Dodaj do ulubionych

Chce sie poradzic

01.03.07, 11:45
mam pytanie odnosnie szkoly ,corka moja jest w 4 klasie od dwoch lat chodzi w
Niemczech do szkoly ,dwa lat chodzila w Polsce tutaj uczy sie bardzo dobrze
klopotow z jezykiem niema wiec mam zapytanie bo czas skladania papierow do
szkol mninal a ja ja jeszcze nigdzie nie zapisalam czy wybrac gimnazjum czy
realschule mam dylemat by sie nie pogubila w gimnazjum wiec moze lepiej do
realschuli ja zapisac prosze o jakies wskazowki.
Obserwuj wątek
    • mazur39 wybierz gimnazjum. przejść do real z gimnazjum 01.03.07, 15:51
      zawsze może, odwrotnie tylko teoretycznie. Uczy się dobrze, to tylko gimnazjum.
      • mlodytatus Re: wybierz gimnazjum. przejść do real z gimnazju 01.03.07, 22:29
        prosze???????????? odkad , i pytam sie powaznie odkad mozna z REALSCHULE
        przechodzic na Gymnasium? ile ty masz let zeby wiedziec jaki jest system
        szkolny? ja ani jednego nie widzialem co by przeszedl z realschule do nas. nie
        ma takiej opcji wogole!
        nizej do re3alschule tak, ale nie w gore do gymnasium.

prosze cie naprawde, nie pisz jak sie nie znasz.
        • mazur39 dh. po Realschule nie ma możliwości Abitur? 01.03.07, 22:39
          • mlodytatus Re: dh. po Realschule nie ma możliwości Abitur? 01.03.07, 22:55
            nie, bezposredniej nie ma. tylko z dodatkowymi trudnosciami robienia matury
            zaocznie.
            • mazur39 "i klnę się na psa mego Puzona, iż oczy" 01.03.07, 23:11
              malegotatusia domagają się małej matury.
              Kończy Real, przechodzi do Oberstufe Gymnasium i zdaje maturę.
              Nie było Tobie dane. :-(
              • mlodytatus Re: "i klnę się na psa mego Puzona, iż oczy" 02.03.07, 22:50
                bo ty wiesz co mi bylo dane...
                bylo mi dane musg...

pozatym, nie mam zamiaru z toba na takie tematy dyskutowac. pojecia nie masz i
                tego nie ukryjesz przed nikomu.

• mazur39 halt die klappe 02.03.07, 23:46
                  inni skorygowali twoje brednie :-)
            • kokolores Re: dh. po Realschule nie ma możliwości Abitur? 01.03.07, 23:21
              mlodytatus napisał:

> nie, bezposredniej nie ma. tylko z dodatkowymi trudnosciami robienia matury
              > zaocznie.

Jak zaocznie ???
              Jezeli dzieciak ma wystarczajaco wysokie oceny to dostaje Qualifizierung
              ,przechodzi do 10 klasy Gym. z po 2 czy 3 latach robi Abitur .

:o)
              Koko
              • mazur39 a pamiętasz kto miał Puzona, Liebe Nachbarin?;-) 01.03.07, 23:23
                • kokolores Re: a pamiętasz kto miał Puzona, Liebe Nachbarin? 01.03.07, 23:28
                  byla- Nachbarin niestety :(

A co z tym Puzonem ,bo nie jestem w temacie ??

Koko
                  • mazur39 Jerzy Waldorff miał jamnika Puzona 01.03.07, 23:46
                    a skojarzyło mi się z raportem o WSI.
                    Na przełomie lat 60/70 wrócił do Polski as wywiadu kpt. Andrzej Czechowicz.
                    Patrzało mu z oczu prawie jak Macierewiczowi.
                    Krążyło wówczas takie powiedzenie: I klnę się na psa mego Puzona, iż oczy pana
                    kapitana Czechowicza domagają się małej matury!".
                    ot dygresja! :-))))
                  • mysteriowwe Re: chcialam dopisac ze uczy sie dobrze i wlasnie 02.03.07, 00:43
                    wychowawczyni doradza gimnazjum .
                    • kokolores Re: chcialam dopisac ze uczy sie dobrze i wlasnie 02.03.07, 00:49
                      mysteriowwe napisała:

> wychowawczyni doradza gimnazjum .

No to w czym problem ???

Koko
              • mlodytatus Re: dh. po Realschule nie ma możliwości Abitur? 02.03.07, 23:54
                theoretycznie moze i tak jest. a ile osob tak potrafi? poziom szkol jest
                calkowicie inny.
                • kokolores Re: dh. po Realschule nie ma możliwości Abitur? 02.03.07, 23:58
                  Osobiscie znam kilka i to nie jest teoretycznie tylko praktycznie .

Koko
    • kokolores Re: Chce sie poradzic 01.03.07, 15:55
      Mysle ,ze nauczycielka corki moze to najlepiej ocenic.
      W NRW decyduje bardziej opinia nauczyciela niz rodzica. Owszem biora pod uwage
      zyczenie rodzicow ,ale niezawsze pokrywa ono sie z opinia nauczyciela. Wydaje mi
      sie ,ze duza role odgrywaja stopie jakie twoja corka ma na polrocznym
      swiadectwie i czy potrafi samodzielnie pracowac.Jestem zdania ,ze nie nalezey
      dziecku ulatwiaac i wole poprzeczke postawic wyzej. Pierwsze dwa lata to
      Erprobungsstufe i potem sie okaze czy dziecko sobie poradzi czy nie.
      Powodzenia.
      Koko
    • fufu_ffm Re: Chce sie poradzic 01.03.07, 22:42
      Czesc -

Po pierwsze zadzwon do szkoly i popros o spotkanie z tzw. Klassenlehrer.
      Na tym spotkaniu zapytaj jaka rekomedacje corce wytawi - do jakiej szkoly.
      Uwazaj (dyskretnie) czy níe ma przypadkiem uprzedzen - bo Niemieckie szoly sa z
      tego znane ze obcokrajowcow najchetniej by do Hauptschule wysylali - czytalam
      latem bardzo krytyczny artykul na ten temat w the Economist.

Jak corka sie do gimnazjum nadaje to dadza jej rekomendacje do gimnazjum i
      wszytko stoi otworem. Jak w gimnazjum nie da rady to moze sie zawsze do real
      school przeniesc. Wez pod uwage, ze niektore szkoly w zapalnych punktach
      spolecznych nie chca tracic najlepszych studnetow (ktorzy po otrzymaniu
      rekomendacji gimnazjalnej by do innej szkoly wybyli w okamgieniu) wiec wola
      studentowi dac rekomendacje do klasy realnej zeby ich w szkole zatrzymac.

Z drugiej strony jezeli nauczyciel uwaza ze cork sie do gimnazjum nie nadaje,
      ale zmusisz go go do wydania "gimnazjalnej rekomendacji" to dziewczyny moze
      totalnie stracic wiare w siebie w klasie gdzie kazdy bezdie lepszy od niej.
      bedzie si etylko meczycy i na koniec zostanie na drugi rok w tej samej klasie.

Moim zdaniem, kluczem jest ta rozmowa z Klassenlehrer. Zrob to jak najszybciej
      i postraj sie byc przyjazna bez jakiejs agresji i wybadac jaka on/ona ma ocene
      corki.

• katastrofa4rp Nnno nie wiem co z tymi uprzedzeniami 02.03.07, 18:10
        jakos sie nie spotkalam;))) A jestem Polka i mam polskie dzieci w Polsce
        urodzone i majace polskie paszporty. I jakos nikt nam nie doradzal przy dobrych
        stopniach zglaszania sie do realschule. Wrecz przeciwnie. I poza tym stale nas
        namawiali abysmy w domu mowili po polsku;))) Pewnie na parszywych Niemcow stale
        trafiam w tym Bayern;))) i mam niemiecka klawiature stad nie moge pisac
        z "ogonkami"
    • saksalainen Jezeli sie dobrze uczy, to tylko gimnazjum 01.03.07, 23:20
      Sytuacja jest taka ze z matura zawsze łatwiej, nawet firmy które przyuczaja do zawodu i teoretycznie moglyby brac ludzi po Hauptschule, wola takich z matura.

Nizej zawsze mozna przejsc - ale jak sie chce przejsc wyzej, to zawsze traci sie czas.
    • mazur39 opinia wypadła jednoznacznie: 02.03.07, 00:53
      córka musi iść do gimnazjum.
      Tym bardziej, że nauczycielka też tak opiniuje, nie tylko forum.
      • alesko Re: opinia wypadła jednoznacznie: 04.03.07, 15:33
        zgadam sie:)
        nie oplaca sie obnizac jej poprzeczki,
        a z ta realschule to bym uwazala, znam ludzi ktorzy do 30tki nie moga sie
        wykaraskac z "zalet" skonczenia tego typu szkoly i robia jakies smieszne matury
        zaoczne badz studia bez matury, zeby tylko moc dostac lepsza prace i miec
        generalnie jakies szanse zawodowe!
        realschule to przestarzaly typ szkoly dobry dla przecietniakow, jak dzieko jest
        zdolne to daj mu szanse!!!
        pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka