23.07.11, 14:50
Dziewczyny znacie nową pozycję prof. Cieszyńskiej "Wczesna diagnoza i terapia zaburzeń autystycznych. Metoda Krakowska"? Zastanawiam się nad kupnem, niemniej waham się z kilku powodów - moje dziecko ma 5 lat, autyzmu zdiagnozowanego nie ma, "jedynie" zaburzenia SI. Obserwuję go pod kątem ZA (wiadomo że jak zaburzenia są, to różnie być może), dużo czytam, szukam, pytam. Czuję się mocno niedouczona w temacie i im więcej czytam, tym widzę jak mało wiem. Zetknęłam się na tym forum z tą książką (nie pamiętam w którym poście, ale ktoś polecał), tyle że ona tania nie jest i nie wiem - warto? Samą prof. znam z innych pozycji, wiem że jest ceniona w środowisku. Ale nie wiem czy ta książka nie stanowi o diagnozie zdecydowanie młodszych dzieci. Wypowiecie się? Od razu zaznaczam że to nie reklama - pytam o opinie. Może jakaś inna pozycja będzie dla mnie lepsza? Z góry dzięki za wpisy. Mam nadzieję że nie łamię zasad forumowych.
Swoją drogą robiłam synowi w tym roku 2 diagnozy, są na nie jeśli o autyzm chodzi, a ja ciągle myślę, czy czegoś nie przeoczono... bo on pewne cechy ma (przemawiające za ZA). Zaburzenia SI są na pewno i to spore. Rozważam zrobienie trzeciego podejścia, pytanie tylko gdzie? Możecie polecić Wa-wę lub Łódź (w łodzi do naviculi są terminy na 2013r)?
Obserwuj wątek
    • halogen75 Re: warto? 23.07.11, 16:39
      szironna napisała:

Rozważam zrobienie trzec
      > iego podejścia, pytanie tylko gdzie? Możecie polecić Wa-wę lub Łódź (w łodzi do
      > naviculi są terminy na 2013r)?

Zapisywałam się na diagnozę 2 tygodnie temu. Moje poszukiwania placówek dotyczyły Łodzi i Warszawy. W Łodzi mieliśmy do dyspozycji Naviculę. Proponowany termin za 1,5 roku.

W Warszawie:

Scolar (prywatnie)- wrzesień
      Promitis (prywatnie)- sierpień (zapisałam się)
      Synapsis- odmówiono ze względu na wiek, ale proszono by dzwonić, bo starają się zmienić przedział wiekowy badanych dzieci
      IPiN - proponowany termin za rok
      Była jeszcze jakaś placówka na Koszykowej (nie pamiętam nazwy)- termin ok. roku

Ostatnio dostałam nowe namiary na Łódź:
      Specjalistyczna Poradnia Doradztwa Zawodowego i dla dzieci z wadami rozwojowymi, ul. Wyszyńskiego 86, tel. 42 6882070

jednak zdążyłam się wywiedzieć, że owa placówka dokonuje tzw. diagnostyk tymczasowych w celu np wcześniejszego rozpoczęcia terapii w czasie oczekiwania na tą główna. Nie mniej może skontaktuj się z nimi i zapytaj. Ja nie skorzystałam. Leczymy na razie candidę i mały dochodzi do siebie po zapaleniu ucha. Nie chciałam już trzymać 100 srok za ogon. Skupiłam się na zapisanym terminie w Promotisie.

Warto jednak pukać w każde drzwi, najwyżej nie otworzą;)
      • halogen75 Re: warto? 23.07.11, 16:42
        Aaaaaa próbowałam się jeszcze skontaktować z "Krasnalem" w Warszawie na Śreniawitów 12 ale się nie mogłam dodzwonić do nich.
        • annafelczerek Re: warto? 23.07.11, 16:51
          halogen75 napisała:

> Aaaaaa próbowałam się jeszcze skontaktować z "Krasnalem" w Warszawie na Śreniaw
          > itów 12 ale się nie mogłam dodzwonić do nich.

My tam właśnie chodzimy. Na pierwszą wizytę czekaliśmy półtorej miesiąca. Niedługo. Za to sam proces diagnostyczny zajmie im co najmniej 3 miesiące. Grafik mam rozpisany na lipiec i sierpień. Diagnozę obiecaną najwcześniej we wrześniu.

Pozdrawiam
          Anka
      • annafelczerek Re: warto? 23.07.11, 16:49
        Hej

> Scolar (prywatnie)- wrzesień
        > Promitis (prywatnie)- sierpień (zapisałam się)
        > Synapsis- odmówiono ze względu na wiek, ale proszono by dzwonić, bo starają się
        > zmienić przedział wiekowy badanych dzieci
        > IPiN - proponowany termin za rok
        > Była jeszcze jakaś placówka na Koszykowej (nie pamiętam nazwy)- termin ok. roku

Potwierdzam :)) Przy czym jak ja dzwoniłam do Synapsisu to nie mówili nic o możliwości diagnozowania starszego dziecka.
        W Warszawie jest jeszcze "Krasnal" (pisałam ci o nim ) na ul Śreniawitów (na NFZ) i Sotis (płatnie).
        Mam jeszcze kontakt do Poradni autyzmu w Ciechanowie (na diagnozę czeka się około 2 miesięcy).

Gdybyś zdecydowała się na Promitis to chętnie służę pomocą, bo mieszkamy bardzo blisko.

Pozdrawiam
        Ania
        • an_7 A CZD? 23.07.11, 16:55
          Nie wiecie, czy w Centrum Zdrowia Dziecka można zrobić diagnozę?
          • annafelczerek Re: A CZD? 23.07.11, 17:25
            an_7 napisała:

> Nie wiecie, czy w Centrum Zdrowia Dziecka można zrobić diagnozę?

Na 99 % nie. Ale na wszelki wypadek mogę się zapytać jak następnym razem tam będę. Diagnozę SI też kazali mi robić gdzieś indziej.
            Za to na liście placówek NFZ w których można to uzyskać mam chyba IMiD na Kasprzaka. Ale jeszcze to sprawdzę, bo nie jestem pewna.

Pozdrawiam
            Ania

Pozdrawiam
            Anna Felczerek
        • szironna Re: warto? 23.07.11, 19:38
          Aniu dziękuję Ci bardzo, bardzo :))))
      • szironna Re: warto? 23.07.11, 19:38
        Dziękuję za informację :) Ja robiłam diagnozę w IE w Łodzi oraz w poradni autystycznej. Niemniej chciałabym jeszcze gdzieś spróbować. Boję się, żeby czegoś nie przegapić. Synek ma zaburzeni SI, a to już "duży" chłopak. Bardzo możliwe że za rok szkoła (jeśli nie odroczę). Na razie aktywnie korzystamy z terapii, od września ruszamy jeszcze intensywniej.
        Aha - W Naviculi jesteśmy zapisani na styczeń 2013, termin bardzo odległy. Dlatego myślę gdzie jeszcze. Spróbuję może w Promitisie? Tym bardziej że ma on niezłą opinię.
        Pozdrawiam
    • my_kalimba Re: warto? 23.07.11, 20:31
      warto, jest świetna ta książka;)
      • szironna Re: warto? 24.07.11, 08:07
        my_kalimba napisała:

> warto, jest świetna ta książka;)

rodzicowi starszego dziecka też będzie przydatna? chodzi mi o dziecko 5-letnie.
        • halogen75 Re: warto? 24.07.11, 12:34
          szironna,
          dam Ci znać jak było w Promitisie, bo my pewnie pierwsi to przejdziemy.

Ogólnie opinie są bardzo dobre tylko cena niestety wysoka.
          • szironna Re: warto? 24.07.11, 15:27
            dziękuję bardzo. ja na razie jestem na etapie podejmowania decyzji - niby w 2 miejscach syna diagnozowali, ale ja ciągle mam wątpliwości.
            Wam powodzenia życzę i trzymam kciuki :)
        • baskokvet Re: warto? 25.07.11, 09:15
          Moja córka ma 4,5 roku i jest autystką. Kupiłam ta książke-ale moim zdaniem dziecku 5 letniego, słabozaburzonemu nie pomoże. Tam są rady dla rodziców 2-3 latków. Propozycje terapeutyczne też dla maluchów głównie. Chciałabym cofnąć czas, żeby miec wiedze jaka wypływa z tej pozycji 2 lata temu, a nie dzisiaj.
          Ja sobie coś tam z niej wybrałam,(bo terapię prowadzimy właściwie tylko domową) wiele rzeczy mi sie w głowie poukładało. Przekonała mnie do wdrożenia jej metody czytania(jej czyli Cieszyńskiej).
          Trochę , co mnie drażni to język jaki jest napisana ta pozycja i na kazdym etapie negowanie terapii niedyrektywnej oraz podkreślanie,ze metoda krakowska i sama prof .Cieszyńska sa nieomylne i jedynie słuszne.
          • baskokvet Re: warto? 25.07.11, 10:56
            dodam jeszcze,że warto wogóle czytać moim zdaniem, ale mało tam jest propozycji dla rodziców już wdrożonych. To może być biblia dla początkujących.
            Mnie dużo bardziej przydaje się ta ksiązka-w szuakniu inspiracji do zajęc(że już o tym forum nie wspomne :)
            www.petlaczasu.pl/zabawa-nauka-z-o-profilu/b00059145
          • szironna Re: warto? 25.07.11, 11:10
            baskokvet bardzo dziękuję za wpis, tak myślałam że mój syn za "duży". pozdrawiam
    • tijgertje Re: warto? 24.07.11, 15:32
      Ksiazki nie znam, wiec sie nie wypowiadam, ale zaintrygowalo mnie cos. Masz 2 diagnozy wykluczajace autyzm i im nie ufasz. Nie kazde dziecko z zaburzeniami SI musi miec od razu cos z autyzmu, choc wiele rzeczy sie pokrywa. Co konkretnie tak cie niepokoi w zachowaniu syna, ze koniecznie chcesz go diagnozowac po raz trzeci? Czy diagnozy robil zespol majacy doswiadczenie w autyzmie? jesli tak, dlaczego im nie ufasz?
      • szironna Re: warto? 24.07.11, 20:06
        tijgertje napisała:

> Ksiazki nie znam, wiec sie nie wypowiadam, ale zaintrygowalo mnie cos. Masz 2 d
        > iagnozy wykluczajace autyzm i im nie ufasz. Nie kazde dziecko z zaburzeniami SI
        > musi miec od razu cos z autyzmu, choc wiele rzeczy sie pokrywa. Co konkretnie
        > tak cie niepokoi w zachowaniu syna, ze koniecznie chcesz go diagnozowac po raz
        > trzeci? Czy diagnozy robil zespol majacy doswiadczenie w autyzmie? jesli tak,
        > dlaczego im nie ufasz?
        >

Robiłam synowi 2 diagnozy - jedną w IE w Łodzi - to były dwie godziny (jedna z dzieckiem, druga z rodzicem) - po obserwacji pani psycholog wykluczyła autyzm. Drugą diagnozę miałam z panią psychiatrą (z opinii doświadczoną, zresztą mającą autystyczne dziecko) w poradni dla dzieci autystycznych. Ona też autyzm wykluczyła - spotkanie trwało niecałą godzinę.
        Dlaczego myślę o trzeciej diagnozie? Ano dlatego, że na tym forum wyczytałam że diagnoz dokonuje zespół specjalistów, ogląda się nagrane w domu filmy, są to 3-4 spotkania. Poza tym moje dziecko ma zaburzenia integracji (duże), zatem ma pewne zachowania które mnie niepokoją (nasza terapeutka na początku spotkań myślała że stwierdzą u syna ZA, teraz mówi, że syn ogromnie się zmienił - i w tym momencie - widząc go po raz pierwszy - nie pomyślałaby o ZA w ogóle). Co prawda dzięki terapii postępy są, ale zaburzenia też. Moje dziecko ma "już" 5 lat, za rok szkoła. Boję się że coś przegapię, nie dopilnuję czegoś i przez to stracę cenny czas. Wiem, że tak naprawdę ważne by chodzić na terapię, ćwiczyć i usprawniać synka, ale obawy jednak we mnie siedzą.
        Poza tym prawda jest taka, że tylko dzięki swojemu uporowi "odkrywałam" jego zaburzenia. Dlatego te boję się, że jestem ślepa na pewne sprawy, a czas ucieka. Wychodzę z założenia że lepiej wiedzieć z czym ma się do czynienia, niż walczyć na ślepo. Na ten moment wiem że to zaburzenia si. I chciałabym mieć 99% pewności, że tak faktycznie jest.
        • szalicja odnośnie Krasnala 25.07.11, 16:36
          Z całą sympatią do osób tam pracujących nie polecam tego ośrodka do robienia diagnozy. Jest nieprofesjonalna i nierzetelna. Mi obiecano zrobić ją w dwa miesiące, a trwała ponad pół roku w dodatku wystawiona w sposób, który bardzo podważa jej wiarygodność. Nie chciałabym się rozpisywać jak było u nas, ale to na prawdę śmiechu warte...szkoda czasu. Mogę napisać na priva, jeśli ktoś chce...Natomiast jako sam ośrodek terapeutyczny to ok.
          • mama_paszczurka Re: odnośnie Krasnala 24.08.11, 14:25
            poleciłabym sotis, synapsis, promitis i Pilicką, co do terapi prywatnej , ale po wystawieniu diagnozy, z programem, mogę polecić panią Basię, ma doświadczenie, zrobiła kurs SI, i zajmuje się dzieckiem indywidualnie, ale z szacunkiem dla jego odrębności, wymagań i jest konsekwentna
            • kasiab187 Re: odnośnie Krasnala 29.10.11, 22:12
              Zdecydowanie odradzam Scolar, cokolwiem chłopcu nie jest wyjdzie z autyzmem;-)
              Nierzetelny sposób diagnozowania, pani doktor w swojej nieomylności nie przyjmowała, żadnych faktów przeczących jej hipotezom, a koncentrowała sie na tych które mogły ją potwierdzić. Mimo braku cech diagnostyczncyh wg DSM oraz ICD została postawiona diagnoza ZA. W dwóch innych miejscach lekarze zaprzyczyli scolarowej diagnozie. Dobra diagnoza różnicowa to jest sztuka, a teraz jest nagle nadprodukcja dzieci z ZA, kolejna moda..
              • szironna Re: odnośnie Krasnala 30.10.11, 10:00
                dzięki za wszelkie rady i opinie. byłam z synem u psychiatry, specjalizującej się w diagnozowaniu ZA. na razie "stanęło" na tym, że syn jest na pewno zaburzony w zakresie integracji sensorycznej (o czym wiem), czy jest coś więcej - trudno orzec (mały ma pewne zastanawiające zachowania, ale możliwe że to efekt mocno zaburzonej integracji). zatem dalej terapia i w przyszłym roku kontrola.
                daję zatem spokój z diagnozami (mam nadzieję że słusznie chwilowo "odpuszczam") i skupiam się na tym co istotne - tj. ćwiczeniach. zwłaszcza że po półrocznej terapii jest o wiele lepiej. zmniejszyła się nadwrażliwość słuchowa i dotykowa, syn czuje swoje ciało, wchodzi w kontakty z dziećmi, skacze i wspina się, mała motoryka "poszła do przodu", zaczynamy układać też puzzle. wiele pracy jeszcze przed nami, bo jest nad czym pracować, ale już teraz cieszą mnie efekty. co do ewent. ZA (czy cech) czas pokaże. doszłam do wniosku, że na ten moment sama nazwa nic nie da. szkoła za rok, a jeśli syn gotowy nie będzie - odroczę mu ją. ważne żeby działać i usprawniać dziecko.
                poza tym syn zapisany jest w kolejkę do Naviculii (terminy zabójcze ok. 2 letnie) oraz do Kajetan (ma zaleconego Tomatisa).
                musimy jeszcze odwiedzić endokrynologa oraz zrobić badanie ortoptyczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka