Dodaj do ulubionych

Urlop,ile sie nalezy?

22.07.09, 20:08
Czy ktos z was moze mi odpowiedziec na to pytanie?Sama nie wiem jak to
dokladnie jest.Czy dastaje sie jakies dodatkowe dni urlopu np po
przepracowaniu ...lat?Prosze potraktujcie to pytanie powaznie,dziekuje!
Obserwuj wątek
    • kokolores Re: Urlop,ile sie nalezy? 22.07.09, 20:47
      Hm....pamietam ,ze nie po przepracowaniu ,ale ukonczeniu 30/40/50 lat dostawalo
      sie dodatkowy dzien ,ale napewno nie wszedzie.

Zapytaj w twoim zakladzie pracy , o ogolnoniemieckich przepisach na ten temat
      nie slyszalam.

www.rechtsrat.ws/lexikon/urlaub.htm
      :)
      Koko
    • juzniewqrwionylektor długość urlopu uregulowana jest w umowie o pracę, 22.07.09, 22:34
      w umowie zbiorowej, w umowie wewnątrzzakładowej.
      Jeżeli jest to nieuregulowane, to przysługują ustawowe 24 dni robocze w roku (§ 3 BUrlG).
      Po przepracowaniu ... nie przysługuje więcej urlopu.
      Prawo do dłuższego urlopu mają osoby upośledzone, 5 dni roboczych rocznie (§ 47 SchwbG).
      Układy zbiorowe przewidują często zwiększony wymiar urlopu, szczególnie dla pracowników zatrudnionych w uciążliwych warunkach itp.
      • kokolores Re: długość urlopu uregulowana jest w umowie o pr 23.07.09, 00:05
        Za prace w nocy tez jest czasem dodatkowy urlop.

Koko
        • juzniewqrwionylektor masz więcej takich wyjątków? 23.07.09, 08:44
          ;)
          • kokolores Re: masz więcej takich wyjątków? 23.07.09, 15:51
            ehe ;), jeszcze dostaje urlop dodatkowy jesli zrezygnuje z Urlaubsgeld ;)

Koko
    • aaaguniaaa Re: Urlop,ile sie nalezy? 23.07.09, 10:43
      zalezy jaka ma sie umowe o prace, tzn na ile godzin. moj maz ma teraz na 36,5h
      tygodniowo. musi byc w pracy od 8 do 16 w tym 0,5h przerwy czyli pracuje 37,5h w
      tygodniu ale przez to ma w sumie 38 (albo nawet 39 nigdy nie pamietam) dni
      urlopu. standardowo w zakladzie wszyscy maja 30 a te dodatkowe to ma do
      wykozystania jako pojedyncze dni, przy czym jesli ich nie wykorzysta to nie
      przechodza na nastepny rok.
    • 26-08em Re: Urlop,ile sie nalezy? 23.07.09, 19:38
      :)dziekuje!
    • caysee Re: Urlop,ile sie nalezy? 24.07.09, 21:09
      Hm, myslalam, ze wiekszosc ma 30 dni. Ja tak mam, moj maz i wiekszosc znajomych.
      • juzniewqrwionylektor a ja jako selbstständig nie mam urlopu wcale, 25.07.09, 06:51
        pracuje wprawdzie selbst, ale za to ständig ;)
        • 26-08em Re: a ja jako selbstständig nie mam urlopu wcale, 25.07.09, 18:07
          W naszej firmie z urlopem wyglada tak,na samym poczatku dostaje sie 24 dni, po
          przepracowanych pelnych dwoch latach dostajemy jeden dzien i po nastepnych
          pieciu jeszcze jeden dzien urlopu.
          Nieliczni z nas ci ze starymi umowami maja az po 30 dni urlopu.
          Pozdrawiam.
          • annajustyna Re: a ja jako selbstständig nie mam urlopu wcale, 26.07.09, 07:35
            A ja tyko dodam, ze juz w 2005 roku Komisja Europejska uznala urlopy zalezne od
            wieku za przejaw tzw. dyskryminacji pozytywnej i zazadala zmian od 2006 roku. I
            co? I nic, Niemcy maja Komisje w doopie...
            • juzniewqrwionylektor nie spotkalem w Niemczech zeby urlop 26.07.09, 07:40
              zalezal od wieku. Od stazu pracy - tak.
              • annajustyna Re: nie spotkalem w Niemczech zeby urlop 26.07.09, 08:01
                Wszelkie uklady zbiorowe w sluzbie publicznej maja takie zapisy. NO i post wyzej
                - ktos pisze najwyrazniej o firmie - zakladam, ze freie Wirtschaft.
              • jessi_a Re: nie spotkalem w Niemczech zeby urlop 26.07.09, 08:19
                Ty moze nie, ale ja tak.
                • breili Re: nie spotkalem w Niemczech zeby urlop 26.07.09, 10:41
                  Oj zalezy od wieku..... Np u nas, w panstwowej firmie.
              • nana_c Re: nie spotkalem w Niemczech zeby urlop 26.07.09, 13:18
                juzniewqrwionylektor napisała:

> zalezal od wieku. Od stazu pracy - tak.

W mojej branzy (sluzba zdrowia) zalezy od wieku, a nie od stazu pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka