Dodaj do ulubionych

Nadwrażliwość słuchowa po Tomatisie?

28.08.12, 17:49
Czy wasze dzieci miały nadwrażliwosć słuchową po tomatisie (po I etapie)? Czy przeszło i jak szybko?

My jesteśmy 2 tygodnie po I etapie Tomatisa. O ile sam trening młody zniósł super, tak teraz jest masakra. Ogromna nadwrażliwość słuchowa (wcześniej miał zaburzenia SI, ale na pewno nie był nadwrażliwy słuchowo) do tego duża labilnosć emocjonalna. Histerie i płacze przy hałasach, zwłaszcza podniesionym głosie (bez emocji), a zwłaszcza pisku, płaczu dzieci. Histerie i płacze także bez wyraźnego powodu, w miejscach znanych i lubianych wcześniej.

Niby jest z nim lepszy kontakt, ma lepsze zainteresowanie tym co sie dzieje wokoło i lepiej sie koncentruje, ale co z tego, jak przez te nadwrażliwość nie daje rady z nim pracować ani logopeda ani terapeuta. A za chwilę przedskzole:( Kiedy to minie?
Obserwuj wątek
    • mikkoevi Re: Nadwrażliwość słuchowa po Tomatisie? 28.08.12, 18:18
      u nas do 3 miechów po Tomatisie utrzymywała się nadwrażliwość słuchowa. Niestety pojawiła się też echolalia;)) także ogólnie średnio jestem nastawiona do tej metody....
      • polaa27 Re: Nadwrażliwość słuchowa po Tomatisie? 28.08.12, 18:31
        Wiesz ja to bym się cieszyła z echolali, bo młody nie mówi nic:)
      • polaa27 Mikkoevi 28.08.12, 21:59
        Mikkoevi a kiedy dokłądnie pojawiła sie nadwrazliwość? W trakcie, czy po treningu? Po I czy po II etapie? I czy jak w koncu przeszła to było lepiej? Czy bez zmian/gorzej z mową, uwagą słuchową, koncentracją?
        • mikkoevi Re: Mikkoevi 29.08.12, 15:14
          Hey
          Tomatis u mojego synka przeprowadziłam ok 3 urodzin. Wcześniej od 6 miesięcy mówił ale niewyraźnie i czasami tylko pierwsze sylaby.
          Nadwrażliwość po pierwszym etapie dość długo się utrzymywała. Po I etapie od razu włączyła się echolalia. Niestety echolalia to zjawisko bardzo prawo- półkulowe. Co do koncentracji to niewielka poprawa. Potem były jeszcze etapy 2 i 3.. Po 3 etapie (3,5 roku) zaczął nagle w ciągu tygodnia płynnie czytać. Tak, efekty były ale jakoś mało harmonijne.
          A co książeczek Wianeckiej to polecam, tylko konsekwentnie codziennie po 10 min, my zrezygnowaliśmy z komputera i TV i powoli widzę efekty. Nie wiem w jakim wieku jest Twój mały??
    • nefret_ete Re: Nadwrażliwość słuchowa po Tomatisie? 28.08.12, 22:05
      tak, dzieciaki były bardziej nadpobudliwe niż zwykle ( juz w drugim tyg pierwszego etapu) . Panie mówiły że to norma. Z tego co pamiętam minęło to po 2-3 tyg
    • marika012 Re: Nadwrażliwość słuchowa po Tomatisie? 29.08.12, 08:24
      U mojego nie było żadnych zmian po żadnym etapie a miał 5 :(

Polaa a próbowałaś "słucham i uczę się mówić" , Tomatis ma mowę nie pomoże bo działa na prawą półkulę a za mowę odpowiada lewa.
      • ania.moc Re: Nadwrażliwość słuchowa po Tomatisie? 29.08.12, 11:05
        jestem sceptycznie nastawiona do Tomatisa
        ze względu na cenę
        częste braki efektu
        a spore zmiany na niekorzyść
        Polecam za to to co poprzedniczka "słucham i uczę się mówić " od literek po sylaby
        • polaa27 Re: Nadwrażliwość słuchowa po Tomatisie? 29.08.12, 11:08
          Cieszyńska od dawna w użyciu, efektów nie widzę.
          • marika012 Re: Nadwrażliwość słuchowa po Tomatisie? 29.08.12, 11:48
            Przy Cieszyńskiej trzeba odstawić wszystko co stymuluje prawą półkulę. Tomatis i program słuchowy Wianeckiej to opozycyjne terapie nie wolno ich stosować w tym samym czasie.
            Program słucham i uczę sie mówić może nie działa bo za bardzo pobudzacie prawą półkulę a może u Was potrzebne będzie manualne torowanie głosek.
            • mikkoevi Re: Nadwrażliwość słuchowa po Tomatisie? 29.08.12, 15:14
              Hey
              Tomatis u mojego synka przeprowadziłam ok 3 urodzin. Wcześniej od 6 miesięcy mówił ale niewyraźnie i czasami tylko pierwsze sylaby.
              Nadwrażliwość po pierwszym etapie dość długo się utrzymywała. Po I etapie od razu włączyła się echolalia. Niestety echolalia to zjawisko bardzo prawo- półkulowe. Co do koncentracji to niewielka poprawa. Potem były jeszcze etapy 2 i 3.. Po 3 etapie (3,5 roku) zaczął nagle w ciągu tygodnia płynnie czytać. Tak, efekty były ale jakoś mało harmonijne.
              A co książeczek Wianeckiej to polecam, tylko konsekwentnie codziennie po 10 min, my zrezygnowaliśmy z komputera i TV i powoli widzę efekty. Nie wiem w jakim wieku jest Twój mały??
              • polaa27 Re: Nadwrażliwość słuchowa po Tomatisie? 29.08.12, 22:07
                Synek ma 4 latka, jest wcześniakiem po wielu przejściach (operacje, różne choroby, hospitalizacje), także jego rozwój jest też opóźniony. W wieku ok. 1,5 roku pojawiły się cechy autystyczne.

Do tej pory ćwiczyliśmy wyrażenia dźwiękonaśladowcze (długo przed tomatisem), ale jakoś z marnym rezultatem. U nas jest tez duży problem z brakiem nasladowania, a więc i powtarzania, także napisałam, ze ja nawet cieszyłabym się z echolali.
                • mikkoevi Re: Nadwrażliwość słuchowa po Tomatisie? 30.08.12, 07:27
                  no to fakt rozumiem;)) na razie musisz mu dać trochę luzu, np więcej aktywności fizycznej np basen jest świetny, jazda na rowerze albo dużo spacerów.
                  Za jakiś czas powinno się wszystko wyciszyć i wtedy dopiero można zabrać się do poważniejszej roboty.
                  Co do Wianeckiej to spróbuj codziennie ,konsekwenynie przez miesiąc , zobaczysz.Tak jak mówiłam fajnie na jakiś czas zrezygnować z telewizji itp
                  Głowa do góry, pozdrawiam
                  • ania.moc Re: Nadwrażliwość słuchowa po Tomatisie? 30.08.12, 12:15
                    jeśli chodzi o cieszyńską na efekty trzeba poczekać
                    my po pół roku ćwiczeń ale naprawdę ćwiczeń czyli systematycznie nauczył się literek sylaby odglosy zwierząt itd - ze zrozumieniem
                    wydaje mi się że lepiej mniej mowy a mowa świadoma przez dziecko niż dużo a echolalia
                    mój syn bardzo mało mówi zdań prawie nie buduje może z 2 słów czasem się zdarzy a ma prawie 5 lat
                    cieszę się ze mowa jest ze zrozumieniem
                    aaa i jeśli Tomatis przynosi takie efekty to większość rodziców dzieci z takimi problemami szybko by tam gnali problem polega na tym że Tomatis pomaga nie licznym i do tej pory nikt nie wie od czego to jest zależne
                    ale oczywiście jeśli rodzice chcą to czemu nie
                    mnie osobiście odstraszyły skutki uboczne w postaci pobudzenia nocnego moczenia się itd
                    • mikkoevi Re: Nadwrażliwość słuchowa po Tomatisie? 30.08.12, 13:51
                      tzn ja opisuje tylko swój przypadek, tak jak pisałam pojawiła się echolalia (czego przed Tomatisem nie obserwowałam), ale to nie było w 100% i raczej używane rozumnie. Też sama echolalia różnie jest rozpatrywana, niektórzy twierdzą że rozwojowa, drudzy że nie.
                      fanką tej metody jak pisałam nie jestem....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka