Dodaj do ulubionych

test wechslera-kilka pytan

28.10.12, 15:00
w sumie-pomimo ze syn ma go robiony co roku-jestem zielona z tego tematu.
mam kilka pytan i moze ktos umialby mi na nie odp.
moze nadmienie, ze sytuacja wyglada tak: w ciagu 5 lat wyniki 3 testów byly: 98,83, 70 (w ostatnim byly jeszzce liczby 71, 73). wiec intelekt leci na dol i nikt nie zna przyczyny. tylko kazdy sie dziwi, ze takie przypadki zdarzaja sie bardzo rzadko bez powodu-a powodu u nas teoretycznie nie ma. bo powodem bylaby np silna padaczka, jakas choroba uszkadzajaca mozg, uraz mechaniczny itd...

powiedzcie mi, czy wynik testu moze byc uzalezniony od osoby badajacej? tzn od sposobu jego prowadzenia? bo my caly czas robimy testy u jednej osoby.
czy test z niepokojacym wynikiem powiniem byc potwierdzony innym testem?
czy jest inny test poza wechslrem do sprawdzania intelektu?
Obserwuj wątek
    • rohatyna Re: test wechslera-kilka pytan 28.10.12, 20:50
      Rany ! A o co wogóle robisz te testy?? Bo przecież wiadomo, że u dzici autystycznych one są zupełnie niemiarodajne!? Nigdy nie możesz wiedzieć czy dziecko czegoś nie zrobiło bo nie umiało, czy nie chciało, czy nie zrozumialo pytania? Sama nie masz rozeznania, czy dziecko ma potencjał wysoki czy nie ? Nie wiesz tego? Po co go molestujesz testami? Jemu to potrzebne -czy raczej Tobie ?
      Słuchaj - to bez znazenia! nie wiesz o tym ?

http://s17.rimg.info/70b0855b5bb3f3f89cb266ebd7d74a4b.gif
      • monisia900 Re: test wechslera-kilka pytan 28.10.12, 21:44
        takie testy kaze nam robic psycholog. co roku sie dziwi wynikami i zaleca kolejny test za rok.
        szczerze mowiac to nie pomyslalam o tym, ze faktycznie u mojego syna te testy sa nie miarodajne.lada chwila ma byc kolejny.
        • aga_sama Re: test wechslera-kilka pytan 28.10.12, 21:56
          Monisia
          Test, powtarzany 3,4 raz może być po prostu nudny. Syn może nie wykonywać zadań nie dlatego, że nie potrafi, tylko że nie chce.
          Nie jestem specjalistką, ale chyba istnieją inne narzędzia do zbadania jego inteligencji...
          • ania-pat1 Re: test wechslera-kilka pytan 28.10.12, 22:52
            Z mojej wiedzy wynika, że częste powtarzanie testów na IQ jest błędem w sztuce (chociaż doczytałam, że można co roku). Patrząc po moim dziecku mam takie typy (możliwości): Twój syn myśli, że ma robiony znów test, bo poprzednio zrobił coś źle, a jako, że nie wie na które pytania udzielił błędnych odpowiedzi (stres)- teraz już do wszystkich podchodzi z rezerwą (na zasadzie zbyt dużego kombinowania) - dodatkowo włącza się myślenie : znów to robię i dalej nie wiem - oraz próba przypominania sobie - jak to było poprzednio (a jak wiesz nasi "spektranci" pamięć mają dobrą - więc może odnajdywać te same odpowiedzi co poprzednio, chociaż pytanie się nieznacznie zmieniło) +myślenie "i tak nie umiem". Dałabym spokój i trzymała się wyniku 98. Chyba, że istnieje ryzyko jakiegoś uszkodzenia - wtedy podpytałabym psychiatry/neurologa o zasadnośc zrobienia tomografu/rezonansu (ale wątpię). Test Wechslera na dodatek nie jest testem do określania IQ (nie po to go wymyślono)

cytat"Test zbudowany jest z podskal dzielących się na dwie główne grupy: skale zdolności słownych oraz skale wykonaniowe. Każda podskala udziela informacji dotyczących funkcjonowania w sferze poznawczej osoby badanej w danym zakresie.
            Poszczególne podskale w Skali Słownej to:

Wiadomości (np. pytanie "z czego robi się ubrania?") - bada ciekawość intelektualną i gotowość do gromadzenia wiedzy, ogólny zakres zgromadzonych przez osobę informacji, posługiwanie się wiadomościami zgromadzonymi w pamięci długotrwałej.
            Powtarzanie liczb (np. pytanie "proszę powtórzyć liczby: 1 5 7 2") - bada zdolność do koncentracji, uwagi, możliwości uczenia się, posługiwania się wzorcami i zmieniania ich.
            Słownik (np. pytanie "co to jest kolumna?") - bada ogólną inteligencję słowną, używanie języka i zdolność uczenia się słownego, zainteresowania i doświadczenia badanego, wykorzystywanie zdobytej edukacji.
            Arytmetyka (np. pytanie "ile długopisów można kupić za 63 zł., jeśli jeden kosztuje 9 zł.?") - bada rozumowanie liczbowe i tempo manipulacji liczbami, koncentrację i uwagę, rozumowanie logiczne, abstrakcyjne, aktywność reagowania na świat zewnętrzny.
            Rozumienie (np. pytanie "co zrobisz, jeżeli znajdziesz na ulicy dowód osobisty?") - bada wiedzę dotyczącą reguł społecznych, moralnych, rozumienie i ocenianie sytuacji społecznych, świadomość zdarzeń świata zewnętrznego.
            Podobieństwa (np. pytanie "w czym są podobne rzeka i ocean?") - badają abstrakcyjne rozumowanie logiczne, myślenie asocjacyjne, operowanie pojęciami.

Pytanie ode mnie: w której podskali spadły wyniki? Bo jeśli w regułach społecznych to spałabym spokojnie....(jest coraz starszy, więc są coraz bardziej skomplikowane).
            Dalej: oszczególne podskale w Skali Wykonaniowej to :

Braki w obrazkach (przedstawiane są obrazki, na których brakuje istotnego detalu np. brak drzwi na rysunku domu) - badają kontakt z rzeczywistością, świadomość elementów otoczenia, percepcję związku całości z częściami figur, zdolność rozróżniania detali istotnych od nieistotnych, zdolność spostrzegania.
            Porządkowanie obrazków ( by historyjka miała sens) - bada rozumienie sytuacji interpersonalnych, umiejętność przewidywania konsekwencji.
            Wzory z klocków (prosi się o ułożenie wzoru z kolorowych klocków, według wzoru na pokazywanym obrazku) - badają koordynację wzrokowo-ruchową, zdolności analizy i syntezy, zdolność do przeorganizowywania własnych działań.
            Układanki (przedstawiane są elementy pewnej figury, które należy złożyć) - badają zdolność do rozróżniania podobnych konfiguracji, umiejętność analizy i syntezy, koordynację wzrokowo-ruchową, szybkość manipulacji.
            Symbole cyfr (przedstawiane są cyfry i symbole je zastępujące, osoba badana proszona jest o zastąpienie szeregu cyfr tymi symbolami) - badają zdolności uczenia się, koncentrację, pamięć krótkotrwałą, koordynację wzrokowo-ruchową.
            CZEMU SŁUŻY BADANIE?
            Psycholog dzięki przeprowadzeniu badania uzyskuje informacje dotyczące funkcjonowania poznawczego osoby w opisanych wyżej sferach. Możliwa jest diagnoza szczególnych uzdolnień i możliwości intelektualnych oraz zaniedbanych, słabo rozwiniętych sfer funkcjonowania poznawczego, co jest ważne zwłaszcza u dzieci. Można bowiem określić obszary, w których dziecko powinno być szczególnie stymulowane, by osiągnęło pełniejszy rozwój.
            To, że pani wraz z Tobą roztrząsa "spadki" to żenada. Powinnaś dostać opis mocnych i słabych stron + zalecenia np. rodzaje ćwiczeń percepcji wzrokowej, albo ciągi logiczne - itd. Bo NIE O CYFERKĘ TU CHODZI. Prof. Cieszyńska powiedziała, że braki w testach są do wyćwiczenia i tyle. Trzymaj się ciepło i pogadaj z synem o teście (zapytaj co było łatwe/trudne/głupie - można się zdziwić). Pozdrawiam i ściskam.
            • ania-pat1 Re: test wechslera-kilka pytan 28.10.12, 22:54
              Przepraszam, że przydługo wyszło...
              • aga_sama Re: test wechslera-kilka pytan 28.10.12, 23:07
                Dobrze, dobrze :)
    • yula Re: test wechslera-kilka pytan 28.10.12, 23:13
      Co roku robienie tego testu, szczególnie z naszymi dzieciakami, gdzie jak czytam świetna pamięć nie należy do rzadkości to trochę bez sensu. A co do wyników, no cóż coś tam może pokazują, ale tak pi x oko i dokładna interpretacja powinna być robiona przez osobę która na dość dobrze zna dziecko. Mój syn miał robiony w tamtym roku ten test PPP domagała sie, i wyszło u niego że "za słaby zasób słów w stosunku do wieku", tiak, chyba dla tego testu :) Każda osoba która ma z nim do czynienia wie że ma zasób słów bogaty, czasami aż za bardzo :) Wysławianie sie idzie nieco gorzej. Albo w tym teście były też takie pytania na które bym nie odpowiedziała, a nie uważam sie za upośledzoną.
    • rohatyna Re: test wechslera-kilka pytan 29.10.12, 07:56
      Powiem tak.
      Ja badałam mojego syna kilkoma testami. Nie pamietam już teraz jakie to były. IQ wychodzilo mu w nich od 87 do 135 -:) , w zależności od dnia , pani , samego testu oraz jego prywatnego" widzimisię". Później , na każdą propozycje , żeby go zbadać testem- nie wyrażałam zgody. Ja po prostu nie wierzę w wyniki tych testów - w odniesieniu do naszych dzieci.
      • monisia900 Re: test wechslera-kilka pytan 29.10.12, 08:50
        wlasnie bede robila kajtkowi tomografie i eeg-to zalecenia dr zyss (bylam kilka dni temu u niej).

dzieki ania za tak obszerne wyjasnienie:). rozjasnilo mi to w glowie.

"Pytanie ode mnie: w której podskali spadły wyniki? Bo jeśli w regułach społecznych to spałabym spokojnie....(jest coraz starszy, więc są coraz bardziej skomplikowane). "

przepisze to co widnieje na opisie testu:
        rok 2007-II=98
        rok 2010- II=83
        rok 2011- IIpeł=70, IIsł.=73, IIbsł=71
        a tak przy okazji: czy standardem jest waszych miastach wykonywanie przez PPP tegoz wlasnie testu przed otrzymaniem orzeczenia? bo u nas tak.

i jeszcze do ani-pat.
        czy moglabym napisac do ciebie na priv? moze mi cos pomozesz w jednej kwestii o ktorej nie moge napisac na forum.
    • mamanowa16 Re: test wechslera-kilka pytan 29.10.12, 08:52
      Test wechslera powinno się robić tak naprawde nie częściej niż raz na 3 lata,jasne że robi sie nawet po roku,ale im rzadziej tym lepiej. I nie jest to test standaryzowany do tej konkretnej grupy (dzieci z ZA),wiec tak naprawdę żeby był miarodajny to w moim poczuciu psycholog który robi test i interpretuje wyniki powinien dobrze znać dziecko. Bo dziecko z ZA jak wszyscy wiemy inaczej pewne rzeczy interpretuje więc nie jest to kwestia jego inteligencji a raczej odbioru otoczenia....
    • primo_321 Re: test wechslera-kilka pytan 10.02.16, 12:02
      Czy dyslektycy mają wydłużony czas na tescie wechslera ? Niestety nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi na to pytanie, pozdrawiam
      • ania-pat1 Re: test wechslera-kilka pytan 10.02.16, 13:44
        Nie, natomiast mają opisany np. czas, co pozwala na zinterpretowanie typu kłopotów. Dyslektycy badani wechslerem na ogół wypadają dobrze ;-).
    • iwpal Re: test wechslera-kilka pytan 11.02.16, 18:01
      Nie mają wydłużonego czasu, dlaczego mieliby mieć? nie ma w wechslerze zadań bardzo wrażliwych na problemy typu dyslektycznego. Jeżeli czas byłby wydłużony, nie można by było przyznawać punktów (różne punkty dla różnego tempa wykonywania zadań). Osoby z dysleksją w testach inteligencji na ogół wypadają dośc dobrze, zresztą, jednym z wyznaczników jest uzyskanie punktacji w obszarze tzw. "normy intelektualnej", a poziom intelektu mierzy sie zwykle skalą wechslera.
      • jagoda280486 Re: test wechslera-kilka pytan 13.02.16, 07:55
        a co do testow im jest starszy to mosi wiecej umiec jak ma zaleglosci w nauce to wiadomo ze testy wyjda slabiej z czr te dzieci ktore zaczynaja edukacje z norma po 1 etapie czesto maja u.u mnie psycholog powiedziala po tych testatach robilam synowi w 2016 ze niemogla mu zaliczyc niektorych rzeczy bo zrobil to za wolno ale i tak po mimo wszystko zadna ze skal nie zeszla mu ponizej 83 to oznacza ze jest opozniony 1.5 w stosunku do swojego wieku
        • iwpal Re: test wechslera-kilka pytan 14.02.16, 09:00
          Z "wiedzy" jest tylko jeden podtest, reszta jest na myślenie, jeżeli psycholog ma wątpliwości (a przy czr często ma - czy to kwestia nauczania czy intelektu), to może zrobić któryś z testów niewerbalnych sprawdzających tzw. inteligencję płynną (bez funkcji językowych), czyli myślenie, porównywanie pojęć, kategoryzowanie itp., np. CFT 1 lub CFT 20.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka