Dodaj do ulubionych

Income Support - odmowa

03.04.09, 20:47
Witam drogie mamy.

Niestety dostałam dzisiaj decyzję o odmowie Income Support. Dlaczego? Bo
zdecydowali, że nie mam prawa rezydentury w UK i nie spełniam kryteriów. Jesli
nie zgadzam sie z ta decyzją to moge zadzwonic do nich na numer telefonu,
który jest na górze listu. No cóż, tylko, że ten telefon jest błędny i brakuje
jednej cyferki, zatem nie mam jak sie skontaktować. Zadzwoniłam do Jobcentre
plus na infilonię, ale pani nie potrafiła mi wyjaśnic dlaczego taka decyzja
zostala podjęta. W komputerze miała tylko podane, że nie mam praw rezydenta.
Powiedziała, że przekaże moja sprawę do działu który zajmuje się cudzoziemcami
(bo tam padła decyzja) i oddzwonia w ciągu 3 godzin. Oczywiście nikt nie
zadzwonił a tak się składa fatalnie, że w niedziele jade do Polski z córką.
Termin na jakąś apelacje mam miesiąc do 2 maja, ale nie będę mogła spać i
wyjazd mam już nieudany :(
a napisze jaka moja sytuacja. Otóż jestem w UK 3 lata, ponad rok temu
rozstałam się z moim ex i od 16 stycznia 2008 do 17 lutego 2009 pracowałam w
jednym hotelu. Od razu po podjęciu pracy zarejestrowałam się w Home Office,
certyfikaty mam. Jestem samotnym rodzicem z 5,5 córeczką. Więc nie rozumiem
ten decyzji, o co chodzi??? Czytałam, że niejedna mama miała przejścia z tym
Income Support, no to i ja dołączyłam do tych pechowych :(

Trochę się załamałam, bo z tego co czytałam to kryteria spełniam, no chyba, że
jakieś przepisy się zmieniły. A skoro nie dostałam IS to i o benefity na
mieszkanie starać się nie mogę. Źle, niedobrze... :(
Obserwuj wątek
    • aniaheasley Re: Income Support - odmowa 03.04.09, 20:56
      A jestes pewna, ze tak wlasnie to bylo sformulowane, ze nie
      masz 'praw rezydenta' ? A moze chodzilo o dane jakie podalas w
      habitual residency test jaki wypelnialas (wypelnialas?) w czasie
      skladania wszystkich dokumentow o income support? Czyli o to, ze nie
      przekonalas ich, ze Twoje centrum interesow zyciowych jest w UK, i
      ze w zwiazku z tym, jezeli masz problemy z utrzymywaniem sie tutaj
      bez pomocy finansowej ze strony panstwa, to powinnas wrocic do
      Polski.
      • mama_marty Re: Income Support - odmowa 03.04.09, 21:49
        tak wypełniałam ten test, ale jak oni go odebrali to trudno mi teraz mówić, nie
        wiem, nie podali szczegółów. Pisałam, że chce mieszkać tutaj wraz z córka, że
        chce dla niej lepszej przyszłości, że córka chodzi do szkoły, że nie mam żadnych
        własności w Polsce, nieruchomości itp, że przywiozłam tutaj ze sobą "swój
        dobytek", że mam tutaj mieszkanie z councilu, jestem zarejestrowana u lekarza,
        ale nie ma żadnego członkostwa, że przyjechałam tutaj w ramach "łączenia
        rodzin", przyjechałam do partnera, który wówczas pracował, że przywieźliśmy
        tutaj pieniądze ze sobą, ale nie szukałam pracy przed przyjazdem tutaj (nie
        pracowałam, była na utrzymaniu partnera, zajmowałam się domem i 2-letnia wówczas
        córeczką) nie pamiętam co tam było.

a decyzja brzmi tak: " I am writing to tell you that you are not entitled to
        Income Support. This is because we have decided that you do not have the right
        to reside in the UK because you not meet the criteria for benefit purposes."

O IS mogą starać się osoby w kilku przypadkach, między innymi: samotni rodzice,
        którzy maja na utrzymaniu dziecko poniżej 12 lat - jestem samotnym rodzicem.
        Córka ma 5,5 lat.

To tyle co mogę napisać. Napisze list, by wyjaśnili mi ze szczegółami swoja
        decyzję i podali prawidłowy numer, bo przecież nawet się tam dodzwonić nie mogę.

• kofitofi Re: Income Support - odmowa 03.04.09, 21:50
      Mama-marty a masz Residence permit z Home Office?
      Ja "niestety" mam i teraz mam problemy nawet z Cild tax Credit.
      • mama_marty Re: Income Support - odmowa 03.04.09, 21:58
        nie mam Residence permit z Home Office. Zarejestrowałam się tam tylko po
        rozpoczęciu pracy.

Nie rozumiem, dlaczego masz problem z CHild Tax Credit??? Jak ten papierek może
        negatywnie wpłynąć na to. Na logikę, to wręcz powinien ułatwiać, bo masz
        potwierdzenie rezydentury.
    • kofitofi Re: Income Support - odmowa 03.04.09, 22:58
      mama marty wyslalam Ci wiadomosc, sprawdz skrzynke.
    • 18_lipcowa1 Re: Income Support - odmowa 04.04.09, 09:50
      moze dostaniesz Working Tax Credit?
      Moja kolezanka, samotna matka dostaje £80 tygodniowo. Jeden warunek,
      praca powyzej 16h i male zarobki za poprzedni rok.
    • aniaheasley Re: Income Support - odmowa 04.04.09, 10:14
      A czy od momentu rejestracji w Home Office (czyli data wystawienia
      certyfikatu A8) przepracowalas 12 miesiecy? Bo jezeli nie to moze
      dlatego Ci odmowili...?
      • mama_marty Re: Income Support - odmowa 04.04.09, 12:54
        pracowałam od 16/01/08 do 17/02/09 u jednego pracodawcy.
        Dzisiaj przyszło jakieś wyjaśnienie, powołują się na jakieś regulację, może
        napiszę, może ktoś ma, ja będę szukać, tylko już nie wiem co mam teraz robić, za
        co sie brać. siedzieć przed netem i szukać czy się pakować, bo o 4 rano jutro
        wyjazad na lotnisko i do Polski z dzieckiem, a ja nic nie mam spakowanego. Tak
        na prawdę to nie powinnam się nigdzie teraz ruszać, ale wszyscy czekają, córcia
        tez już doczekać się nie może. Urlop juz zepsuty dla mnie, już spać nie mogę :(,
        no ale trzeba to przetrwać.
        Ok napiszę co mi przysłali:

"I have decided that from 05/03/09 miss B... does not have a right to reside and
        consequently is not habitually resident in the UK because she is not qualified
        person as specified in regulation 6(2) of the Immigration (European Economic
        Area) Regulations 2006 because she is a person subject to regulations 5(2) &
        5(3) of the Accession (Immigration and Worker) Regulations 2004. the above right
        to reside and habitual residence decision was made in accordance with Regulation
        21AA(1) and (2) of the Income Support (General) Regulations 1987."

Może przypadkiem jesteście w posiadaniu jakiejś regulacji :)?
        Jeśli możecie jakoś wspomóc, dobrą radą itp., będę wdzięczna.

Pozdrawiam mama_marty

• karolkowa1 Re: Income Support - odmowa 04.04.09, 13:13
          Kiedy zarejestrowalas sie do Home Office? Chodzi mi o dokladna date
          na certyfikacie.Moze w tym jest problem bo rok liczy sie od daty
          rejestracji w HO.Moze brakowac jedynie 30 dni.
    • judyta76 Re: Income Support - odmowa 04.04.09, 13:18
      Witaj Mamo Marty.
      Prawo jest tak skonstruowane, że w momencie, gdy tracisz prace w UK tracisz
      prawo do rezydentury i nie przysługuje Ci IS czy JS. Dlatego dostałaś odmowę
      jeśli chodzi o state benefits.
      Mogłabyś sie starać o Jobseekers Allowance-ponoć jest łatwiej otrzymać, ale po
      odmowie o IS może być ciężko. Możesz sie odwołać, ale jesli nawet masz Residence
      Permit krócej niż pełne 5 lat benefitu nie otrzymasz.
      W Twoim przypadku najlepiej byłoby postarać sie o prace na poł etatu w godzinach
      kiedy córeczka jest w szkole np 20 godz tygodniowo i wtedy starac sie o Tax
      Credits i Housing Benefit(są to dofinansowania dla pracujących)

Paradoksem jest, że jesteśmy rezydentami tego kraju tylko jeśli pracujemy i
      możemy się utrzymać z własnych środków. O state benefits mozna sie starać po 5
      pełnych latach Rezydentury udokumentowanej w Home Office.hmmm

pozdrawiam Mamo Marty
      powodzenia
      • mama_marty Re: Income Support - odmowa 04.04.09, 13:54
        w HO jestem zarejestrowana z dniem 1/02/08.
        A znalazłam te regulacje na które się powołują i wynika z nich, że nie
        dopełniłam formalności właśnie rejestracji w HO, no ale papiery mam.
      • mama_marty Re: Income Support - odmowa 04.04.09, 14:39
        powyższy wpis dotyczy tego resydenta, natomiast IS odmówiono jeszcze z racji
        powołania się na ogólne przepisy o IS z 1987! gdzie Polska nie należała jeszcze
        do EEU i pisze tam, że osoby podlegające specjalnym regulacja imigracyjnym
        czyli, że potrzebują zezwolenia na pobyt w UK nie mogą się starać o fundusze
        socjalne, tylko, że mamy 2009 rok a Polska weszła do Unii w 2004 roku (dobrze
        pamiętam, poprawcie jak się mylę :)), zatem te ogólne przepisy o IS są
        przestarzałe, i na pewno sa gdzieś nowsze, teraz tylko to znaleźć.
        • jaleo Re: Income Support - odmowa 04.04.09, 17:12
          Poczytaj sobie na tej stronie, jakie prawa maja obywatele EU mieszkajacy w UK
          Szczegolnie zwroc uwage na ostatni paragraf:

You do not have to work while you are living in the United Kingdom. If you do
          not work you must be able to support yourself without the use of public funds.

www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/rightsandresponsibilites/
          To ograniczenie dotyczy obywateli EU mieszkajacych w UK bez "Permanent Residence".

Once you have lived in the United Kingdom for a continuous period of five years,
          you are entitled to apply for confirmation of permanent residence. For details
          of how to apply you should read Applying.
      • athandavan Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 18:34
        Judyta najpier mowisz mamie marty:

> Prawo jest tak skonstruowane, że w momencie, gdy tracisz prace w UK tracisz
        > prawo do rezydentury i nie przysługuje Ci IS czy JS. Dlatego dostałaś odmowę
        > jeśli chodzi o state benefits.

a zaraz potem jej radzisz:

> Mogłabyś sie starać o Jobseekers Allowance-ponoć jest łatwiej otrzymać, ale po
        > odmowie o IS może być ciężko.

Aby sie zakwalifikowac na kazdy z tych zasilkow mama marty MUSI miec
        przepracowane i udokumentowane 12 miesiecy na WRS. Odsylam do prawa: House of
        Lords, Case: Zalewska

5 Lat nie daje rezydentury ale IDL - Indefinite Leave to Remain. Wowczas prawo
        do zasilkow otrzymuja TCN - Third Country Nationals. Nie dotyczy to obywateli Unii.

Fakt, obywatele Unii dziela sie w UK na 3 kategorie:

- dawni
        - nowi (A8)
        - najnowsi (Bulgaria i Rumunia).

Co do nas (A8) prawo rezydentury i do means tested benefits otrzymuje sie po
        roku prawnego zatrudnienia na WRS.
        • nsc23 Re: Income Support - odmowa 21.10.09, 10:19
          athandavan - masz cos wspolnego z prawem? Pytam przez ciekawosc, nie ze
          zlosliwosci czy cos :) Sama studiuje 'prawo'.
    • judyta76 Re: Income Support - odmowa 04.04.09, 18:49
      Tak mamo Marty niestety Jaleo ma racje. Jesli nie masz stałej rezydentury w UK,
      czyli takiej o którą można sie starać po 5 latach rezydentury tymczasowej nie
      masz niestety prawa do IS. Możesz sie odwołać, ale cieżko bedzie, możesz jeszcze
      próbować uzasadnić swoje odwołanie tym, że dziecko chodzi tu do szkoły. Mozesz
      nawet załozyć im sprawe w sądzie, tylko ze to trwa miescami, a miedzyczasie
      trzeba przecież z czegoś żyć. Income Support to zasiłek dla Ciebie, a nie na
      dziecko. I dlatego musi on być wypracowany przez Ciebie.
      Jesli posiadasz Permit Residence (taka niebieska książeczke) z HO na odwrocie
      jest napisane, że mozesz żyć, pracować, uczyć sie na terenie UK nie korzystajac
      z Public funds. Po 5 latach tej rezydentury mozesz sie starac o stala
      rezydenture i masz prawo do state benefits na takich samych zazadach ja
      obywatele UK.
      Ja bym radziła poszukać pracy jak najszybciej, bo jeśli nie masz proof of income
      to nie dostaniesz również HOusing Benefitu.

Pozdrawiam
    • martaj11 Re: Income Support - odmowa 23.04.09, 18:18
      Witam mamo Marty!
      Mam nadz, ze to tego momentu Twoja sytuacja sie wyjasniła i uległa poprawie.Niestety dotarłam do Twojego postu dopiero teraz, więc nie mogłam odpisać wcześniej.
      Rozumiem CIe w 100%, poniewaz od stycznia tego roku, do chwili obecnej przeżywam to samo, czyli walcze o swoje prawa z ang. urzędami, o benefity, które mi się należą, a za każdym razm dostaję odpowiedź odmowną!
      Nasze sytuacje różnią sie tym, że ja jestem w ciąży z pierwszym dzieckiem(obecnie do porodu pozostał mi miesiąc) a starania o benefity podjęłam w styczniu 2009!!!nie będe się wdawać w szczegóły tego co przeżyłam, jednym słowem -koszmar.Najpierw odmowiono mi Jobseeker's Allowance, pisalam odwołanie(z ktorego odpowiedź przyszła mi dzis-ze zmienili zdanie i mam prawa do tego benefitu, ale do płacenia jeszcze daleko), potem Income support, motywujac ze nie mam dokumentu potwierdzajacego rezydenture w UK(choc mam prawa by sie o nia ubiegac, gdyz jestem tu ponad 3 lata, pracowalam nieprzerwanie ponad 2 lata, potem byly przerwy).W zwiazku z tym odmowiono mi housing benefitu(gdyz nie pobieram zadnego z wyzej wymienionych, odmowiono mi rowniez becikowego.CZyli zadnej pomoce ze strony Panstwa"tak dbajacego o prawa i dobro matek i przyszlych matek".Chyba to jakas bzdura!!!
      Wiem jedno po swoich doswiadczeniach-nie nalezy sie poddawac i trzeba walczyc o swoje prawa, poniewaz ang.urzedy robia nam wszelkie utrudnienia, by nie przyznac benefitów.Przysylajac odpowiedz odmowna, maja nadzieje, ze zrezygnujemy, jesli sie odwolujemy(mamy do tego prawo w ciagu 28 dni od daty na pismie z decyzja, wiec nalezy sie spieszyc), szukaja haczykow by i tak odmowic.Odwolujac sie musisz wypelnic forme GL 24(otrzymasz ja w lokalnym Job centre, razem z koperta i adresem na ktory trzeba to przeslac.Ale...polecam wysylanie wszystkiego listem poleconym i zachowanie rachunku potwierdzajacego, ze wyslalas, bo moga powiedziec ze nic nie otrzymali!
      Dzwon do nich i dowiaduj sie jak czesto sie da, to ich pogoni.A jesli mozesz udaj sie o pomoc do CItizen Advice Bureau(bezplatna).
      Reasumujac-do otrzymania IS czy JObseeker's Allowance nie musisz miec statusu rezydenta!!!Jednak nabywasz do niego prawo posiadajac HOme Office i maja przepracowany nieprzerwanie rok w UK.Musisz miec udokumentowany i przepracowany legalnie rok w UK.Wiecej o kryteriach jakie musisz spełnic przeczytaj na stronce: www.benefity.org.uk/
      Zycze powodzenia i nie poddaj sie!!Wg mnie, IS nalezy CI sie prawnie, bo spelniasz kryteria do jego otrzymania.
      Pozdrawiam
    • zuza-xxxx Re: Income Support - odmowa 17.09.09, 19:38
      Witam, mam pytanie czy w końcu udało Ci się otrzymac ten zasiłek bo
      jestem w takiej samej sytuacji napisali mi dokładnie to samo
      przyczym mam przepracowane 3 i pół roku i również mam certyfikaty.
      Jestem samotną matką 3-letniej dziewczynki bez możliwości powrotu do
      pracy i zupełnie nie wiem co robic dalej.
    • szaafka Re: Income Support - odmowa 18.10.09, 23:59
      Czesc dziewczyny
      czy ktoras z Was skladala aplikacje o income support, odmowili a po odwolaniu sie od tej decyzji jednak przyznali?
      Bo mi wlasnie odmowili, ze niby nie mam rezydenta, ze niby jak nie pracuje to nie mam prawa tu mieszkac..cos mi sie tu nie zgadza, ale moze wyjasnie moja sytuacje a Wy mamy cos doradzicie..
      Od stycznia 2006 roku pracowalam i bylam zarejestrowana w HO. pozniej w marcu wyjechalam do Polski uporzadkowalam swoje sprawy, zabralam dzieci i od lipca 2006 roku jestem w UK na stale. Od wrzesnia 2006 roku pracowalam az do momentu zajscia w ciaze, ciaze mialam z problemami wiec prawie caly czas siedzialam w domu, nie dostalam od pracodawcy maternity tylko przyznali mi maternity allowance z job centre. Maternity skonczylo mi sie 4 pazdziernika a we wrzesniu staralam sie o income support. No i odmowili.
      Jeszcze kilka szczegolow...mam dwojke z dzieci i jestem po rozwodzie, trzecia coreczka urodzona w tym roku tutaj w uk jest z innym partnerem, ale nie jestesmy w zadnym zwiazku...tak sie ulozylo..sama teraz wychowuje dzieci. dostaje chtc, chb, i wtc ale teraz nie pracuje wiec pewnie to wtc mi zabiora, hb mam 10f przyznane, cansil place normalnie, za mieszkanie cala sume no minus te 10f ktore pewnie tez zabiora..to co robic?
      bede wdzieczna za kazda odpowiedz..
      dziekuje i pozdrawiam..
      • brittany Re: Income Support - odmowa 19.10.09, 10:22
        Bo mi wlasnie odmowili, ze niby nie mam rezydenta, ze niby jak nie
        pracuje to n
        > ie mam prawa tu mieszkac..cos mi sie tu nie zgadza, ale moze
        wyjasnie moja sytu
        > acje a Wy mamy cos doradzicie..

Dziewczyny , czy to jest tak trudno zrozumiec ze panstwa EU
        otworzyly granice dla nowoprzyjetej grupy panstw w 2004 TYLKO dla
        osob ktore sa w stanie SAME sie utrzymac ?!
        Mozna mieszkac na terenie UK jesli masz pieniadze i nie korzystasz z
        funduszy pomocy spolecznych LUB mieszkasz i pracujesz a co za tym
        idzie jestes w stanie sfinansowac swoj pobyt na terenie UK.
        Owszem benefity sie ''naleza'' niektore z nich po przepracowaniu 12
        miesiecy ale sa to benefity zwiazane z wykonywaniem pracy zarobkowej
        czyli tax credits .
        Sa oczywiscie Polacy ktorzy korzystaja z income support poniewaz
        nabyli do niego prawa pracujac i zyjac tutaj dluzej niz te
        kilkanascie miesiecy na ktore wy sie powolujecie .

I TAK to prawda co mowia ,tak jest napisane na kzdej stronie HO
        regulujacej podstawy pobytu cudzoziemcow w UK a szczegolnie
        obywateli EU - nie pracujesz nie masz prawa tu mieszkac .Chyba ze
        masz tyle kasy w banku ze mozesz nie pracowac i zyc ale wtedy nie
        chodzisz z prosba po benefity .
        Przeciez jakby nie bylo jestesmy cudzoziemcami pzrebywajacymi w
        gosciach .Cy to takie trudne do zrozumienia ?
        • szaafka Re: Income Support - odmowa 19.10.09, 19:47
          czesc brittany :)
          dziekuje za odpowiedz..
          jesli jest tak jak napisalas to rzeczywiscie nie mam prawa do tego zasilku..wcale sie przy nim nie upieram bo jesli sie nie nalezy to nienalezy.
          Nie zrozum mnie zle..nie chodzi mi o to ze mam siedziec w domu i zyc z benefitow i w ten sposob kogokolwiek wykorzystywac. Pracowalam tyle czasu to moge pracowac dalej. Teraz tylko musze to jakos zorganizowac, zeby polaczyc prace z opieka nad dziecmi. Czy np. w jobcentre mogliby mi pomoc w znalezieniu odpowiedniej pracy i moze podpowiedzieli gdzie znalezc opieke nad ta malutka. Moglabym pracowac do poludnia gdy starsze sa w szkole..tak do tej pory pracowalam a popoludnia mialam wolne i nie musialam nikogo "prosic" o pomoc w opiece nad dziecmi.
          Wracajac jeszcze do income support..gdzy wchodzilam na jakakolwiek strone temu zasilkowi poswiecona nie bylo nigdzie zapisu, ze musze miec rezydenta itd. pisali, ze jesli masz od 16 do 59? chyba lat, jesli jestes samotnym rodzicem itd, itp. w sumie gdyby w tym jobcentre od razu mi wyjasnili o co w tym chodzi nie aplikowalabym o ten zasilek.
          W takim ukladzie ide do jobcentre pytac o odpowiednia dla mojej sytuacji prace.
          Pozdrawiam :)
          • brittany Re: Income Support - odmowa 19.10.09, 22:53
            a przeciez ja wszystko wiem TYLKO z czytania forum i sprawdzania
            tego na stronach podawanych jako linki.
            Droga Szaafko , wszystki przepisy sa niby takie same dla
            wszystkich , jednak gdy wyciagniesz jakis przepis w odpowiedzi
            urzednik wyciagnie przepisy regulujace te same przepisy dla
            obcokrajowcow lub ''nowych''czlonkow EU
          • 7oz Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 11:13
            Jeśli znajdziesz pracę na co najmniej 16 godzin w tygodniu będziesz
            mogła się ubiegać o dofinansowanie do opieki nad dzieckiem. Może to
            być chyba nawet do 80% ale opiekunaka musi być zarejestrowana jako
            child minder lub musisz korzystać ze żłobka lub przedszkola. To się
            nazywa childcare element of Working Tax Credit.
            www.direct.gov.uk/en/Parents/index.htm
            Na tej stronie znajdziesz dużo informacji jak to wszystko działa w
            Anglii i możesz poszukać sobie przedszkola lub opiekunki w swojej
            okolicy.
          • pyza_uk Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 11:40
            Szaafka, nie bede sie powtarza, wypowiedzialam sie w temacie na innym forum,
            moze tam znajdziesz wskazowki:
            polkadot.pl/pl/forum/kacik_mam/pomoc_dla_samotnych_matek_w_uk/re_pomoc_dla_samotnych_matek_w_uk__12
            • brittany Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 15:38
              Oficjalnie pryznaje sie do bledu , juz nigdy wiecej nie wezme
              udzialu w zadnej dyskusji dotyczacej benefitow.
              Po przeczytaniu linku Pyzy wlosy stanely mi glowie .
              Polki z dziecmi bez pieniedzy bez prawa pobytu na terenie UK bez
              pracy bez meza i bez mieszkania szturmuja policje ,CAB,Revenue
              (?!),HO i wszystkie inne instytucje panstwowe prosba o pomoc i .
              wszystko im sie nalezy i razem walcza z angielskim urzedami.
              Dziwie sie ze rzad jeszcze nie wyznaczyl srodkow na bezplatne
              autobusy odwozace te dzikie tlumy do Polski.
              Ja wiem ze w zyciu roznie sie uklada ale nie mialam pojecia ze mozna
              byc tak bezradnym i niezorganizowanym ,zyc dniem dzisiejszym i
              martwic sie jak juz bedzie problem.
              Strach,zenada ale i naprawde zal mi tych wszystkich dziewczyn i
              dzieci ze musza w obcym panstwie zebrac o pomoc.
              • edytataraszkiewicz Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 16:03
                Oficjalnie pryznaje sie do bledu , juz nigdy wiecej nie wezme
                udzialu w zadnej dyskusji dotyczacej benefitow.>>>>

Tak wlasnie zrob....

Ile Ty dziewczyno masz w sobie pogardy i nienawisci do ludzi,to sam
                Bog chyba wie...
                Ja do swietych sie nie zaliczam,ale czasami przydaloby Ci sie troche
                pokory.
                Swiat dzieli sie na istoty myslace ,jak i na te mniej...
                Ostatnimi czasy mialam lumpa w domu,ktory dzieki mnie sie wybil na
                powierzchnie.Wiem,nie musialam,mogl pojechac do Polski,ale nie kazdy
                ma do czego i z tego trzeba sobie zdac sprawe.

Czy Ty naprawde myslisz,ze ,,polaczki,, ,ktorzy ,,lapia'' zasilki to
                same niedorajdy zyciowe?
                Masz bardzo duzy problem...Nie wnikam jaki ,ale uwierz,dobro powraca
                i czasami wiecej satysfakcji daje pomoc drugiemu niz nienawisc.
                Sprobuj.
                • szczur.w.sosie Re: edytataraszkiewicz 20.10.09, 16:16
                  o, i co z tym 'lumpem'? wyszedł na ludzi?:)
                  • edytataraszkiewicz Re: edytataraszkiewicz 20.10.09, 16:33
                    Czy na ludzi wyszedl to juz mnie nie interesuje,bo jest dorosly od
                    kilkunastu lat;-)
                    Znalezlismy mu prace z mieszkaniem kilkadziesiat mil od nas:D
                • brittany Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 16:21
                  tak wiem ze dobro powraca .wiem tez ilu osobom pomoglam.wiem tez ilu
                  osobom nie pomoge .
                  wiem tez ze oplaca sie byc milym .niestety wiem tez ze nie wypada
                  miec pogladow innych niz wszyscy .a ja niestety takie poglady mam .
                  uwazam te wszystkie posty pytajace o zasilki na mleko i mieszkania
                  po 3 miesiacach od przyjazdu za zenujace.
                  moze gdyby wiecej osob mowilo ze jest ciezko a nie mowilo ze
                  mieszkania mozna dostac , zasilki a zloto na ulicach lezy ,mniej
                  byloby tych zagubionych dziewczyn z dziecmi w krytycznych sytuacjach.
      • pati-5 Re: Income Support - odmowa 19.10.09, 10:56
        o income support można sie ubiegać po 5 latach pracy ipobytu jest
        jakiś stary artykuł jeszcze przed przyjęciem nas do unii który
        obowiązuje nas i job centre sie na to powołuje przysyłajać odmowe
        może sie kwalifikujesz na job seekers allowance a najlepiej
        skontaktuj sie z jakimś benefit adviser takie osoby są bardzo
        pomocne i odkręcić nie jedną sprawę pomogą
        • szczur.w.sosie Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 15:36
          ja wysłałam wnioski o różne benefity nie wczytując się czy przysługują czy nie -
          po prostu wyszłam z założenia, że w ten sposób się dowiem. poza tax credit
          wszystko odmowne - housing benefit kazali zwrócić, income support nie
          przysługiwał - uzasadnili nie tym że jeszcze nie byłam 5 lat, ale że mam dochód
          z innych źródeł - maternity.
      • athandavan Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 18:41
        szafka,

mogli CI odmowic bo masz brak ciaglosci zatrudnienia.

potrzebujesz 12 miesiecy zatrudnienia ciaglego - czyli z przerwa nie wieksza niz
        30 dni miedzy kolejnymi zatrudnieniami.

gdy w ciagu tych 12 miesiecy zmieniasz pracodawce, musisz zglosic to do Home
        Office. i dokonac re-registration (nieodplatnie).

zeby ocenic czy rzeczywiscie Ci sie nalezy i jest o co zabiegac, potrzebuje dat,
        a nie sformuowania: 'od tego i tego pracowalam az do nastepnej ciazy'. o matko -
        a kiedy mam wiedziec, kiedy zaszlas w ciaze? tutaj trzeba dat: od do.

ale z tego co mi sie wydaje, masz brak ciaglosci zatrudnienia-rejestracji w Home
        Office. stad negatywna decyzja w sprawie IS.

brak ciaglosci zatrudnienia i re-registration z kolejnymi pracodawcami powoduje
        ze tracisz wszystkie miesiace jakie juz uzbieralas pod WRS, a tym samym
        procedure trzeba zaczynac od nowa.

Ta sprawa braku ciaglosci i ponownej rejestracji przy zmianie pracy jest tak
        popularnym problemem, ze niedawno doszla az do Sadu Najwyzszego - House of
        Lords. Mozecie poczytac, case nazywaw sie 'zalewska[2009]'.
    • brittany Re: Income Support - odmowa 19.10.09, 12:00
      Moja Droga Pati ,
      oceniajac po belkocie jaki zaserwowalas ,ty sie bardzo denerwujesz a
      jak wiadomo nerwy wplywaja na urode , dlatego malo jest rzeczy ktore
      mnie denerwuja -bo nie tylko boje sie ze watroba mi zgnije ale i
      uroda mi sie zepsuje a jak wiadomo Polki sa ladne i eleganckie wiec
      musze ten mit podtrzymywac bo podtrzymywanie mitu ze Polacy
      przyjezdzaja tutaj po zasilki mi nie pasuje.
      Zazdroszcze bardzo wszystkim naszym polskim pracujacym po kilka
      miesiecy benefitow ktore im sie'' naleza'' bo ja chodze do pracy i
      na swoje luksusy musze ciezko zapracowac .
      Po raz kolejny zatem powtorze co uwazam zeby nie bylo ze jestem
      okropna - nie mam nic przeciwko pobieraniem benefitow przez osoby
      ktorym te benefity sie naleza oraz sytuacja je zmusza do pobierania
      owych .
      Natomiast nie podoba mi sie i mam odwage to powiedziec ze Polacy sa
      znani z wyciskania systemu i robienia z siebie ofiar .Nie podoba mi
      sie ze po raz 50-ty powtarza sie na forum zasady wedlug ktorych
      benefity sa udzielane i 70% takich jak Ty nie rozumie slowa pisanego
      i co drugi post na forum krzyczy - dziewczyny pomocy! pracowalam 3
      miesiace a kansil nie chce mi dac pieniedzy na mleko bo nie mam tez
      inszuransu gdzie sie odwolywac po pieniadze z benefitow ktore mi sie
      przeciez naleza .
      moze zalozcie sobie forum pod tytulem - Benefity i mieszkania z
      kansilu - jak wygrac z systemem pieniadze ktore nam sie naleza .
      • benignusia brittany 19.10.09, 22:22

lepiej bym tego nie ujeła;))
        czasem można pisać coś 100 razy a i tak zapytają jeszcze czy
        napewno....
        na szczescie maternity jest tu dość długo płatny-w porównaniu z
        pl,więc jeśli komuś noga się powinie to po tych max 9 ciu m--cach
        moze isc do pracy...
    • athandavan Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 18:30
      Moim zdaniem

1/ right to reside ma sie jak sie pracuje bedac zarejestrowanym w WRS. Wowczas
      przysluguja tzw 'in-work' benefits, i.e WTC, CTC

2/ habitual residency test 'zdaje' sie po udokumentowanym przepracowaniu 12
      miesiecy na WRS. Wowczas otrzymuje sie prawo do: Income Support, Income-based
      Jobseeker’s Allowance, Housing Benefit, providing s/he satisfies the other
      conditions attached to the benefits.

W przypadku mamy marty moim zdaniem kwestia jest dwojaka:

1/ albo rzeczywiscie brakuje jej doslownie kilku dni na WRS (data rejestracji i
      certifikatu MOZE sie roznic od daty podjecia zatrudnienia)

2/ albo jest kwestia niezrozumienia jej sytuacji przez urzednikow, gdyz
      potrzebna jest jasnosc jaki jest jej prawny status:
      - czy sama jest worker
      - czy jest family member!

Skoro ona przyjachala jako family member, ale potem zostala worker - ta
      wiadomosc mogla zmylic urzednikow. Gdyz jako family member, zyskuje sie prawo do
      zasilkow, gdy glowny 'worker' w rodzinie (np partner) zdobyl 12 miesiecy na WRS
      - a tej informacji ona nie podala.

Moim zdaniem marto mamy po prostu trzymaj sie wersji, ze ty jestes worker i w
      ramach WRS wyrobilas 12 miesiecy (trzeba to sprawdzic), i masz right to reside i
      kwalifikujesz sie na IS.

• aniaheasley Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 19:53
        No niestety ale habitual residency test zeby 'zdac' to nie wystarczy
        miec udokumentowane 12 miesiecy zatrudnienia. Ten test malo kto
        zdaje, bylo juz duzo na ten temat na tym i innych forach. A malo kto
        zdaje, bo tam sa pytania o to czy ma sie czlonkow rodziny w UK, czy
        ma sie tutaj nieruchomosci, o czlonkostwo w zrzeszeniach zawodowych,
        itp, itd, a potem te same pytania o Polske, no i czesto wychodzi ze
        w Polsce ma sie mieszkanie po babci, ze w Polsce mieszka mama,
        siostra, brat i szwagier, no i testu sie nie 'zdaje'...
        • nsc23 Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 20:03
          Aniaheasley, a czy jezeli ma sie ILR to automatycznie ma sie ten habitual
          residency test zdany?
          • aniaheasley Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 20:04
            Automatycznie to podobno nikt go nie ma, byla kiedys jakas
            absurdalna sprawa brytyjczykow ktorzy 'oblali' ten test :)
            Ale na pewno to pomaga
            • nsc23 Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 20:28
              Ale przeciez Brytyjczycy spokojnie moga ten test oblac - jezeli chalupe maja w
              Hiszpanii, tam placa podatki i prowadza zycie :)
              Polacy, ktorzy go 'zdaja' w UK teoretycznie powinni go w Polsce oblac, bo
              przeciez nie mozna miec dwoch osrodkow interesow zyciowych (bo jakos tak sie to
              po polsku nazywa).
    • pati-5 Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 18:39
      do edytaraszkiewicz brawo czemu administrator uwaza ze posty
      britanny moga obrazac dziewczyny pytajace o benefity moja polemika z
      ta osoba została wykasowana mimo ze britanny jawnie obraza inne
      uczestniczki forum .ps ciesze sie ze jej dokopałas .
      do administratorów britanny nie może tak poniżac innych uczestniczek
      forum
      • nsc23 Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 18:54
        Pati,
        chyba nie zrozumialas co Brittany napisala - nie 'ponizala' nikogo, tylko
        skrytykowala ludzi, ktorzy nie wiedza ani co, ani gdzie sie zalatwia i atakuja
        wszystkie mozliwe instytucje o pieniadze.
        Przeczytalam czesc zalinkowanego watku z Polkadot i rece i nogi mi opadly -
        kobiety, ktore ewidentnie po angielsku prawie nie mowia (cansil, reveniu,
        inszurans), po polsku tez kiepsko, ale wymachuja szabelkami na Home Office, Job
        Centre i Councile, bo 'im sie nalezy', a urzednicy sa 'pierdoleni' i 'pojedbani'.
        Nie wstyd Ci za taka postawe? Bo mi bardzo. Kazdy ma prawo mieszkac gdzie uwaza,
        ale nie powinien oczekiwac, ze obce panstwo bedzie go utrzymywac.
      • gypsi Re: Income Support - odmowa 20.10.09, 20:35
        A ja w pelni popieram Brittany - tez mi sie nie podobaja hordy rodakow
        "zalatwiajacych" sobie zasilki.
        Z prostej przyczyny - to z moich ciezko zarobionych pieniedzy sa wyplacane, a ja
        nie widze powodu utrzymywania kolejnych "niezaradnych" czy "bezradnych".
        Wiekszosc postow n/t zasilkow (na roznych forach) nie pochodzi od osob, ktore
        dotknela tragedia zyciowa, tylko od cwaniaczkow probujacych wydoic kraj (jaki
        tam kraj, placacych podatki po prostu), ktory udzielil im gosciny. Na szczescie
        juz sie mocno urwalo, szkoda tylko, ze przez cwaniaczkow musi cierpiec cala
        reszta - wszelkie procedury zostaly mocno wydluzone i oblozone coraz wieksza
        papierologia.
        • aniaheasley Re: Income Support - odmowa 21.10.09, 08:49
          Na pewno jest juz lepiej i nie daja wszystkim, ale jakie przez to
          oburzenie wsrod tych 'ktorym sie nalezy'.....
          Ten test rezydencji dziala jednak w tej sprawie dosc dobrze, bo za
          jego pomoca mozna udowodnic klientowi, ze jak nie moze sie tutaj
          utrzymac to powinien wracac do swojego kraju. Ale i tak sa jeszcze
          tysiace, za ktorych mozna sie tylko wstydzic.
          • pati-5 Re: Income Support - odmowa 21.10.09, 09:16
            a czy drogie panie które sie tak burza na Polske i Polaków
            zamierzaja zwrócic państwu polskiemu koszty jakie poniosło na wasze
            wykształcenie ,Studia medyczne tu do pani doktor sa najdroższe a u
            nas w Polsce studiuje sie w systemie socjalistycznym za darmo
            • aniaheasley Re: Income Support - odmowa 21.10.09, 09:24
              'Zwracanie pieniedzy' za studia odbywa sie przez cale dalsze zycie w
              postaci uzytkowania zdobytej w czasie studiow wiedzy dla dobra
              spoleczenstwa, co jest akurat najlatwiej widoczne na przykladzie
              pani doktor. Giving back to society to bardzo popularne haslo,
              rowniez w UK, w kraju, ktory Ty Pati znasz jednak chyba z innej
              strony.
              • pati-5 Re: Income Support - odmowa 21.10.09, 09:34
                jasne w uk sie płaci za studia ewentualnie jak sytuacja nam nie
                pozwala to rzad nam płaci naprzyklad ja korzystam z tych dopłat.Za
                studia w Polsce płaci polskie społeczeństwo nie pracowałas przecież
                za darmo po studiach ani ja więc mowienie o jakimś dobrze to
                paranoja tez sie wykorzystało państwo polskie korzystajac z systemu
                socjalistycznego sposobu edukacji
                • nsc23 Re: Income Support - odmowa 21.10.09, 10:17
                  Prosze bardzo, moge oddac - cale 4 lata chodzilam w Polsce do panstwowej szkoly.
                  W moje studia zainwestowala Szkocja, za magisterke czesciowo place, czesciowo
                  placi panstwo - tez chetnie z pensji oddam jak zaczne prace.

Swoja droga - nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie moje gimnazjum i liceum
                  oplacane bylo z podatkow moich rodzicow.
                • jaleo Re: Income Support - odmowa 21.10.09, 10:48
                  pati-5 napisała:

> jasne w uk sie płaci za studia ewentualnie jak sytuacja nam nie
                  > pozwala to rzad nam płaci naprzyklad ja korzystam z tych dopłat.Za
                  > studia w Polsce płaci polskie społeczeństwo

haha dosc ciekawy Freudian slip tutaj wyszedl - jak w UK to "placi
                  rzad", jak w Polsce to "placi spoleczenstwo".
                  • gypsi Re: Income Support - odmowa 21.10.09, 10:55
                    Tak, Freud by zachichotal:)
                • aniaheasley Re: Income Support - odmowa 21.10.09, 10:53
                  Pati, wiedzialam, ze nie zrozumiesz, zdaje sobie sprawe az do bolu
                  ze dla Ciebie mowienie o dobru spoleczenstwa to abstrakcja. Mimo to
                  postanowilam sprobowac. O naiwnosci.
            • gypsi Re: Income Support - odmowa 21.10.09, 11:02
              Droga Pani Pati, probuje Pani prymitywnej manipulacji, ale zle Pani trafila - na
              proby manipulacji jestem wyjatkowo odporna:)

Rozmawiamy o naciagaczach, tu akurat o Polakach, bo tak sie zaczal watek. Ale to
              nie jest najezdzanie na Polske i Polakow, tylko na naciagaczy. Podobnie - jesli
              odmawiam zwolnienia majacego ulatwic naciaganie, to kazdemu, niezaleznie od
              narodowosci.

Nie wiem po co wyciaga Pani w watku o zasilkach i naciagaczach zwrot oplat za
              studia (to taki ulubiony argument onetowych komentatorow, ponoc w kraju
              sformulowanie "onetowy komentarz" to taka zawoalowana obelga), ale prosze
              bardzo, odpowiem. Po pierwsze na te oplaty skladali sie rowniez i moi rodzice
              (jak ktos juz tu napisal). Po drugie policzmy uczciwie, oplaty za studia i
              pensje jaka powinnam za swoja prace otrzymywac. Zaloze sie, ze moglabym sie
              jeszcze o doplate ubiegac...
              • szaafka tak ogolnie... 21.10.09, 11:52
                Przepraszam Was bardzo..zdaje sie ze zupelnie "niewinnie" wywolalam tak burzliwa dyskusje. Chcialam tylko uzyskac kilka porad..moja wina, ze nie doczytalam co i jak powinnam zrobic...ale juz sie "doksztalcam" poprzez czytanie roznego rodzaju forum, szukajac potrzebnych informacji na roznych stronach. Dziewczyny ide do jobcentre, pogadalam ze znajomymi jak beda cos wiedzieli o pracy na kilka godzin to beda mnie informowac. Dalam sobie rade do tej pory to teraz tez nie "zgine" ;)
                Ale wracajac jeszcze do tego testu przy wypelnianiu aplikacji na income support...pytali o rodzine w uk i o rodzine w polsce, o nieruchomosci, pieniadze itd. Ja mam tutaj brata a w Polsce rodzicow, nie mam zadnych nieruchomosci ani oszczednosci, to o co chodzi z tymi pytaniami o rodzine...bo o jakies "posiadlosci" ;) to rozumiem ale rodzice? Pytali co oni robia czy gdzies pracuja itd...
              • asia2050 Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 11:08
                Witam.od 2008 roku do 2.012.2013 pracowałam u jednego pracodawcy.Mieszkałam ze swoim ex partnerem w momencie kiedy dowiedziałam się że jestem w ciązy zostawił mnie, jednak dalej pracowałam już byłam na macierzyńskim i w dniu powrotu do pracy miałam problemy bo nie mogłam wrócić na cały etat tylko na pół a jednak nie udało się i musiałam zrezygnować z pracy. od stycznia tego roku starałam się o jobseeker allowance ale powiadziano mi że jako samotna matka mam starać się o Income Support i 6 stycznia złożyłam wszystkie dokumenty po paru dniach przysłali mi test na resydenta i 7 lutego dostałam odpowiedz ze nie zdałam tego testu więc wybrałam się do job center aby cokolwiek się dowiedzieć i pan ktory tam pracuje powiedział mi ze nie powinnam w ogóle tego testu zdawać....szok.....no dobra ale co dalej i odwołałam się i nie dawno znów dostałam odmowę???? wiec znów starałam się o jobseeker allowance i wczoraj miałam wizyte w job center założyli mi książeczkę wizyt co 2 tyg ale spytali się jak mam zamiar znalesc prace jako samotna matka??? To co miałam zrobić powiedziałam ze będę szukać na pół etatu bo musze nie mam juz pieniedzy następny miesiąc nie wiem jak opłacę mieszkanie niemam nic a najbardziej załamuje mnie to że chce tu na stałe zostać bo wiem ze w Polsce córka nie będzie miała przyszłości i co po tylu latach pracy mam problemy z bezrobociem :( A najgorsze jest to że pani wczoraj na spotkaniu powiedziała mi że nie wie czy dostane jobseeker allowance bo nie zdałam raz tego testu mimo że odwoływałam się i nie przysłali mi już więcej tego testu tylko papier że nie należy mi się..... A i dodała że jak oblałam ten test to żadne benefity mi się należa. A tak wogóle moja cóka ma 10 miesięcy i otrzymała Brytyjski PASZPORT???? więc w czym problem :( Czy ktoś może mi powiedzieć co dalej,czy są ludzie którzy się znają na prawie i mogą pomóc :(
                • londynwarszawaparyz Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 11:53
                  Zaraz bede ze doluje dziewczyne...ale coz, takia opcja ze wlasnie przepisy sie zmienily. Od marca tego roku. Osoby nie znajace jezyka nie zdajace testow nie uzyskaja JSA a tym samym innych zasilkow. Trudno, przepadlo. Wielka Brytania ma dosc eigrantow- nieudacznikow i zmusza ich do powrotu do swoich krajow. Nie chce utrzymywac kolejnych niepracujacych na zasilkach, i ma racje.

i nie przysłali mi już więcej tego testu tylko papie
                  > r że nie należy mi się..... A i dodała że jak oblałam ten test to żadne benefit
                  > y mi się należa.

Zgadza sie. W swietle zmienionych przepisow bez JSA nie mozesz tez dostac np HB. Pare razy szans nie beda dawac, wystarczy raz ze nie zdasz testu, nie wykazesz sie i pozamiatane. Jobcenter niestety nie zmienia zdania wiec z tego co wiem apelacje tez wiele nie zdzialaja.

A tak wogóle moja cóka ma 10 miesięcy i otrzymała Brytyjski PA
                  > SZPORT???? więc w czym problem
                  Wiele dzieci tutaj urodzonych otrzymuje paszport brytyjski, ale to nie oznacza ze dziecko jest Brytyjczykiem i ze ty takze jestes. Nadal jestes Polka, jezeli nie przeszlas procesu naturalizacji, i to nic nie zmienia ze dziecko ma paszport. Dziecko paszport ma, ale ma tez matke bez prawa do zasilku, ktorej UK nie chce juz pomagac wiec odmowna decyzja zmusza ja nijako do wyjazdu. Oni maja dosc utrzymywania imigrantow z podatkow. Chcieli uciac i ucieli.

Czy ktoś może mi powiedzieć co dalej,czy są l
                  > udzie którzy się znają na prawie i mogą pomóc :(
                  Prawo jak pisalam sie zmienilo. Pisali o tym rowniez w polskich gazetach aby zawczasu poznac zmiany. Mozesz sie odwolac od decyzji, napisac pismo i walczyc. A co z tego wyjdzie nie wiem.
                  Ponad to zwroc uwage ze watek jest z 2009 roku wiec info sa przestarzale.
                  • glasscraft Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 12:10
                    londynwarszawaparyz napisał(a):

> Wiele dzieci tutaj urodzonych otrzymuje paszport brytyjski, ale to nie oznacza ze dziecko jest Brytyjczykiem...

To co oznacza?
                    • plain-vanilla Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 12:26
                      Wlasnie, tez bym chciala wiedziec. Zylam w falszywym przekonaniu, ze moi synowie sa Brytyjczykami?
                      • yumemi Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 12:52
                        Mi sie wydaje ze LWP chodzilo o to ze fakt iz dziecko ma brytyjski paszport, nie znaczy ze mama ma automatycznie?

Poza tym autorka watku z tego co rozumiem sama zrezygnowala z pracy po macierzynskim - samo to chyba ma znaczenie w ubieganiu sie o JSA? Nie wiem.
                    • aniaheasley Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 12:28
                      Eeeer, no wlasnie co jeszcze moze oznaczac paszport brytyjski poza byciem brytyjczykiem??? LWP, to jedna z Twoich lepszych zlotych mysli :)
                  • asia2050 Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 12:44
                    Do londynwarszawaparyz Ja nie uważam się za nieudacznika który nie zna języka angielskiego. Tyle lat pracowałam w jednej firmie na stanowisku Team Leader. I nie wszystkie dzieci urodzone w UK otrzymują paszport Brytyjski. I nie chce aby mnie państwo zawsze utrzymywało tylko obecnie jestem w ciężkiej sytuacji i tylko dlatego się staram o JSA albo IS??? a prace mimo że nie mam z kim dziecka zostawić chce znaleźć na pół etatu wtedy wynajmę opiekunkę. Ale widzę że tu zamiast odp na pytania innych to nie którzy uważają że już Nie ma szans na nic że jest się nieudacznikiem ale ja do tej grupy nie nalezę.Tylko dołować innych potrafią a ludzie tu piszą tylko po to aby uzyskać jakąś normalną odpowiedz nawet mimo że nie maja szans w dostaniu zasiłków a nie po to aby słyszeć ze jest się nieudacznikiem.........
                    • londynwarszawaparyz Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 15:46
                      i tylko dlatego się staram o JSA albo IS??? a prace mimo że nie mam z kim dziecka zostawić chce znaleźć na pół etatu wtedy wynajmę opiekunkę

a czemu nie wynajelas opiekunki do dziecka na poczatku powrotu po macierzynskim do pracy, kiedy pewnie jeszcze mialas pieniadze, i do pracy nie wrocilas, tylko ja porzucilas, ta prace,liczac zapewne ze szybko mama z dzidziusiem dostanie JSA a tu zonk...bo o ilez latwiej nie pracowac i mies zasilek niz pracowac i szarpac sie z dzieckiem nianka i zmianami w pracy,nie?
                • plain-vanilla Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 12:32
                  Idz do CAB. Oni ci pomoga. Po 5 latach pracy madz automatyczna rezydenture, dziecko brytyjski paszport. Wiem, ze CAB juz wczesniej pomagal wygrac income support dla samotnych matek z Polski, wiem bo pracowalam tam. Czeka cie walka I jesli nie masz pieniedzy na zycie, to masz problem, wspolczuje. Jestem jednak pewna, ze masz jak nakbardziej szanse na zasilki, ale musisz asap znalezc prace. Sciagnik kogos z Polski do pomocy przy dziecku zanim nie wyjdziesz na prosto I jak najszybciej do CAB. POWODZENIA.
                  • asia2050 Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 12:45
                    Dziękuje:)
                  • moccabristol Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 13:21
                    plain-vanilla napisała:

> Idz do CAB. Oni ci pomoga. Po 5 latach pracy madz automatyczna rezydenture, dzi
                    > ecko brytyjski paszport.

Żadna z tych rzeczy nie jest przyznawana automatyczne. Zarówno o rezydenturę stałą, jak i o paszport brytyjski w dalszym ciągu trzeba występować z odpowiednio przygotowanymi i opłaconymi wnioskami. W przypadku rezydentury trochę jednak tych papierów trzeba dołączyć.

<<Wiele dzieci tutaj urodzonych otrzymuje paszport brytyjski, ale to nie oznacza ze dziecko jest Brytyjczykiem>>

LWP -to jest myśl roku!
                    • plain-vanilla Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 14:23
                      Jesli zaprzeczasz temu, co pisze, to podaj, prosze, zrodlo. Do tej pory rezydentura byla przyznawana automatycznie wszystkim, ktorzy pracowali przez 5 lat w UK (exercise treaty rights). Nie bylo i nie ma potrzeby o nia wystepowac. Jesli ktos chce, moze wyslac formularz i dokumenty oraz stosowna oplate.
                      Under Article 16 of EU Directive 2004/38 (‘the Directive’), EEA nationals automatically acquire a right of
                      permanent residence in the UK if they have legally resided here for a continuous period of five years.
                       For these purposes, ‘legal’ residence includes periods spent as a worker (including part-time work if it is
                      ‘genuine and effective’), a self-employed person, a student with adequate financial resources and
                      comprehensive sickness insurance, a self-sufficient person with comprehensive sickness insurance, or a
                      jobseeker. An individual in one of these categories is described as a ‘qualified person’ in the UK legislation,
                      and is also known as someone who is ‘exercising Treaty rights’. The family member of an EEA national
                      (regardless of that family member’s own nationality) will acquire a right of permanent residence after five
                      years of continuous residence in the UK, as long as their EEA-national family member has been exercising
                      Treaty rights for that full five-year period and/or had already acquired permanent residence.
                      ‘Continuous’ residence is not affected by periods of absence for mandatory military service or by absence
                      from the UK for a total of no more than six months in any one calendar year. One absence from the UK of
                      up to 12 months is permitted if it is a result of an important reason such as pregnancy and childbirth, serious
                      illness, study or vocational training or a posting abroad.
                      • moccabristol Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 14:38
                        Tak zgadza się, automatycznie nabywasz do niej praw ale jej nie posiadasz. Tak samo jak dziecko urodzone po 5 latach pobytu rodziców na Wyspach ma prawo zostania Brytyjczykiem ale rodzice muszą to prawnie usankcjonować czyli wystąpić o brytyjski paszport.

Jeśli zechcesz cokolwiek załatwić tam gdzie będą Cie pytać o stałą rezydenturę i powołasz się tylko na fakt automatycznego jej otrzymania ze względu na długość pobytu, a nie będziesz mogla okazać potwierdzenia, czyli niebieskiej książeczki, spotka Cie rozczarowanie.
                        • plain-vanilla Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 14:41
                          A gdzie pytaja o te niebieska ksiazeczke? Chyba wystarcza tez payslipy z pracy potwierdzajace stale zatrudnienie. Zwykla biurokracja i nastawienie na odmawianie jakichkolwiek zasilkow bez sprawdzania nawet, czy osoba wystepujaca spelnia kryteria.
                          • jaleo Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 14:46
                            plain-vanilla napisała:

>Zwykla biurokracja i nastawienie na odmawian
                            > ie jakichkolwiek zasilkow bez sprawdzania nawet, czy osoba wystepujaca spelnia
                            > kryteria.

Chyba nie za bardzo rozumiesz pojecie "conditional right". No i to ubiegajacy o zasilki ma wykazac, ze sie mu one naleza, a nie na odwrot.
                            • plain-vanilla Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 14:52
                              Rozumiem. Znam jednak sytuacje, ze urzad zmienial zdanie, ale osoba wnioskujaca musiala stoczyc wojne, zeby to wykazac. Wniosek wiec z tego, ze od poczatku urzad byl nastawiony na nie, bo wnioskujacy mial polskie nazwisko.
                          • karolajna83g Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 15:24
                            O co chodzi o te niebieska ksiazeczke- jak ona sie nazywa?
                            Rezydentury jeszcze nie mam, chcialam sie do tego przygotowac zawczasu, w 2010 zarejestrowalam sie w WRS I to wszystko.
                        • plain-vanilla Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 14:44
                          Bzdura to co piszesz, ze dziecko ma prawo zostac Brytyjczykiem.
                          DZIECKO NABYWA OBYWATELSTWO AUTOMATYCZNIE. Dokladnie to samo z rezydentura, nabywasz ja automatycznie. Posiadac to mozesz jeden papierek, ktory to potwierdza. Bez papierka ciagle mozna potwierdzic, tyle ze wiecej papierkow jest do tego potrzebnych.
                          • moccabristol Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 14:51
                            No skoro wiesz wszystko lepiej:)
                          • jaleo Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 14:58
                            plain-vanilla napisała:

> Bzdura to co piszesz, ze dziecko ma prawo zostac Brytyjczykiem.
                            > DZIECKO NABYWA OBYWATELSTWO AUTOMATYCZNIE. Dokladnie to samo z rezydentura, nab
                            > ywasz ja automatycznie. Posiadac to mozesz jeden papierek, ktory to potwierdza.
                            > Bez papierka ciagle mozna potwierdzic, tyle ze wiecej papierkow jest do tego p
                            > otrzebnych.

Ale Ty to bierzesz na tzw "zdrowy rozum", a w prawie czasem szczegoly i terminologia robi kluczowa roznice. Z puntku widzenia prawnego, acquire a right to be nie jest to samo, co "be".
                            Gdyby bylo tak jak mowisz, to wszystkie dzieci, ktore "acquired the right" do obywatelstwa brytyjskiego, a majace obywatelstwo krajow, ktore zakazuja podwojnego obywatelstwa, automatycznie tracilyby obywatelstwo, ktore juz maja (tym samym uniewazniajac sobie posiadany juz paszport), albo podlegalyby karom (bo tak jest w przypadku niekotrych krajow, jak sobie zafundujesz rowniez obywatelstwo innego kraju).
                            Dla komplikacji jeszcze wiekszej dodam, ze owszem, mozna posiadac brytyjski paszport a nie byc obywatelem brytyjskim, ale to sa szczegolne przypadki, ktore do Polakow raczej sie nie odnosza, tylko tak jako ciekawostke chcialam wrzucic, i dla udowodnienia, ze jesli chodzi i przepisy prawne, to nie wszystko da sie "na zdrowy rozum".
                            • londynwarszawaparyz Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 15:38
                              Mi sie wydaje ze LWP chodzilo o to ze fakt iz dziecko ma brytyjski paszport, nie znaczy ze mama ma automatycznie?

dzieki, yumemi :)
                              Tak o to mi chodzilo tylko zle to na szybko piszac sformuowalam, z czego wyszla "zlota mysl LWP" :) he he. Matka dziecka z brytyjskim paszportem jest Polka, ktora sama zrezygnowala z pracy bo jej nie pasowalo to nijak, nie ma papierka na rezydenture i do tego nie zdaje testu. A teraz la Boga nie ma za co zyc. Coz za krotkowzrocznosc. Chyba da sie przewidziec ze bez pracy nie ma kolaczy :)
                              Nie wiem czy Cab pomoze takie rzeczy ciagna sie miesiacami, sterty papierkow do donoszenia i wogole, a najlepsze ze moim zdaniem nie kwalifikuje sie do JSA a tym bardziej IS. Sama stracila prace i nie pracuje mniej niz 16 godzin tygodniowo, bo nie pracuje wogole a dodatkowo IS wyklucza pobieranie JSA- wiec?
                            • londynwarszawaparyz Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 15:42

> Bzdura to co piszesz, ze dziecko ma prawo zostac Brytyjczykiem.
                              > DZIECKO NABYWA OBYWATELSTWO AUTOMATYCZNIE.

czyli automatycznie po rodzicach- polskie
                              ?
                              • plain-vanilla Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 16:55
                                Przeczytaj sobie moj poradnik o obywatelstwie dla dzieci, to bedziesz miala pelnie wiedzy w tej kwestii. Dziecko rodzi sie Brytyjczykiem w pewnych okreslonych okolicznosciach, nawet kiedy rodzice maja obywatelstwo innego kraju. Po rodzicach tez "dziedziczy" obywatelstwo. Rodzice sami wybieraja, o jaki paszport aplikuja. Nie ma przymusu w tej kwestii zadnego.
                            • plain-vanilla Jaleo 19.03.14, 16:39
                              Prosze, zacytuj mi oryginal, gdzie jest napisane, ze dziecko, tu cytuje ciebie:
                              "acquired the right" do obywatelstwa brytyjskiego"

W oryginale jest:
                              A child born in the UK to parents one or both of whom are
                               British citizens, or
                               are settled in the UK at the time the child is born, or
                               members of the UK armed forces
                              is automatically a British citizen otherwise than by descent and does not need to be
                              registered.

Nie ma nigdzie mowy o zadnym "right".
                          • yumemi Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 15:33
                            Niestety nie masz racji:) My przy pierwszym dziecku musielismy dziecko naturalizowac po narodzinach - dopiero przy drugim bylo bezproblemowo i od razu bo mielismy 'indefinite leave'.
                            Jest dokladnie tak jak napisala Jaleo.
                            • londynwarszawaparyz Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 15:40
                              My przy pierwszym dziecku musielismy dziecko naturali
                              > zowac po narodzinach

ha czyli jednak :) nie byc brytyjczykiem majac paszport brytyjski.
                              No paczcie paczcie.....moje dziecko ma brytyjski paszport a jest tylko polskim obywatelem, tez sie zastanawialam jak to molziwe.....ah, glupie baby :)
                              • glasscraft Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 15:47
                                Ciekawe, ja bym do ksiegi rekordow Guinnessa na Twoim miejscu zglosila, Polak nie majacy brytyjskiego obywatelstwa ale posiadajacy brytyjski paszport. Toz to chyba rzadziej w naturze wystepuje niz jednorozce!

Jak Ty jednak lubisz z jednej glupoty w nastepna brnac probujac udowodnic, ze pierwsza glupota glupota nie byla, tylko Ci sie tak na szybko napisalo.
                                • londynwarszawaparyz Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 16:06
                                  nie no
                                  "tylko Ci sie tak na szybko napisalo."

no, napisalo mi sie na szybko, bo mi dziecie plakac zaczelo, patrz, yumemi na przyklad ordazu wylapala o co chodzi zamiast sie doczepiac do tej zlotej mysli, ale jak kto woli.
                                  Ty na przyklad lubisz pisac w watkach ile zdrowasiek trzeba odmawiac i nikt tego nie skomentowal nawet bo widac ze lubisz sie czepnac ot tak dla zasady

Toz to
                                  > chyba rzadziej w naturze wystepuje niz jednorozce!
                                  Jak wiadc po tym forum jednak niekoniecznie, doczytaj wszystkie wpisy jaleo i yumemi.
                                  • glasscraft Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 16:13
                                    Moze w takim razie, jak krowie na rowie: mozna miec obywatelstwo i nie miec paszportu (bo obowiazku jazdy za granice na razie jeszcze nie wprowadzili), legalnie nie da sie w druga strone (czyli miec paszport, ale nie miec obywatelstwa).

Poczytaj sobie o naturalizacji i dzieciach urodzonych w UK, ktorych rodzice sami nie posiadaja obywatelstwa.
                                  • glasscraft Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 16:16
                                    www.gov.uk/british-passport-eligibility
                                    • londynwarszawaparyz Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 16:29
                                      ok dzieki przeczytam pozniej :)

a wracajac do tematu czy ja zle patrze czytajac opis historii ale jak nic jej nie nalezy sie ani IS ani JSA? pisalam powyzej nawet- IS dla osob pracujacych mniej niz 16 godzin tygodniowo a ona nie pracuje oraz JSA ktory wyklucza IS - ktorego chyba nie dostanie bo odmow juz miala, nie wykazala sie, testu nie zdala a na dodatek sama zrezygnowala z pracy. Czy nie jest tak ze JSA otrzymuje sie gdy zwolnienie nastepuje w formie pracodawca zwolnil a nie sama rzucilam prace? Bo na zdrowy rozum (ktorego byc moze nie mam, sadzac po opisach kierowanych do mnie na tym forum :)) to ani jedno ani drugie nie nalezy sie.
                                      • asia2050 Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 16:39
                                        Piszesz że nic mi się nie należy a wiesz co to poczytaj sobie o prawach w UK,porozmawiaj z prawnikiem że należy mi się a TEN TEST TO BZDURA jak dla mnie skoro pracownik job center kazał mi się skontaktować z Citizens Advice bo ten test to wymysł urzędników. Dziwne moja koleżanka pracuje tu tylko 2 lata i 2 razy odwoływała się i za 3 dostała IS.
                                        • londynwarszawaparyz Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 17:13

> Piszesz że nic mi się nie należy a wiesz co to poczytaj sobie o prawach w UK,po
                                          > rozmawiaj z prawnikiem że należy mi się
                                          No jak wiadac nie nalezy ci sie, i nie tylko ja to widze, urzednicy tez. Nie spelniasz jakis wymogow. To ze kolezanka miala inaczej nie znaczy ze ty bedziesz miala tak samo. Ona mogla miec inna sytuacje, inne czynniki zadecydowaly o tym czy tamtym. No i inne czasy. Zmiany weszly od tego marca 2014.
                                      • yadrall Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 16:40
                                        Nie wiem jak dzis,ale jakies 3 lata temu dostalam JSA pomimo,ze to ja sie zwolnilam z pracy. Fakt,ze podstawa do zlozenia przeze mnie wypowiedzenia bylo to,ze praca u poprzedniego pracodawcy zle wplywala na moje zdrowie (potwierdzone to bylo przez lekarza-GP),a procodawca w pasujacych mi godzinach nie byl wstanie zaoferowac inne pracy. Duzo wczesniej (przed macierzynskim) pracowalam w tej firmie w innych godzi i na innym stanowisku i bylo ok. Ale po macierzynskim ze wzgledu na to,ze maz pracowal w tej samej firmie, w innych godzinach nie mielismy opieki do dziecka to wystapilam o zmiane godzin. Musieli mi zmienic stanowisko-zdegradowac do pracy fizycznej. Nie dalam rady przewalac kartonow ze wzgledu na wade kregoslupa-i albo moglam pracowac dalej i ew. (wg GP) dorobic sie powazniejszego problmu zdrowotnego,albo zmienic prace. Wiec sie zwolnilam. I dostalam JSA-info o problemach ze zdrowiem dolaczylam do wniosku i JSA bez problemu dostalam.
                                        Tyle,ze to chyba byly inne czasy-zadnego testu nie zdawalam,a w Job centre wystarczyla info,ze w UK mieszkam 5 lat (potwierdzone papierem do pracodawcy).

A tak swoja droga to co to za test? Z jezyka angielskiego? Czy inny?
                                        I jak majac test w domu mozna go nie zdac???
                                        • asia2050 Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 16:46
                                          No można go nie zdać mając w domu mimo że piszesz wszystko to co powinno być dostarczasz papiery z ostatnich 5 lat pracy wszystko i co Losowo wybierają kto zda a kto nie.Bo dziwne że koleżanka jak się starała to 2 razy nie zdała i sie 2 razy odwoływała a za 3 razem zdałą dziwneeeeeee
                                          • londynwarszawaparyz Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 17:15
                                            i co Losowo wybierają kto zda a kto nie

Niesamowite. I ty w to wierszysz ze losowo sie uwzieli na Polakow bez rezydentury i tak sobie co na przyklad 10 papierek z testem przechodzi a reszta do kosza????
                                            • asia2050 Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 17:24
                                              Wiesz co daruj sobie. Bo nie o to mi chodzi tylko to że skoro ktoś 2 razy w nie zdaje testu a za 3 razem jak znów się odwołuje Nagle zdaje a to samo wypisuje w papierach więc nie mów mi ze może koleżanka miała inna sytuacje bo nie miała sama zrezygnowała z pracy. Dzwoniłam do znajomego w sprawie tego testu i on został zwolniony z pracy za to że olewał prace i co test zdał bez żadnego ale..... wiec nie chodzi mi że uwzięli się na Polaków bo tego nie napisałam ale ten test to jest ich wymysł bo ja tu nie jestem rok tylko 5 lat i non stop pracowałam.
                                              • fifka02 Re: Income Support - odmowa 20.03.14, 18:35
                                                Takie moje trzy grosze.

To się nazywa test, ale tak naprawdę, to jest kilka wielostronicowych formularzy z pytaniami bardzo dociekliwymi, o pracę, zasiłki, referencje, prace sprzed przyjazdu do UK, adresy, kontakty, numery buta prababci (dobra, żartuję, ale naprawdę można osiwieć wypełniając to). Dołączyć należy takie sterty dokumentów, że potem taniej wysłać kurierem jako paczkę, niż pocztą. :)

Jeśli autorka to wypałniała, to musiała to czytać, więc jej chyba umknęło, ale tam było napisane, że każdy ubiegający się zdaje ten test, Brytyjczycy z dziada pradziada również, więc nie rozumiem jej zdziwienia, że też musiała. Każdy i już. Pan w Job Cenrte, który mówił, że autorka nie musi go zdawać, byl w błędzie i osobiście nie traciłabym czasu podejmowanie działań polegających na jego opinii.

Ja jestem nturalizowaną Brytyjką, moje dzieci również (nie należało im się z automatu, musiały byc naturalizowane). Przed naturalizają miałam rezydenturę, w sensie - miałam niebieską książeczkę. Test musiałam zdawać.
                                                • fifka02 Re: Income Support - odmowa 20.03.14, 18:39
                                                  Poprawka - dzieci nie naturalizowałam, tylko rejestrowałam. Ale w kazdym razie ten przypadek, keidy dzieci nie rodzą się Brytyjczykami, bo oboje rodzice byli w UK krócej niż 5 lat przed urodzeniem dzieci.
                                                  --
                                                  matka singielka
                                                • botu Re: Income Support - odmowa 20.03.14, 18:51
                                                  Masz na myśli, że habitual residency test tak teraz wygląda (bo kiedyś to było chyba 4 strony A4, niezbyt skomplikowane - ale gdzieś czytałam, że mają go rozszerzyć)?
                                                  I dostaje się go do domu?
                                                  I jest ten sam test do JSA i do naturalizacji, czy źle zrozumiałam?

Czy w ogóle o jakimś innym teście mowa?...
                                                  • fifka02 Re: Income Support - odmowa 20.03.14, 19:12
                                                    Ten sam test jest do JSA i IS. I nazywa się test. I naprawdę, cztery strony to on miał tytułowe. A potem zaczynała się jazda. :)
                                                    Do naturalizacji są zupełnie inne formularze, i nie nazywają się test.
                                                    A do stałej rezydentury (niebieskiej ksiażeczki) sa jeszcze inne, i też nie nazywają się test.
                                                  • botu Re: Income Support - odmowa 20.03.14, 19:27
                                                    Wybacz upierdliwość...
                                                    "Test" i już?
                                                    Czyli nazwa też się zmieniła, poza zawartością?
                                                  • fifka02 Re: Income Support - odmowa 20.03.14, 20:28
                                                    Spoko, wybaczam. :) Tylko nie rozumiem teraz pytania. Znaczy, czy się zmieniło cokolwiek, to ja nie wiem, bo raz jedyny to "zdawałam", więc porównania nie mam. Ściągnęłam z internetu formularz o zasiłek IS (też mega długi, kilkadizesiąt stron), wypełniłam, wysłałam. W odpowiedzi dostałam kilka różnych, kilku do kilkunastu stronicowych formularzy, w ktorych w było mnóstwo powtarzających się pytań o hietorę zatrudnienia,zamieszkania, zasiłków, męża, dzieci i naprawdę mam wrażenie, ze wszystko łącznie z numerem buta prababci. Wypełniłam, dołączyłam dokumenty, które kazali dołączyć, odesłałam. W odpowiedzi dostałam (oprócz zwrotu dokumentów) list, z informacją, że zdałam test na habitural residence i w związku z tymmam rpawo do zasiłku IS. Cała praocedura ciągnęła się od października do lutego. Mogło być szybciej, ale mialam miesiac czasu na wypełnienie tegoż "testu", i oczywiście nie spieszyłam się - wysłałam w osatatnim dniu.
                                                    Fakt, że jestem narutalizowaną Brytyjką nie miał znaczenia, bo po pierwsze, nie przestałam z tego powodu wcale być imigrantką, po drugie, szyscy musza ten "test" "zdawać".
                                                    Tak to teraz wygląda. Mam nadzieję, że odpowiedz wyczerpująca i na temat, bo jakpisałam, nie abrdzo zrozumeiłam twoje pytanie.
                                                  • botu Re: Income Support - odmowa 20.03.14, 20:41
                                                    Dzięki.
                                                    Chodziło mi właśnie o nazwę tego testu, bo nie użyłaś jej ani Ty ani wątko-wznówczyni (wiem, nie ma takiego słowa...) i nie byłam pewna, czy się on nadal nazywa tak jak kiedyś, czy to też się zmieniło.
                                                  • aniaheasley Re: Income Support - odmowa 20.03.14, 22:15
                                                    'Test' zwiazany z przyznawaniem zasilkow nazywa sie caly czas tak samo, habitual residence test, (w skrocie HRT) .
                                                    Ma on na celu ustalic, czy dana osobe starajaca sie o zasilek, mozna uznac za zasiedlona w UK, lub majaca zamiar sie tutaj osiedlic. Szereg pytan w tym dokumencie ma pozwolic ocenic, gdzie lezy tzw. osrodek interesow zyciowych danej osoby, w UK czy w kraju pochodzenia. Stad sa pytania, czy jestes wlascicielem nieruchomosci, i w jakim kraju, w ktorym kraju mieszkaja twoi najblizsi, itp.

Niezupelnie jest prawda, ze hrt dostaja do wypelnienia wszyscy starajacy sie o zasilki. Obywatele brytyjscy, ktorzy nigdy nie wyjezdzali z UK poza wyjazdami urlopowymi, nie musza udowadniac ze Uk jest ich naturalnym krajem zasiedlenia :)
                                                  • fifka02 Re: Income Support - odmowa 21.03.14, 08:41
                                                    Żeby było jasne - ja nie mam pretensji do testu, że jest dlugi i szczegółowy. Ja to doskonale rozumiem. Narzekam, że dłygi, bom leniwa, a nie dlatego, że zły.

Na samym teście było w kilku miejscach napisane, że na dane pytanie mają odpowiedzieć wszyscy, również Brytyjczycy. Rozumiem, że nie każdy musi, ale wielu Brytyjczyków migruje po Europie - młodzież za pracą i zokazji gap year na przykład, a emeryci rezydują często w Hiszpanii, więc z założenia każdy musi w jakiś sposób określić swoją sytuację, tym czy innym formularzem, żeby było jasne, czy ma ośrodek życia w UK, czy nie. W tym sensie pisałam, ze każdy wypełania ten test, aczkolwiek rozumiem, że niektórzy naprawdę nie muszą. To jednak nie dotyczy Polaków. Polak, nawet naturalizowany, nie przestaje być imigrantem przecież.
                                                  • botu Re: Income Support - odmowa 23.03.14, 12:58

>
                                                    > Na samym teście było w kilku miejscach napisane, że na dane pytanie mają odpowi
                                                    > edzieć wszyscy, również Brytyjczycy. Rozumiem, że nie każdy musi, ale wielu Bry
                                                    > tyjczyków migruje po Europie - młodzież za pracą i zokazji gap year na przykład
                                                    > , a emeryci rezydują często w Hiszpanii, więc z założenia każdy musi w jakiś sp
                                                    > osób określić swoją sytuację, tym czy innym formularzem, żeby było jasne, czy m
                                                    > a ośrodek życia w UK, czy nie. W tym sensie pisałam, ze każdy wypełania ten tes
                                                    > t, aczkolwiek rozumiem, że niektórzy naprawdę nie muszą. To jednak nie dotyczy
                                                    > Polaków. Polak, nawet naturalizowany, nie przestaje być imigrantem przecież.

Na marginesie:

www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/10716824/Europe-takes-UK-to-court-over-benefits.html
                                                    "UK nationals have a 'right to reside’ in the UK solely on the basis of their UK citizenship, whereas other EU nationals have to meet additional conditions in order to pass this 'right to reside’ test.
                                                    This means that the UK discriminates unfairly against nationals from other member states."

Wygląda, że jednak Brytyjczyków z obywatelstwem test traktuje inaczej niż imigrantów...
                              • asia2050 Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 16:33
                                Witam londynwarszawaparyz .Tak moje dziecko ma brytyjski paszport a ja matka Polka ale nie o to mi chodzi ze ktos wypisuje jakieś głupoty ze bez pracy nie ma...... Wiem że bez pracy nie da się życ ale ja tego sama nie wybrałam nie mogłam do pracy wrocić na cały etat chciałam na pół etatu ale nie zgodzili się więc nie moja wina a ty mi tu gadasz o jakiś bzdurach Nieudacznikach,bez języka,że bez pracy itd ..... Ja tylko chciałam się dowiedzieć od osób inteligentnych co mogę zrobić a nie że chce życ z Pieniędzy należących do Państwa...... Praca znajdę na razie jest zle ale znajde chciałam chwilową pomoc która mi się należy bo pracowałam tyle lat. Może jestem początkująca na forach ale nigdy w życiu niemiałam problemów z utrzymaniem się bo wyjechałam za granicę aby było lepiej i cieszę się że tu mieszkam mimo że teraz ciężko jest ale dam rade potrzebowałam tylko dobrej rady na tym forum a nie krytykowania i wymądrzania się. Dziękuje innym którzy doradzili mi co mam zrobić a nie brali za Nieudaczników itd.
                                • londynwarszawaparyz Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 17:00
                                  sluchaj dziewczyno, krecisz. Piszesz ze 6 dostalas test do domu a 7 juz wiedzialas ze nie zdalas...zakladam ze 7 to moze najwczesniej bys go odeslala, plus weryfikacja urzednikow, decyzja trwalaby kilka dni a nie z dnia na dzien. Poza tym jak mozna miec test w domu i go nie zdac?? przeciez jest internet, tlumacze...nie wiem jaki ten test na rezydenta mialas ale skoro go dostalas to widocznie mieli powod ci go wyslac- tak, jak juz mialas napisane powyzej przez jaleo to Ty musisz udowodnic ze ci sie nalzey i ze bylas tu rezydentem ten zasilek a nie oni maja ci to udowadniac.
                                  Nie udowodnilas.Poza tym pytalam ciebie w poscie wyzej dlaczego kiedy jeszcze mialas stabilna sytuacje i wracalas po macierzynskim do pracy, nie wzielas opiekunki?? piszesz ze teraz wezmiesz kogos do opieki nad dzieckiem i poszukasz pracy. O ile latwiej wtedy bylo chyba poszukac takiej opcji zamiast rezygnowac z pracy myslac o JSA ?

Pozatym jeszcze piszesz;

ale ja tego sama nie wybrałam nie mogłam
                                  > do pracy wrocić na cały etat chciałam na pół etatu ale nie zgodzili się więc n
                                  > ie moja wina

Dziewczyno jakbys stala obok to bym Toba potrzasnela, obudz sie! Jak sama nie wybralas sytuacji w jakiej sie znajdujesz? Zrezygnowalas sobie z pracy ot tak bo nie chcieli cie wrocic na twoich zasadach-no i right, zapamietaj, pracodawca nie musi byc tu elastyczny. Moglas wziac wtedy ta opiekunke do dziecka i isc do pracy. Ale wymyslilas sobie lub ktos zyczliwie ci podpowiedzial ze pobierajac JSA dostaniesz cos od Panstwa za darmo, za niby lata tu przepracowane (jakby cie to JSA nalezalo conajmniej Tobie jak Pension Credit piszesz!) wiec do pracy nie wrocilas, walnelas wypowiedzenie na stol, i poszlas do Jobcentre.
                                  I piszesz ze SOBIE SAMA NIE WYBRALAS.....To chyba Twoj wybor byl,nie?
                                  • asia2050 Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 17:26
                                    Może nie dopisałam 6 stycznia złożyłam a 7 lutego dostałam odpowiedz i wtedy się odwołałam i znów nie zdałam więc nie pisz mi że kręce tylko może warto się spytać Kiedy składałaś zapomniałam wpisac STYCZEN I LUTY ??????????????????????
                                  • asia2050 Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 17:39
                                    Wiesz co chciałam wrócic do pracy ale na pół etatu a nie zostawiać na całe dnie dziecko małe same z opiekunką a z tymi opiekunkami to różnie że ja się bałam..... ale nie Mniejsza o dziecko niemal że same z mamą tylko to nagle mam zostawiać je same z obcą babą na całe dnie na rózne zmiany bo nie tylko na rano ale i na popołudnie i na nocki ale nie...... Wiesz co mniejsz o to ja już wiem co mam robić i dziekuje osobom które mi udzieliły konkretnej odpowiedzi na moje pytanie. I ŻEGNAM Z TEGO FORUM BO WIDZĘ ŻE TU JEST OSOBA KTÓRA WSZYSTKO WIE I DORADZI CI WE WSZYSTKIM ALE NAJPIERW ZDOŁUJE CIĘ I .......
                                    • londynwarszawaparyz Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 17:46
                                      Re: Income Support - odmowa
                                      londynwarszawaparyz 19.03.14, 11:53 Odpowiedz
                                      Zaraz bede ze doluje dziewczyne...ale coz, takia opcja ze wlasnie przepisy sie zmienily

No patrz moj pierwszy wpis byl proroczy ze zaraz bedzie ze cie doluje. Przykro mi bardzo ale takie czasy. Nic nie udowodnisz, nic nie otrzymasz. Jak zawsze- za pare slow prawdy w ostrzejszym wydaniu zeby sie czlowiek ockal z marazmu widac tylko lament i placz bo brak zasilku i doluja na forum...

Moze ja na forum dla facetow pisac powinnam. Tam sie tak nie czepiaja chyba za ostre slowa krytyki.
                                • londynwarszawaparyz Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 17:06
                                  Ja tylko chciałam się dowiedzieć od osób inteligentnych co mo
                                  > gę zrobić a nie że chce życ z Pieniędzy należących do Państwa...... Praca znajd
                                  > ę na razie jest zle ale znajde chciałam chwilową pomoc która mi się należy bo p
                                  > racowałam tyle lat.

I jeszcze; zanim dostalabys decyzje na Tak, minelyby lata swietlne. Narazie urzednicy napisali ze Nie i ciezko bedzie od decyzji sie odwolac. Teraz czeka Cie latanie po urzedach, papierkologia, dosylanie dokumentow, jakies inne testy i cuda wianki. Szybciej z doswiadczenia pisze, jak nie masz kasy, isc do byle jakiej pracy aby sie utrzymac, bo latwiej znalezc prace niz przejsc batalie z urzednikami, nawet angielskimi o te glupie 80 funtow zasilku. 80 funtow to w dzien mozesz zarobic przy malym dziecku jak sie sprezysz wiec nie czekaj na manne z nieba bo to potrwa.
                                  • asia2050 Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 17:30
                                    Nie czekam na MANNE Z NIEBA znajdę pracę ale chwilowo lipa z pracą nawet w job center byłam to na pół etatu ciężko..... A skoro tyle lat tu jestem to tylko zadałam pytanie na forum co mam robić czy ktoś może mi pomóc a tu widzę że nakręcasz się że wszystko wiesz na każdy temat NAJBARDZIEJ INTELIGENTNA OSOBA NA FORUM wszystko co inni piszą to ZLE...... więc skacz mi już NORMALNE osoby odpisały na forum gdzie mam się udać wiec.....
                                    • londynwarszawaparyz Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 17:41
                                      odpisaly ci ze do CAB i dodaly ze nie CAB decyduje czy dostaniesz zasilek czy nie. Oni moga ci tylko doradzic co dalej z tym fantem , o ile slowa urzedniczki ze nie mozesz sie starac o zadne benefity przez nich nie zostana potwierdzone. Pisze sie SKONCZ a nie SKACZ.
                                    • ilonka45 Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 18:07

Asia,
                                      Idz do swojego council i spytaj kiedy i gdzie w Twojej okolicy odbedzie sie spotkanie z MP. Jak trafisz na dobrego, to nie tylko wyslucha i poradzi, ale tez napisze w Twojej sprawie do roznych urzedow. Do CAB tez bym poszla, jak wczesniej juz CI poradzono. Trzymaj sie.
                            • plain-vanilla Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 16:44
                              Ale ja pisze o sytuacji, gdy jeden z rodzicow mieszkal i pracowal w UK przez 5 lat przed narodzinami dziecka! Takie dziecko nie nabywa prawa do bycia Brytyjczykiem, ono sie rodzi Brytyjczykiem. I o to mi chodzilo. Nie ma zadnego "right to acquire". Prawo do rejestracji maja wlasnie dzieci urodzone w Uk przed tym okresem, kiedy rodzice byli krocej niz 5 lat. I dziecka sie nie naturalizuje, tylko rejestruje.
                              • plain-vanilla Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 16:48
                                To wyzej bylo do yumeni.
                              • yumemi Re: Income Support - odmowa 19.03.14, 17:30
                                Jesli cos sie zmienilo od czasu kiedy my to robilismy - to ok, moge o tym nie wiedziec. Ale na pewno tak nie bylo kiedy nasze pierwsze dziecko sie urodzilo.
                                Inaczej jak by to mialo wygladac? Kazdy kto mieszka w UK wysylalby podanie o paszport dla dziecka? Jesli nie trzeba zadnego potwierdzenia ze sie jest tutaj iles czasu itp?
                                Tutaj w formularzu pisza o 'certificate of registration or naturalisation' - inaczej na pewno nie dadza dziecku ktorego rodzice nie sa Brytyjczykami - Brytyjskiego paszportu:))) Tylko dlatego ze jest EU member :)
    • princesswhitewolf Re: Income Support - odmowa 21.03.14, 00:18
      Jestem samotnym rodzicem z 5,5 córeczką.

i tu jest pies pogrzebany. Na Income support jaki single parent kwalifikujesz sie do 5 roku dziecka
      • londynwarszawaparyz Re: Income Support - odmowa 21.03.14, 00:49
        Pisalam jej wczesniej ze nie dostanie ale jak grochem o sciane....ona sadzi ze jej sie nalezy i juz, jak dla mnie to z opisu kilku innych nie spelnila wymogow i tyle....

No, przynajmniej tyle mialy tyle kolezanki z forum ze mnie zjechaly :)
        • botu Re: Income Support - odmowa 21.03.14, 01:06
          A pod jakim nickiem odpowiadałaś mamie_marty, tej mającej 5.5 latkę (w 2009)?
          Bo dziecko asi2050 ma 10 miesięcy (w 2014)...
          • londynwarszawaparyz Re: Income Support - odmowa 21.03.14, 10:38
            ja pisalam do asi nie do mamy marty - z opisu odrazu stwierdzilam ze nie dostanie tych zasilkow bo wiem jakie sa przepisy. pisalam to pare dni temu i oczywiscie zostalam zjechana ze jade po "nowej".
            • yadrall Re: Income Support - odmowa 21.03.14, 11:25
              LWP-przestan jadac,bo zachowujesz sie jakbys conajmniej wlasnie TY siedziala we wszystkich mozliwych urzedach i podejmowala wszelkie decyzje. A z tego co wiem to Twoja praca i kompetencje jednak sa troche inne. Wiec poszukaj sobie innego zajecia,bo wyraznie sie nudzisz.

Asiu-mnie dziwi,ze jezeli pracowalas to nie nalezy Ci sie chociaz contrybution JSA. To jest czesc zasilku dla bezrobotnych,ktora sie nalezy ze wzgledu na to,ze wczesniej oplacalas skladki na NI. I na przyznamie tego zasilku nie ma wplywu ani to jakie masz oszczednosci,ani to czy masz partnera/meza itp. Niestety ta czesc nie wplywa na to,ze CI przyznaja HB czy inne,ale zawsze to 70f/tygodniowo wiecej.
              www.gov.uk/jobseekers-allowance/what-youll-get
              Czy zglosilas swoja sytuacje do Tax Credits? Bo mniejsza o Ciebie,ale te pieniadze,ktore oni wyplacaja maja na celu zapewnienie dziecku godziwych warunkow zycia. Tu mysle,ze warto dzwoniac/piszac podkreslic,ze dziecko ma obywatelstwo brytyjskie-nie wiem na ile to zmieni sytuacje,ale moze byc istotne.

I dowedz sie w Children`s center czy nie maja outreach workers,ktorzy pomagaja wyjasnic sprawe z zasikami. Sa to zwykle osoby majace wiedze co sie nalezy i jak o to aplikowac. U nas takie osoby przychodza do domu, przegladaja papiery, pomagaja wypelnic druki i co tam jeszcze. Jak nie wiesz gdzie ich szukac to moze skontaktuj sie z HV-one zwykle maja informacje i pokieruja dalej.
              Dowiedz sie tez czy Council nie prowadzi Childrens service-sa to ludzie zatrudnieni tylko poto,zeby pomagac rodzinom z dziecmi-w roznych tematach-edukacji, opieki nad dzieckiem, kosztow utrzymania.
              Nie wiem co dziala u Ciebie w okolicy-byc moze zupelnie inne instytucje-te znam z wlasnego podworka.
    • yadrall Re: Income Support - odmowa 21.03.14, 14:03
      I tu jeszcze do poczytania-moze znasz?
      www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/230961/Jobseekers_Allowance_for_lone_parents.pdf
    • aniastepka80 Re: Income Support - odmowa 09.01.18, 20:16
      Znalazłam tutaj informację www.fakt.co.uk/income-support-zasilek-dla-osob-o-niskich-dochodach/ że aby otrzymać income support moje dziecko nie może mieć więcej niż 5 lat . Orientujecie się czy to prawda , mam dziecko w wieku 6 lat ?
      • yadrall Re: Income Support - odmowa 10.01.18, 09:19
        www.gov.uk/income-support
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka