Dodaj do ulubionych

odliczanie oplat za studia w przypadku rodzicow

27.05.08, 10:19
Witam serdecznie,
wczoraj na forum pojawil sie problem odliczenia oplat za studia od podatku
dochodowego.Chcialabym napisac kilka slow w przypadku kiedy to rodzic dokonuje
odliczenia.
Oplaty za studia naleza przede wszystkie do kosztow utrzymania czyli
Unterhaltskosten a te z kolei mozna odliczyc od podatku w formie wydatkow
specjalnych tzw. Sonderausgaben odliczenia mozna dokonac maksymalnie do kwoty
7680. Oplaty za studia mozna odliczyc w takiej formie jesli:dziecko NIE jest
uprawnione do pobierabia Kindergeld i nie uwzglednia sie w rozliczeniu tzw.
Kinderfreibetrag. Lub kiedy dziecko z racji wieku straci prawo do Kindergeld i
Kinderfreibetrag.
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • nana_c Re: odliczanie oplat za studia w przypadku rodzic 27.05.08, 10:56
      Dziekuje za odpowiedz- a jak przedstawia sie sprawa z niemalymi Studiengebühren?
    • steuerberaterin Re: odliczanie oplat za studia w przypadku rodzic 27.05.08, 11:17
      do nana_c
      prosze sprecyzowac pytanie odnosnie Studiengebühren.
      • nana_c Re: odliczanie oplat za studia w przypadku rodzic 27.05.08, 11:20
        Studiengebühren sa oplatami, które pauszalnie kasuje uniwersytet. Wynosza one
        okolo 500- 700 eu/ semestr.
        • nana_c Re: odliczanie oplat za studia w przypadku rodzic 27.05.08, 11:20
          nana_c napisała:

> Studiengebühren sa oplatami, które pauszalnie kasuje uniwersytet. Wynosza one
          > okolo 500- 700 eu/ semestr.

Czy istnieje mozliwosc odliczenia ich od podatku?
          • steuerberaterin Re: odliczanie oplat za studia w przypadku rodzic 27.05.08, 11:45
            Szanowna Pani, o mozliwosci odliczenia oplat za studia napisalam w pierwszym
            poscie poswieconym tej sprawie,jest tam wyraznie powiedziane kiedy oplate za
            studia rodzic moze odliczyc a kiedy niemoze tego uczynic. Czy akurat w Pani
            przypadku odliczenia mozna dokonac czy nie tego ja nie wiem, poniewaz nie wiem
            czy przysluguje Pani Kinderfreibetrag i czy pobiera Pani Kindergeld??? Natomiast
            jest Pani dziecko ma dochody i jest platnikiem podatku wowczas moze ono
            samodzielnie odliczyc oplate za studia we wlasnym rozliczeniu podatkowym.
            Pozdrawiam serdecznie
    • lifesurfer Re: odliczanie oplat za studia w przypadku rodzic 27.05.08, 22:30
      to ja mam pytanie w temacie. Jezeli rozliczam sie z mezem (ja nie musze skladac wlasnego zeznania) czy mam swoje wydatki zwiazane z uczelnia (tzn. oplaty za studia, km na uczelnie, ksiazki itd) rowniez wpisac w rubryke sonderausgaben? zastanawiam sie tez czy przeszloby np. odliczenie kosztow pokoju (tzw. Arbeitszimmer)? jezeli tak to tez do sonderausgaben?

dzieki za odpowiedz. Musze sie zabrac za rozliczenie bo termin juz tutz tuz. A co wlasciwie moze sie stac,jezeli zamiast w sobote oddam roliczenie w poniedzialek? dostaniemy kare czy po prostu nasze rozlicenie beda rozpatrywac na samym koncu?

• bo4630 nie trzeba byc fachowcem, zeby odpowiedziec 28.05.08, 00:30
        jezeli termin uplywa w dzien wolny od pracy, automatycznie jest przedluzony do
        najblizszego dnia roboczego, w tym przypadku na poniedzialek.
        Niezbyt stylistycznie to wyjasnilem, ale chyba wiadomo o co chodzi.
      • steuerberaterin Re: odliczanie oplat za studia w przypadku rodzic 28.05.08, 09:44
        Do Lifesurfer:
        jesli chodzi o oplaty za studia. po pierwsze czy Pani ma wlasne dochody? i
        oplaca to za wlasne pieniadze? jesli tak jest to w formularzach zeznania
        odatkowego jest rubyka z napisem Ehefrau i wowczasz wszelkie rzeczy dotyczace
        Pani wpisuje Pani do tej rubryki. Jesli w Pani przypadku jest to Ertstudium
        wowczas wydatki sa traktowane jako Sonderausgaben jesli jest to Zweitstudium
        mozna odliczyc to w formie Werbunskosten.Jesli napisze Pani kto oplaca studia i
        jaki rodzaj to jest studiow wowczas moge Pani udzielic dokladniejszej indormacji.
        Pytanie dotyczace Arbeitszimmer: otoz od 1.01.2007 znacznie zaostrzyly sie
        przepisy pozwalajace odliczac koszty zwiazane z Arbeitszimmer. Aby moc odliczyc
        owe oszty musi byc spelnionych kilka warunkow, Pani nic na ten temat wiec takze
        nie moge udzielic scislej odpowiedzi. Ostatnie pytanie dotyczace terminu,
        zgodnie z przepisami musi Pani oddac zeznanie w terminie do 31.maja. w tym roku
        przypada to w sobote a zatem dzien wolny od pracy, generalnie obowiazuje zasada
        stempla pocztowego z 31 maja a zatem z soboty , nie obowiazuje zaden z gory
        narzucony przedluzony termin przypadajacy na 2.czerwca.dla upewnienia sie jak
        rozpatrywane jest to w Panimiejscu zamieszkanie radze skontaktowac sie ze
        stosownym urzedem skarboym.w Bremen skad pisze obowiazuje data stempla pocztowego.
        pozdrawiam
        • lifesurfer Re: odliczanie oplat za studia w przypadku rodzic 28.05.08, 22:03
          pracuje ale jest to praca studecka (40h miesiecznie), dlatego nie
          musze sie rozliczac. W niemczech sa to moje pierwsze studia, ale mam
          za soba juz licencjata w Polsce a teraz to tylko 'uzupelniajace'
          magisterskie. W takim razie wpisac to do Sonderausgaben?
    • konrad-walenrod A jak przedstawia się sprawa z rencistami? 27.05.08, 23:46
      steuerberaterin napisała:

> Witam serdecznie,
      > wczoraj na forum pojawil sie problem odliczenia oplat za studia od podatku dochodowego.
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

No dobra.

A jak przedstawia się sprawa z rencistami?

Ja chciałbym także studiować.

Dostanę BAFÖG ?

PS

Liebe Steuerberaterin!

Ich bin Connie!

Du kannst “Du” zu mir sagen.

Auf allen Foren der Welt duzt man sich..
      • steuerberaterin Re: A jak przedstawia się sprawa z rencistami? 28.05.08, 09:54
        do Konrad-Walenrod:
        pytanie 1.: Prosze wybaczyc jednak nie przejde na sposob zwracania sie do siebie
        w formie Ty. Jesli Panu to nie odpowiada, niestety nie jestem w stanie w tej
        kwestii niczego zmienic.
        pytanie o BaföG: po pierwsze BaföG nie jest zadna oplata za studia i mysle ze
        jesli irytuje Pana ten temat prosze stworzyc kolejny watek, tutaj przewidziana
        jest dyskusja na temat odliczen podatkowych oplat zwiazanych ze studiami.Jesli
        chodzi o przylugujace Panu swiadczenia panstwowe radze wczytac sie w lekture
        BaföG w wersji z 2008 roku , po przeczytaniu na pwno rozwieja sie Panskie
        watpliwosci dotyczace tych swiadczen i osob , ktorym one przysluguja.
        pozdrawiam serdecznie i zycze udanej lektury.
        • konrad-walenrod Ich bin schwer enttäuscht... 28.05.08, 10:22
          steuerberaterin napisała:

> do Konrad-Walenrod:
          > pytanie 1.: Prosze wybaczyc jednak nie przejde na sposob zwracania sie do siebie w formie Ty. Jesli Panu to nie odpowiada, niestety nie jestem w stanie w tej kwestii niczego zmienic.
          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Gehe ich richtig in der Annahme, dass Du Ärmelschoner trägst?

Ich bin schwer enttäuscht...
          • nana_c Re: Icke oooh... 28.05.08, 19:58
            Das Sietzen hat auch mich schwer verwundert, aber was solls. Jedem Tierchen sein
            Pläsierchen ;-)
            • konrad-walenrod Ich bin mit dieser Frau aus Berlin auf “du”. 29.05.08, 10:43
              nana_c napisała:

> Das Sietzen hat auch mich schwer verwundert, aber was solls. Jedem Tierchen sein Pläsierchen ;-)
              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ja!

Genau!

Ich bin mit dieser Frau aus Berlin auf “du”.

www.zdf.de/ZDFmediathek/content/506372?inPopup=true
              Das heißt jetzt nicht mehr, seit dem ich die Regierung Schröder gestürzt habe,

habe ich Hausverbot im ZDF.....
    • info-tw Pytanie 29.05.08, 19:05
      Czy zna Pani może n/w program?
      download.softwareload.de/WISO-Buchhaltung/53109
      Jaka jest różnica między WISO a Lexware Buchhalter (pomijając różnicę w cenie)?
      • steuerberaterin Re: Pytanie 31.05.08, 09:57
        do info-tw:
        jesli chodzi o wymienione programy to faktycznie sa znaczne roznice i to nie
        tylko na tle cenowym, cena jest jedynie ozwierciedleniem. Po pierwsze wazne jest
        to najakim etapie jest Pan/Pani w zwiazku z prowadzeniem ksiegowosci??? jesli
        wykonuje to Pan/Pani samodzielnie od poczatku do konca to polecam zdecydowanie
        Lexware Buchhalter , gdyz jest to program znacznie bardziej rozbudowany i
        umozliwa jak najbardziej samodzielne prowadzenie ksiegowosci w firmie , jest to
        program o wiele bardziej skomplikowany anizeli WISO i potrzebuje dodatkowego
        oprogramowania aby funkcjonowal jednakze w przypadku samodzielnej pracy z
        ksiegowaniem sprawdza sie. WISO natomiast powiedzialabym ze jest to program dla
        osob bardziej poczatkujacych, oczywiscie da rade zrobic na nim pelne
        postepowania ksiegowe nie mniej jest to program pomyslany raczej dla osob ktore
        chca miec jakis obraz sytuacji w swojej firmie ale reszta zajmuje sie doradca
        podatkowy, programik ma bardzo proste funkcjie do wpisywania wszelkiego rodzaju
        kwitow i wysylania w takiej postaci do radcy prawnego. Oba programy dosc dobrze
        wspolpracuja z systemem DATEV, z DATEV pracuje codziennie wiec moge powiedziec
        Panu/Pani iz nasi klienci korzystajacy z takich programow jak WISO czy Lex na
        ogol nie maja zadnych problemow z dostarczaniem nam danych. Dzieki WISO moze Pan
        przeslac swoje dane droga online za pomoca ELSTER do FA. jeden i drugi programik
        ma swoje zalety nie mniej LEX jest bardziej profesjinalnym programen a WISO
        powiedzialabym zdecydowanie dla poczatkujacych i sredniozaawansowanych.
        pozdrawiam
        • info-tw Re: Pytanie 31.05.08, 17:14
          Dziękuję. Czy za pomocą WISO mogę także sporządzić Einnahmen-Überschuss-Rechnung
          (ewentualnie w przyszłości bilans,)GuV-Rechnung, ESt.- Erklärung,
          USt.-Voranmeldung u. Erklärung, chodzi mi o Jahresabschluss?
          Czy WISO daje mi tylko możliwość prowadzenia księgowości na kontach bez
          możliwości zakończenia roku?
          Program jest mi potrzebny do prowadzenia księgowości "małych" firm.
          • bo4630 odpowiedz jest zawarta w Besonderheiten WISO 31.05.08, 17:33
            Buchhaltung 2008:
            download.softwareload.de/WISO-Buchhaltung/53109
            Za 70 € wiecej masz Lexware Buchhalter, bardziej profesjonalny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka