Dodaj do ulubionych

CZY PRZYSLUGUJA JAKIES SWIADCZENIA?

19.08.04, 11:45
Witam .
Chcialem sie zapytac czy przysluguja jakies swiadczenia osobie przebywajacej
w Niemczech czekajacej na potwierdzenie obywatelstwa . Moja zona zlozyla
niezbedne dokumenty 1,5 roku temu caly czas czekajac na odp. w Polsce jednak
zdecydowalismy sie wyjechac do Niemiec gdyz chcemy ulatwic dzieciom
aklimatyzacje maja teraz jedno 7 miesiecy drugie 4 latka.Z informacji ktore
posiadamy trwa sprawdzanie owych dokumentow.Z tresci ktora odczytalem na tym
forum wiem iz kwestia czasu jest otrzymanie przez zone paszportu niemieckiego
gdyz w dziadek mojej zony urodzil sie przed 1910 rokiem w 1910 rokiem w Piszu
tj.Johanisburgu i zmarl w Hanowerze w 1957 roku jako obywatel Niemiec.Czy
ktos moze mi pomoc poprzez internet i odpowiedziec na pytania . Czy sa jakies
swiadczenia? Czy zona moze podjac prace? Ile czasu moze zona jeszcze czekac
na paszport?
Chcialem nadmienic iz wybieramy sie do Hanau i z checia nawiaze kontakt z
ludzmi z tego miasta jak i Frankfurtu nad Menem.
Moze ktos tez pomoze nam w znalezieniu pracy . W polsce bylem szefem kuchni w
jednej z restauracji w wolnych chwilach zajmowalem sie sedziowaniem meczow
pilki noznej.Jestem osoba zdyscyplinowana umiejaca wspolpracowac z kazdym .
Chetnie podjal bym prace w restauracji lub w jakims motelu .
Moja zona z zawodu jest krawcowa. Ze wzgledu na wiek dzieci podjela by sie
prasowania , sprzatania ,pilnowania dzieci czy tez opieka nad domem .
Mam nadzieje ze ktos odpowie na moj list skierowany do ludzi posiadajacych
odpowiednia wiedze w temacie .Z gory dziekuje.

Obserwuj wątek
    • basia553 Re: CZY PRZYSLUGUJA JAKIES SWIADCZENIA? 19.08.04, 17:34
      o Boze, nastepny naiwny na horyzoncie....
    • joasia1 Re: CZY PRZYSLUGUJA ... 19.08.04, 18:03
      Swiadczenia - Sozial nie przysluguja nawet osobom ktore juz dostaly paszport
      we wniosku o paszport przeciez musiala podpisac ze chce pracowac i mieszkac w
      Niemczech a nie zyc z zapomogi.

Wymowka ze ze wszgledu na lepsza aklimatyzacje dzieci w wieku 4 lata i 7
      miesiecy chcecie mieszkac w Niemczech to bzdura - ktora sami sobie wmawiacie.
      Dzieci mozesz uczyc niemieckiego mieszkajac w PL - przeciez wy znacie jez.
      niemiecki
      Nie znacie? To jak chcecie tutaj dostac prace i normalnie zyc?
      • jaro29k Re: CZY PRZYSLUGUJA ... 19.08.04, 22:11
        Joasiu dziekuje za szczerosc ,ale chcialem nadmienic iz ja znam jezyk niemiecki
        wraz z zona (mieszkalismy 2 lata w Wiedniu)gdzie doskonale sobie radzilismy.
        Wiem takze ze dzieci jezyka moga sie uczyc w polsce ,ale poprostu zle
        zrozumialas to co napisalem ,bo chodzilo mi o to ze ja wiem ze bedziemy
        mieszkac w Niemczech i lepiej by bylo dla nich moc przebywac i rozpoczynac
        nauke wraz z rowiesnikami z Niemiec.
        Chcialem tez zauwazyc iz nie napisalem ze zamierzam zyc z zapomogi (tak
        sugerujesz)tylko jako osoba nie znajaca prawa Niemieckiego zapytalem o to czego
        nie wiem . Wiadome jest to iz kobiety wychowujace dziecko otrzymuja cos w
        rodzaju urlopu wychowawczego.
        Chcialem tez zwrocic uwage na to iz stwierdzilas iz jak mozna zyc normalnie i
        znalezc prace bez znajomosci jezyka .Mimo iz znam jezyk odpowiem ci. Pracowalem
        w polsce z obcokrajowcami i wiem ze raczej oceniane jest to czy sa fachowcami,
        a nie to czy potrafia cos tam po polsku powiedziec.
        Joasiu jestem osoba ktora lubi wysluchiwac opinni innych ludzi (min.po to jest
        forum).Chcialbym podziekowac za twoja wypowiedz .pozdrawiam .
        • joasia1 Re: CZY PRZYSLUGUJA ... 20.08.04, 10:35
          jaro29k napisał:

> Wiadome jest to iz kobiety wychowujace dziecko otrzymuja cos w
          > rodzaju urlopu wychowawczego.
          3 letni urlop wychowawczy przysluguje jednemu z rodzicow - moze go wziasc tez
          ojciec dziecka, wiecej przez 3 lata dostaje sie 300 Euro miesiecznie na
          dziecko - ale to wszystko niema nic wspolnego z posiadanym paszportem a z
          miejscem urodzenia dziecka.

> Pracowalem w polsce z obcokrajowcami i wiem ze raczej oceniane jest to czy sa
          fachowcami,
          > a nie to czy potrafia cos tam po polsku powiedziec.
          Sam przyznasz ze jest roznica pomiedzy fachowcami pracujacymi na delegacji a
          osobami zamieszkujacymi i pracujacymi w danym kraju
          • ro-bert Re: CZY PRZYSLUGUJA ... 20.08.04, 10:59
            Nie dosc, ze jestes strasznie niemila to jeszcze bzdury opowiadasz. Przykre.

- "Erziehungsurlaub" to nie "Erziehungsgeld" (ten ostatni mozna otrzymac
            najwyzej przez 24 miesiace
            - otrzymanie Erziehungsgeld, wbrew temu co piszesz, nie ma nic wspolnego z
            miejscem urodzenia dziecka, lecz z miejscem jego zamieszkania
            - to samo dotyczy rowniez posiadanego paszportu; otoz ma on jak najbardziej
            wiele wspolnego z mozliwoscia otrzymania Erziehungsgeld

Proponowalbym przed udzieleniem nastepnych "dobrych rad" zaznajomic sie z
            tematem.

www.bmfsfj.de/RedaktionBMFSFJ/Abteilung2/Pdf-Anlagen/bundeserziehungsgeldgesetz-bis-2003,property=pdf.pdf

oraz najnowsze zmiany:

www.sensjs.berlin.de/familie/familienpolitik/erziehungsgeld/merkblatt_erziehungsgeld.pdf
            • rafalkawecki Re: CZY PRZYSLUGUJA ... 20.08.04, 13:18

> Nie dosc, ze jestes strasznie niemila to jeszcze bzdury opowiadasz. Przykre.

I jedno i drugie nie jest do konca prawda :)
              Joasia to bardzo mila dziewczyna :)
              Przestudiuj troche forum a zrozumiesz nieco jej oburzenie. Przynajmniej raz w
              miesiacu na forum pyta sie ktos o zapomogi w Niemczech - a my w tej chwili za to
              placimy. Wszyscy mowia oczywiscie, ze to tylko przejsciowo - ale wielu juz tak
              zostaje do konca :(

> - "Erziehungsurlaub" to nie "Erziehungsgeld" (ten ostatni mozna otrzymac
              > najwyzej przez 24 miesiace

Nie tak do konca. "Erziehungsgeld" wyplacane jest roznie w roznych Landach
              (chociaz sie to moze inaczej nazywac, jednak chodzi dokladnie o to samo). Np.
              nasza znajoma na jej dziecko dostaje juz 4-ty rok (Baden-Württemberg)!

> - otrzymanie Erziehungsgeld, wbrew temu co piszesz, nie ma nic wspolnego z
              > miejscem urodzenia dziecka, lecz z miejscem jego zamieszkania

Alez bardzo duzo. Jezeli dziecko nie urodzilo sie w Niemczech nie masz podstaw
              do otrzymywania Erziehungsgeld. W obu dokumentach pisza tylko o stanie bierzacym
              (tzn., ze dziecko mieszka razem z rodzicami na terenie Niemiec). Nic nie jest
              napisane o miejscu urodzenia. Z doswiadczenia wiem, ze jednak dziecko musi sie
              urodzic na terenie Niemiec.
              To samo dotyczy sie Kindergeld - tyle, ze w tym przypadku miejsce urodzenia nie
              ma znaczenia a tylko aktualne miejsce zamieszkania.

> - to samo dotyczy rowniez posiadanego paszportu; otoz ma on jak najbardziej
              > wiele wspolnego z mozliwoscia otrzymania Erziehungsgeld

Nie ma - jezeli dziecko urodzilo sie na terenie Niemiec to moze otrzymywac ta
              pomoc. Nie wazne czy to Niemiec, Chinczyk czy Polak (jest to wymienione w jednym
              z dokumentow, ktore podales). Oczywiscie zakladam, ze spelnione sa inne warunki
              wymagane do legalnego pobytu na terenie Niemiec.

Pozdrawiam
              • ro-bert Re: CZY PRZYSLUGUJA ... 20.08.04, 14:46
                rafalkawecki napisał:

> I jedno i drugie nie jest do konca prawda :)
                > Joasia to bardzo mila dziewczyna :)

Nie wiem, nie znam osobiscie ale takie np zdanie: "Wymowka ze ze wszgledu na
                lepsza aklimatyzacje dzieci w wieku 4 lata i 7 miesiecy chcecie mieszkac w
                Niemczech to bzdura - ktora sami sobie wmawiacie" na pewno nie nalezy do
                szczytow kurtuazji:) (szczegolnie gdy nie wie sie nic o konkretnej sytuacji
                danej rodziny)

> Przestudiuj troche forum a zrozumiesz nieco jej oburzenie.

Nie wiem jak dlugo udzielasz sie juz na roznych forach ale prosze nie polecaj
                mi tego typu "Hausaufgaben" ;) Troche dlugo (moze nawet za dlugo) sie w to
                bawie.
                Akurat "Polonie w Niemczech" sledze od samego jej powstania (na poczatku nawet
                w sposob dosc aktywny:))
                Pomimo tego nie rozumiem tego typu "oburzania" sie. Temat nudzi? Pytanie zadano
                juz wiele razy? Moze wystarczylby link do odpowiedniego watku? Albo po prostu
                zbyc milczeniem? No ale zeby zaraz sie oburzac? Akurat na tym forum az tak
                wiele sie nie dzieje aby tego typu "powtorki" byly zbyt meczace dla innych
                uczestnikow.
                To chyba jednak tylko punkt widzenia. Ja na przyklad potrafie sie strasznie
                oburzyc gdy ktos na forum publicznym probuje robic reklame firmom typu "Omega-
                International" :))) Pomimo tego zachowuje swoje oburzenie dla siebie.
                Jesli nie wiesz o co chodzi to przestudiuj troche to forum;)

> Przynajmniej raz w
                > miesiacu na forum pyta sie ktos o zapomogi w Niemczech - a my w tej chwili za
                >to placimy. Wszyscy mowia oczywiscie, ze to tylko przejsciowo - ale wielu juz
                >tak zostaje do konca :(

Moje zdanie na temat tych, ktorzy w nieuczciwy sposob probuja wykorzystac
                niemiecki system socjalny wyrazilem juz na tym forum kilkakrotnie (za co niezle
                mi sie oberwalo:). Byl kiedys taki watek o panience, ktora po prostu bez
                ogrodek pytala tutaj kto jest w stanie pomoc jej znalezc prace na czarno.
                Wydaje mi sie jednak, ze to chyba nie to samo gdy ktos chce sie dowiedziec
                jakie sa regulacje prawne w Niemczech (obojetnie czy dotyczy to zapomog,
                paszportow czy czegokolwiek innego)

>
                >
                > Nie tak do konca. "Erziehungsgeld" wyplacane jest roznie w roznych Landach
                > (chociaz sie to moze inaczej nazywac, jednak chodzi dokladnie o to samo).

Popraw mnie jesli moja znajomosc niemieckiego szwankuje. Zawsze myslalem,
                ze "Bundesgesetz" rozni sie od "Landesgesetz". Jak moga wiec
                o "Bundeserziehungsgeldgesetz" decydowac Landy? Albo piszemy o zupelnie innych
                zapomogach albo probujesz wciskac ciemnote. Ja pisze o ERZIEHUNGSGELD a nie o
                czyms co sie "inaczej nazywa". Polecam jeszcze raz lekture "Bundesgesetzblatt
                3357" (szczegolnie paragraf 11)

> Np. nasza znajoma na jej dziecko dostaje juz 4-ty rok (Baden-Württemberg)!

Z pewnoscia nie jest to Erziehungsgeld.

> Alez bardzo duzo. Jezeli dziecko nie urodzilo sie w Niemczech nie masz podstaw
                > do otrzymywania Erziehungsgeld.

Nieprawda.

> W obu dokumentach pisza tylko o stanie bierzacym

Co to znaczy "stan biezacy"? Chyba znowu z moim niemieckim cos nie tak;)

"Anspruch auf Erziehungsgeld hat, wer
                -seinen Wohnsitz oder gewöhnlichen Aufenthalt im Bundesgebiet hat
                -mit dem Kind im gemeinsamen Haushalt lebt und für dieses Kind die
                Personensorge hat
                -das Kind selbst betreut und erzieht
                -keine oder keine volle Erwerbstätigkeit ausübt"

Czy powyzsze zdanie nie jest jednoznaczne? W ktorym momencie wspomina sie tutaj
                o miejscu urodzenia dziecka?

> Nic nie jest napisane o miejscu urodzenia.

No wlasnie!

> Z doswiadczenia wiem, ze jednak dziecko musi sie
                > urodzic na terenie Niemiec.

Wybacz ale mamy rozne doswiadczenia:) Moje sa troche inne.

> Nie ma

Ma. Bedac obywatelem (posiadajac paszport) jednego z panstw EU (i mieszkajac w
                Niemczech; obojetnie na jakich warunkach) spelnia sie warunek wymagany do
                postawienia wniosku o "Erziehungsgeld"

"Ausländische Staatsbürger haben Anspruch, wenn sie
                -Angehörige der EU oder des EWR sind
                -als Asylberechtigte unanfechtbar anerkannt sind
                -Flüchtlinge nach § 51 Abs. 1 des Ausländergesetzes sind
                -im Besitz einer Aufenthaltserlaubnis oder Aufenthaltsberechtigung sind"

Zaznaczam, ze powyzej wymienione warunki rozdzielone sa w domysle slowem "ODER"

Pozdrawiam
                • rafalkawecki Re: CZY PRZYSLUGUJA ... 20.08.04, 16:13

> > Przestudiuj troche forum a zrozumiesz nieco jej oburzenie.
                  >
                  > Nie wiem jak dlugo udzielasz sie juz na roznych forach ale prosze nie polecaj
                  > mi tego typu "Hausaufgaben" ;) Troche dlugo (moze nawet za dlugo) sie w to
                  > bawie.
                  > Akurat "Polonie w Niemczech" sledze od samego jej powstania (na poczatku nawet
                  > w sposob dosc aktywny:))
                  > Pomimo tego nie rozumiem tego typu "oburzania" sie. Temat nudzi? Pytanie
                  > zadano juz wiele razy? Moze wystarczylby link do odpowiedniego watku? Albo po
                  > prostu
                  > zbyc milczeniem? No ale zeby zaraz sie oburzac? Akurat na tym forum az tak
                  > wiele sie nie dzieje aby tego typu "powtorki" byly zbyt meczace dla innych
                  > uczestnikow.

Tutaj nie chodzi chyba o znuzenie tematem, czy jego prostota - chodzi o fakt, ze
                  masa Polakow przyjezdza do Niemiec z mysla o zapomogach.
                  Oczywiscie osobiscie staram sie nie osadzac po 2 postach, ale widze, ze byc moze
                  za jakis czas bede tak robic (mam kilka zywych przykladow ;) ).
                  Od kiedy czytam to forum to chyba jeszcze nikt z Polskie nie zapytal sie ciekawe
                  miejsca do zwiedzenia w Niemczech czy o tradycyjne potrawy itp. Za to o zapomogi
                  co rusz sie ktos pyta.

> > Przynajmniej raz w
                  > > miesiacu na forum pyta sie ktos o zapomogi w Niemczech - a my w tej chwil
                  > i za
                  > >to placimy. Wszyscy mowia oczywiscie, ze to tylko przejsciowo - ale wielu
                  > juz
                  > >tak zostaje do konca :(
                  >
                  > Moje zdanie na temat tych, ktorzy w nieuczciwy sposob probuja wykorzystac
                  > niemiecki system socjalny wyrazilem juz na tym forum kilkakrotnie (za co
                  > niezle mi sie oberwalo:).

Ale to nie jest nieuczciwe - to jest jak najbardziej legalne.
                  Chodzi o samo nastawienie ludzi do tematu.

> > Nie tak do konca. "Erziehungsgeld" wyplacane jest roznie w roznych Landac
                  > h
                  > > (chociaz sie to moze inaczej nazywac, jednak chodzi dokladnie o to samo).
                  >
                  > Popraw mnie jesli moja znajomosc niemieckiego szwankuje. Zawsze myslalem,
                  > ze "Bundesgesetz" rozni sie od "Landesgesetz". Jak moga wiec
                  > o "Bundeserziehungsgeldgesetz" decydowac Landy?

W Baden-Württemberg (byc moze gdzies indziej tez) jest tak, ze po skonczeniu
                  "Erziehungsgeld" dostajesz przez nastepny okres (nie wiem jak dlugo) zapomoge o
                  dokladnie takiej samej nazwie czyli "Erziehungsgeld". Sa to juz nieco mniejsze
                  kwoty, ale sa. O ile dobrze pamietam to od Landu dostajesz do "Erziehungsgeld"
                  przez pierwsze 2 lata taki maly dodatek zwiekszajacy ta kwote.
                  Ale przestalem sie tym interesowac w momencie jak mi pani powiedziala i
                  pokazala, ze zeby dziecko otrzymywalo ta pomoc to MUSIALO byc urodzone na
                  terenie Niemiec (oczywiscie w czasie legalnego pobytu rodzicow).

> > Np. nasza znajoma na jej dziecko dostaje juz 4-ty rok (Baden-Württemberg)
                  > !
                  >
                  > Z pewnoscia nie jest to Erziehungsgeld.

Jednak jest.

> > Alez bardzo duzo. Jezeli dziecko nie urodzilo sie w Niemczech nie masz po
                  > dstaw
                  > > do otrzymywania Erziehungsgeld.
                  >
                  > Nieprawda.

Hmm, to chyba musze sie odwolac w takim razie ;))
                  Ale tak powaznie - masz racje, albo te dokumenty sa niepelne albo sie to troche
                  zmienilo od kiedy walczylem o to.

> > W obu dokumentach pisza tylko o stanie bierzacym
                  >
                  > Co to znaczy "stan biezacy"? Chyba znowu z moim niemieckim cos nie tak;)

Tzn. o zameldowaniu.

> > Z doswiadczenia wiem, ze jednak dziecko musi sie
                  > > urodzic na terenie Niemiec.
                  >
                  > Wybacz ale mamy rozne doswiadczenia:) Moje sa troche inne.

Skoro masz inne to nie rozumiem pytania? ;)

Jak to u mnie wygladalo.
                  Dziecko urodzilo sie w Polsce. Przed 1-szymi urodzinami malej przyjechalismy do
                  Niemiec (oczywiscie wszystko legalnie). Zalatwilem Kindergeld w ciagu paru minut.
                  Do "Erziehungsgeld" nie mialem dostepu ze wzgledu wlasnie na miejsce urodzenia
                  corki! Oczywiscie mi nie wystarczaja slowa urzednika - wszystko sprawdzilem.
                  Poniewaz zacytowane przez Ciebie dokumenty w ani jednym miejscu nie wspominaja o
                  miejscu urodzenia dziecka - zakladam, ze byc moze nie jest to w tej chwili istotne.
                  Wniosek: dziecko musi(alo) byc urodzone w na terenie Niemiec.

> > Nie ma
                  >
                  > Ma. Bedac obywatelem (posiadajac paszport) jednego z panstw EU (i mieszkajac w
                  > Niemczech; obojetnie na jakich warunkach)

To nie jest takie obojetne - musi byc legalnie. Ale oczywiscie zakladamy, ze tak
                  jest.

> spelnia sie warunek wymagany do
                  > postawienia wniosku o "Erziehungsgeld"

Czyli wystarczy miec np. polskie obywatelstwo - niemiecki paszport jest Ci do
                  tego nie potrzebny.

> "Ausländische Staatsbürger haben Anspruch, wenn sie
                  > -Angehörige der EU oder des EWR sind
                  > -als Asylberechtigte unanfechtbar anerkannt sind
                  > -Flüchtlinge nach § 51 Abs. 1 des Ausländergesetzes sind
                  > -im Besitz einer Aufenthaltserlaubnis oder Aufenthaltsberechtigung sind"
                  >
                  > Zaznaczam, ze powyzej wymienione warunki rozdzielone sa w domysle slowem
                  > "ODER"

Dokladnie. I wlasnie to swiadczy o tym, ze niemiecki paszport jest Ci nie potrzebny!
                  Ale jak widzisz, zeby to otrzymywac musisz spelnic powyzsze kryteria.

Pozdrawiam
                  • ro-bert Re: CZY PRZYSLUGUJA ... 20.08.04, 17:04
                    rafalkawecki napisał:

> Od kiedy czytam to forum to chyba jeszcze nikt z Polskie nie zapytal sie
                    >ciekawe miejsca do zwiedzenia w Niemczech czy o tradycyjne potrawy itp. Za to
                    > o zapomogi co rusz sie ktos pyta.

Tutaj sie z Toba absolutnie zgadzam. Tylko powiedz dlaczego niektorzy (np. Ty)
                    potrafia podchodzic do tych powracajacych jak bumerang pytan ze stoickim
                    spokojem a innym sie to raczej nie udaje?

> Ale to nie jest nieuczciwe - to jest jak najbardziej legalne.

Nieraz jest to jednak z zalozenia nieuczciwe (vide watek o pracy na czarno)

> Chodzi o samo nastawienie ludzi do tematu.

Fakt. Nastawienie irytujace ale nalezy sie chyba na to uodpornic... mysle, ze
                    zmienic tak szybko sie tego nie uda :)

> W Baden-Württemberg (byc moze gdzies indziej tez) jest tak, ze po skonczeniu
                    > "Erziehungsgeld" dostajesz przez nastepny okres (nie wiem jak dlugo) zapomoge
                    > o dokladnie takiej samej nazwie czyli "Erziehungsgeld".

Dobrze macie! Landu Bremen chyba na to nie stac... albo znowu cos przegapilem:)

>
                    > Hmm, to chyba musze sie odwolac w takim razie ;))
                    > Ale tak powaznie - masz racje, albo te dokumenty sa niepelne albo sie to
                    > troche zmienilo od kiedy walczylem o to.

A ja mysle, ze troche tu tez zalezy od interpretacji przepisow. W jednym
                    urzedzie dostaniesz to co Ci sie nalezy bez zadnej szczegolnej inwencji
                    wlasnej, w innym musisz wykazac sie duzym samozaparciem i znajomoscia przepisow
                    aby uzyskac ten sam efekt.

> Czyli wystarczy miec np. polskie obywatelstwo - niemiecki paszport jest Ci do
                    > tego nie potrzebny.

Mialem na mysli wlasnie polski (EU) paszport. W wypadku np. Wietnamczyka
                    starajacego sie wlasnie o azyl warunek ten nie jest spelniony.

> Dokladnie. I wlasnie to swiadczy o tym, ze niemiecki paszport jest Ci nie
                    > potrzebny!

Wlasnie. Wystarczy jakikolwiek inny z panstwa nalezacego do EU (np. Polska)

Pozdrawiam
                    • rafalkawecki Re: CZY PRZYSLUGUJA ... 23.08.04, 07:07

> > Od kiedy czytam to forum to chyba jeszcze nikt z Polskie nie zapytal sie
                      > >ciekawe miejsca do zwiedzenia w Niemczech czy o tradycyjne potrawy itp. Za
                      > to
                      > > o zapomogi co rusz sie ktos pyta.
                      >
                      > Tutaj sie z Toba absolutnie zgadzam. Tylko powiedz dlaczego niektorzy (np. Ty)
                      > potrafia podchodzic do tych powracajacych jak bumerang pytan ze stoickim
                      > spokojem a innym sie to raczej nie udaje?

Jeszcze...
                      Za jakis czas chyba najpierw przestane odpowiadac wogole a potem zaczne bluzgac ;))

> > Ale to nie jest nieuczciwe - to jest jak najbardziej legalne.
                      >
                      > Nieraz jest to jednak z zalozenia nieuczciwe (vide watek o pracy na czarno)

To jest dla mnie skrajnosc wogole - i na takie pytania wogole nie odpowiadam.
                      Zakladam legalny pobyt w Niemczech.

> > Chodzi o samo nastawienie ludzi do tematu.
                      >
                      > Fakt. Nastawienie irytujace ale nalezy sie chyba na to uodpornic... mysle, ze
                      > zmienic tak szybko sie tego nie uda :)

Nie - ja sie napewno nie uodpornie.
                      Kasa na to idzie z mojego portfela!!

> > W Baden-Württemberg (byc moze gdzies indziej tez) jest tak, ze po skoncze
                      > niu
                      > > "Erziehungsgeld" dostajesz przez nastepny okres (nie wiem jak dlugo) zapo
                      > moge
                      > > o dokladnie takiej samej nazwie czyli "Erziehungsgeld".
                      >
                      > Dobrze macie! Landu Bremen chyba na to nie stac... albo znowu cos
                      > przegapilem:)

O ile dobrze sobie przypominam w Bawarii tez to jest. Chyba pare innych landow
                      tez to ma - ale glowy nie daje sobie sciac.

> > Hmm, to chyba musze sie odwolac w takim razie ;))
                      > > Ale tak powaznie - masz racje, albo te dokumenty sa niepelne albo sie to
                      > > troche zmienilo od kiedy walczylem o to.
                      >
                      > A ja mysle, ze troche tu tez zalezy od interpretacji przepisow. W jednym
                      > urzedzie dostaniesz to co Ci sie nalezy bez zadnej szczegolnej inwencji
                      > wlasnej, w innym musisz wykazac sie duzym samozaparciem i znajomoscia
                      > przepisow aby uzyskac ten sam efekt.

To jest oczywiste.
                      Ale jezeli widze papierek (z roznych zrodel), na ktorym czarno na bialym jest
                      napisane, ze dziecko musi sie urodzic na terenie Niemiec to juz nic nie wskoram.

> > Czyli wystarczy miec np. polskie obywatelstwo - niemiecki paszport jest C
                      > i do
                      > > tego nie potrzebny.
                      >
                      > Mialem na mysli wlasnie polski (EU) paszport. W wypadku np. Wietnamczyka
                      > starajacego sie wlasnie o azyl warunek ten nie jest spelniony.

Jest - jezeli ma pozwolenie na pobyt na terenie Niemiec to spelnia warunki.
                      Nasza znajoma w momencie kiedy zaczela dostawac Erziehungsgeld miala polski
                      paszport. A jak latwo policzyc Polska nie byla wtedy w EU.

• jaro29k Re: CZY PRZYSLUGUJA JAKIES SWIADCZENIA? 20.08.04, 16:54
      WItam
      Chcialbym podziekowac za udzielone porady ktore mam nadzieje powieksza moja
      wiedze w tym temacie.
      Jezeli ktos uwaza iz pytanie moje powtorzylo sie poraz wtory , to zapewne ma
      racje .Jednak ja osobiscie jestem na forum od 2 dni i uwazam ze stworzono je
      po to aby pytac i wyjasniac tematy obce ludziom majacym jakies watpliwosci lub
      niewiedze.
      Napewno nie jestem typem czlowieka ktory ma zamiar zyc z pieniedzy
      otrzymywanych od panstwa.Tak jak kazdy czlowiek szukam swojego miejsca gdzie
      moglbym sie realizowac i napewno nie jest to uzaleznine od pieniedzy ktore bym
      otrzymal.
      Nie chcialbym byc odbierany jako przyslowiowa pijawka ,poniewaz ludzie tego
      typu nie sa dla mnie osobami godnymi nasladowania. to ze im odpowiada taki
      sposob zycia nie jest dla mnie wazne, gdyz tak naprawde nie ja stworzylem
      system ktory im na to pozwala.
      Z calym szacunkiem jeszcze raz dziekuje za szczere wypowiedzi i mam nadzieje iz
      nastepnym razem gdy pojawie sie na forum nikt nie odbierze mnie zle .
      dziekuje i zycze wam milego dnia .
    • plesser Re: CZY PRZYSLUGUJA JAKIES SWIADCZENIA? 20.08.04, 21:26
      Jaro, jestes juz w BRD? Na jakim statusie prawnym? Przedstaw konkretna sprawe,
      odnosnie ktorej jestescie w stanie zawieszenia w zwiazku z niepewnym statusem
      zony, a wtedy powiem Ci, czy cos da sie zrobic w tej sytuacji.

W gre wchodzic moze wystaranie sie o postanowienie tymczasowe sadu
      administracyjnego o potraktowaniu Twojej zony w tej konkretnej sprawie jako
      obywatelki niemieckiej do czasu zakonczenia postepowania o potwierdzenie
      posiadania obywatelstwa. Wchodzilo by to w rachube, gdyby np. Twoja zona miala
      pracodawce chcacego ja zatrudnic, a potraktowanie jej w miedzyczasie jak
      obywatelki polskiej groziloby niedwracalnymi potem skutkami, a wiec np., ze tej
      pracy nie dostanie juz pozniej. Poza tym wniosek o stwierdzenie posiadania
      obywatelstwa musi byc na tyle dobrze uzasadniony, by miec szanse powodzenia.
      Postanownienie tymczasowe to jednak wyzsza szkola prawniczej jazdy i sprawa
      jest do przeprowadzenia tylko w kwestiach naprawde zyciowo istotnych typu
      rozpoczecie studiow (i prawo do Bafoeg, bez ktorego to nie jest w konkretnym
      wypadku finansowo mozliwe) lub wlasnie bardzo konkretna oferta pracy.

Najwazniejsze co mozesz zrobic po uregulowaniu pobytu to wyciagniecie teczki
      zony z Bundesverwaltungsamt, bo tam sprawa bedzie trwala bardzo dlugo ze
      wzgledu na obciazenie tego urzedu. Zona ma prawo do rozpatrzenia sprawy przez
      Staatsangehoerigkeitsbehoerde miejsca zamieszkania, ktore czasem trzeba jednak
      wyegzekwowac tupnieciem noga. Jest to oczywiscie mozliwe jesli w BRD mieszkasz
      juz legalnie. Jako przedsiebiorczy polski obywatel mozesz to zalatwic
      zakladajac w BRD dzialalnosci gospodarcza, bo ta nie objeta jest okresami
      przejsciowymi.
      • jaro29k Re: CZY PRZYSLUGUJA JAKIES SWIADCZENIA? 20.08.04, 23:29
        Dziekuje za te odpowiedz ,ktora jest konkretna i bardzo pomocna w dalszym
        dzialaniu.
        Mialbym jeszcze jedno pytanie czy dokumenty sa potrzebne czy wystarczy nr tych
        akt i kopie dokumentow.
        Jedna ze znajomych osob twierdzi ze wystarczy nr . akt . Czy to jest realne?
        Serdecznie pozdrawiam i dziekuje jescze raz.
        • plesser Re: CZY PRZYSLUGUJA JAKIES SWIADCZENIA? 20.08.04, 23:46
          > Mialbym jeszcze jedno pytanie czy dokumenty sa potrzebne czy wystarczy nr
          tych
          > akt i kopie dokumentow.

Wystarczy, by zrobic co? Jesli chodzi o przeniesienie sprawy do miejsca
          zamieszkania, to z powolaniem sie na numer sprawy musicie wystapic do BVA
          informujac o zamieszkaniu w BRD i (najlepiej od razu dosc jednoznacznie)
          poprosic o przekazanie sprawy do miejscowego urzedu. Teczka wedruje wtedy droga
          sluzbowa do urzedu miejsca zamieszkania, gdzie wniosek jest dalej rozpatrywany.
          Mozecie BVA poslac takze kopie Meldebescheinigung.
    • walterbertin mozesz sie odezwac do mnie prywatnie 24.08.04, 05:36
      na walterbertin@gmx.de

pierwsze pytanie, na ktore prosze o odpowiedz - dziadek zony urodzony w
      Pisz/Jahannisburg w roku 1910 to ojciec mamy zony czyli tesciowej, czy ojciec
      tescia ??? i co z tesciami ??? no bo obywatelstwo dziedzicza najpierw oni
      a po nich zona jak przy kazdym dziedziczeniu
      Jezeli dziadek zony zmarl w Hanowerze w roku 1957 - jako obywatel niemiecki -
      czy przeprowadzal stosowna procedure potwierdzenia posiadania swojego
      niemieckiego obywatelstwa - czy otrzymal Staatsangehörikeitsnachweis.
      Bo co innego jest ze mieszkal w Hanover, a co innego czy mial potwierdzenie
      faktu posiadania niemieckeigo obywatelstwa na reke - prawnicy i urzednicy sa tu
      specjalnie dokladni

Patrzac na wasza sytuacja to zasadniczo jestescie zawieszeni w powietrzu
      - dopuki zona nie otrzyma potwierdzenia faktu posiadania niemieckiego
      obywatelstwa - deutscher Staatsangehörikeitshanchweis - to jest polska
      obywatelka tak samo i dzieci - czyli obcokrajowcem w Niemczech, na dodatek ze
      statusem turysty, o ile dobrze rozumiem czy jest moze w odwiedzinach u
      rodziny ??? tu zyjacej i posiadajacej Staatsangehörikeitsnachwies na reke.

Chyba sie samo przez sie rozumie z definicji, ze dla obcokrajowcow o statusie
      turysty nie ma w Niemczech zadnych swiadczen, jak w kazdym innym kraju
      - ani z zasilku socjal, ani zasilku z posredniaka Arbeistlosengeld, ani
      rodzinnego Kindergeld czy Erziehungsgeld,
      co innego po otrzymaniu potwierdzenia faktu posiadania niemieckiego
      obywatelstwa, ile to potrwa nie mam pojecia.
      A ze jestescie z Johannisburg/Ostpreussen czyli na 31.12.1937 Reichgebiet
      to wasza sprawa jest w oddziale BVA w Giesen - a tam uzyksac jakas konkretna
      informacje to mozna sie powiesic - owszem odpowiadaja bo urzad musi
      odpowiedzice ale standartowe listy z gatunku - sprawa w toku prosze czekac

Nie wiem na ile jest realne to co proponuje plesser - z tymczasowym
      potwierdzeniem niemieckiego obywatelstwa - do odwolania -
      - odpowiadaloby to dawnemu Registrierung in Friedland, ktore wiekszosc ludzi
      miala
      A ze malo kto znalo zawilosci §§§ to i uwazali ze jest to sprawa zakonczona i
      dlatego nie starali sie o Staatsangehörikeitsnachweis
      a terez potomkowie maja schody przy zalatwianiu swojego potwierdzenia faktu
      posiadania niemieckiego obywatelstwa.

wprawdzie sa to glownie starsi ludzie i troche mlodych zapalencow ale kto pyta
      nie bladzi - badz co badz sa to wasi krajanie - Landsleute

www.kreis-johannisburg.de/default.htm

Walter

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka