Dodaj do ulubionych

konsulat tudziez ambasada

21.11.05, 15:04
czy zna ktos moze skuteczny sposob skontaktowania sie z ta jednostka? jechac
tam nie moge a na telefony ani maile nie odpowiadaja. jeszcze mi zostala
zwykla poczta i fax. ma ktos jakis pomysl, kiedy najlepiej dzwonic, a moze
macie jakis numer bezposrednio do tzw informacji u nich zeby nie przechodzic
przez ta wiecznia zajeta badz obojetna na wszytsko centrale? Dzieki!
Obserwuj wątek
    • ggigus nie wiem, o jakim konsulacie mowa, ale podam ci 21.11.05, 15:45
      moj sposob na konsulat monachijski.
      Przed referendum usilowalam sie tam dodzwonic i dowiedziec, co z rejestracja
      przed itepe. Jak zwykle - albo czekasz pol godziny i placisz za wlaczajaca sie
      sekretarke, albo mila pani mowi "Ja nie wiem, jak to jest z tom rejestracjom,
      prosze paniom, niech pani zadzowni pozniej, przyjdzie kolega iks." (fonetkya
      bliska oryginalu)
      no wiec sie wkurzylam i napisalam list do GW i do MSW i nakablowalam. Teraz
      dzialaja bdb, telefony sa odbierane. I chyba jeszcze do Polityki, juz nie
      pamietam.
      Radze Ci tylko wymyslec sobie jakim mily adres elektr., bo ja - durna - uzylam
      normalnego adresu i dlugo potem dostawalam maile z wirusami.
      • basia553 Re: nie wiem, o jakim konsulacie mowa, ale podam 21.11.05, 19:02
        o rany, najwyrazniej w ambasadzie zostala jakas urzedniczka z czasow komuny,
        zapomnieli ja wezwac do kraju:))))) ja miewalam mianowicie takie przygody jak
        nasza ambasada byla w Köln, za czasow komuny. Moglabym niejedna anegdotke
        opowiedziec, ale jak sie dobrze zastanowie to wcale nie jest to smieszne, tylko
        zalosne.
        • ggigus nie, to nie byla jedna urzedniczka 21.11.05, 19:20
          bo dzwonilam swego czasu czesto i rozmawialam z innymi Polakami.
          ale to pomoglo.
    • sabba Re: konsulat tudziez ambasada 22.11.05, 09:55
      jesten w szoku, dodzwonilam sie i uzyskalam informacje!!!!
      • basia553 no nie; gratuluje!:)))) ntxt 22.11.05, 12:48

• sabba dzieki basiu 22.11.05, 13:18
          tyle ze odpwwiedz zupelnie niekonkretna. powiedziano mi za na dowod mozna i na
          roznych waznych strony www tez tak pisze ale pani powiedziala ze idelanie by
          bylo,jakbym miala wazny paszport. kurna tyle to ja tez wiem. ale jak poprosilam
          zeby sprecyzowala czy to znaczy ze jednak z dowodem moga byc problemy to mi
          kazala zadzownic na granice w zgorzelcu. no kurcze kto jak kto ale konsulat
          chyba powinien wiedziec czego wymagaja na granicy czy nie?
          • loiterer dowod 24.11.05, 13:56
            Dowod osobisty Ci wystarczy.
            Na dowod cala pdn Polska jezdzi do Czech czy Slowacji i jeszcze nikt nie mial
            problemow.
            Dzieki wejsciu Polski do UE masz prawo poruszac sie z dowodem osobistym na
            terenie tejze Unii.

Jadac np. do Szwajcarii musisz miec paszport (kraj nie-UE).

Jesli masz stary paszport (typu: zielona ksiazeczka) mozesz miec problem na
            przejsciu, ale do Polski/ z Polski wpuscza/wypuscza Cie na pewno.

• sabba Re: dowod 24.11.05, 15:28
              tak tez wlasnie. po telefonach ze straza graniczna wynika ze moge w obie strony
              na starym jezdzic do 2007 bo wtedy on juz nie bedzie wazny. wiec z czego
              wynikaja te "mozliwe problemy"? i co one znacza? ze spedze 2 godziny na granicy?
              ze bede sie musiala wyklocac? oto jest pytanie....
            • quasta Re: dowod 24.11.05, 19:00
              tak, ja jezdze praktycznie co miesiac do niemiec, przez rozne zreszta przejscia graniczne i woze ze soba jedynie dowod osobisty, nigdy nie mialam z tym zadnych problemow, pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka