Dodaj do ulubionych

Studia i firma

14.12.04, 19:42

Jak rejestrowac firme, juz wiem. Moje pytanie dotyczy Ausländerbehörde. Otoz,
wciaz jestem jeszcze studentka, i w owym urzedzie nie chcialabym przezyc
niespodzianki. Do rzeczy. Czy majac swoja firme, dalej bede mogla tez
pracowac poza moja firma, gdzies dla innych firm wedlug reguly 20 h na
tydzien podczas semestru? Bo to dla mnie wazna sprawa, tak, abym w przypadku
miernej ilosci zlecen dla mojej firmy wciaz miala jakas alternatywe.

Prosze o odpowiedz. I dziekuje

Martaji
Obserwuj wątek
    • tomek-niemcy Re: Studia i firma 16.12.04, 11:40
      czesc,
      troche namieszalas...
      1. tak, jako studentka mozesz zalozyc firme
      2. firma nie ma nic wspolnego z ausländerbehörde
      3. w miejscu zamieszkania powinnas sprawdzic czy wynajmujacy Ci mieszkanie
      pozwala Ci prowadzenie firmy w mieszkaniu(chyba ze masz biuro ekstra)
      4. jako Polka masz zameldowanie i rejestrujesz firme(gewerbe)
      5. 20h na tydzien podczas semestru dotyczy opodatkowania w przypadku pracy
      zaleznej(zatrudniona gdzies) a nie firmy.
      jako studentka i firma jestes selbstständig wiec nikogo twoje 20 h /tydzien nie
      obchodzi. Jesli wiecej pracujesz, placisz wiecej podatku, wiecej netto Ci
      zostaje. Poradz sie prosze Steuerberatera, zebys nie przezyla niespodzianek,
      to co zarabiasz jako Firma to NIE JEST Twoje netto, musisz placic podatki...
      6. co ma ilosc zlecen wspolnego z iloscia godzin??? wykonujesz zlecenie,
      wystawiasz rychunek i nigdzie nie musi pisac ile godzin Cie to kosztowalo,
      OBOJETNIE czy rachunek jest na 50 EUR czy na 10000 EUR, najwazniejsze zeby twoj
      rachunek zostal zaplacony!!!!!!

Pozdrowienia
      tomek

PS serdeczne zyczenia jak najwiecej zlecen, zebys musiala sie zastanawiac co
      jest wazniejsze, studia czy firma ;-)))
      ja wybralem firme, www.akra.de ;-)) moja mama do dzisiaj mi wypomina ze nie mam
      dyplomu, no coz ja to przezyje ony chyba tez ;-)))))
      • martaji Re: Studia i firma 16.12.04, 17:05

Dzieki Panie Tomku. Namieszalam, bo niektore rzeczy na poczatku sa jeszcze
        troche skomplikowane. Generalnie chodzilo mi o to, czy moge rownoczesnie
        prowadzic firme, i wykonywac prace zalezna dla zupelnie innej firmy w wymiarze
        20 h na tydzien (na statusie studenta). No ale moge, wiec wszystko gra. Na
        Steuerberatera mnie nie stac, ale udam sie do IHK. Oni w sprawie podatkow tez
        chyba doradza. Dzieki.
        • tomek-niemcy Re: Studia i firma 16.12.04, 18:05
          uuuups, to co innego.

Rozwianie sprawy jest stosunkowo proste:
          te 20 godzin zmien na dzialanosc gospodarcza

W zwiazku z Twoja dzialnoscia gospodarcza (wiecej niz 1 godz dodatkowo na
          tydzien) za te stare 20 h tydz. rzeba bedzie placic wiecej podatkow,
          Twoj obecny pracodawca musi o tym wiedziec....

pozdorwienia
          tomek
      • kalkos do tomka 18.12.04, 19:44
        witaj
        probowalem zlapac cie telefonicznie, ale numer podany na stronie jest
        przelaczony na mailbox. tez mam firme: www.de.pl-agentur.de i chetnie
        wymienilbym sie doswiadczeniami, mam kilka spostrzezen. jesli chcesz napisz
        maila lub zadzwon, wszelkie namiary na stronie pozdrawiam
    • martaji Re: Studia i firma 17.12.04, 16:14

Dzieki Panie Tomku. Dzisiaj zarejestrowalem gewerbe, w poniedzialek ide po
      Steuernummer. 1)I chyba po tym, jak dostane juz numer, moge zaczac dzialanosc,
      prawda? Hmm, a ja czytalam dosyc sporo o Rechtsform, tymczasem w
      Gewerbeanmeldung cos takiego nawet nie zostalo wspomniane, no i brak nazwy
      firmy. PO prostu jest moje nazwisko, przedmiot dzialanosci, i to tyle. 2)czy w
      Impressum, moge jednak podac nad moim nazwiskiem nazwe firmy, jaka sobie
      wymyslilam, mimo ze w zadnym podaniu tej nazwy nie wspomnialam (bo nie
      wymagali). POzdrawiam w ten szary, chlodny dzien.

Martusia
      • zbyszektappert Re: Studia i firma - wiza 18.12.04, 17:13
        no sekundka.
        po pierwsze dzien dobry wszystkim. fajnie ze ktos komus tu pomaga. uwielbiam
        nasza kochana polska mentalnosc.

no dobra. a propos tej sekundki:
        ja jestem w baardzo podobnej sytuacji jak Ty Marta (Martusia :)) )
        No wiec sprawa wyglada tak, ze

- jestem w Niemczech od ponad 4 lat.
        - Skonczylem tutaj studia i teraz jestem dalej jako doktorand zapisany
        na tej samej uczelni (czyli immatrikuliert).
        - Dodatkowo pracuje jako HiVi w instytucie - czyli jako student/absolwent.
        - zarabiam tym sposobem 390 euro na miesiac wiec po prostu strasznie smieszne
        pieniadze, jesli porownac ceny w Stuttgarcie.
        - mam wize studencka. przedluzona do wrzesnia 2005. tam jest ten piekny
        standardowy tekscik - moze pracowac 90 dni / rok, 180 pol-dni i dodatkowo na
        uczelni 20h / tydzien. 90 dni w roku wykorzystuje i pracuje dla jakichs
        wiekszych firm, ogolnie na lato i tak zarabiam pieniadze na reszte roku.
        te 20h / tydzien na uczelni jest w sam raz i tego WYMAGALI tez w Personalamt na
        Uni, gdy podpisywalem umowe jako HiVi.
        - mam mozliwosc zarabiania pieniedzy na boku. fotografia, video i te sprawy.
        coraz lepiej sie to rozwija i chce w koncu zaczac wystawiac tym ludziom rachunki
        i nie musiec sie tlumaczyc ze nie moge tego zrobic, a koszty rozpisywac jako
        Umkosten...

- ogolnie rozwiazaniem mojego problemu byloby Gewerbeanmeldung i Steuernummer,
        czyli wlasciwie to co Ty Marta odbierasz w poniedzialek!

moje pytanie:

- jak wtedy ma sie ta moja wiza (Aufenthaltserlaubnis für Angehörige eines
        Mitgliedstaates der EU) do tego Gewerbe? szczegolnie ten punkt - "Gilt nur zum
        Studium der Fachrichtung... Erwerbstätigkeit nicht gestattet, ausgenommen die
        arbeitserlaubnisfreie Tätigkeit gem. §9 Nr 9 ArGV bis max. 180 halbe Tage im
        Kalenderjahr. Hiwi - Tätigkeit bei Universität max 20 Std. / Woche erlaubt" - brrr.
        musze zmienic wize zanim zamelduje Gewerbe?
        - jesli zmienie wize - to co w niej wtedy jest napisane? moge dalej na uczelni
        pracowac? albo latem w jakichs innych firmach? albo, jesli dostalbym jakas
        propozycje stalej pracy, moge tez pracowac?
        - slyszal ktos o tym pozwoleniu na prace jesli bylo sie zameldowanym w Niemczech
        dluzej niz 4 lata?

namieszalem?
        to pomozcie!
        prosze.

pozdrawiam wszystkich!
        mam nadzieje, ze klimacik Swiat juz czujecie, ja przez te cale wizy, nie wizy,
        po raz pierwszy zapominam o tym, jak wspanialy czas nas czeka. hm.

zbyszek
        • martaji Re: Studia i firma - wiza 19.12.04, 04:03

No wlasnie!

tez do konca nie wiem, jak to bedzie. najchetniej pracowalabym sobie w jakiejs
          firmie, te 20 h tygodniowo, a jednoczsnie prowadzila swoja firma, co z kolei
          ograniczaloby sie do odpowiadania na mejle, ew. telefony, i jeszcze kilku
          godzin przed kompem juz czystej pracy. szczegolnie poczatki beda trudne, wiec
          nie chcialabym zrezygnowac z mlozliwosci pracy u postronnych firm.

co do ostatniego pytania odnosnie pozwolenia na prace, to nie wydaje mi sie. ja
          slyszalem, ze pozwolenie dostanie sie, jesli mialo sie wczesniej pozwolenie
          przynajmniej na rok.

pozdrawiam
          • zbyszektappert Re: Studia i firma - wiza 19.12.04, 14:02
            czesc Marta (i wszyscy)

z tymi 20h tygodniowo to chyba bedzie po prostu tak, ze jakas firma moze Cie
            wtedy zatrudnic na zasadzie "kontraktu". czyli zatrudniaja Ciebie jako firme.
            wtedy oni nie musza odprowadzac podatkow i sozialabgaben za ciebie. wtedy nie
            jestes wprawdzie tak naprwade "zatrudniona", czyli nie masz kündigunsschütz i
            takie tam. z tego co ja wiem, to tak jest. poprawcie mnie jesli sie myle, nie
            chce tutaj jakichs plotek rozglaszac.

a to pozwolenie, jesli mialo sie wczesniej "przynajmniej na rok" - chodzi o rok
            czasu na raz? w sensie na 360 dni? bo inaczej to moznaby sobie dodawac np te 90
            dni w roku i po czterech latach masz tez w sumie rok czasu pozwolenia :)

milej niedzieli!
            zyb
            • martaji Re: Studia i firma - wiza 19.12.04, 22:02
              "z tymi 20h tygodniowo to chyba bedzie po prostu tak, ze jakas firma moze Cie
              wtedy zatrudnic na zasadzie "kontraktu". czyli zatrudniaja Ciebie jako firme.
              wtedy oni nie musza odprowadzac podatkow i sozialabgaben za ciebie. "

Hmm, mysle, ze mi tu nie chodzi o robote na zasadzie kontraktu. Na zasadzie
              kontraktu moglabym sie zalapac, jesli moja dzialalnosc firmy pokrywalaby sie z
              potrzebami innej firmy (zleceniodawcy), a ja tu mowie o pracy dorywczej na
              statusie studenta w roznych branzach, nie zwiazanych z moja firma. Chcialbym po
              prostu na paczatek prowadzic zarowno swoja firme, jak i rownoczesnie wykonywac
              prace na 20 h/tyg jak dawniej. Pan Tomek mowil, ze w takim razie nalezy
              powiadomic pracodawce, ze ma sie jeszcze inne zrodlo dochodu (swoja firme). I
              tym sie troche zmartwilam, bo jesli przez to ze mam firme moj pracodawca bedzie
              musial inaczej interpretowac przepisy, albo wiekszy podatek odprowadzac (nie
              wiem jak jest), to tym samym zamiast sobie komplikowac sprawy, wezmie on sobie
              innego studenta, i bedzie mial spokoj.Ja myslalem wczesniej, ze powiadamianie
              pracodawcy o innym zrodle dochodu (moja firma) nie jest konieczne, bo pozniej
              przy rozliczeniu i tak ssumuje sie dochod mojej firmy, jak i dochod uzyskany
              przez prace na 20 h/tyg na statusie studenta, i ta ssumowana kwota wplynie
              pozniej na podatek, jaki wybule.

A sprawa kontraktu, jak wyzej pisalam, chyba odpada. Bo jesli prowadze dajmy na
              to onlineshop, plus uslugi z zakresu projektowania www, to znajdujac sobie
              prace na statusie studenta jako (zalozmy) call-agent w jakims callcenterze, no
              to nie zostane tam zatrudniona na "kontrakt" z moja firma, bo moja firma robi
              co innego, nie? Chyba nie moge zostac zatrudniona jako sprzedawca lodow
              na "kontrakt", prowadzac....onlineshop? Troche bez sensu.

Jasno sie wyrazilam? wiec krotko: zameldowalam firme jako dzialanosc
              nebenberuflich, bo jestem wciaz studentka. Jako ze na potrzeby firmy bede
              potrzebowala jakies 2 godziny dziennie (wieczorem)w pierwszych miesiacach
              (sprawdzenie poczty, wyslanie towaru), to wiekszosc wolwnego czasu chcialabym
              normalnie pracowac jak wczesniej na statusie studenta. Tylko ze teraz ta moja
              firma troche to komplikuje...Uffff.
              • zbyszektappert Re: Studia i firma - wiza - PANIE TOMKUUU 19.12.04, 23:30
                moze poczekamy troche, az Pan Tomasz wroci i nam pomoze, on sie chyba bardziej w
                tym wszystkim wyznaje.

zycze milego tygodnia!!!
                pozdrawiam!

skad w ogole jestescie?
                ja - ze stuttgartu.

zbyszek
                • tomek-niemcy Re: Studia i firma - wiza - PANIE TOMKUUU 22.12.04, 16:26
                  hej ho hej ho do lasu by sie szlo
                  i wreszcie doszedlem tez do Was ;-)

Ok, czesciej bywam z wiadomych przyczyn
                  na www.polonia-it.org oprocz tego mozna puscic maila
                  na mojego maila (do znalezienia pod www.akra.de)

Troche duzo pytan ale podstawy sa takie:
                  1. od 1.5.2004 kazdy Polak (tez student) moze sie w DE bez wizy zameldowac i
                  zalozyc firme/dzialanosc gospodarcza
                  2. kazdy student w DE moze okreslona ilosc godzin w tygodniu/miesacu/roku
                  przepracowac placac(pracodawca/student) NIZSZE podatki. jesli sie wiecej
                  pracuje => wiecej zarabia => wiecej podatku trzeba placic gdzie problem?????
                  3. od 1.1.2005 wchodzi nowy zuwanderungsgesetz, ktory ulatwia zdobycie
                  pozwolenia na prace obcokrajowcom w DE. tam jest tez cos o studentach, nie znam
                  detali bo mnie nie dotycza ;-))

tyle na poczatek, konkretne pytania prosze mailem/telefonem dane wyzej...

Serdeczene zyczenia swiateczne
                  tomek

Thomas Ochmann
                  Hamburg
                  • maya2006 PANIE TOMKUUU :-) 19.01.05, 19:08
                    Hej Tomku, z tego co wiem studenci moga pracowac nie placac podatku, jezeli nie
                    przekrocza pewnej sumy. Czy to dotyczy tez wlasnej jednoosobowej firmy? czy
                    jako student lepiej zalozyc firme czy pracowac jako Freiberufler? Przyznam sie,
                    ze nie mam na ten temat zielonego pojecia... Dzieki z gory
                    • tomek-niemcy tomek prosze z malej litery i BEZ "panie..." ;-) 19.01.05, 21:20
                      hehehe,
                      no niestety z czegos to panstwo zyski(podatki) czerpac
                      musi, gdyby bylo tak jakbys chciala to wszyscy przedsiebiorcy byliby
                      studentami ;-)))

Drugie pytanie (firma=gewerbe czy freiberufler):
                      to zalezy od tego co bedziesz robic, freiberuflerem(jedyna roznica to nie
                      placenie Gewerbesteuer od zyskow=dochodow wiekszych niz 25000 EUR) mozesz
                      zostac tylko jesli jestes np. adwokatem, beraterem od systemow itd.
                      O tym decyduje Finanzamt i moze sie zdazyc ze zdecyduje ze MUSISZ zalozyc
                      firme=gewerbe

Pozdrowienia
                      tomek
    • walterbertin co zolnierz ma... 26.01.05, 20:33
      bylo kiedys takie glupie pytanie raczej cienki zartu ale do sytuacji troche
      pasuje - co zolnierz ma...
      odpowiedz pana Sierzanta: Zolnierz ma pod lozkiem sprzatac !!!

podobnie sie ma to ze studentem
      Student ma studiowac i skonczyc studia
      a nie rozmieniac sie na drobne po drodze angazujac sie w powazna prace zawodowa
      czy prowadzenie dzialanosci gospodarczej - przedsiebiorstwa.

Zycie jest jednak zycie - poniewaz nie wszystcy studenci maja sponzorow -
      bogatego mame i tate czy ciocie z Ameryki - storzono mozliwosc prawna studentom
      dorabiania na boku w ograniczonym wymiarze - 90 dni wciagu roku (praca
      wakacyjna) czy 180 pol-dni z mozliwosci kombinacji plus 20 h tygodniowo na
      uczelni - takie dorabianie studneta jest traktowane ulgowo przez Urzad
      Finansowy i przez ubezpieczenia socjalne np. niska skladka do Krankenkasse
      specjanie dla studentow.

Czlowiek pracujacy zdecydowanie wiecej niz norma przewidziana dla studenta - no
      bo z czegos trzeba zyc - staje sie dla Urzedu Finansowego i ubezpieczen
      socjanych pracownikiem studiujacym na boku a nie studentem dorabiajacym na boku
      no i przestaje byc traktowany ulgowo - placi pelna stawke i podatku i skladek
      do ubezpieczen - oczywiscie z ulgami dla malych dochodow czy tez z
      uwzgledniemim minium socjalnego jak dla kazdego pracownika.

Przedsiebiorca studiujacy na boku - a przedsiebiorca jest kazdy czlowiek majacy
      zarejestrowana na siebie nawet najmniejsza firme jednoosobowa - nawet jezeli ta
      firma ma mikroskopijen obroty - to dla niemieckiego urzedu finansowego -
      student hobbysta albo przedsiebiorca hobbysta - no bo albo jedno albo drugie, a
      nie ni to pies ni wydra - laczenie tych dwoch funkcji nie miesci sie w glowach
      niemieckich urzednikow, zwlaszcza w skabowce i chyba nie jest ujete zadnymi
      stosownymi przepisami, jako rzecz ktorej walsciewie nie powinno byc
      - student czy studenkta ma studiowac a nie byc Business woman

Czy taki jednoosobowy przedsiebiorca studiujacy na boku moze korzystac
      z ulgi studenckiej do pracy zaleznej to juz chyba na to nie ma zadnej madrej
      odpowiedzi - po za: jezeli nie zlapia ... to moze.

Zycze tlustych zlecen jako przedsiebiorcy Business woman
      dobrze platnych jobbow
      dobrych zaliczen jako studentce
      i wyrozumialych urzednikow w skarbowce (niemieckiej) i ubezpieczeniach
      socjalnych.

Walter
    • tomek-niemcy Re: Studia i firma 09.02.05, 22:55
      wiem ze jestem ciekawski ;-)

I jak, firma zarejestrowana??
      Zlecenia sa?

Miuaknij jak leci

pozdrowienia