Dodaj do ulubionych

zameldowanie a urzad pracy

07.03.07, 12:03
Witam wszystkich. Mam taka sprawe; wkrotce wyjde za maz za obywatela
niemieckiego. Obecnie jestem zameldowana w Polsce, ale zamierzam sie
przeprowadzic do Niemiec. Co wtedy dalej z moim zameldowaniem? Musze sie stad
wymeldowac,aby moc zameldowac sie w DE? Chcialabym sie zarejestrowac w
Arbeitsamcie-czy wtedy jest to warunek konieczny byc zameldowanym w DE aby
moc korzystac z zasilku i uslug arbeitsamtu? A jak po slubie z moim dowodem
osobistym? Moge zachowac swoj polski? Z gory bardzo dziekuje. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: zameldowanie a urzad pracy 07.03.07, 12:30
      wiesz, czysto teoretcznie powinnas sie wymeldowac. tak mowi prawo. ale olej..

ja sie nie wymeldowalem i nikt sie nie czepia. mam zameldowanie w Polsce i w
      Niemczech.

> Arbeitsamcie-czy wtedy jest to warunek konieczny byc zameldowanym w DE aby
      > moc korzystac z zasilku i uslug arbeitsamtu?

Wystarczy, ze masz pozwolenie na pobyt i prace. I zameldowanie tu.
      Poza tym..o jakim zasilku mowisz? Skoro nie pracowalas to nie dostaniesz
      zasilku w Niemczech. Co najwyzej pomoc socjalna, ale tylko jezeli twoj moz
      zarabia dosc malo. Inaczej zapomnij.

>A jak po slubie z moim dowodem
      > osobistym? Moge zachowac swoj polski?

oczywiscie, przeciez w dalszym ciagu bedziesz obywatelka Polaki. Niemeickie
      obywatelstwo mozesz dostac (zdaje sie ) po 7 latach pobytu.
      • diegosia Re: zameldowanie a urzad pracy 07.03.07, 12:37
        Zameldowac w Niemczech sie powinnas, ale to chyba zaden problem.
        Ja wyszlam tutaj rok temu za maz, wymienilam polski dowod, bo przeciez nadal jestem obywatelka Polski
        - jak juz camel zauwazyl - podalam jako miejsce zameldowania stary adres pod ktorym juz od 6 lat i tak
        nie mieszkam (czyli w moim przypadku adres rodzicow).
        Nie bylo zadnych problemow - mam wiec polski paszport i dowod na niemieckie nazwisko i
        zameldowanie w Polsce i Niemczech.
        • dorothy1 Re: zameldowanie a urzad pracy 08.03.07, 20:26
          OK..tylko czegos tu nie rozumiem. Jak mozna miec dwa zameldowania-to znaczy jak
          to zaznaczyc w dowodzie? Przeciez tam widnieje zwykle jedno miejsce
          zameldowania... A skoro potrzebuje miec zameldowania w DE aby sie rejestrowac w
          Arbeitsamcie(?) Jak to pogodzic? Z drugiej strony, skoro mam zameldowanie w PL,
          to moge korzystac z zasilku UP w dalszym ciagu w Polsce ;)
          • dobiasz Re: zameldowanie a urzad pracy 08.03.07, 21:40
            Niemieckie zameldowanie nie jest wbijane do dowodu. To nie PRL. Dostajesz kwit
            poświadczający Anmeldung i tyle.

> A skoro potrzebuje miec zameldowania w DE aby sie rejestrowac w
            > Arbeitsamcie(?) Jak to pogodzic?

Normalnie. W Niemczech nikt Cię nie pyta o polski anmeldung a w Polsce o niemiecki.

> Z drugiej strony, skoro mam zameldowanie w PL,
            > to moge korzystac z zasilku UP w dalszym ciagu w Polsce ;)

Polaken kombinatoren... :-P
          • elch8 Re: zameldowanie a urzad pracy 08.03.07, 23:04
            dorothy1 napisała:
            > A skoro potrzebuje miec zameldowania w DE aby sie rejestrowac w
            > Arbeitsamcie(?) Jak to pogodzic? Z drugiej strony, skoro mam zameldowanie w
            > PL, to moge korzystac z zasilku UP w dalszym ciagu w Polsce

tak ciagnij dwa zasilki, moze jeszcze wyjedz do Francji to dostaniesz trzeci.
            • dorothy1 Re: zameldowanie a urzad pracy 09.03.07, 10:46
              Tak na marginesie-aluzja z Francja byla tu zupelnie niepotrzebna... Nie
              odczuwam potrzeby "chapania" zasilkow ze wszystkich urzedow urzedow pracy. Tak
              czy inaczej moja obserwacja wydaje sie byc trafna, ze pobieranie zasilkow z
              dwoch urzedow okazuje sie mozliwe. Wskazuje to na kolejne niedoskonalosci
              naszego systemu...
              • diegosia Re: zameldowanie a urzad pracy 09.03.07, 13:56
                Nie jestem jednak pewna, czy to jest mozliwe. Ja pisalam tylko o molzliwosci posiadania dwoch
                meldunkow. Doswiadczen z urzedem pracy ani polskim ani niemieckim na szczescie jeszcze nie mam, ale
                mozliwe, ze wtedy juz pytaja dokladniej gdzie sie naprawde mieszka (Hauptwohnsitz). Poza tym - o ile sie
                nie myle - musisz jako zarejestrowana bezrobotna byc na miejscu i w kazdej chwili uchwytna, a sila
                rzeczy jestes albo tu albo tu.
                Po drugie zarejestrowanie sia jako bezrobotna a pobor zasilku to chyba dwie rozne sprawy - bo zeby
                pobierac w Niemczech / w Polsce zasilek, musialabys tam wczesniej pracowac. Tak przynajmniej mi sie
                wydaje...
                • camel_3d Re: zameldowanie a urzad pracy 12.03.07, 21:16

pobierac w Niemczech / w Polsce zasilek, musialabys tam wczesniej pracowac. Tak
                  > przynajmniej mi sie
                  > wydaje...

i dobrze ci sie wydaje. jedynie moze o socjal sie starac. ale tylko jezeli jej
                  przyszly zarabia jakies grosze lub nei pracuje. no chyba, ze wychodzi za maz
                  fikcyjnie za jakiegos zlopa:) bo jezeli nie..to maz musi utrzymac zone..
            • camel_3d przeciez ona nie dostanei zasilku.... 12.03.07, 21:14
              a. bo eni epracowala w niemczech. zeby dostac zasilek dla bezrobotnych trezba
              przepraacowac min. rok.
              a o pomoc socjalna moze sie starac, jezeli wyjdza za jakiegos nieroba. Bo
              jezeli facet pracuje to ma zerowe szanse.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka