miharu93 24.11.13, 11:03 Hej :) Od miesiaca jestem w Lubeck jako au pairka i chetnie poznalabym dziewczyne do 25 lat,zeby wyjsc na spacer,kawke czy zakupy ;) Jesli któras jest chetna niech pisze ;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miharu93 Re: Lubeck 24.11.13, 11:14 Ohoho..naprawde? Mówią Lubeck albo Lubeka...nawet na widokówkach jest napisanie "Lubeck" Odpowiedz Link
jureek Re: Lubeck 24.11.13, 11:19 miharu93 napisał(a): > Ohoho..naprawde? Mówią Lubeck albo Lubeka...nawet na widokówkach jest napisanie > "Lubeck" No bo Lübeck to niemiecka nazwa tego miasta, a polska nazwa to Lubeka. Tak samo jak München - Monachium, Köln - Kolonia, Leipzig - Lipsk, Trier - Trewir, Speyer - Spira itd. Jura Odpowiedz Link
jureek Re: Lubeka 24.11.13, 11:40 miharu93 napisał(a): > Ale po co sie od razu czepiać.. Choćby po to, żeby inni czytający to forum dowiedzieli się jaka jest prawidłowa nazwa. Forum może też spełniać rolę edukacyjną. Jura Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Lubeck 24.11.13, 12:32 miharu93 napisał(a): > Ale po co sie od razu czepiać.. =========================== A bo tu same polskie patrioty są, których bieda wypędziła z ojczyzny... Zamiast uzdrawiać Polskę, uzdrawiają Niemce... Takie maciupkie Quislingowce... Ot, co... Odpowiedz Link
chief-denunciator Można i bez prymitywnych zaczepek... 24.11.13, 14:21 www.youtube.com/watch?list=RDoUb8ySdERKs&v=4puLybRGSAw Można i bez prymitywnych zaczepek... Ot, co... ================================= miharu93 napisał(a): > Ale po co sie od razu czepiać.. Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Można i bez prymitywnych zaczepek... 24.11.13, 14:31 de.wikipedia.org/wiki/L%C3%BCbeck Fajne miasto... Zazdroszczę tobie, że tam możesz przebywać... Z dala od małostkowych kłótni polskich pseudo patriotów.. Ot, co... Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Można i bez prymitywnych zaczepek... 24.11.13, 14:49 www.ln-online.de/Extra/Seite-Drei/Willy-Brandt-Staatsmann-aus-Luebeck Ważne jest co łączy, a nie co dzieli... Willy Brandt w Warszawie... Ot, co... Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Można i bez prymitywnych zaczepek... 24.11.13, 15:45 www.luebeck-tourismus.de/veranstaltungen/weihnachtsstadt.html Ciekawe rzeczy się tam dzieją. Jeśli będziesz na Weihnachtsmark, skosztuj sławnego niemieckiego Glühwein (Grzaniec). Grzane czerwone wino z goździkami i innymi przyprawami. Niestety u osób z nadkwasotą żołądka może spowodować dość przykre bóle żołądka. Na wszelki wypadek radzę się zaopatrzyć w aptece w tabletki anty kwasowe: TALCID Działają bardzo szybko i wieczór nie jest zmarnowany. Gdyby smakowało i przyszłaby ochota na Glühwein własnej roboty w domu, to koniecznie radzę kupić greckie wino marki Imiglykos, zawiera bardzo mało kwasu... I ewentualni goście nie będą Cię posądzać, że chcesz ich otruć... Przyprawy można kupić w sklepach. Te w torebkach herbacianych są raczej mniej udane... Trza po prostu kilka różnych marek wypróbować, aż się swój smak znajdzie... Ot, co... Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Można i bez prymitywnych zaczepek... 24.11.13, 16:08 www.youtube.com/watch?v=9egKDz0by44 Angielskie piosenki też tu śpiewają... The little drummer boy... Ot, co... Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus czepiamy się, bo jesteś 24.11.13, 17:32 albo w Lubece albo w Lübeck. A pisałaś o Lubeck Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: czepiamy się, bo jesteś 24.11.13, 17:49 znana.jako.ggigus napisała: > albo w Lubece albo w Lübeck. > A pisałaś o Lubeck =============================== Na Polskich Forach Patriotycznych jest nieco więcej literówek... I nikt się nie czepia... Ot, co... Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus zwyczany błąd, bo autorka postu, 24.11.13, 19:25 pisząc nazwę niemiecką, nie ujęła w pisowni przegłosu. Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: zwyczany błąd, bo autorka postu, 25.11.13, 06:51 znana.jako.ggigus napisała: > pisząc nazwę niemiecką, nie ujęła w pisowni przegłosu. ================================== Nu, jeszcze nie zdążyła się zapoznać z całym niemieckim alfabetem. I tu mała pomoc do wymowy: "ü" nie wymawia się jak polskie "u" "ü" nie wymawia się jak polskie "i" Przy wymowie "ü" wargi muszą mieć kształt małego, okrągłego otworku, jak "o" Przy wymowie polskiego "i" wargi mają kształt wąskiej, poziomej szczeliny. Jak w angielskim słowie " cheese" ... Ot, co... Alles klar? Odpowiedz Link
gadupa Czub znowu swoje. 25.11.13, 11:43 Do ciebie psycholu jeszcze nie dotarlo ze tu kazdym ma gdzies twoje pierdupierdu? A dociera ze jestes zalosny? Tez nie? A u psychiatry tez nie byles? Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Czub znowu swoje. 25.11.13, 14:44 gadupa napisała: > Do ciebie psycholu jeszcze nie dotarlo ze tu kazdym ma gdzies twoje pierdupierd> u? > A dociera ze jestes zalosny? > Tez nie? > A u psychiatry tez nie byles? ============================= Gadupa Druga od 30 lat wyłudza utrzymanie w Niemczech od niemieckiego podatnika plus Pana Gutmenscha. Ale i Pan Gutmensch posiada niemiecki papierek... Więc jest także niemieckim podatnikiem. Nawet Krzysiek, znany gastronom na St.Pauli, Hamburg, Niemcy jest od kilku miesięcy Wielkim Niemcem. Ja Christiana nazywam Wielkim Niemcem, a on tego nie uważa za obrazę. Gdybym to nieco zmodyfikował, dostałbym wezwanie od Komendy Wojewódzkiej M. w Łodzi... Ot, co... Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: zwyczany błąd, bo autorka postu, 26.11.13, 10:07 forum.gazeta.pl/forum/w,51283,148240117,148240117,Wymowa_niemieckiego_jak_w_L_beck_.html W ramach przyjacielskiej współpracy między forami, skorzystałem z kurtuazji Forum Diaspora w Polsce. Na tamtejszym forum działa BBcode... Ot, co... ================================= chief-denunciator napisała: > znana.jako.ggigus napisała: > > > pisząc nazwę niemiecką, nie ujęła w pisowni przegłosu. > ================================== > Nu, jeszcze nie zdążyła się zapoznać z całym niemieckim alfabetem. > I tu mała pomoc do wymowy: > > "ü" nie wymawia się jak polskie "u" > "ü" nie wymawia się jak polskie "i" > Przy wymowie "ü" wargi muszą mieć kształt małego, okrągłego otworku, jak "o" > > Przy wymowie polskiego "i" wargi mają kształt wąskiej, poziomej szczeliny. > Jak w angielskim słowie " cheese" ... > > Ot, co... > > Alles klar? > Odpowiedz Link
gadupa Ty masz tez blad, tylko genetyczny. 26.11.13, 10:36 Efektem jest twoje chroniczne nudzenia kunia. Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Ty masz tez blad, tylko genetyczny. 26.11.13, 11:03 gadupa napisała: > Efektem jest twoje chroniczne nudzenia kunia. ========================== gadupa jest dywersantem MOSSADu Jego celem jest zpizdzenie poprawiających się stosunków polsko-niemieckich... Im gorzej, tym lepiej... Naczelna zasada MOSSADu... A finansowane jest wszystko przez niemieckiego podatnika... Ot, co.... Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Ty masz tez blad, tylko genetyczny. 26.11.13, 11:12 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14009502,Niemcy_wyplaca_ocalalym_z_Holocaustu_dodatkowo_800.html Niemiecki podatnik pyta się, czy już wszyscy dostali... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Oszustwo na 57 mln dolarów w JCC Berlin zawarł porozumienie z JCC tuż po ujawnieniu w tej organizacji przypadku oszustwa. Na początku maja sąd w Nowym Jorku uznał byłego pracownika JCC Semena Domnitsera za winnego wyłudzenia w latach 1993-2009 wraz z 30 innymi współoskarżonymi 57 mln dolarów. Koszty oszustwa w całości przejęła Republika Federalna Niemiec. Mimo że kierownictwo JCC już w 2001 roku wdrożyło śledztwo w związku z zarzutem przeciwko Domnitsowi, oszustwa wtedy nie wykryto. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Ty masz tez blad, tylko genetyczny. 26.11.13, 11:29 izrael.org.il/opinie/3918-dlaczego-mamy-umierac-za-gdansk.html Orientuje się może kto, dlaczego gadupa vel lunatix vel artur vel wizytor nie występują na swoim rodzinnym forum? Ot, co... Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Lubeck 24.11.13, 11:23 jureek napisał: > No bo Lübeck to niemiecka nazwa tego miasta, a polska nazwa to Lubeka. Tak samo > jak München - Monachium, Köln - Kolonia, Leipzig - Lipsk, Trier - Trewir, Spey > er - Spira itd. > Jura Większość Polaków nazywa to miasto Libek:) Odpowiedz Link
annajustyna Re: Lubeck 25.11.13, 16:26 I tak nic nie przebije - jak dla mnie - Kilonii wymawianej i odmienianej "Jade do Kilu"... Odpowiedz Link
rotkaeppchen1 Re: Lubeck 25.11.13, 16:56 Albo: bylismy w Kylnie (w Köln, Kolonii). Serio, serio :D Odpowiedz Link
jureek Re: Lubeck 25.11.13, 19:15 rotkaeppchen1 napisała: > Albo: bylismy w Kylnie (w Köln, Kolonii). Serio, serio :D Pytam kiedyś znajomego, gdzie jest jego brat, i dowiedziałem się, że poszedł do Loty. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Znaczyło to, że poszedł do Lothara. Odpowiedz Link
rotkaeppchen1 Re: Lubeck 26.11.13, 12:12 No tak: Lothar, czyli wymawiane Lota :D Haha :D A propos wymowy, zauwazylam, ze osoby, ktore przyjezdzaja do Niemiec nie nauczywszy sie wczesniej niemieckiego (bez jakiejkolwiek znajomosci), znacznie maja czesto znacznie lepsza wymowe, bo ucza sie mowic ze sluchu, jak dzieci. Fakt, ze pisza wtedy tak, jak slysza i dopiero nauka pozwala korykowac te bledy ale wymowa jest super. Serio i powaznie. Mam sasiadke, ktora poznala swojego przyszlego meza przez internet, jezyka nigdy sie nie uczyla, a to, co umie, zna "z zycia". Mowi tak sobie ale rozumie bardzo duzo. I jak juz mowi, to powiem szczerze, ze brzmi to calkiem fajnie. Odpowiedz Link
jureek Re: Lubeck 26.11.13, 15:11 rotkaeppchen1 napisała: > A propos wymowy, zauwazylam, ze osoby, ktore przyjezdzaja do Niemiec nie nauczy > wszy sie wczesniej niemieckiego (bez jakiejkolwiek znajomosci), znacznie maja c > zesto znacznie lepsza wymowe, bo ucza sie mowic ze sluchu, jak dzieci. Fakt, ze > pisza wtedy tak, jak slysza i dopiero nauka pozwala korykowac te bledy ale wym > owa jest super. Serio i powaznie. Mam sasiadke, ktora poznala swojego przyszleg > o meza przez internet, jezyka nigdy sie nie uczyla, a to, co umie, zna "z zycia > ". Mowi tak sobie ale rozumie bardzo duzo. I jak juz mowi, to powiem szczerze, > ze brzmi to calkiem fajnie. Trafna obserwacja. Potwierdzam. Zauważyłem też, że jeśli chodzi o dzieci Aussiedlerów, to dużo lepszą wymowę mają wtedy, gdy w ich rodzinach nie mówi się w domu po niemiecku. Jura Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Lubeck 26.11.13, 16:51 rotkaeppchen1 napisała: > Bo nie powielaja blednej wymowy rodzicow. =========================== Zgodnie z tą teorią, tureckie dzieci musiałyby najlepiej komunikować po niemiecku... Ot, co... Odpowiedz Link
rotkaeppchen1 Re: Lubeck 26.11.13, 20:02 Nie, bo dla Tureckich dzieci, przynajmniej czesci, mowienie po niemiecku to zlo konieczne. Pewnie gdyby nie to, ze szkola jest obowiazkiem, te dzieci w ogole nie mowily po niemiecku. Mowie oczywiscie o czesci mniejszosci tureckiej. Odpowiedz Link
jureek Re: Lubeck 26.11.13, 21:45 chief-denunciator napisała: > Zgodnie z tą teorią, tureckie dzieci musiałyby najlepiej komunikować po niemiec > ku... Często tak bywa. W klasie mojego syna dzieci tureckie miały lepszą wymowę niemiecką niż dzieci, których rodzice przybyli z Kazachstanu. Jura Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Lubeck 27.11.13, 09:38 jureek napisał: > chief-denunciator napisała: > > > Zgodnie z tą teorią, tureckie dzieci musiałyby najlepiej komunikować po n > iemiec > > ku... > > Często tak bywa. W klasie mojego syna dzieci tureckie miały lepszą wymowę niemi > ecką niż dzieci, których rodzice przybyli z Kazachstanu. > Jura ============================ Już tu kilka razy pisałem: Mój turecki gastronom i cała jego kadra mówią bezbłędną niemczyzną. Także mój turecki dentysta i jego tureckie asystentki. Dobry fachowiec, uratował mi ząb, dla którego niemiecka dentystka widziała tylko jedną możliwość: Implant. Także do mojej pracy przychodzili tureccy spawacze w asyście swoich synów, którzy obejmowali rolę tłumaczy. Gdy mi w pobliskim obozie dla uchodźców skradziono rower, mały Rom także był tak uprzejmy i tłumaczył. Był dopiero kilka tygodni w Niemczech, na zapytanie koloru mego roweru, silber, pokazał na lśniącą powierzchnię metalu i spytał czy ten kolor mam na myśli. Nu, dobra! Jak na czołowego rasistę i xenofoba na Polskich Forach Patriotycznych wystarczy tyle pochwał na naszych zagranicznych współobywateli... Tym bardziej, że dzień jeszcze jest młody... Może się jeszcze dużo zdarzyć w tym kraju... Ale nie wszyscy czytają mój syf... Całe szczęście! Życzyłbym sobie aby i gadupa do tej frakcji syfilistycznej przeszli... Razem z Panem Baronem.... Ot, co... Odpowiedz Link
zbyfauch Ja nie potwierdzam. 26.11.13, 16:57 jureek napisał: > Trafna obserwacja. Potwierdzam. (...) Tu, gdzie mieszkam, funkcjonuje szwabska odmiana kanaku, również w wersji polskiej. Może dlatego bardziej drażniące bo o ile zrozumiała jest wymowa z polskim akcententem tzw. "Hochdeutsch", to naprawdę żałośnie brzmi "wajsz" (weißt du) czy "bisle" (bißchen) i wiele innych, czyli albo właśnie wynikające z uprzedniej nieznajomości języka małpowanie dialektu, ewentualnie żenujące próby asymilacji na siłę. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Ja nie potwierdzam. 26.11.13, 19:46 Bo w dialekcie powinny mowic tylko osoby, ktore znaja go od dziecka. Moja kolezanka probuje nasladowac manczesterska wymowe meza w angielskim (a ze nie ma totalnie sluchu), to wychodza totalne bzdury. A propos -er = -a: pewna znajoma mowila do pewnej pani per Frau Weba (pani nazywala sie weber, czyli mniej wiecej we:jber) :P. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Lubeck 26.11.13, 19:48 I Weba :P Aba es is zer wiscis fyr mis :P. No i klasyka Fisz zamaist Fysz, Fyce zamiast Pfütze etc. I szfimen :P. Jakby co, to sama musialam to u siebie wyplenic. Odpowiedz Link
rotkaeppchen1 Re: Lubeck 27.11.13, 16:41 Mnie najwiecej czasu zajela walka z polskim ng. Ale w koncu zwalczylam ;-) Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Lubeck 27.11.13, 17:25 rotkaeppchen1 napisała: > Mnie najwiecej czasu zajela walka z polskim ng. Ale w koncu zwalczylam ;-) ============================ Junge! Junge! Was machst Du für Sachen! Ot, co... Odpowiedz Link
chief-denunciator moja asystentka... 27.11.13, 22:16 www.oddcast.com/home/demos/tts/tts_example.php?sitepal U góry, moja asystentka... Ot, co... ============================== chief-denunciator napisała: > rotkaeppchen1 napisała: > > > Mnie najwiecej czasu zajela walka z polskim ng. Ale w koncu zwalczylam ;- > ) > ============================ > > Junge! Junge! Was machst Du für Sachen! > > Ot, co... > Odpowiedz Link
annajustyna Re: Lubeck 27.11.13, 17:42 No tak, bo wymowa jun-ge z podkreslonym g to tez klasyka ;). Odpowiedz Link
mei3 Re: Lubeck 27.11.13, 17:47 ja mialam raz wrazliwa znajoma, ktora miala: Gefule;) Polka, maz byl/jest Wlochem (malzenstwo wtedy wisialo na wlosku). Nauczyla sie jezyka od niego, potem jednak pracowala tylko i wylacznie wsrod Niemcow, wiec powinna popracowac nad wymowa, jest w Niemczech ok.25 lat. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Lubeck 27.11.13, 19:31 Widac tak jak moja znajoma kobita nie ma w ogole sluchu jezykowego. Inny znajomy tez po 25 latach pracy w Niemczech wymawial ö jak polskie e, olej rzepakowy byl dla niego Rapsel, kuchnia Kisie etc. Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Lubeck 27.11.13, 18:29 Ja nie mogę zrozumieć dlaczego Wy się tak niemiłosiernie znęcacie nad rodakami. Pamiętam takiego pana, 1-Sztajn na niego wołano, nie był głupi, miał coś wspólnego z Physics, pojechał sobie do USA i komunikował się tam ze swoim ciężkim teutońskim akcentem! Ale Amerykanie mimo to, go bardzo lubieli... (sic! sic! sic!) {nie: śić! śić! śić!} Podobnie było z jednym takim amerykańskim sekretarzem stanu do spraw zagranicznych... Wklejałem tu kilkakrotnie jego obrazek z małżonką, aby mieć jakieś odniesienie do urody Merkelowej. Jego szanowna małżonka była ca, 99 cm dłuższa od swego szanownego małżonka. Wyrażam się tak dyplomatycznie aby Pan Gutmensz nie oskarżał mnie ciągle o szczucie... i rozpowszechnianie nieprawdy. Gust Pana Gutmensza może być nieco inny od mego.... Ot, co... Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Lubeck 24.11.13, 12:58 miharu93 napisał(a): > Hej :) > > Od miesiaca jestem w Lubeck jako au pairka i chetnie poznalabym dziewczyne do 25 lat,zeby wyjsc na spacer,kawke czy zakupy ;) Jesli któras jest chetna niech pisze ;) =================================== Liebe miharu93! Du bist doch nach Deutschland gekommen, um Deutsch zu lernen. Wäre es nicht logischer in der dortigen Nachbarschaft einen netten deutschen Freund anzulachen und mit ihm Kaffee zu trinken und Kuchen zu essen... Und andere schöne Dinge machen? Die Zeit vergeht schnell, Du kommst zurück nach Polen und in Deiner Erinnerung bleiben nur dumme Streitereien auf den polnischen Foren... Vergeudete Zeit! Oder hat Man Dich gezwungen nach Deutschland zu gehen? In diesem Falle mein aufrichtiges Beileid! Was Schlimmeres konnte Dir nicht passieren... Odpowiedz Link