Dodaj do ulubionych

życie w monachium

18.03.08, 17:40
Witam, mam pare pytan do osob zyjacych w Monachium. A wiec dostalem prace
wlasnie tam i tutaj mam pare watpliwosci mianowicie - bedze sie dalo tam zyc
na godnym poziomi za 3000E brutto. No i jaka jest tam stawka podatku dla
zonatego mezczyzny. Pozdrawim
Obserwuj wątek
    • asiorxx Re: życie w monachium 19.03.08, 13:13
      witam. no jesli zarobi Pan 3000 euro brutto, to to wychodzi okolo 1950 netto dla zonatego mezczyzny pod warunkiem, ze zona nie pracuje. teraz pytanie jak z mieszkaniem, czy sam musi sobie Pan oplacic czy tez nie. jesli sam to musi pan wziac pod uwage, ze najtansze mieszkanie w monachium to okolo 500 euro, ale trzeba doliczyc jakac kaucje, tak na sam poczatek min. 1500 euro a najczesciej i wiecej. teraz zycie, czyli jedzenie. pytanie czy samemu sie gotuje czy je w miescie, jesli w miescie to jeden wypad dla dwoch osob to okolo 20 euro w restauracji, natomiast jesli samemu sie gotuje to okolo 80 euro tygodniowo. ja mowie ile ja wydaje wraz z mezem, wiadomo kazdy inaczej ma w tej kwestii bo zalezy co sie kupuje i gdzie i ile. my wydajac 80 euro tyg. kupujemy naprawde to co chcemy. wiec musi sam teraz Pan odpowiedziec czy warto. nie wiem jak z benzyna i podatkami za samochod jesli Pana to interesuje, natomista za bolet w jednej strefie placi sie niecale 60 euro miesiecznie. to sa wydatki ktore my posiadamy, ja jestem bez pracy,tylko moj maz pracuje.
    • edvtechniker Re: życie w monachium 10.04.08, 21:50
      servus !

za 1950 netto =
      mieszkanie około 800 do 1000 (warm ze wszystkim)
      benzyna = 200/mieś
      żarcie i TANIE ubranie = 500

zostaje 250-450

da się żyć godnie,pozatym to wspaniałe i bezpieczne miasto,blisko
      góry,lasy,piękne jezioro tegernsee - dobry browar :)

ja mieszkam w ottobrunn - autostradą bez ograniczeń szybkości - 5-
      10 minut do monachium

po prostu polecam !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka