Dodaj do ulubionych

webseite - pytanie

30.10.05, 16:25
Mam pytanie do zorientowanych w temacie. Niezbedna jest urzadzenie malej
prezentacji malej firmy w necie plus maly shop. Znam sie na sprzedazy i
reklamie ale informatyka i komputery do temat, ktory mnie przerasta. Wiem jak
powinien taki system bezblednie funkcjonowac - jako uzytkownik. Technicznie
musi dzialac perfekcyjnie. Jakie trzeba zakladac koszty i jak szukac i
znalezc rzetelnego fachowca. Jestem w Niemczech wiec tutaj na forum moje
pytanie. Jesli mialby ktos konkretne propozycje to chetnie prosze na priv.
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • loiterer Re: webseite - pytanie 01.11.05, 08:55
      To dosc proste.
      Jesli nie masz w domu komputera, ktory bedzie robil za serwer (24h wlaczony, bo
      na nim bedzie Twoja strona i Twoj sklep) to musisz poszukac sobie Webhosta,
      czyli firmy, ktora zyje z tego, ze "wynajmuje" kilka MB swojego dysku. Pomoga Ci
      tez zalozyc swoj wlasny adres (np. www czarny-petrus-shop de)
      Z niemieckiego rynku beda to firmy:
      T-Online
      1&1
      Strato
      Freenet
      Web
      Alfahosting
      i wszystkie inne, ktore znajda sie na liscie po wpisaniu na google hasla: hosting.
      Zazwyczaj jest tak, ze u swojego providera (firmy, gdzie masz podlaczony
      internet) dostajesz lepsze ceny niz u "obcych".

Musisz przewidziec jak duzy bedzie Twoj sklep (w MB), jak czesto bedzie
      odwiedzany przez klientow (Transfervolumen w MB) a takze jakie "bajery" chcesz"
      sobie na stronie zamontowac. Kroluje zasada: im wiecej tym drozej.
      Abys wiedzial o jakich przedzialach cenowych w zwiazku z tym mowimy przyklad:

Propozycja firmy 1&1 Basic-Shop
      - kupno domeny (czyli Twojej nazwy strony) ok. 10E (jednorazowo)
      - miesieczne utrzymanie domeny 0,30 - 2,50E/miesiecznie
      - "podlaczenie" strony - Einrichtungsgebuehr - 19E (jednorazowo)
      - utrzymanie strony-sklepu (czyli miesieczny "czynsz" za miejsce na ich
      serwerze) 19E

Utrzymanie to innej opcji (np. 1&1 Business) moze kosztowac 12,99E miesiecznie,
      wszystko zalezy od tego jaka chcesz miec strone.

Firm, ktore robia prezentacje internetowe jest DUUUUUZO. Wszystko do wyszukania
      w internecie. Praktycznie jest znalezc kogos w swoim miescie, wtedy mozna
      dokladniej wyjasnic co chce sie miec na stronie.
      Jesli chcesz moge Ci polecic kogos.

Teoretycznie mozesz zlecic to komus w Polsce, mozesz nawet "wynajac" serwer. To
      nie gra wiekszej roznicy. Jedynie kupno w Polsce nazwy www twoj sklep de bedzie
      drozsze niz w Niemczech. Ale juz www twoj sklep com bedzie tak samo drogie
      (tanie) jak w Niemczech.

Mam nadzieje, ze rozjasnilam Ci odrobine :-)

Pozdrawiam,
      Loiterer

-----------------------------
      Niemcy turystycznie
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27172
      • petrus_czarny Re: webseite - pytanie 03.11.05, 15:53
        Dzieki, wielkie dzieki. Brak reakcji na odpowiedz, to jak widac z mojego nowego
        nicka brak dostepu do forum - albo logowanie nie dziala, albo moj mozg jest
        przeciazony - czyli haslo nie dalo sie odtworzyc. Sorry.
        Moje strony beda bardzo proste w mysl maksymy w prostocie sila, wiec zadnych
        ekstrawagancji i fajerwerkow. Sklep czy shop tez na minimum - naturalnie z
        zabezpieczeniem podstawowym i koniecznym. Nie wyglada to od strony cen
        eksploatacyjnych przerazajaco. Ale jesli chodzi o cale przygotowania do dobrej
        prezentacji-nawigacji, dalej nie wiem. Jesli chodzi o kompozycje/projekt czy
        jak to nazwac - mam swoja precyzyjnie, plastycznie rozpracowana wizje.Ile
        pochlonie to MB i jak sobie z tym poradzi komputerowiec - nie mam pojecia. W
        poniedzialek mam termin do rozmowy. Tez mysle, ze musi to byc jakas osoba-firma
        z mojego terenu, na wypadek koniecznych i z pewnoscia na poczatek czestych
        wyjasnien etc.
        Za kazda dalsza uwage im Voraus podziekowanie i naturalnie FG dla ekspertki:-))
        • loiterer Re: webseite - pytanie 03.11.05, 17:47
          Ciesze sie, ze moglam pomoc.
          Fachowiec bedzie wiec wiedzial gdzie polozyc strone, zeby stabilnie dzialala.
          Jesli jest to porzadny webmaster, to on doradzi Ci jaki host jest najlepszy.

Mozesz przejrzec strony innych, moze znajdziesz jakis pomysl do wykorzystania u
          siebie.
          www.webkatalog.webinteger.net/
          Jak juz fachowiec skonczy swoja prace (a zanim mu zaplacisz ostatnia rate) daj
          komus do przetestowania. Najlepiej gdyby byla to osoba nie zwiazana z tematem.
          Popros o konstruktywna krytyke i przedyskutuj z webmasterem punkty, ktore Twoj
          obserwator wynotuje.

• czarny_petrus Re: pytanie do ekspertki 05.11.05, 23:22
      www.frudod.com/eingang.php
      czy ceny, ktore podaja na tych stronach sa w tzw.granicach i do przyjecia, czy
      tez jest to drogo, albo tania i malo warta masowka? Jako przyklad wylacznie, bo
      to nie jest firma z ktorej uslug mam zamiar skorzystac. Pozwolilem sobie na
      jeszcze jedno pytanie.
      • loiterer Re: pytanie do ekspertki 06.11.05, 09:32
        Nie jestem ekspertka :-) Po prostu jestem troche w temacie.

Nie wiem czym jest dla faceta Online-shop. W Business opisal, ze jest to 20
        stron (w tym 30 zdjec). Czesto cene "budowy" online-shopu podaje sie od ilosci
        wystawianych artykulow.
        Trudno mi okreslic czy to drogo czy tanio. Nie znam doskonale tego rynku.
        Moge powiedziec jedynie, ze .. sa drozsze firmy :-)
        POzytywne jest, ze facet w cenie budowy strony zobowiazuje sie do aktualizacji
        jej. To dosc wazne, zwlaszcza, ze musisz wyjsc z zalozenia, ze Twoj shop bedzie
        sie zmienial / rozrastal.

Na tej stronie masz wypisane co robi firma dla Ciebie:
        www.miscelle.de/web-design/preis.php
        Tutaj widzisz, ze w zasadzie Ty wykladasz swoj pomysl, a firma robi wszystko,
        zaczynajac od skanowania fotek na meldowaniu w wyszukiwarkach konczac.
        Czy podany przez Ciebie przyklad tez tak ma, nie wiem.
        Rozmawiajac jednak z wybranym przez Ciebie fachowcem dopytuj i o takie szczegoly.

Tutaj masz kilku webdesignerow, mozesz spojrzec na ich propozycje i wyrobic
        sobie zdanie o cenach.
        Jesli nie jest CI potrzebny rachunek na te prace, to mozesz skorzystac z uslug
        jakiegos studenta informatyki. Informacje takie znajdziesz na stronach
        uniwersytetu w Twoim / najblizszym/ miescie.

-----------------------------
        Niemcy turystycznie
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27172
        • czarny_petrus Re: powrot do tematu 24.01.06, 18:15
          Mam juz strony. Funkcjonuje wszystko niezle, w 1&1. Mam teraz takie pytanie
          dotyczace kosztow rejestracji domeny. Moj webguru wystawil w rachunku kwote
          ponad 40 euro za koszt rejestracji i autoryzacji w (denik?). Jednorazowo.
          Chcialem teraz zarejestrowac sama nazwe, poza moimi trzema domenami przy
          webseite - czysto komercyjnie - na przyszlosc, ale jesli oplaty sa tak wysokie
          a nie jak mi sie wydawalo 12-19 euro to sobie daruje. A moze facet, choc raczej
          nie przypuszczam w tem sposob podbija sobie koszty? Jak to potwierdzic.
    • beatach1 Re: webseite - pytanie 24.01.06, 22:02
      Jestem w Strato i place na miesiac 3Euro (www.danhen.de). Mozna domowic
      pakiet "madrych ksiazeczek", ktore jednorazowo kosztuja okolo 19E, ale bardzo
      ulatwiaja zycie.

www.strato.de - wejdz na livepages, tam wszystko jest napisane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka