Dodaj do ulubionych

Pozwolenie na prace

29.05.06, 22:55
Witam wszystkich i bardzo was prosze o udzielenie mi informacji na temat jak
dlugo czekaliscie na pozwolenie na prace. Jestem po studiach, znalazlam
pracodawce, ktory chce mnie zatrudnic i to on stara sie o to pozwolenie dla
mnie. Niestety czekamy juz na ten papierek ponad miesiac. Czy to jest
normalne? Prosze podzielcie sie ze mna waszymi doswiadczeniami bo juz "kota
dostaje" z tym czekaniem.
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za porady.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Pozwolenie na prace 30.05.06, 00:20
      Ja czekalam 2 miesiace, moze to trwac do pol roku. Tak ze, cierpliwosci! A czy
      pracodawca mocno umotywowal, dlaczego wlasnie Ciebie chce zatrudnic? Czy aby nie
      podal zanizonej pensji docelowej? Czy nie ma w regionie zbyt duzo bezrobotnych
      Niemcow / obywateli starej Unii/ Polakow majacych juz pozwolenie o podobnych
      kwalifikacjach do Twoich? Jesli tu wszystko jest ok, to sie nie martw, tylko
      uzbroj sie w cierpliwosc! Urzedy niemieckie lubia sie slimaczyc! Ewentualnie
      Twoj pracodawca niech powydzwania do nich, zeby sprawe nieco przyspieszyc! Pzdr!
      • niunia792 Podobnie ... 30.05.06, 11:25
        moj pracodawca staral sie o mnie w marcu 2004 r. Powiedzial mi wowoczas, ze na
        pozwolenie musi czekac ok. 8 tygodni... I faktycznie w maju juz tu pracowalam.
        Po 10 miesiacach (oficjalnie po 12) moj chlopak otrzymal w Agentur für Arbeit
        (idzie sie do dowolnej) unbefristete Arbeitserlaubnis dla mnie... Wypisali mu w
        10 minut (ja nie moglam osobiscie tego zalatwic-bylam w pracy).
      • juliedc Re: Pozwolenie na prace 31.05.06, 15:29
        Dziekuje za odpowiedzi i uzupelnie swoja. Mieszkam w Bonn i na moje miejsce jest
        bardzo malo Niemcow. Na rozmowie kwalifikacyjnej powiedzieli mi ze znalezli 2
        inne osoby ale z okolic Bawarii i generalnie jest im bardzo trudno znalezc kogos
        na to stanowisko. Wydaje mi sie rowniez ze pracodawca bardzo mocno umotywowal
        dlaczego to ja powinnam u nich pracowac a nie ktos inny. Pensja jest naprawde
        dobra, nie spodziewalam sie takiej. Sluchajac opinii Niemcow mam byc z czego
        zadowolona.
        Piszecie ze moge czekac nawet do pol roku lecz mam nadzieje ze tak jak i w
        waszym przypadku bedzie to do 2 miesiecy.

Bardzo dziekuje za informacje, postaram sie byc bardziej cierpliwa niz obecnie i
        zycze milego dnia.
        • isiaschatz Do Juliedc 31.05.06, 20:07
          Mozesz napisac, jakie to stanowisko i czy ciezko bylo znalezc posade???

Zycze Ci duuuzo powodzenia!

Aha, znajoma dostala pozwolenie jakos po miesiacu, bo miala jasno okreslony
          czas rozpoczecia pracy. Czasem trzeba panie w urzedzie troszke "nacisnac", bo
          sie czesto ociagaja;)
          • juliedc isiaschatz 31.05.06, 21:34
            Posade dostalam w firmie zajmujaca sie maszynami do przetworstwa tworzyw
            sztucznych tzw. Extruders( po polsku wytlaczarki i wtryskarki). Mialam 3 etapy
            rozmowy kwalifikacyjnej, musze przyznac ze byly trudne ale zarazem bardzo ciekawe.
            Naprawde mialam duzo szczescia bo zalogowalam sie na pewnej stronie interentowej
            i sami mnie znalezli, a po drugie... To byla pierwsza firma w ktorej bylam na
            rozmowie.

Pozdrawiam serdecznie, dziekuje za mile slowa i Tobie rowniez zycze wszystkiego
            co naj!
            • isiaschatz Re: isiaschatz 01.06.06, 00:32
              To super!!!:) A firma rzeczywiscie ciekawa:D

Myslisz, ze warto rejestrowac sie na necie i zostawiac Bewerbungi?? Wiekszosc
              chce za to kase... No chyba ze zle szukalam:/

Jak widac po Tobie, mozna miec naprawde szczescie i nie ma co zawieszac glowy;)

Pozdrowki!!!
              • alesko a wykszt.? 01.06.06, 23:53
                a moge sie i ja dopytac?
                masz jakies specjalistyczne wyksztalcenie?
                pa
                • juliedc Re: a wykszt.? 06.06.06, 12:22
                  Halo dziewczyny. Wyksztalcenie mam wyzsze- mgr inz. a zalogowalam sie na
                  www.openbc.com, www.stepstone.de; fajna strone ma access.de- mozna przez ta
                  firme pojsc na targi pracy- wszystko bezplatne. Powodzenia! Pozdrawiam!
                  • annajustyna To wszysko jasne, panie humanistki, potwierdzaja 06.06.06, 16:22
                    sie znow teorie, ze kierunki techniczne maja swietlana przyszlosc. Julie,
                    trzymam kciuki za szybki odzew z urzedu pracy i oczywiscie tez za nas...:)))).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka