Dodaj do ulubionych

Terapia w ramach SUO - pytania

12.09.12, 15:36
czy możecie mi pomóc i odpowiedzieć na pytania:
- na jaką umowę zatrudnia się terapeutę? Umowa o dzieło, umowa o pracę, umowa-zlecenie?
- Jak wylicza sie stawkę godzinową? Od czego zależy? Od zasobności portfela danego MOPS-u, od wielkości miejscowości, dochodów rodziny?
Obserwuj wątek
    • monisia900 Re: Terapia w ramach SUO - pytania 13.09.12, 08:55
      jezeli chodzi o zatrudnienie terapeuty, to ty nie musisz sie tym martwic:). to jest pracownik MOPS i z nimi jest zawarta umowa.

co zas do odplatnosci-placisz stawke godzinowa (od pazdziernika maja zmienic kryteria dochodowe na bardziej korzystne), stawka zalezy od dochodu na osobe(w kazdym MOPS jest wywieszka ze stawkami, do dochodu wliczaja wszystko-nawet lokaty). a od czego zalezy w danym miescie to ci nie powiem, bo nie jestem pewna, ale slyszalam kiedys ze stawka jest ogolnopolska.

ale tak na marginesie dodam, ze pani z SUO u nas to najlepsze co moglo sie przytrafic corci:). po 2 m-ach pracy z nia mowi (laczy wyrazy po 2,3), zna kolory, czesci ciala, bawi sie tematycznie, cwiczy knillem i cieszynska i czyms tam jeszcze-nie pamietam. poza tym jest o niebo spokojniejsza, zdyscyplinowana. ja bardzo polecam.
      • kaskax25 Re: Terapia w ramach SUO - pytania 13.09.12, 10:38
        ... ale nie zawsze tak jest, mnie odmówiono Suo tłumaczac sie brakiem specjalisty, znam swoje prawa i wiem że mogłabym ich pozwac i musieliby kogos zatrudnić ale że przekraczamy dochód i tak musiałabym płacic sto procent na co mnie nie stać, więc wybrałam przedszkole, nie zawsze jest tak rózowo z Suo zwłaszcza w małych miejscowościach
        • mamamariuszka SUO dla starych babć 13.09.12, 22:16
          Sama jestem ciekawa na czym to wszystko polega. Byłam niedawno w MOPSIE- chcąc załatwić SUO- chociażby dla tego, że widzę, że większość z Was (rodziców na forum) sobięe to chwali. ... no i się dowiedziałam.... W dyskusji wzięły udział trzy panie , przebywające obecnie w pokoju,-pracownice socjalne, wszystkie na podobnym poziomie wiedzy.... Dowiedziałam się, dosłownie, że " SUO jest dla starych babć" i jeśli będę miała w orzeczeniu, że dziecko wymaga stałej opieki, to ja będę odpowiedzialna za jego rehabilitację. Po za tym :"będzie pani dostawać pieniądze z urzędu miasta na rehabilitację synka, więc o co w ogóle pani chodzi???!!!!". Na szczęście najważniejsza dla nas pani obiecała, że "się dowie".
      • marychna31 Re: Terapia w ramach SUO - pytania 13.09.12, 20:06
        > jezeli chodzi o zatrudnienie terapeuty, to ty nie musisz sie tym martwic:). to
        > jest pracownik MOPS i z nimi jest zawarta umowa.
        Ja się nie martwię bo sytuacja w ogóle nie dotyczy mojego dziecka. Obiecałam dowiedzieć się o to komuś, kto właśnie jest terapeutą, którego rodzice chcieliby zatrudnić w ramach SUO i chciałby wiedzieć jaka formę prawna przyjmuje ta umowa.
        • tosia2012 Re: Terapia w ramach SUO - pytania 13.09.12, 22:35
          Ja bym podeszla do tego SUO ostrożnie.
          Super jak nam sie trafi bardzo kompetentna osoba jak ktoś tu pisał. ALe co jesli nie?
          Uważam, ze najwazniejsze w terapi sa kompetencje terapety. Wiec jak ma ta pani przychodzic i nnie robic za duzo to lepiej poslac dziecko do przedszkola.
          No chyba ze mamy do czynienia z bardzo malym dzieckiem.

• mm1501 Re: Terapia w ramach SUO - pytania 19.09.12, 08:42
            Moje dziecko chodzi do przedszkola i będzie miało SUO po 1,5h dziennie. Po urodzeniu dziecka nie jestem w stanie pracować z nim popołudniami i po to mi "pomoc" terapeuty. SUO załatwiam juz od poczatku czerwca i dopiero od października ma być, chociaz miało byc od lipca. Tak długo trwa podejmowanie decyzji, szczególnie że to pierwszy raz w tym gops-ie jest realizowane.
    • klamag Re: Terapia w ramach SUO - pytania 23.09.12, 20:34
      Ja mam Panią do SOU na 5 godzin dziennie (25 tygodniowo). Płacę malutko za godzinę: 1,48 zł bo zarabiamy z mężem "grosze". Pani chodzi do nas od lutego, jestem bardzo zadowolona. Ona ma zawarta umowę z PCK, bo stamtąd MOPS bierze takie właśnie osoby. Jest to umowa o dzieło albo zlecenie, sama nie wiem dokładnie.
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Bartuś:
      Barłomiej Bartolinni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka