Dodaj do ulubionych

Studia w Essen

27.10.07, 12:41
Czy jest tu ktos, kto studiuje w na Uni w Essen? Zastanawiam sie nad
germanistyka (glownie Deutsch als Fremdsprache, zeby pozniej uczyc
niemieckiego, jako jezyka obcego). Jak mam sie do tego "zabrac"?
Jest koniec pazdziernika, ja nie mam jeszcze testu DaF. Czy wyrobie
sie do kwietnia, czy dopiero od wrzesnia 2008? Wiem, wiem, sa strony
w necie. W pon zadzwonie na uni, wybiore sie w tygodniu osobiscie.
Ale moze ktos ma jakies prywatne opinie o tym uniwerku, moze nawet o
samej germanistyce tam, doswiadczenia... Bede wdzieczna za odzew.
Obserwuj wątek
    • ggigus Re: Studia w Essen 27.10.07, 15:22
      na uniw. Ci powiedza, co i jak masz zalatwic
    • s.z-n Re: Studia w Essen 28.10.07, 21:31
      Od listopada mam wiecej czasu, jezeli mieszkasz niedaleko Essen mozemy sie spotkac przy stolowce na kawie, wowczas opowiem Ci co wiem,pokaze co i jak jesli nie bylas wczesniej na terenie uniwersytetu,opowiem o swoich przebojach zwiazanych ze staraniem sie o miejsce , podziele doswiadczeniem.
      pozdrawiam.
      • rotkaeppchen1 Re: Studia w Essen 30.10.07, 12:12
        Kimkolwiek jestes, s.z-n, bardzo dziekuje Ci za odpowiedz i
        propozycje spotkania. Wlasnie tego potrzebuje, konkretnych
        doswiadczen, a nie informacji, ktore moge uzyskac w rektoracie.
        Pozdrawiam serdecznie, Julia z Mülheim.
        PS nie bylam na terenie uniwersytetu, jestem w Mülheim dopiero pare
        tygodni, dopiero zaczynam planowanie dalszej tu przyszlosci.
        • s.z-n Re: Studia w Essen 30.10.07, 18:26
          Chetnie, naprawde. Mieszkam kolo Uni ale niestety tez tydzien mam juz zaplanowany. Od nastepnego tylko poniedzialek caly odpada. Wierz mi spedzilam tam mnostwo godzin a zwiedzenie calego Campusu wymaga sporo czasu i jesli tam jeszcze nie bylas oszczedze Ci szoku ,ktorego doznalam ja, sadzac ,ze jest to miasto w miescie :-) Spokojnie nawet mozesz sie ze mna zabrac na jakis wyklad chociaz mysle,ze samo omowienie wszystkich formalnosci i budynkow zasad planu zajec itd bedzie na poczatek duzym wyzwaniem. Mnostwo informacji mozesz juz teraz uzyskac ale lepiej bedzie jesli sie spotkamy a ja odpowiem na twoje pytania. Bedzie Ci latwiej.
          Mi tez udzielala rad pewna studentka z gazety za co jestem jej naprawde wdzieczna. Ciesze sie naprawde z mozliwosci studiowania ale minelo sporo czasu zanim z tej szansy skorzystac moglam.
          NIE ODBIERAM POCZTY NA GAZECIE ale moge skorzystac z innej
          i jesli masz ochote chetnie poswiece czas na oprowadzenie Cie po Uni , jestem tez swiezo po egzaminach ( ja zdawalam DSH i bede Cie do niego namawiac ale szczegoly na priv ). Na koniec dodam, ze nie powinnas miec obaw spotykajac sie ze mna, zwykla ze mnie prosta dziewczyna :-) Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka