Dodaj do ulubionych

praca dla studenta, podatek

27.05.07, 18:34
znalazlam 2 prace. jedna jako haushalthilfe co robi 310 w miesiacu. i
sprzatanie za 180 w miesiacu. Razem wychodzi 490 . steuerfrei moge zarabiac o
ile wiem 400.
wlasciwie to nie orientuje sie w tym zbytnio. ale co moge zrobic by nie
placic podatku? bo jako student moge pracowac na lohnsteuerkarte.
Nie chce placic podatku, i zastanawiam sie czy pozostac tylko przy jednej
pracy..by nie przekrocyzc tych 400€
macie doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • venice_1 Re: praca dla studenta, podatek 27.05.07, 22:07
      najlepiej na czarno ;)
      • ggigus ale na czarno juz ponoc malo kto chce zatrudnic 28.05.07, 00:34
        co za czasy w tych niemczech nastaly...
        • mucha_na_dziko1 Juz nie rob paniki! 29.05.07, 23:57
          Moze juz nie jest jak przez 20 laty, ze bywali tacy co na czarno, miesiacami po
          normalnych firmach pracowali. Ale typowe dorywcze prace u ludzi prywatnych
          byly, sa i beda. I wydaje mnie sie ze chyba jest normalne nie tylko w
          Niemczech.
    • diegosia Finanzamt 28.05.07, 11:42
      Radze Ci przejsc sie do Finanzamt, to pewnie da Ci wiecej niz rady na forum. Mi jakies dwa lata temu
      powiedziano tam, ze istnieje cos takiego jak Grundfreibetrag i ponizej tej granicy nie placi sie podatkow
      (ale domyslam sie, ze zalezy to od roznych czynnikow, daltego warto sie dowiedziec na miejscu).
      Wg danych z internetu na rok 2006 bylo to 7664 euro (wychodzi wiec jakies 630 euro na miesiac).
      Ta granica 400 euro dotyczy obnizonych skladek na ZUS i podobne, powyzej 400 euro placi sie po prostu
      wiecej, ale z samymi podatkami nie ma to chyba nic wspolnego.
      • ulllrich Re: Finanzamt 29.05.07, 23:26
        diegosia ma racje, teoretycznie mozna zarobic do 7663 eur rocznie ale jesli to
        przekroczysz to mozesz odjac jeszcze 912 eur na studia i wszyskie zwiazane z tym
        koszty tj. oplaty, ksiazki itp( jest to suma ryczaltowa tzn.nie musisz
        przedstawiac zadnych rachunkow, jesli te koszty przekroczyly ta sume to tez
        mozesz odjac ale wtedy musisz to udokumentowac). Oprocz tego mozesz jeszcze
        odliczyc potem kolejne 920 na tzw werbekosten(pauschalbetrag, jw.)i skladki na
        ubezpieczenie zdrowotne, rentowe czy tzw.haftpflichtversicherung.Czyli tak
        naprawde mozesz przekkroczyc nawet 10 tys. i jak zrobisz rozliczenie dostaniesz
        caly podatek, jaki zplacilas z powrotem.To wszyskto odnosi sie do tego co
        zarobilas na lohnsteuerkarte. oprocz tego mozesz spokojnie pracowac na 400eur
        basis, nie placac od tego podatku i dochodow z tej pracy nie musisz uwzgledniac
        w rocznym rozliczeniu podatkowym.
        • brzuchjakpilka Re: Finanzamt 02.06.07, 01:22
          ta kobieta u ktorej sprzatam miala operacje i ze nie jest w stanie sama
          prowadzic haushalt, powiedziano jest w sozialamt ze moze kos u niej sprzatac,
          nawet znajomy. niby podpisuje jej wyrobine godz. ona mi placi sama polowe a
          druga polowe placi jej sozialamt,(ona chyba sie z tegorozliczyc musi)no a ona
          potem mi. czy w takim wypadku jestem gdzies zarejestrowana? ona twierdzi, ze
          nie bede musiala placic od tego podatku. CHyba naprawde musze sie do Finanzamt
          przejsc.
          • annajustyna Re: Finanzamt 02.06.07, 08:10
            Idz na spokojnie do skarbowki. Nie ma ona nic wspolnego z polska instytucja o
            tej nazwie, takze nie boj sie;), pytaj, pytaj, pytaj...Powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka