26-08em 22.07.09, 20:08 Czy ktos z was moze mi odpowiedziec na to pytanie?Sama nie wiem jak to dokladnie jest.Czy dastaje sie jakies dodatkowe dni urlopu np po przepracowaniu ...lat?Prosze potraktujcie to pytanie powaznie,dziekuje! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokolores Re: Urlop,ile sie nalezy? 22.07.09, 20:47 Hm....pamietam ,ze nie po przepracowaniu ,ale ukonczeniu 30/40/50 lat dostawalo sie dodatkowy dzien ,ale napewno nie wszedzie. Zapytaj w twoim zakladzie pracy , o ogolnoniemieckich przepisach na ten temat nie slyszalam. www.rechtsrat.ws/lexikon/urlaub.htm :) Koko Odpowiedz Link
juzniewqrwionylektor długość urlopu uregulowana jest w umowie o pracę, 22.07.09, 22:34 w umowie zbiorowej, w umowie wewnątrzzakładowej. Jeżeli jest to nieuregulowane, to przysługują ustawowe 24 dni robocze w roku (§ 3 BUrlG). Po przepracowaniu ... nie przysługuje więcej urlopu. Prawo do dłuższego urlopu mają osoby upośledzone, 5 dni roboczych rocznie (§ 47 SchwbG). Układy zbiorowe przewidują często zwiększony wymiar urlopu, szczególnie dla pracowników zatrudnionych w uciążliwych warunkach itp. Odpowiedz Link
kokolores Re: długość urlopu uregulowana jest w umowie o pr 23.07.09, 00:05 Za prace w nocy tez jest czasem dodatkowy urlop. :) Koko Odpowiedz Link
kokolores Re: masz więcej takich wyjątków? 23.07.09, 15:51 ehe ;), jeszcze dostaje urlop dodatkowy jesli zrezygnuje z Urlaubsgeld ;) :) Koko Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: Urlop,ile sie nalezy? 23.07.09, 10:43 zalezy jaka ma sie umowe o prace, tzn na ile godzin. moj maz ma teraz na 36,5h tygodniowo. musi byc w pracy od 8 do 16 w tym 0,5h przerwy czyli pracuje 37,5h w tygodniu ale przez to ma w sumie 38 (albo nawet 39 nigdy nie pamietam) dni urlopu. standardowo w zakladzie wszyscy maja 30 a te dodatkowe to ma do wykozystania jako pojedyncze dni, przy czym jesli ich nie wykorzysta to nie przechodza na nastepny rok. Odpowiedz Link
caysee Re: Urlop,ile sie nalezy? 24.07.09, 21:09 Hm, myslalam, ze wiekszosc ma 30 dni. Ja tak mam, moj maz i wiekszosc znajomych. Odpowiedz Link
juzniewqrwionylektor a ja jako selbstständig nie mam urlopu wcale, 25.07.09, 06:51 pracuje wprawdzie selbst, ale za to ständig ;) Odpowiedz Link
26-08em Re: a ja jako selbstständig nie mam urlopu wcale, 25.07.09, 18:07 W naszej firmie z urlopem wyglada tak,na samym poczatku dostaje sie 24 dni, po przepracowanych pelnych dwoch latach dostajemy jeden dzien i po nastepnych pieciu jeszcze jeden dzien urlopu. Nieliczni z nas ci ze starymi umowami maja az po 30 dni urlopu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
annajustyna Re: a ja jako selbstständig nie mam urlopu wcale, 26.07.09, 07:35 A ja tyko dodam, ze juz w 2005 roku Komisja Europejska uznala urlopy zalezne od wieku za przejaw tzw. dyskryminacji pozytywnej i zazadala zmian od 2006 roku. I co? I nic, Niemcy maja Komisje w doopie... Odpowiedz Link
juzniewqrwionylektor nie spotkalem w Niemczech zeby urlop 26.07.09, 07:40 zalezal od wieku. Od stazu pracy - tak. Odpowiedz Link
annajustyna Re: nie spotkalem w Niemczech zeby urlop 26.07.09, 08:01 Wszelkie uklady zbiorowe w sluzbie publicznej maja takie zapisy. NO i post wyzej - ktos pisze najwyrazniej o firmie - zakladam, ze freie Wirtschaft. Odpowiedz Link
jessi_a Re: nie spotkalem w Niemczech zeby urlop 26.07.09, 08:19 Ty moze nie, ale ja tak. Odpowiedz Link
breili Re: nie spotkalem w Niemczech zeby urlop 26.07.09, 10:41 Oj zalezy od wieku..... Np u nas, w panstwowej firmie. Odpowiedz Link
nana_c Re: nie spotkalem w Niemczech zeby urlop 26.07.09, 13:18 juzniewqrwionylektor napisała: > zalezal od wieku. Od stazu pracy - tak. W mojej branzy (sluzba zdrowia) zalezy od wieku, a nie od stazu pracy. Odpowiedz Link