melani5
03.10.10, 08:58
Jestem mama chlopca 2lata i 9m-cy.Nawet nie jestem pewna czy moje dziecko ma problem,bo codziennie u malego jest zmiana.Opisze co mnie nie pokoi: Maly chodzi do zlobka, dokladnie rok temu panie w zlobku zaczely mowic ze z malym jest cos nie tak,bo musi siedziec zawsze na tym samym krzeselku(niebieskim),po bokach musi miec tych samych kolegow,nie polozy sie na dzemke jak sala nie jest posprzatana,nie lubi bawic sie plastelina i farbami. Ja w domu zaobserwowalam jeszcze zabawe swialtem,zamykanie i otwieranie nalogowo drzwi,puszczanie i zakrecanie wody,do zlobka zawsze chodzil ta sama strona ulicy bo inaczej byla chisteria no i probowal mi nazycic ubieranie butow(mam czerwone adidasy,ktore maly zawsze wyciagal z szafki jak gdzies szlismy i kazal mi ubierac). To sa zachowania z przed roku,duzo z nich zniklo.Odwiedzilismy pare razy pania psycholog ,ktora stwierdzila ze wszystko jest w porzadku.Teraz zachowania dzisiejsze: maly nie bawi sie zabawkami(tylko czasami lalka i wozkiem),ale uwielbia rysowac i wzgledem pani psycholog rysuje na poziomie 5letniego dziecka.W zlobku mowia ze jest wszystko w porzadku,tylko ze to maly "cwaniak".Martwi mnie to ze bardzo malo mowi(ma dwa jezyki polski i francuski), mowi slowa trudne tj. zgas swiatlo,zamknij drzwi,wlaczyc plyte(uwielbia muzyke),drzewo,krzaki,ptaki a nie mowi prostych slow typu lala,balon,.Jedyne zdanie wypowiedziane z sensem,to rano jak sie budzi pyta"Tata w pracy?".Nielubi jak mu czytamy, oglada tylko jedna ksiazeczke.Pozatym jest bardzo pogodny,nie wysiedzi na jednym miejscu dluzej niz minute chyba ze rysuje.Wiem ze nie jest standardowy,ale myslicie ze powinnam z nim zaczac nanowo chodzic do psychologa? Czy moze dac sobie spokuj i obserwowac? Przepraszam za bledy wiem ze jest ich masa.pozdrawiam