Dodaj do ulubionych

WWR - pytanie

21.01.13, 12:04
Dzień dobry :)
chciałam sie spytać Was o coś takiego
dowiedziałam się żemój 5-latek nie będzie od lutego mógł uczestniczyć w zajęciach z WWR w dwu poradniach (publicznej i niepublicznej) jak do tej pory było.
dostaliśmy z Poradni publicznej w moim mieście do podpisania deklarację że Krzyś należy tylko do tej jednej poradni. musimy zrezygnować z poradni niepublicznej gdzie dostaliśmy dofinansowanie a tam mam fantastyczną logopedkę i zajęcia grupowe (6 godzin w miesiącu).
zostanie nam tylko 6 godzin WWR.
do tej niepublicznej najpierw jeździlismy prywatnie do logopedki, bo świetna jest. oprócz tego Krzysiek chodził normalnei na WWR do PP .
po jakiś trzech miesiącach w tej niepublicznej babka powiedziała żeby złożyć wnisoek na dofinansowanie, złożylismy więc. no i dostaliśmy oprócz 4 godzin logopedy w miesiącu jeszcze 2 godziny zajęć grupowych.
przez ten czas te obie poradnie działały niezaleznie od siebie tak jakby - tu 6 godzin i tu 6.
a teraz musieliśmy wybrać jedną .
mam takie pytanie- czy możemy przenieść zajęcia z WWR do poradni niepublicznej, a zostać w poradni publicznej na takiej zasadzie że jak będziemy potrzebować jakies zaswiadczenia, orzeczenia i inne takie to oni nam wystawią mimo tego że Młody nie chodzi na żadne zajęcia u nich ? czy jesli zostajemy to już ze wszytkim, czyli z wwr tez ?
Obserwuj wątek
    • iwpal Re: WWR - pytanie 21.01.13, 15:10
      To jest wątek o WWR i wyjaśnienie dlaczego nie moze byc w 2 miejscach
      forum.gazeta.pl/forum/w,10034,141688986,141688986,WWR_w_dwoch_miejscach.html
      Ale mozecie jak najbardziej realizowac WWR w niepublicznej, a w publicznej zostać "na stanie" i pokazywać sie na badania kontrolne.
      • sisterofnight79 Re: WWR - pytanie 21.01.13, 15:29
        dzięki za linka. coś w mojej PP publicznej trochę mącą bo nie chcą się zgodzić na przeniesienie WWR do niepublicznej, ale jeszcze trochę nad nimi popracuję.
        • aga_sama Re: WWR - pytanie 21.01.13, 15:54
          Ale oni nie mają co się zgadzać, to Twoja decyzja.
        • iwpal Re: WWR - pytanie 21.01.13, 21:05
          >>sisterofnight79 napisała:

> dzięki za linka. coś w mojej PP publicznej trochę mącą bo nie chcą się zgodzić
          > na przeniesienie WWR do niepublicznej, ale jeszcze trochę nad nimi popracuję.<<<

Nie potrzebujesz niczyjej zgody, poniewaz rodzic ma prawo wyboru placówki realizujacej WWR i nie ma tu rejonizacji, nie musi to byc placówka najbliższa. Po prostu informujesz, bo muszą was wypisać z rejestru, a ta druga placówka musi wpisać - i cała filozofia.
          • sisterofnight79 Re: WWR - pytanie 21.01.13, 21:16
            dzięki :)
    • ray-ban Re: WWR - pytanie 22.01.13, 07:59
      witam, totalnie jestem nowa tutaj na forum i generalnie nie wiem jak zacząć. Córka ma 3,6 roku i jest diagnozowana. Nie ma jeszcze sprecyzowanego schorzenia. Własnie chciałabym się starać dla niej o WWR, dostałam druczek w poradni PPP do wypełnienia i w chwili obecnej nie wiem w jakiej placówce medycznej wypełnić wniosek, jaki lekarz ma się podpisać i uzupełnić druk. Możecie coś doradzić?
      • eszmeraldka Re: WWR - pytanie 22.01.13, 10:17
        tzn dopiero starasz się o opinię o WWR?
        Ten wniosek do PPP może wypełnić choćby pediatra, to jest tylko taki druczek o ogólnym stanie zdrowia dziecka, nie musi mieć do WWR żadnego konkretnego schorzenia.
        Dopiero przy staraniu się o orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego lekarz musi wpisać konkretną jednostkę chorobową (w tym wypadku autyzm, są poradnie, którym łopatologicznie trzeba pisać, że CZR czy ZA się zaliczają do spektrum autzmu też..)
        • ray-ban Re: WWR - pytanie 22.01.13, 19:26
          dopiero się staram niestety, i tak w przedszkolu nie ma miejsc już w tym roku ale wlasnie na druczku jest rubryka żeby wpisać diagnozę,cytuję
          a. diagnoza (choroba główna i współwystępujące)b. szczególowy opis przebiegu choroby oraz aktualnego zdrowia dziecka c. data rozpoczęcia leczenia d.ocena wyniku leczenia i rokowania

no i teraz tak myśle, do jakiego lekarza sie udać?
          • aga_sama Re: WWR - pytanie 22.01.13, 19:47
            Nie wiem, jak funkcjonuje Twoje dziecko, ale czy diagnoza opóźnienie rozwoju psychoruchowego, opóźnienie rozwoju mowy, podejrzenie spektrum autyzmu nie pasuje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka