Dodaj do ulubionych

I ja leżę

27.02.12, 11:08
Cześć dziewczyny.
Mam na imię Iza i jestem mamą 3- letniego łobuziaka. Oszczędzam się praktycznie od początku ciąży (ze względu na wcześniejsze poronienia) i tak już pewnie będzie do końca - synka urodziłam w 29 tc.
Obecnie w 14 tc - w zeszłym tygodniu założyli mi szew okrężny, w piątek idę do swojego gina i zobaczymy czy położy mnie już na dobre, czy jeszcze pozwoli choć troszkę pochodzić....
Obserwuj wątek
    • toslawa Re: I ja leżę 27.02.12, 11:39
      czesc Iza, ja też leże od 14 tc i niestety tak będzie do końca bo macica mimo leków srasznie się stawia. W pierwszej ciąży też leżałam i udało mi się dotrwać do 38 tc. U ciebie ten szew tak zapobiegliwie czy szyjka skrócona?? Ja mam pessar. Życzę żebys chociaz trochę mogła si ruszać, bo mi juz wszystie miesbiezanikły i bolą mnie kości wink
      Papa
      • izu222 Re: I ja leżę 27.02.12, 16:23
        Szew w tej chwili zapobiegliwie - ze Stasiem szyjka skóciła mi się w ciagu tygodnia z 2 cm do 0 odeszły wody i Mały w ciągu 4 godzin był na świecie. Także raczej czeka mnie leżenie, ale ciągle mam nadzieję, że jeszcze nie teraz.
        Bierzesz leki przeciwskurczowe? Pomagają chociaż troszkę?
    • toslawa Re: I ja leżę 27.02.12, 18:25
      Hej u mnie własnie skurcze powoduja problemy z szyjka sad Biore fenoterol, magnezin, nospe, luteine ale skurcze i tak są. Dlatego lekarz zamierza podac za dwa tygodnie sterydy na szybszy rozwój pluc dziecka jakby co. Ty też masz twardnienia?? Napisz coś o swoim synku, czy pomimo tak wczesnego porodu, wszystko sie udało??
      Pozdrawiam Ola
      • majcysss Re: I ja leżę 27.02.12, 21:14
        Izu222 w mojej pierwszej ciąży też szyjka skróciła się w przeciągu kilku dni tylko niestety u mnie to był 18tydzsad w 2 ciąży też zaczęła się skracać 17-18 tydz ale w porę lekarz to zauważył. Przez pierwszy mies chodziłam po założeniu szwu sprzątałam gotowałam przez co szew zaczął się zsuwać i tak w 23 tyg położyłam się na dobre. Więc jeśli możesz to już teraz odpoczywaj jak najwiecej
        • izu222 Re: I ja leżę 28.02.12, 08:33
          Odpoczywam ile tylko mogę, choć przy brykającym 3-latku nie jest do końca możliwesmile Na szczęście w ciagu dnia Młody jest w przedszkolu.
          U mnie dopiero 14 tc więc jestem trochę przerażona perspektywą leżenia do końca, ale z drugiej strony zrobię wszystko żeby tylko nie powtórzyła się sytuacja sprzed 3 lat.
          Teraz ze Stasiem jest ok, w zasadzie od poczatku omijały nas komplikacje wcześniacze. Myślę, że to zasługa sterydów (Staś był tylko jedną dobę na CEPAP, później nie miał problemów z oddychaniem) i szybkiej interwencji lekarzy (byłam jeszcze w szpitalu, nie zdążyli mnie wypuścić po podaniu sterydów). W szpitalu byliśmy 6,5 tygodnia poźniej częste kontrole i wizyty lekarskie (neurolog, okulista, auidiolog, kardiolog, pulmunolog itd, itp...) Typowe u wcześniaków. Rehabilitowaliśmy się około roku, ze względu na podwyższone napięcie.
          Teraz jest ok, ale naprawdę nie chciałabym przez to jeszcze raz przechodzić....
    • toslawa Re: I ja leżę 28.02.12, 11:44
      Ja tez leze od 14 tc i tez mi cięzko bo w domu pieciolatek, a maz pracuje w innym mieście, na szczeście jak chodzi do przedszkola nie jest źle. Ale tydzień kiedy był chory przypłaciłam czestsymi skurczami bo jednak pewne rzeczy musze robic. U mnie dziś zaczął sie siodmy miesiąc, 27 tc, odliczam te tygodnie jak zbawienie.
      Dobrze, że z synkiem wszystko ok.
      Pozdrawiam
      • izu222 Re: I ja leżę 01.03.12, 09:32
        Oj chciałabym już być w 27... kiedy idziesz na sterydy? I jeśli można zapytać skąd jesteś Olu?
      • agata_1_fajna Re: I ja leżę 03.03.12, 16:53
        I jak sobie radzicie leżąc z maluszkami, gdy one są w domku i jak reagują na to Wasze leżenie ?? Leżycie pod kocykiem czy w całej pościeli ?? Jeżeli w pościeli to czy poprawiacie sobie nastrój i wynagradzacie sobie to konieczne leżenie poprzez śliczną satynowa pościel i śliczną piżamkę (suknię nocną) tez satynowa lub atlasowa albo jedwabna , z falbankami, koronkami (czy raczej wszystko takie zwyczajne, bawełniane) ?? Jeśli ładne i pościel i u branko to jak maluszki reagują na to Wasze strojenie się leżąc ??
    • toslawa Re: I ja leżę 01.03.12, 19:12
      Hej jestem ze śląska oklice Katowic. Lekarz już mi chciał przepisać sterydy ale ja się przestraszyłam, tymbardziej ze musiałabym przez dwa dni dwa razy dziennie na pogotowie jeździć, bo w przychodni mi tego nie zrobią. Wiec staneło no tym źe w 29 tc mam wizyte i raczej wtedy mi je przepisze. Przestraszyłam się bo w pierwszej ciązy mim problemów nikt sterydów nie proponował zapobiegawczo...A ty skąd jesteś?? Teraz jak mama przyjechała i ciagle leze skurczy jest malo, ale mama w sobote wyjedzie i znowu będę musiała się trochę ruszać niestety..Pozdrawiam
      • agata_1_fajna Re: I ja leżę 03.03.12, 17:41
        I jak sobie radzicie leżąc z maluszkami, gdy one są w domku i jak reagują na to Wasze leżenie ?? Leżycie pod kocykiem czy w całej pościeli ?? Jeżeli w pościeli to czy poprawiacie sobie nastrój i wynagradzacie sobie to konieczne leżenie poprzez śliczną satynowa pościel i śliczną piżamkę (suknię nocną) tez satynowa lub atlasowa albo jedwabna , z falbankami, koronkami (czy raczej wszystko takie zwyczajne, bawełniane) ?? Jeśli ładne i pościel i u branko to jak maluszki reagują na to Wasze strojenie się leżąc ??
        • majcysss Re: I ja leżę 03.03.12, 23:19
          agata z toba to wszystko ok czy masz nie równo?smile kurcze ile razy można pytać o to samo?
        • izu222 Re: I ja leżę 04.03.12, 20:08
          A Ty się pytasz poważnie? Bo wybacz ale pytanie raczej do takowych nie należy.
      • izu222 Re: I ja leżę 04.03.12, 20:11
        Ola ja z Warszawy. I weź sterydy - bardzo pomagaja na rozwój płuc w razie czego.
        Pisałam już o tym w Twoim o sterydach właśnie.
        Ja będę musiała się położyć na sterydy do szpitala, mój gin nawet się nie zająknął, że mogłabym na nie dojeżdżać z domu.
    • toslawa Re: I ja leżę 04.03.12, 13:35
      Tez mi sie wydaje, ze zkolezanka jest cos nie tak wink
      Jeśli ograniczam ruch do minimum to trudno, zebym sie stroiła.
    • toslawa Re: I ja leżę 29.03.12, 12:11
      Hejsmile i jak u lękarza, wszytko ok??
      Pozdrawiam
    • toslawa Re: I ja leżę 19.04.12, 19:19
      Hej Iza jak tam leżenie?? nie wariujesz jeszcze. Mam nadzije , że wszystko ok
      • izu222 Re: I ja leżę 21.04.12, 07:22
        Wariowac jeszcze nie.... leżę dopiero trzy tygodnie...
        Wczoraj byłam na wizycie - z szyjką jest bez zmian (3 tygodnie temu 27 mm i wczoraj też) - Mała trochę zmieniła pozycję i już nie naciska tak mocno na szyjkę....
        Także leki bez zmian, zalecenie jedzenia kolacji o 22 - bo schudłam 1 kg i według gina się głodzę (ale według mojej wagi nie schudłam tylko przytyłam, więc się tak bardzo nie przejmujętongue_out)
        Wyniki mam ok i na szczęście posiew tym razem czysty, bo nie pisałam że walczyłam też z infekcją - na szczęście antybiotyk zadziałałsmile
        Leżę więc dalej i odliczam tygodnie - i cały czas myślę że to "dopiero x tydzień" - w tej chwili koniec 21.
        U Ciebie już super - a tak przy okazji masz termin w moje urodzinysmile
    • toslawa Re: I ja leżę 26.04.12, 21:31
      Hej smile To dobrze, że szyjka się nie skraca i że wyniki ok. Ja w sumie może przytyłam ze 3 kg, ale lekarz mówi że wymiarowo i wagowgo dzidzia ok. Ja w sumie dopiero tak od paru dni jem naprawde ze smakiem i odczuwam głód, wcześniej jadłam bo musiałam. Ja teraz jak jest taka ładna pogoda mam kryzys, i już mnie nosi. Po domu ruszam się niestety od paru dni sporo, piore ciuszki maleństwa, szykuje szafkę, dzis byłam po wózek. Niesttety strasznie łapia mnie takie kłucia od dołu, od szyjki, kroku nie moge zrobić, a dziś jeszcze brzuch ciagnie od góry sad 2 maja ide do lekarza, zobaczymy co powie. jutro mam w planach cały dzień grzecznie lezec.
    • toslawa Re: I ja leżę 15.05.12, 10:17
      Iza jak u ciebie, trzymasz sie, leżysz dzielnie ??
      Pozdrawim i nadal dopinguje smile
    • izu222 Re: I ja leżę 15.05.12, 10:30
      trzymaj, trzymaj - na razie działa

byłam w piątek u gina - w zasadzie bez zmian, czyli można powiedzieć że ok...
      zwiększył mi tylko fenoterol - biorę uż maksymalną dawkę - 6 tabletek na dobę, w sumie biorę więcej leków niż brała moja 87 letnia babcia...
      Mała rośnie ważyła w piątek 780 gram
      no więc dalej leżę, ale chciałabym żeby był już sierpień....

a jak Wituś? wszystko ok?
      • m-o-n-i-k-a-82 Re: I ja leżę 25.05.12, 18:31
        fenka możesz brać 8 tabletek smile a potem w pompie smile ale oczywiście super, że wystarcza 6 smile
        trzymam kciuki za donoszenie smile
        • izu222 Re: I ja leżę 28.05.12, 12:17
          no właśnie - przeczytałam ulotkę i mówię do gina, że jeszcze możemy zwiększyć do ośmiu...
          a on mi na to, że z obserwacji lekarzy w ich szpitalu wynika, że 6 na dobę to jest maks, a te dwie nic już nie pomogą...
          ja tam nie będę się z nim kłócić... mam nadzieję, że wie co robi,
          w piątek okaże się czy się nie pogorszyło
          • m-o-n-i-k-a-82 Re: I ja leżę 29.05.12, 11:04
            ja od 26 tc chyba brałam 8, jak się skurcze uspokajały to zmniejszałam do 6 a potem znów 8, no i oczywiście 3x2 magnezy, 3x nospa forte, czasami hydroksyzyna...
    • toslawa Re: I ja leżę 30.05.12, 18:02
      Hejsmile
      Ja brałam chyba brałam 5 lub 6 fenków i lekarz też nie chciał mi zwiekszyć już dawki. Przy czestszych twrdieniach brałam dodatkowo no-spe i naprwde pomagało. Wiem że można jeszcze dołączyć relanium bo też rozluźnia. Najważniejsze lez..leż...leż.
      A Witusi niesstety ostatnio męczy brzuszek, pół dnia pręzenie, kwękanie, wieczorem płacz, wczoraj poszła suszarka w ruch na brzuszek. Niestety słabo przybiera na wadze, ur. się 2650, a w piatek jak go ważyłam miał 2870 więc nie wiem kiedy do tych 3 kg dobijemy. Dokarmiam niestety butelką, bo słabo ssie, szybko się męczy, i dopajam bo nadal ma żółtazkę i to cholerstwo wydala się przez mocz i kał.Mam nadzije że w piątek jak pójde przekroczymy magiczne 3 kgsmile A dziś skończył 4 tygodnie.
      Pozdrawiam i nadal trzymam kciuki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka