Dodaj do ulubionych

Przeprowadzka

29.01.06, 20:57
Hej :)

Mam pytanie: jak sie przeprowadzaliscie do Niemiec? Zabieraliscie ze soba
wszystko lacznie z meblami, czy tylko ubrania i mniejsze rzeczy, z ktorych
przewozem nie ma problemu?

A jak przeprowadzaliscie sie z calym dobytkiem, to czy wiecie czy potrzeba na
to jakis specjalny papier podczas przewozu tego wszystkiego przez granice?
Obserwuj wątek
    • dunia77 Re: Przeprowadzka 29.01.06, 21:54
      Ja nic nie bralam, bo kiedy wyjezdzalam do Niemiec, bylam swiezo po studiach i
      wiele sie nie dorobilam :-)

A brac sobie mozesz co chcesz, bo jestemy w UE.
      • noie Re: Przeprowadzka 30.01.06, 08:01
        Ja "uciekajac" mialam ze soba tylko jedna walizke z ciuchami. Moja mama caly
        dobytek przed wyjazdem sprzedala, zostawila tylko pare rzyczy u rodziny, ktore
        w pozniejszym casie przywiezlismy tutaj.....
        pozdrawiam
        noie
        • rafalkawecki Re: Przeprowadzka 30.01.06, 16:28
          Witam,

my podobnie - nic wielkiego nie bralismy. Ubrania na powiedzmy 2 miesiace,
          komputer, telewizor. Wszystkie meble sprzedalismy.
          Calosc zmiescila sie do 2 bagaznikow samochodow osobowych ;)

Pozdrawiam
          Rafal
          • mami27 Re: Przeprowadzka 30.01.06, 22:12
            NO to my jechalismy tirem:)))))))) ALe to ze wzgledu na wyprowadzke z duzego
            domu i juz duzy dobytek, typu:sofa, fotele, lozka, pralka, zabawki, kuchenne
            rzeczy, procelana, mnostwooooooooo ksiazek meza. Wszystko bylo jednak
            gruntownie przesortowane, zwlaszcza ubrania, zabawki. Nasze rzeczy byly w miare
            nowe, i nie chcielismy zaczac od kupowania. Ale jezeli chodzi np. o meble, to
            jezeli i tak chcesz sobie kupic nowe, to meble maja porownywalne ceny. Zalezy
            jak stoisz na poczatku finansowo. Ulatwilo to nam duzo, bo nie przyjechalam i
            nie musiala szukac pralki, a przy dwojce dzieci to potrzebny sprzet. Rozumiem
            jednak tez takich co przywoza tylko walizke. Nie potrzebowalismy zadnych
            papierow, zapakowalismy tira, na granicy normalnie ze przeprowadzka. Koszty
            byly bardzo znosne, bylo to 800 km. tirem i kosztowalo 800 euro, wydaje mi sie
            ze bylo tanio.
            Pozdrawiam i milego pakowania
            Ewa
            • ewa553 Re: Przeprowadzka 31.01.06, 09:54
              co do porownywalnych cen, to bym dyskutowala. Mieszkajacy tu znajomy, bywajacy
              czesto w Polsce, przywiozl sobie w zeszlym roku nowe meble z Polski: bardzo
              ladne i o wiele tansze jak tu. Przy okazji zapytam jak przewiozl i tu napisze.
              A ja jestem swiezo po pobycie w Warszawie, gdzie bylam z siostra na zakupach w
              Ikei. Ceny tam sa o wiele nizsze jak w mojej Ikei tutaj. I slusznie. Tylko
              wlasnie jak to jest teraz z wozeniem. Znajomy bedzie tu najdalej w piatek, to
              zapytam i sie dopisze.
              • rafalkawecki Re: Przeprowadzka 31.01.06, 17:56
                Witam,
                co do cen w IKEI. To one nie sa generalnie nizsze w Polsce. Niektore artykuly sa
                tansze tu a niektore tam. My np. to co tutaj kupowalismy w IKEI to w Polsce jest
                drozsze (np. lawa do pokoju jest tutaj o ok. 25% tansza niz w Polsce).
                I ogolnie bym sie sklanial raczej do stwierdzenia, ze ceny mebli sa zblizowe -
                trzeba tez tylko porownac jakosc.

Pozdrowka
                • ewa553 Re: Przeprowadzka 31.01.06, 18:16
                  a ja wlasnie wrocilam z Ikei, gdzie z ciekawosci spisalam ceny dywanow. Bo
                  bedac w Warszawie kupowalam z siostra w Ikei dywan dla niej. No i teraz
                  porownywalysmy ceny i okazalo sie, ze dywany sa w Niemczech o wiele tansze!
                  Tego zupelnie nie rozumiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka