenia imieninowe i zapraszam do Austrii. Jako
      smakosz wina poczuje Pan tu prawdziwą radość życia, bez zbędnych
      natręctw i obsesji na punkcie alkoholizmu. Wino jest dla ludzi!
      Wycieczki zorganizowane pod znakiem wina
      www.austria.info/pl/kulinaria-w-austrii/wycieczki-zoraganizowane-pod-znakiem-wina-1161075.html
      Hotele i pensjonaty
      Dla wszystkich tych, którzy nabrali smaku na wczasy ze szlachetnym
      trunkiem w tle proponujemy krótki przegląd hoteli, w których wino
      zajmuje szczególne miejsce.
      www.austria.info/pl/kulinaria-w-austrii/hotele-i-pensjonaty-1161073.html
      Wielkie wina z gwarancją pochodzenia
      Na Austrię przypada zaledwie jeden procent światowej produkcji wina.
      A jednak w ciągu ostatnich dwudziestu lat Austria zyskała doskonałą
      renomę na arenie międzynarodowej.
      www.austria.info/pl/kulinaria-w-austrii/wielkie-wina-z-gwarancja-pochodzenia-1032775.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka