aleksandrajurek
22.12.12, 09:49
synek ma 4 miesiace
-trudno z nim uzyskac kontakt wzrokowy gdy mam go na kolanach w pozycji pollezacej (musze wydawac rozne odglosy, zmieniac ton glosu), woli sie rozgladac, to samo podczas karmienia butla. Pozycja ta nie jest dla niego atrakcyjna, czesto sie wyrywa
-na kolanach jest spokojny tylko w czasie jedzenia i gdy jest spiacy (ale obowiazkowo musi byc smoczek bo inaczej chce "uciekac")
-woli przodem do swiata
-gdy jest u kogos na rekach woli sie rozgladac, trudno o kontakt wzrokowy
- gdy jest podnoszony pod glowke i pupe, odwraca glowe, nie spojrzy na mnie
-pozycja brzuch do brzucha (tez sie na mnie nie patrzy)
-nawet na rekach sprawia wrazenie smutnego/powaznego
- malo gruchal, pozniej mial rozgadany tydzien, teraz cisza...gdy sie nad nim nachylam patrzy, otwiera buzie i jakby mu glosu braklo, tylko eee, uuu, mmmmyyy i machanie raczkami
-malo sie usmiecha i wyglada to tak jakby sie wstydzil bo mruzy oczy i sie odwraca (nie zawsze),
- cichy, spokojny, niewymagajacy
- czesto sie zdarza ze nie reaguje na moj glos (ale gdy podejde do lozeczka i mnie zobaczy to sie spojrzy, czasami na moment czasami dluzej
-stal sie ostatnio marudny
Pozytywne zachowania;
-gdy sie nad nim nachylam nawet blisko to najczesciej mamy dobry kontakt wzrokowy (przy nachylaniu sie nad nim nie odwraca glowy)
- czasami potrafi sie bawic i dotykac raczkami mojej buzi (bardzo rzadko i to ja go prowokuje)
-zawsze sledzi pokazywane zabawki, probuje lapac
-wodzi za mna wzrokiem po pokoju, "odprowadza mnie gdy wychodze
-kontakt wzrokowy z daleka bez zastrzezen
-przyglada sie odbiciu w lustrze, czsami sie usmiechnie
-uspokaja sie gdy wezme go na rece ale w pozycij pionowej, moge go wtulic do siebie