annajustyna 09.03.09, 19:30 Podobno mnostwo Niemcow kupuje samochody w PL, bo sie oplaca przy aktualnym kursie. Pytanie: Jak w legalny sposob przewiezc takie auto do miejsca zamieszkania w DE? Zeby sie nikt do polskich blach po drodze nie doczepil? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama1dawidka Re: Zakup samochodu w Polsce 09.03.09, 19:44 no moze sie oplaca tylko ze dziwnym trafem w polsce samochody zadko maja przejechane 200tys:) to daje do myslenia? noi przewaznie sa sprowadzane jako po wypadku naprawiane i sprzedawane:) pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
annajustyna Re: Zakup samochodu w Polsce 09.03.09, 20:12 Podobno Niemcy kupuja samochody zupelnie nowiutkie, tylko sie zastanawiam, jak z przewozem do Niemiec - moze mozna na probnych blachach? Odpowiedz Link
gadupa A szalom filozof gdzie? 09.03.09, 21:21 www.kfz-auskunft.de/tipps/reimport.html Odpowiedz Link
annajustyna Re: A szalom filozof gdzie? 10.03.09, 07:53 Prosze o interpretacje: Die Überführung des Fahrzeuges geht am einfachsten mit Kurzzeitkennzeichen ( 3 Tage gültig ). Die Kennzeichen erhalten Sie bei der Zulassungsstelle gegen Vorlage eines Personalausweises und einer Versicherungsbestätigungsnummer (VB-Nr.) für Kurzzeitkennzeichen, das Sie von Ihrer Versicherung erhalten. Jaka Zulassungsstelle? Tzn. w moim przypadku w Monachium - czyli zanim jeszcze wiem, czy kupie samochod musze sie o to postarac czy mam jezdzic dwa razy do Polski? Odpowiedz Link
artur666 Re: A szalom filozof gdzie? 10.03.09, 19:39 Ech, Kurzzeitkennzeichen to nic innego jak blachy na przewoz. Musisz wziasc z niem. ubezpieczalni tez versicherung..." i tzw. "Grüne Karte". Bez tego nie ma mowy o zadnych blachach. Odpowiedz Link
realdirect2 wspolczuje Mateuszowi Wierzbickiemu;( 10.03.09, 00:11 a wolnosc byla tak blisko. Odpowiedz Link
artur666 Re: rozwod z Mateo tylko dla picu!! 10.03.09, 19:42 Nie ma rozwodu dla picu. A jak ma nadzieje, ze jest inaczej, to bolesnie przekona sie jak juz bedzie "po"...i szuflada opadnie. Odpowiedz Link
annajustyna Re: rozwod z Mateo tylko dla picu!! 10.03.09, 20:19 Ja sie nie rozwodze:P. A inne kombinatorki mnie nie interesuja. Odpowiedz Link
magnusg Re: Zakup samochodu w Polsce 10.03.09, 18:49 Zadzwon do jakiegos dealera interesujacej cie marki z Gorzowa albo Zielonej.Oni maja pewnie wszystkie cwancyki obcykane na maxa w tym temacie.Ostatnio przejezdzalem przez Zielona obok dealera Skody i widzialem tam 2 samochody na niemieckich numerach-pewnie kupujacy. Ceny sa napewno onteresujace przy tym kursie Euro.Fiata Pande mozda dostac juz od 25000 zl.Do tego jeszcze korzystna roznica VAT. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Zakup samochodu w Polsce 10.03.09, 20:19 Czyli jak? Najpierw ide do Zulassungsstelle w Monachium i biore blachy w ciemno? Czy jade najpierw do POlski, wybieram samochod, kupuje, zostawim u faceta w salonie, jade z jezykiem na wierzchu do Manachium, zalatwiam blachy i ubezp., wracam do POlski i odbieram samochod? Odpowiedz Link
magnusg Re: Zakup samochodu w Polsce 10.03.09, 20:53 Ja bym najpierw sie upewnil jaki chce konkretnie samochod idac do niemieckiego dealera.Pozniej dzwonie do Polski do salonu czy maja taki i taki model na stanie w salonie.Jesli tak to rezerwujesz sobie autko i idziesz do Zulassungsstelle po blachy.Ale moze oni w salonie znaja jeszcze jakis inny sposob. Mozesz tez zamiast blach wziasc sobie lawete z wypozyczalni z Niemiec.Kosztuje jak dobrze poszukasz 30-40 Euro na dzien. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Zakup samochodu w Polsce 11.03.09, 07:58 Jak to lawete z wypozyczalni? Sama lawete? Czy facet z laweta mi pojedzie po auto (wyjatkowo tanio by to bylo). Aha, czyli mozna blachy otrzymac w ciemno, bez karty wozu? Odpowiedz Link
realdirect2 wszystko zalatwiasz w PL, probne blachy, 10.03.09, 21:03 ubezpieczenie na 2 tygodnie, moze uda sie na krocej. Sytuacja odwrotna do tej sprzed kilkunastu lat, wowczas sie wozilo samochod z DE do PL na tablicach celnych. Odpowiedz Link
shabbat.shalom A jak to jest z moralnością? 11.03.09, 08:37 realdirect2 napisał: > ubezpieczenie na 2 tygodnie, moze uda sie na krocej. > Sytuacja odwrotna do tej sprzed kilkunastu lat, wowczas sie wozilo > samochod z DE do PL na tablicach celnych. ----------------------------------- Odpowiedz Link
annajustyna Re: A jak to jest z moralnością? 11.03.09, 08:59 problem ejst tego typu, za jak wjedziesz do Niemiec na polskich blachach i dojdzie do kontroli, to jeszcze kare za wszytski czas pomieszkiwania w Niemczech zaplacisz:(. Odpowiedz Link
shabbat.shalom Mach die dojczen Bullen... 11.03.09, 09:42 annajustyna napisała: problem ejst tego typu, za jak wjedziesz do Niemiec na polskich blachach i dojdzie do kontroli, to jeszcze kare za wszytski czas pomieszkiwania w Niemczech zaplacisz:(. ------------------------------ Odpowiedz Link
annajustyna Re: Mach die dojczen Bullen... 11.03.09, 10:24 Wlasnie chcialam to wiedziec - czy w takich sytuacjach tez nie dochodzi do wymierzenia kary na x lat do tylu... Odpowiedz Link
shabbat.shalom Überführungskennzeichen... 11.03.09, 10:58 annajustyna napisała: > Wlasnie chcialam to wiedziec - czy w takich sytuacjach tez nie dochodzi do > wymierzenia kary na x lat do tylu... ------------------------------------------ Odpowiedz Link
shabbat.shalom A po pollski, to ja nie wiem... 11.03.09, 11:18 shabbat.shalom napisała: Überführungskennzeichen. ----------------------------- Odpowiedz Link