27.03.07, 21:41
W grudniu (no,trohe czasu to nam jeszcze zostalo) wyprowadzamy sie do Bonn.
Jak tam jest?????
Gzie szukac mieszkania?
z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi.

FFF
Obserwuj wątek
    • info-tw Re: Bonn 27.03.07, 21:57
      Moim zdaniem najlepiej wez mieszkanie "z miasta" tzn. Wohnungsgenossenschaft.
      • ggigus ale na takie mieszkanie trzeba pare lat czekac 28.03.07, 17:48
        szczegolnie w wiekszych miastach
        • gruene_fee takie mieszkania , szczegolnie wieksze stoja 28.03.07, 20:17
          puste i czekaja na wlascicieli :))) Skoro jednak ludzie wola zaplacic courtage
          i w dodatku kaucje zamiast Genossenschaftsanteile (przyznaje, ze niemalo
          kosztuja te udzialy) to jest to ich prywatna sprawa...
          • ggigus zalezy gdzie, w Monachium sie czeka, az sie miej 28.03.07, 21:47
            sce w kolejce zwolni
            brzmi makabrycznie
            • gruene_fee mowie o Hamburgu, w mojej klatce sa 2 mieszkania 28.03.07, 21:56
              wolne, metraz tez niczego sobie, jedno 76 qm, drugie 84 qm, jesli ktos moze
              sobie pozwolic na zakup udzialow o wartosci ok. 3000 € to serdecznie
              zapraszam :))
              • ggigus hm, ciekawa propozycja, Hamburg mi sie 28.03.07, 21:57
                podoba
                tylko czy tam mozna w dirndlu chodzic po ulicy? :))
                • gruene_fee nawet powinno sie w nim chodzic 28.03.07, 22:04
                  za to kocham to miasto, za jego liberalizm a z drugiej strony za szybka
                  interwencje policji ;P
      • mucha_na_dziko1 Sozialwohnunen sind scheiße 30.03.07, 09:52
        Jeszcze chyba nie wiesz co to oznacza mieszkac wsrod roznych dzikusow z
        Anatolien i Albanii. Biedne wasze dzieci bo nie beda mialy szans na normalna
        integracje.
        eej, voll kras man.
        • info-tw Re: Sozialwohnunen sind scheiße 01.04.07, 20:10
          Ale tu chyba nikt nie polecal Sozialwohnungen, czy cos ominelam?
    • yasmin_ch Re: Bonn 28.03.07, 18:16
      Bonn to wg mnie calkiem przyjemne miasto, pytasz w jakiej dzielnicy szukac czy
      gdzie szukac ofert?

bo ofert to przede wszystkim na www.scout24.de
      • lenchen Re: Bonn 28.03.07, 18:38
        Mieszkałam w Bonn okrągły rok. Mam same dobre wspomnienia.
        Miasto "sympatyczne", niezbyt duże, okolice piękne. Dobrze się tam mieszka moim
        zdaniem.
        • fasolka3 Re: Bonn 29.03.07, 20:03
          Dzieki za odpowiedzi.
          Nigdy nie slyszalam o zadnym Genossenschaft. Co to takiego? My szukamy
          mieszkania od 100m kw., conajmniej 4 pokoje, najlepiej 5

Czy w Bonn sa tez dzielnice, ktorych nalezy unikac? Tak jak Hasenbergl w
          Monachium? Gdzie sie mieszka dobrze z dziecmi?

To nasza 3 przeprowadzka mam powoli tego dosyc, ale czasy takie, ze moj maz
          zamiast zostac przyjetym na stale ma ciagle jakiies projekty na 3 lata i potem
          ciagniemy dalej. No ciuz..

FFF

• gruene_fee mimo wszystko radze sie juz teraz rozgladac 29.03.07, 23:45
      popatrz tutaj www.wohnungsboerse.net/
    • margo125 Re: Bonn 30.03.07, 13:29
      To byle stoleczne miasto zaskakuje w pierwszym kontakcie z nim swoja
      prowincjonalnoscia. Bonn nie ma bowiem nic z blichtru stolicy europejskiej.
      Pieknie polozone, ze swoimi bodajze 250 000 mieszkancami, przejrzyste, nieco
      senne. Zentrum jest malo spektakularne, ilosc ciekawych sklepow dosc
      ograniczona, co skutecznie pozwala zaoszczedzic czas w razie szalenstw
      zakupowych. Swietnie zaaranzowany pasaz nadrenski to miejsce, zwlaszcza przy
      slonecznej pogodzie, tetniace zyciem, z tysiacem spacerowiczow, inline skater,
      rowerzystow, joggingowcow z sympatycznymi kawiarniami i tawernami. Najbardziej
      nobliwa dzielnica Bonn jest villowa czesc Bad Gogesberg, zwlaszcza Rüngsdorf, w
      czasie swietnosci miasta miejsce zamieszkania licznych poltykow i dyplomatow.
      Najgorszy adres w Bonn to Tannenbusch, a to ze wzgledu na rzucajaca sie w oczy
      lokalna nadreprezentatywnosc Ausländer. Podbonskie miasteczka: Mehlem,
      Königswinter, Bad Honnef, Hennef rowniez ciesza sie dobra opinia. Pamietaj, ze
      zadna dzielnica nie jest w 100% super, w kazdej sa ulice ladne i te powiedzmy
      mniej ladne, dlatego przed ostatecznym wyborem lokum mieszkalnego warto je live
      zobaczyc. Pytanie, gdzie szukac mieszkania, jest zlozone. Jesli kryterium
      wyboru ma byc pobliski plac zabaw dla dzieci, to mieszkania mozna szukac
      wszedzie. Jesli do tego dojdzie bliskosc miejsca pracy, wyjazdu na autostrade,
      zentrum, czy ciekawej szkoly to krag poszukiwan sie zaweza i znalezienie czegos
      sensownego moze byc problematyczne.
      Pozdrawiam.
      • merianna Re: Bonn 30.03.07, 19:47
        Zalezy, gdzie sie dobrze czujesz. Jesli pragnieniem jest sterylna niemieckosc
        to nie wiem. Jesli cos bardziej swobodnego i barwnego, ale z odrobina luksusu w
        tle to polecam okolice Uniwersytetu. Oryginalny klimat, wszedzie blisko, bo
        centrum tuz,tuz Ren tez o rzut beretem, plac zabaw znajdziesz i to nie jeden,
        szkoly i koscioly, dobre i bliskie polaczenie z autostrada.
        • fasolka3 Re: Bonn 31.03.07, 23:58
          Dziewczyny dzieki za odpowiedzi.

Tannenbusch wpadl mi juz w oko, podejrzanie tanie mieszkania. Bad Godesberg
          bylby fajny, ale troche drogo, choc w porownianiu do Monachium nic nas nie jest
          w stanie zaskoczyc.
          Wazne dla mnie sa: bliskosc szkol, Sport Verein, S-Bahn i jakis park, las, pola,
          tudziez sklepy w poblizu ( nie jezdze autem).
          Powoli robi sie ze mnie wyprowadzkowy profi.

FFF
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka