03.07.12, 10:22
przepraszam, ze za śmiecam forum, pewnie ten wątek był poruszany juz milion razy, ale jestem tu raczej nowa i nie bardzo umiem się w tych wszytskich tematach odnaleźć. Chciałabym zrobić dziecku badania w kierunku tych wszystkich metali i grzybów, ale nie bardzo wiem do kogo mam się zgłosić i o co dokładnie pytać.
aha i jak z dietą? jak ją wprowadzać? od razu wykluczyć cukier białko i gluten, czy powoli?
aha i pisze z okolic wołomina- moze tu niedaleko coś by sie znalazło.
Obserwuj wątek
    • marektatojakuba Re: badania 03.07.12, 13:47
      Musisz mieć worek pieniędzy i bezgraniczną wiarę.

Worek pieniędzy, żeby w ciągu kliku lat dać go lekarzom od tzw. leczenia biomedycznego, homeopatom i innym "odtruwaczom".

Bezgraniczną wiarę po to aby wierzyć, że to właśnie oni, a nie intenesywna terapia (którą zapewne równolegle wdrożysz) są odpowiedzialni za postępy w rozwoju Twojego dziecka.

Podstawowe badania na grzybice i alergie możesz wykonać relatywnie tanio we współpracy z jakimś rozsądnym pediatrą i specjalistami na miejscu (tam gdzie mieszkasz), bez nabijania kieszeni lekarzom-cudotwórcom od leczenia biomedycznego. Podobnie EEG, czy inne badania w kierunku wykluczenia chorób metabolicznych/genetycznych. Co do diety, to w wiele instytucji zajmujących się profesjonalnie terapią dzieci z ASD współpracuje z dietetykami, którzy także za relatywnie niewielki koszt udzielom Ci porad w tym zakresie.

Oczywiście Twoje dziecko, Twoja kasa, Twoja decyzja. Możesz wysyłać włosy i mocz do USA, odtruwać dziecko granulkami z cukru itd. Dzięki Bogu żyjemy w wolnym kraju.
      Dobra, kończę, bo zaraz będzie burza.
      • tijgertje Re: badania 03.07.12, 14:11
        :) Ja grzmiec na pewno nie bede, nie moge sie nie zgodzic;)
      • marychna31 Mam dokładnie takie samo zdanie jak marektatojakub 03.07.12, 20:41
        Dodam tylko od siebie, ze badania metaboliczne możesz wykonać w Poradni metabolicznej (na NFZ) - my w tym celu byliśmy przyjęci na dwa dni na Oddział metaboliczny. Ale to w Poznaniu więc nie poradzę nic jesli chodzi o Wołomin i okolice.
        • marychna31 i jeszcze 06.07.12, 22:36
          Broń boże sama nie wprowadzaj diety! To może zlecić tylko lekarz. Wykluczanie czegokolwiek z diety dziecka (włącznie z tak częstym polecaniem na forum diety bezcukrowej- to przecież wykluczenie wszystkich owoców i większości warzyw!) jest niezwykle niebezpieczne dla zdrowia a nawet życia dziecka.
      • nefret_ete Re: badania 06.07.12, 23:00
        zgadzam się z tym co pisze marektatojakuba. Nie daj sie naciągać na spej. Dan itp. Z założeniami ich dizety się zgadzam, ale nie widzę powodu by płacić za oczywistą wiedzę.
        Poszukaj dobrego, rozsądnego lekarza
    • aga_sama Re: badania 03.07.12, 15:10
      Grzybicę układu pokarmowego diagnozuje gastroenterolog. Możesz też sama zlecić badania w dobrym labie, a z wynikami do specjalisty
      Nie wiem kto diagnozuje zatrucie metalami ciężkimi. Lekarz metaboliczny?

Do Warszawy trza będzie jechać
    • nefret_ete Re: badania 03.07.12, 22:07
      grzybicę dobrze jest zbadać w sanepidzie. Czy kazdym nie wiem, ale myślę, że lepiej tam niż w sieci laboratoriów
      • brolek Re: badania 04.07.12, 10:44
        Badania metaboliczne - polecam IMiDz.
        Polecam też poradnię immunologiczna - tu lekarz w miare potrzeb zleca badania na grzyby, pasożyty, alergie itp., zeby stwierdzić, czy coś dodatkowo nie obciąża dziecka i jeśli coś wyjdzie nie tak jak powinno leczy dziecko. My chodzimy do dr Czerwińskiej.
        W poradni metabolicznej nie robią badań na metale, pani dr Radomyska, u ktorej byłam z synkiem podchodzi do tych badań z dystansem, ale nie odradza. Radzi tylko zrobić je w dobrym, wiarygodnym laboratorium, gdzie daja dokładną instrukcje jak pobrać prawidłowo próbkę wlosów do badania (to się robi z włosów). W Polsce są takie laboratoria. Ona tez stanowczo odradza leczenie DAN i badania, które wykonują w ramach tego leczenia. Dużo z nich jest bezcelowych.
        • monisia900 Re: badania 07.07.12, 08:24
          ja moge jedynie odradzic por.metab w CZD-strata czasu. to nie tylko moje zdanie.
    • tylkocafe Re: badania 07.07.12, 18:09
      Beatko
      W przychodni na Prądzyńskiego w Wołominie pracuje pediatra ,dr Andrzej Majkowski.Z czystym sumieniem polecam Ci u niego konsultację w sprawie diety i badan
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka