Dodaj do ulubionych

Problem z moim polskim wyksztalceniem :((

13.07.06, 21:49
Hej,
W Niemczech mam problem z moim polskim wyksztalceniem. Znalazlam na stronie
www.anabin.de, ze moja uczelnia i kierunek studiöw sa tu uznane, ale......no
wlasnie.
Studiowalam na Akademii Ekonomicznej na wydziale: Inzynieryjno-Ekonomicznym
Przemyslu, kierunek: zarzadzanie i inzynieria przemyslu spozywczego. I w tym
tkwi problem, ze dla Niemcöw nie jestem ani ekonomista, ani technologiem.
Natomiast w Polsce po moim wyksztalceniu znajomi pracuja jako ekonomisci lub
w przemysle spozywczym i nikt nie robil im z tego problemu.

Na stronie www. anabin.de, moje studia sa w ten sposöb uznane:
Abschluss: magister inzynier (zarzadzanie i inzynieria premyslu spozywczego)
Weibl. Form: Abkürzung: mgr inz.
Studienrichtung: zarzadzanie i inzynieria premyslu spozywczego
In Deutsch: Magisteringenieur (Betriebswirtschaft und Ingenieurwesen der
Lebensmittelindustrie)

Jestem juz zalamana, bo szukam pracy okolo 3 lat i nic. Czy mozecie mi
podpowiedziec, w jakim kierunku moglabym jeszcze szukac pracy, zeby dla
Niemcöw moje studia byly jakos zrozumiale, albo jakie Weiterbildung moglabym
zrobic, zeby sie to jakos pokrywalo z moim zawodem w "niemieckim wykonaniu",
o kurcze, ale namotalam, ale mam nadzieje, ze zrozumiecie o co mi chodzi. Ja
chce pracowac.....buuuuuuu.....

Pozdrowienia z Hessen

Alina
Obserwuj wątek
    • rootka Re: Problem z moim polskim wyksztalceniem :(( 13.07.06, 22:18
      a nie chodzi Ci po prostu o Wirtschaftsingeneur? to jest poszukiwane
      wyksztalcenie, znajomi studiuja na TU w Berlinie i nie martwia sie bezrobociem :)

mysle ze nie nalezy nazywac sie magister, bo Niemcy uwazaja ze jest to gorszy
      abschluss niz diplom i generalnie malo sie narobilas na tych studiach..
      • alina29 Re: Problem z moim polskim wyksztalceniem :(( 13.07.06, 22:24
        dzieki za odpowiedz. w kultusministerium mam dyplom uznany jako dipl.ing., no
        ale ten kierunek studiöw, buuu....

alina
        • ich11 znalazlem Dip.-Ing. (Uni) Lebensmitteltechnologie 13.07.06, 22:29
          infobub.arbeitsagentur.de/berufe/index.jsp
          • ich11 wpisz suchbegriff: lebensmittel, 13.07.06, 22:31
            moze znajdziesz jakis zawod dla siebie i informacje o nim
            • alina29 Re: dzeki 13.07.06, 22:36
              tylko, to nie jest tak calkiem technologia zywnosci, bo moje studia to przede
              wszystkim ekonomia i kierunek: zarzadzanie i inynieria przemyslu spoz. kurcze,
              ze tez nie moglam sobie jakichs innych studiöw wybrac, buuuu.....
              Alina
              • ich11 to wejdz na strone 13.07.06, 22:41
                www.arbeitsagentur.de i potem szukaj albo zawody pod Berufenet albo
                mozliwosci weiterbildung pod Kursnet
    • caysee Re: Problem z moim polskim wyksztalceniem :(( 13.07.06, 23:24
      Alina,
      W sumie mam dosc podobny problem... rowno 3 tygodnie temu skonczylam Zarzadzanie
      i inzynierie produkcji na politechnice. W sumie jestem mgr inz. ale taki ze mnie
      inzynier jak z koziej dupy trabka ;) Moja znajomosc spraw technicznych jest
      raczej waska (mozna ja porownac do biernej znajomosci jezyka), szerzej
      zajmowalismy sie zarzadzaniem i sprawami ekonomicznymi, administracyjnymi itp.

Tez czasami sie wkurzam, ze nie wybralam sobie bardziej standardowego
      kierunku... takiej np. ekonomii czy informatyki.

Pracy jeszcze na dobre nie szukam, poki co glownie sie rozgladam, jednak juz
      widze, jak bede musiala tlumaczyc co studiowalam. W Polsce musialam tlumaczyc, a
      co dopiero tutaj...
    • saksalainen Pisz w CV "Wirtschaftsingenieur" 14.07.06, 00:23
      ...albo "Betriebswirtschaft, Studienschwerpunkt Lebensmittelindustrie".

To kwestia innej organizacji... w Niemczech na studiach (na Diplom) jest przedmiot głowny i dodatkowy, a pojecie "magister" oznacza zupełnie co innego niz w Polsce (o ile wiem, tylko kierunki humanistyczne i artystyczne mozna skonczyc z tym tytułem).

Napisz w CV i liscie motywacyjnym cos o tym co robiłas na studiach, zeby mieli pojecie. I szukaj pracy jako ekonomistka.
      • rootka Re: Pisz w CV "Wirtschaftsingenieur" 14.07.06, 08:08
        > I szukaj pracy jako ekonomistka

ja obstawiam raczej kierownika w branzy spozywczej. mialas juz tam jakies
        praktyki? w Niemczech jest mnostwo duzych koncernow spozywczych.

problemem moze byc tez to ze przez 3 lata nic nie robilas, sprobuj sie zalapac
        na jakis staz/praktyke.
      • annajustyna Re: Pisz w CV "Wirtschaftsingenieur" 14.07.06, 09:48
        W CV Przy Abschlussie podaj Schwerpunkte albo Pflicht- und Wahlfächer i wymien
        te najbardziej chcarakterystyczne, w zaleznosci od stanowiska, na ktore
        startujesz. Mozesz tez napisac Abschluss Magister Ing (entspricht Diplom-Ing in
        Deutschland)...
    • fufu_ffm Re: Problem z moim polskim wyksztalceniem :(( 14.07.06, 10:23
      Moim zdaniem badrziej sie liczy zeby na Lebenslauf podac rzeczy "zrozumiale"
      dla miejcowego niz "100% dokladnie przetlumaczone". Na przyklad, pomysl sobie
      ze chcialabys kogos obrazic i nazywasz go "balwan" a nagle po angielku nazywasz
      go "snowman".

Zamiast pisac magister czegos tam bo tak stoi w Twoich papierach (co kompletnie
      nie odpowiada rzeczysistosci Twoich studiow i czego tutaj nikt nie zrozumie),
      zapytaj siebie sama co te studia tutaj znacza. Idz na jakis Uni i zapytaj o
      kierunek najbardziej zblizony do Twojego i taki "abschluss" podawaj. Najlepiej
      pewnie jak ktos tutaj juz podal:
      "Betriebswirtschaft, Studienschwerpunkt Lebensmittelindustrie".

Jezeli nie pracowals 3 lata to znaczy ze zarobek na utrzymanie nie jest Twoim
      najwiekszym priorytetem czy tez problemem. W zwiazku z tym nieplatny staz, czy
      jaks praktyka bylaby dla Ciebie dobrym poczytakiem. No chyba, ze przed ta 3-
      telnia pauza mialas juz wczesniej duze doswiadczenie.

Co mnie tak nawiasem mowiac zadziwia, ze w Polsce taki kierunek studiow
      jak "zarzazanie" jest taki popularny. Dla mnie zarzadzanie to "management" a
      czym ktos moze zarzadzac jezeli jest swiezo upieczonym graduate po studiach,
      ktory po gimnazjum tez zadnego doswiadczenia nie mial?

Na przyklad w USA to zadny szanujacy sie Uni Cie nie przyjmie na MBA (czyli
      Masters of Business Administration) (w sumie takie cos jak management) jezeli
      nie masz po uniwersytecie solidnego, kilkuletniego doswiadczenia. Niektore
      uniwersytety wymagaja przynajmniej 5 lat (na aplikacji jest juz takie pytanie)
      i nawet nie oplaca sie aplikowac jak tego nie masz.

Moze daloby sie do Twoich studiow cos dorobic w kierunku bankowosci czy
      finansow jezeli z ta zywnoscia nie wychodzi? Popatrz na stone Hochschule für
      Bankwirtschaft: www.hfb.de/. W Hessen jest duzo bankow oraz instytucji
      finansowych wiec jakies kwalifikacje w tym kierunku pewnie by zwiekszyly Twoje
      szanse.

Powodzenia!

• alesko Re: Problem z moim polskim wyksztalceniem :(( 14.07.06, 10:33
      dokladnie to samo o zarzadzaniu mowi moj narzeczony, ktory skonczyl bankowosc
      i finanse, powtarza ze nie mogl pojac czemu ludzie, nie majacy pojecia o
      rzeczywistej pracy, pchaja sie drzwiami i oknami na wyklady dla menadzerow z 5
      letnim stazem:))))))
      to jest niestety bol polskiego ksztalcenia, bez pojecia po prostu, byle ladnie
      i nowoczesnie brzmialo
      pozdr
      • caysee Re: Problem z moim polskim wyksztalceniem :(( 14.07.06, 12:09
        Alesko,
        Powiem ci dlaczego ludzie ida na kierunki typu zarzadzanie... dlatego, ze zwykle
        podczas wybierania kierunku studiow maja jakies 18 lat i blade pojecie o rynku
        pracy. Poza tym - w Polsce panuje wolna amerykanka jak chodzi o zgodnosc
        wyksztalcenia z wykonywanym zawodem i zwykle liczy sie to, ze w ogole ma sie
        studia skonczone, bo kierunki okoloekonomiczne daja szerokie pole popisu jak
        chodzi o mozliwosci nagiecia wyksztalcenia do pracy, o ktora sie stara.

Poza tym moga byc rozne powody. Ja studiowalam zarzadzanie i inzynierie
        produkcji na Wydziale Informatyki politechniki. Poszlam tam dlatego, bo tuz
        przed matura zrezygnowalam ze zdawania na medycyne, do ktorej przygotowywalam
        sie 4 lata (klasa biol-chem, matura z biologii). Po prostu stwierdzilam, ze ten
        zawod bedzie dla mnie za duzym obciazeniem psychicznym i zaczelam szukac czegos
        wzamian. Jako ze lubilam kontakt z komputerami, skierowalam sie na wydzial
        informatyki, gdzie wlasnie otworzyli nowy kierunek - polaczenie wiedzy
        technicznej i zarzadzania, ekonomii itp. Na informatyke nie probowalam nawet
        zdawac, bo poleglabym na egzaminach z matmy, jako biol-chem mialam matme w
        bardzo podstawowym zakresie.

Teraz oczywiscie tego zaluje, chcialabym miec dyplom z czyms bardziej
        konkretnym, no ale co zrobic - czasu nie odwroce.
        • annajustyna Re: Problem z moim polskim wyksztalceniem :(( 14.07.06, 13:29
          A ja poszlam na prawo, bo sobie ubzduralam, ze do czasu skonczenia przeze mnie
          studiow nie bedzie juz problemow z aplikacja, ze bedzie sie liczyc wiedza i
          umiejetnosci...Nikt nie przewidywal tez w 1995 r., ze dojdzie do zalamania rynku
          pracy...Zaluje, ze nie poszlam na stomatologie:((((.
        • alesko Re: Problem z moim polskim wyksztalceniem :(( 14.07.06, 17:08
          caysee i tak masz duzo bardziej pratyczne wyksztalcenie nie ja:)))
          cale liceum szykowalam sie na prawo, na koniec zdalam sobie sprawe ze i tak nie
          zrobie aplikacji wiec wybralam politologie liczac na wejscie Pl do UE
          i owszem po politologii i stos miedz mozna pracowac w projektach europejskich
          ale..tylko PL:))
          natomiast w De wszedzie i nigdzie:)))
          ja zaluje ze nie zostalam dermatologiem:(((
          pozdr
    • alesko Re: tak w ogole po powinni ujednolicic 14.07.06, 10:38
      szkolnictwo europejskie
      czlowiek ma potem tyle problemow z przenoszeniem sie to tu i tam
      poczynajac od ocen konczac na kierunkach
      pozdr
      • caysee Re: tak w ogole po powinni ujednolicic 14.07.06, 12:10
        Zgadzam sie, jak juz mamy Unie, mogliby troche te oceny ujednolicic, zeby bylo
        klarowniej.
        • alina29 Re: bardzo Wam dziekuje za wskazöwki 14.07.06, 15:51
          juz mniej wiecej wiem w jakim kierunku mam sie poruszac.
          Tak jak juz ktos tu wspomnial w Pl möj kierunek studiöw jest dosyc szeroki i
          mozna bylo jako ekonomista pracowac albo w przemysle spoz. Natomiast tu w De
          Niemcy lubia konkretne zawody, a nie takie misz-masz.
          Chce cos pröbowac w kierunku bankowosci, bo jezeli chodzi o zarzadzanie w
          przemysle spoz. to porazka. Nie mam zadnego doswiadczenia w tym kierunku. Po
          studiach pracowalam w urzedzie statystycznym, czyli z przem. spoz. nie mialo to
          nic wspölnego.
          Alina

Alina
          • alina29 Re: Co jest tutaj odpowiednikiem......? 14.07.06, 15:53
            Co jest tutaj odpowiednikiem Urzedu Statystycznego? I gdzie takiego czegos
            szukac?

Alina
            • ich11 dzisiaj jestem miły i przesyłam Tobie oferty 14.07.06, 16:07
              pracy w niemieckim GUS-ie:
              www.destatis.de/allg/d/jobs/job_ueb.htm
              Powodzenia! ;)
            • fufu_ffm Re: Co jest tutaj odpowiednikiem......? 14.07.06, 16:11

Czesc -

Jezeli pracowlas w Urzedzie Statystycznym majac do czynienia z matma i
              statystyka to mozesz szukac duzo pozycji w bankach i firmach inwestycyjnych
              jako na przyklad Risk Analyst itp.

Widzialam tez niedawno ciekwe pozycje dla statystyka w Banku Europejskim.

Postaraj sie podkreslic swoje umietnosci matematyczo-statystacznej analizy oraz
              EDV Ketnisse na resume. Jak chcesz do firm finansowach startowac to zakladana
              jest bardzo dobra znajomosc Excel oraz Access. To jest abrdzo wazne ale tego
              sie mozna szybko nauczyc samemu.

Z Twoim profilem na "zarzadzanie" to bym wogole nie liczyla tylko na jakas
              entry-level junior position bo nawet zeby sie zajmowac management projektow to
              najpierw trzeba na projektach pracowac.

Moze jz pozycjami jako Junior Business Analyst mialabys wiecej szczescia?
              To jest bardzo ogolne i trzeba glownie zademonstrowac umiejtnosc logicznego
              myslenia.

Normalnie jezeli masz bardzo dobra srednia ze studiow to firmy consultingowe sa
              dobrym startem poniewaz zalezy im na ludziach ktorzy zademostrowali ze potrafia
              sie uczyc a niekoniecznie na konkretnych zawodach (choc to tez pomaga).
              W takim Accenture zatrudniaja ludzi i po filmoznastwie i po sztuce - pod
              warunkiem ze moga zablysnac swoja etyka pracy (w trakcie studiow),
              zaangazowaniem spolecznym (jakies prace jako woluntariusz) oraz bardzo dobrymi
              wynikami ze studiow. Tak samo jest w Ernst and Young czy Cap Gemini.
              Tyle ze musialabys jakos dobrze wytlumaczyc ta 3-tenia przerwe przy aplikacji
              bo to jest zdecydowany minus.

Powodzenia.

• alina29 Re: Co jest tutaj odpowiednikiem......? 14.07.06, 16:16
                W trakcie tej przerwy 3-letniej urodzilam dziecko i robilam kursy jezkowe, no
                ale to , nie jest zadne wytlumaczenie, chyba....:))
                Alina
                • annajustyna Re: Co jest tutaj odpowiednikiem......? 14.07.06, 16:21
                  To wpisuj te kursy jezykowe + Familienpause, bo cos wpisac w CV musisz...
                • ich11 to jest wytłumaczenie, Mutterschaft und trotzdem 14.07.06, 16:21
                  noch Sprachkurse: aller Achtung! ;)
                • alesko Re: Co jest tutaj odpowiednikiem......? 14.07.06, 16:23
                  no co ty
                  dla potencjalnego pracodawcy oznacza to tyle ze masz juz dziecko i nie
                  pojdziesz zaraz na urlop (chyba ze planujesz kolejny), generalnie mysle ze tak
                  to trzeba przedstawic, ze teraz chcesz znowu pracowac
                  a fakt ze robilas kursy jez tez jest jak najbardziej ok,
                  wiecej pewnosci siebie!!!!
                  pozdr
                  • alina29 Re: i jeszcze o urzedzie pracy.... 14.07.06, 16:57
                    jak tam bylam ( w urzedzie pracy), jakis czas temu, to zaproponowali mi prace w
                    Mc Donaldzie jako sprzataczka, i "mily" pan urzednik stwierdzil z usmiechem na
                    twarzy, ze to przeciez jest tez z praca zwiazana z zywnoscia...no comment.
                    Alina
                    • annajustyna Re: i jeszcze o urzedzie pracy.... 14.07.06, 17:03
                      Zgroza!!! Sam pewnie byl nizej wyksztalcony niz Ty!
                      • annajustyna Dokladnie jak tu... 14.07.06, 17:07
                        www.kurde.pl/artykul/1123/Biuro-posrednictwa-pracy.html
                        • alina29 Re: Dobre to bylo :))) 14.07.06, 18:13
                          Prawie jak w moim arbeitsamcie, niestety...:(((

Alina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka