Dodaj do ulubionych

terapia czaszkowo krzyżowa pomocniczo w autyzmie?

28.11.11, 17:21
czy ktoś z Was taką terapię stosuje?
ciekawa jestem bo w necie znalazłam tylko komercyjne artykuły a nic konkretnego,
czy ktoś z Was jest możźe zorientowany?
Obserwuj wątek
    • kasi-kasz Re: terapia czaszkowo krzyżowa pomocniczo w autyz 28.11.11, 22:32
      Mój syn miał już dwa razy tą terapię . Wykonuje mu to taka Pani która sama już ma nastolatka z autyzmem . Nauczyła się perfekt i wykorzystuje to by pomóc innym dzieciom . Ja płacę jej 40 zł. za 20-30min. terapii . Czy to przynosi efekty , trudno powiedzieć ( miał dopiero dwa razy ) , ale poprawiła się mowa , jest bardziej wyraźniejsza . Może dzięki temu ?:)
    • tijgertje Re: terapia czaszkowo krzyżowa pomocniczo w autyz 29.11.11, 13:06
      Z ta terapia akurat nie mialam do cznienia, ale mialam od czynienia z osteopata i chiropraktorem. Osteopata dziala delikatniej niz chiropraktor. Na autyzm ani jeden ani drugi wiekszego wplywu miec wedlug mnie nie bedzie, ale ze autyzmowi towarzyszy czesto spory stres i napiecie miesni, to osteopata tak czy siak moze sie przydac. Sama ostatnio sie do mojej chiropraktorki wybieram i mysle, czy mlodego na jakis czas do osteopaty nie upchnac. Napiecia miesni, zwlaszcza u osob z zaburzeniami miesni i stawow (wiotkosc) prowadza do minimalnych zmian w stawach, przez co napiecie okolicznych miesni tylko sie zwieksza i problem poglebia. Manipulacje przy kregoslupie moga miec duzy wplyw na inne organy i mysle, ze jesli chodzi o samopoczucie fizyczne, to warto. Namowilam kiedys kolezanke na osteopate. dziewczyna od lat miala silne migreny. Pan ustawil jej 2 czy 3 razy kregoslup i od jakis 2 lat migreny zniknely. U mnie niestety jakiekolwiek manipulacje ze stawami sa ryzykowne i choc od czasu do czasu musze sie dac wyprostowac, to nie moge tego robic zbyt czesto, bo rozluzniam sie jeszcze bardziej i potem pewne kosci latwiej wyskakuja i ustawiaja sie nie tak jak trzeba. Ostatnio czuje, ze mam strasznie sztywny kark, pojawiaja sie bole glowy i ramion. w takich sytuacjach wystarcza, ze ktos mnie "chrupnie" ze 2 razy i miesnie blyskawicznie sie rozluzniaja, choc w takiej sytuacji np masaze, relaksujace kapiele, oklady czy masci rozgrzewajace wlasciwie nic nie daja, efekt utrzymuje sie tylko chwile. Osteopata likwiduje przyczyne, a nie objawy. Jak wspomnialam, nei ma doswiadczen z terapia o ktora pytasz, ale tak czy siak do osteopaty warto sie wybrac, o ile jest na tyle kumaty, ze zna rozne techniki i skupia sie na indywidualnych potrzebach, a nie trzyma sie tylko jednej terapii. Tak, z e szukalabym raczej osteopaty jako osteopaty umiejacego stosowac terapie czaszkowo-krzyzowa, a nie oglaszajacego sie jako specjaliste w jej zakresie, bo obawiam sie, ze moze to byc sposob na naciaganie klientow przez "ladna nazwe".
      • iska2009 Re: terapia czaszkowo krzyżowa pomocniczo w autyz 29.11.11, 23:48
        Warto sprobowac, pewnie nie kazdemu pomoze, mimo to warto sprawdzic. Z efektow jakie ja zauwazylam u mojego dziecka to uspokojenie i mniej problemow sensorycznych. Poza tym tak jakby odblokowal sie, zrobil sie odwazniejszy, bardziej kontaktowy. Jedynie warto sprawdzic czy osoba ktora ma sie podjac terapii ma odpowiednie certyfikaty. Na stronach c-k sa nazwiska terapetow, ktorzy maja uprawnienia do prowadzenia terapii. W Polsce znam wie szkoly pani Grazyny Walasek i pani Bozeny Przyjemskiej. Zawsze mozna zadzwonic i zweryfikowac taka osobe, czy faktycznie ma uprawnienia.
    • niki129 Re: terapia czaszkowo krzyżowa pomocniczo w autyz 30.11.11, 17:44
      Co to jest ? napiszcie cos - jakie sa efekty badz jakei sa obiecywane
      • niteczka32 śmierć 17.12.13, 17:48
        Poczytajcie o zgonach w wyniku terapii czaszkowo-krzyżowej.
        digitaljournal.com/article/272986
        whatstheharm.net/craniosacraltherapy.html
        www.chirobase.org/16Victims/gallagher.html
        i opinię American Physical Therapy Association
        ptjournal.apta.org/content/82/11/1146.full
        • drop.s18 Re: śmierć 19.12.13, 09:01
          dla mnie to co tam opisują to nie do końca prawidłowa terapia czaszkowo-krzyżowa. podczas takowej nie powinno się manipulować kręgosłupem, tylko delikatnie dotykać głowy i okolicy krzyżowej lub brzucha. dla mnie bardziej na jakiegoś kręgarza to wygląda. zresztą nie ma tam żadnych dowodów np z sekcji co było przyczyną śmierci, równie dobrze może to być SIDS
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka