jeandy 27.11.07, 20:26 ludziska kto słyszał o czymś takim jak program osadnictwa. Podobnież decydując się na zamieszkanie na wschodniej granicy można z tego tytułu dostawać jakieś dodatkowe środki czytaj kasę z tego tytułu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeandy Re: mozna - 28.11.07, 09:38 dziekuje nie skorzystam. Ja pytam się poważnie bo mój znajomy który przeprowadził się z zachodnich niemiec w rejon Brandenburgii właśnie dostał co miesiąc 500 Eur w ramach programu osadnictwa rejonów wsch. Odpowiedz Link
polaola Premia za opuszczenie miejsca zamieszkania 28.11.07, 09:25 Narazie chodza sluchy ze wschodnie, rzadko zaludnione tereny maja zostac przywrocone naturze. Ludziska ktorzy tam jeszcze maja swoje domostwa, dostana premie za opuszczenie ich. A moze "przywrocenie naturze" oznacza oddanie tych terenow w rece polskich osadnikow :))) ??? Prosze, tu jest artykul na ten temat: www.berlinonline.de/berliner-zeitung/archiv/.bin/dump.fcgi/2007/0910/lokales/0022/index.html Odpowiedz Link
fufu_ffm Re: program osadnictwa 28.11.07, 09:52 Tak, te dodatkowe srodki to sie nazywa HarzIV. W zamian trzeba sie tylko poddac operacji na zywca zeby Ci ktos w biodro swastyke wycial nozem. Nie wiem jak w Brandenburgii ale w Sachsen oferuja ten zabieg darmowo. Odpowiedz Link
polaola Re: program osadnictwa 28.11.07, 11:22 fufu_ffm napisała: > > Tak, te dodatkowe srodki to sie nazywa HarzIV. > > W zamian trzeba sie tylko poddac operacji na zywca zeby Ci ktos w > biodro swastyke wycial nozem. Nie wiem jak w Brandenburgii ale w > Sachsen oferuja ten zabieg darmowo. > fufu, teraz to pojechalas ostro po bandzie ... uuuuujjjjj Odpowiedz Link
ewa553 Re: program osadnictwa 28.11.07, 14:55 nic o tym nie slyszalam, ale jestem pewna, tak pewna! ze nikt tylko za przeniesienie sie na wschod dostaje tak duza kase. To absurd. W dawnych czasach, ale to naprawde wiele, wiele lat temu, proponowano kase za przeniesienie sie do Berlina - jak byl jeszcze nasza wyspa wsrod wschodnich landow. Ale nawet wtedy byla to jednorazowa premia w wysokosci kilku tysiecy. Odpowiedz Link
jeandy Re: program osadnictwa 29.11.07, 08:55 nikt nie mówi o wielkiej kasie. On akutat dostał 500 eur przez półroku. Proponowali mu kwotę jednorazowo albo na raty Odpowiedz Link
die_pubertierende_jungfrau Buschzulage! 29.11.07, 11:10 jeandy napisała: > decydując się na zamieszkanie na wschodniej granicy można z tego > tytułu dostawać jakieś dodatkowe środki czytaj kasę z tego tytułu. ================ Am Anfang der Deutschen Einheit haben Beamte aus dem Westen eine BUSCHZULAGE bekommen! Odpowiedz Link
fan.club Solidarność bez granic! 29.11.07, 11:26 Do tej pory sądziłem, że mój soli finansuje baseny w opustoszałym Meck-Pom (Waldmeer, Sandmeer, nix mehr...), a tutaj się nagle dowiaduję, że mam jeszcze jakiegoś utrzymanka na ziemiach odzyskanych! Boże, coś Niemcy przez tak liczne wieki... Odpowiedz Link